FUNDATIA IOAN BARBUS

“Ucrainenii nu se pot preda deoarece capitularea înseamnă moarte”: Declarația Bisericii Greco-Catolice Ucrainene în lumina cererii papei Francisc

“Declarația Sinodului Permanent al
Bisericii Greco-Catolice Ucrainene
În lumina interviului Papei Francisc
Dirijată de Radio Télévision Suisse

Nu avem încă o versiune completă a interviului acordat de Papa Francisc RTS (Radio Télévision Suisse), care se pare că va fi publicat abia pe 20 martie. Potrivit Biroului de presă al Sfântului Scaun, referirea la un „steagul alb” în interviul este o chemare la negocieri, nu la predarea Ucrainei. În conversație, Sfântul Părinte vorbește nu numai despre războiul rusesc împotriva Ucrainei, ci și despre războiul dintre Israel și Hamas. Așa cum a făcut în mod repetat, Papa Francisc solicită soluții negociate ale conflictelor armate.

În acest sens, dorim să reflectăm nu asupra declarației Papei, ci asupra punctului de vedere al victimelor invaziei Rusiei în Ucraina. Este important să înțelegem poziția majorității ucrainenilor.

Pentru oricine din Ucraina este clar că cetățenii Ucrainei sunt – așa cum am afirmat în timpul întâlnirilor noastre cu liderii bisericii americane, politicieni și comunitățile diasporei din Washington, DC, Philadelphia și orașul New York – „răniți încă. neîntrerupt, obosit, dar rezistent.”

Ucrainenii nu se pot preda deoarece capitularea înseamnă moarte. Intențiile lui Putin și ale Rusiei sunt clare și explicite. Scopurile nu sunt cele ale unui singur individ: 70% din populația rusă susține războiul genocidar împotriva Ucrainei, la fel ca Patriarhul Kirill și Biserica Ortodoxă Rusă. Obiectivele exprimate se articulează în acțiuni concrete.

În mintea lui Putin, nu există Ucraina, nu există istoria, limba și viața bisericească independentă ucraineană. Toate chestiunile ucrainene sunt constructe ideologice, numai bune pentru a fi eradicate. Ucraina nu este o realitate, ci o simplă „ideologie”. Ideologia identității ucrainene, potrivit lui Putin, este „nazistă”.

Numindu-i pe toți ucrainenii (care refuză să fie ruși și să accepte dominația rusă) „naziști”, Putin îi dezumanizează. Naziștii (în acest caz ucrainenii) nu au dreptul să existe. Ei trebuie anihilati, uciși. Crimele de război de la Bucea, Irpin, Borodianka, Izium și în alte locuri ocupate de forțele ruse au ilustrat pentru ucraineni (și pentru toți oamenii de bunăvoință) scopul clar al acestui război: eliminarea Ucrainei și a ucrainenilor. Este de menționat că fiecare ocupație rusă a teritoriului ucrainean duce la eradicarea Bisericii Catolice Ucrainene, a oricărei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente și la suprimarea altor religii și a tuturor instituțiilor și expresiilor culturale care nu susțin hegemonia rusă.

Ucrainenii vor continua să se apere. Ei simt că nu au de ales. Istoria recentă a demonstrat că cu Putin nu vor exista negocieri adevărate. Ucraina și-a negociat arsenalul nuclear în 1994, la acea vreme al treilea ca mărime din lume, mai mare decât cel al Franței, Regatului Unit și Chinei la un loc. În schimb, Ucraina primește garanții de securitate privind integritatea sa teritorială (inclusiv Crimeea) și independența, pe care Putin era obligat să le respecte. Memorandumul de la Budapesta din 1994 semnat de Rusia, SUA și Marea Britanie nu merită hârtia pe care a fost scris. Așa va fi cu orice acord „negociat” cu Rusia lui Putin.

În ciuda sugestiilor de necesitate a negocierilor venite din partea reprezentanților diferitelor țări, inclusiv a Sfântului Părinte însuși, ucrainenii vor continua să își apere libertatea și demnitatea pentru a obține o pace dreaptă. Ei cred în libertate și în demnitatea umană dată de Dumnezeu. Ei cred în adevăr, în adevărul lui Dumnezeu. Ei sunt convinși că adevărul lui Dumnezeu va birui.

Episcopii Sinodului Permanent al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, reuniți în SUA:

Preafericitul Sa Sviatoslav, Arhiepiscopul major de Kiev-Halych Părintele și șef al UGCC

Preasfințitul Borys Gudziak, Arhiepiscop și mitropolit catolic ucrainean al Philadelphiei

Preasfințitul Włodzimierz Juszczak, Episcopul Eparhiei de Wrocław—Koszalin

Preasfințitul Bohdan Dzyurakh, Exarh Apostolic în Germania și Scandinavia

Preasfințitul Iosafat Moșchic, episcop de Cernăuți

10 martie 2024″

sursa: Biserica Greco-Catolică Ucraineană

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi