FUNDATIA IOAN BARBUS

Dezinformările Rusiei despre Romanian Battlegroup „Getica”, voluntarii români care luptă împotriva armatei ruse

Voluntarii români din „Romanian Battlegroup „Getica””, care luptă împotriva armatei ruse în cadrul armatei ucrainene, au declarat ieri că au făcut mai multe incursiuni în satele rusești de frontieră, precizând că „nu am găsit secții de poliție funcționale, nu am găsit autorități”. „Rusia este pregătită de război nuclear, dar nu este în stare să își protejeze frontierele terestre”, spun voluntarii românii care luptă alături de grupurile de rebeli ruși anti-Kremlin din „Legiunea Rusia Liberă”, „Corpul Voluntar al Rusiei” și „Batalionul Siberian”.

Imagini cu incursiunea voluntarilor români în Rusia, publicate ieri:

În urmă cu două săptămâni, agenția rusă de presă Tass anunța că voluntarii români au fost dați în urmărire de Comitetul rus de Investigații, împreună cu alți cetățeni străini din Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia și Polonia, care luptă în Ucraina.

Textul publicat ieri de „Romanian Battlegroup „Getica””:

„Buna dimineata, Romania!

Incep prin a spune ca ne-a fost dor de voi, de toti cei ce ne intelegeti, de toti cei ce ne sprijiniti, de toti cei ce inteleg ca traim vremuri dificile si ca trebuie sa fim tari si sa tinem capul sus.

S-au intamplat multe de cand nu am mai scris. Campania prezenta nu ne permite foarte mult contact cu publicul. Intre opsec, planning, pregatire fizica si psihica, stress, frica si telefoanele in mod avion sau chiar oprite si lasate in linia 2, am incercat totusi sa iesim cu o postare.

Federatia Dusa a declarat ca stie de noi, ca ne urmareste, ca ne cauta. Era si cazul sa avem o confirmare ca ceea ce facem este bine, este eficient, ca incomodam inamicul. Vestea buna este ca si noi ii cautam pe ei. Deceptia este un element al spatiului informativ si de lupta care induce confuzie si nesiguranta in randurile inamicului. Asa ca atunci cand noi primeam echipe de presa la Mykolaiv si dadeam impresia ca nu facem prea mult pentru efortul de razboi, in fundal pregateam o operatiune vasta, impreuna cu camarazii din Legiunea Rusia Libera, Batalionul Siberian, Corpurile de Voluntari Rusi, ceceni din Itchkeria, frati liberi din Belarus, Georgia si multi alti „lupi” din padurile lumii libere. Cu un simt adanc al responsabilitatii civice, am incercat sa ne predam si sa dam curs acelor mandate de cautare emise de Federatia Dusa. Am facut incursiuni in satele lor de frontiera dar nu am gasit sectii de politie functionale, nu am gasit autoritati. Rusia este pregatita de razboi nuclear dar nu este in stare sa isi protejeze frontierele terestre cu un stat cu care se afla in razboi.

Idiotii utili autohtoni ai Kremlinului guita in continu propaganda otravita a Federatiei. Dar de data asta Impreriul nu contra-ataca, imperiul se apara. Se apara dezordonat, panicat, in haos. Le-am servit propria reteta a pamantului parjolit, la ei in ograda si se pare ca nu au stomac sa o digere. O sa continuam sa le-o servim!

Multumim adminilor paginii pentru ca ne permit sa stam in contact cu Romania, cu voi. Ei sunt tineri voluntari care ne ajuta in mod dezinteresat sa ramanem prezenti in mediul online atunci cand conditiile nu ne permit sa postam. Ii multumim lui Radu Hossu pentru tot ce face pentru noi. Getica traieste in mare parte datorita lui!

Dormim in paduri, in conditii imposibile, fara apa curenta, fara caldura. Dar simtim caldura voastra, a romanilor liberi. Ne-am intors la conditia ancestrala a stramosilor nostri, ne-am contopit cu padurea, am devenit lupi. Si ne place ceea ce facem. O sa revenim cu postari atat cat ne va permite timpul, secretul de serviciu si conditiile precare din zona. Important este ca suntem vii si continuam sa ramanem in lupta.

Il felicitam pe cel mai tanar membru al grupului, Rabbit, care in prima lui lupta a rezistat cu stoicism intr-un mediu aproape imposibil, reusind sa elimine inamici, reusind sa isi protejeze si sa isi trateze camarazii raniti, reusind sa ramana viu pentru multe, multe ore de combat dur. Are o contuzie usoara si ii dorim toti insanatosire grabnica!

Pana la urmatoarea postare, va salutam cu respect si cu stima!

Getotac

Traiasca Romania Unita! Glorie eroilor de pretutindeni! Slava Ukraini!

Falsurile propagandei ruse despre voluntarii români

Radu Hossu, care îi sprijină prin donații pe cei din „Romanian Battlegroup Getica”, scrie azi:

Romanian Battlegroup „Getica” nu este o unitate de invazie sau de ocupare teritorială. Este o unitate oficială din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei compusă din vorbitori de limba română (români și moldoveni), care desfășoară acțiuni de apărare a teritoriului ucrainean, operațiuni specifice militare în scopul de a forța Armata rusă să elibereze teritoriul din Ucraina ocupat ilegal, ilegitim și imoral.

Getica prin raidurile pe care le intreprinde pe teritoriul rus alături de celelalte batalioane formate din luptători ruși ce luptă împotriva Armatei ruse (Legiunea Rusia Liberă, Batalionul Siberia, Corpul Voluntarilor Ruși, cecenii din Itchkeria) și Batalioane din Belarus, Georgia, printre alții angajează DOAR ținte militare. Spre deosebire de ceea ce susține Kremlinul, niciunii dintre luptători nu au angajat în nicio formă ținte civile, ci doar ținte legitim militare.

La intrarea în Bahmut

De asemenea, într-un mesaj publicat în urmă cu două zile, Radu Hossu contesta informațiile publicate de Ministerul Apărării din Rusia, care pretindea că un număr mare de străini, inclusiv români și moldoveni, au fost uciși în Ucraina. Hossu afirmă că aceste cifre sunt complet false, bazându-se pe cunoștințele sale directe despre românii și moldovenii implicați în conflict. El subliniază că, în realitate, numărul românilor și moldovenilor înrolați în forțele armate ucrainene este mult mai mic și că pierderile suferite sunt departe de cifrele raportate de Rusia.

„În acest moment în Ucraina sunt cel mult 50 de români înrolați în Forțele Armate ale Ucrainei și cam tot la fel de mulți moldoveni. Nu toți dintre aceștia sunt în prima linie. Dacă despre pierderile din rândul moldovenilor nu pot să spun foarte multe, despre români pot spune, după discuții cu mulți dintre ei, că un singur român a murit pe front: Rudolf Wittmann, Dumnezeu să-l ierte”, scrie Hossu.

Hossu își exprimă dorința ca instituțiile de presă să preia și să răspândească aceste corecturi pentru a contracara propaganda rusă și a susține adevărul:

„O parte însemnată dintre români sunt în Romanian Battlegroup „Getica”, o altă parte însemnată sunt în diferitele batalioane ale ILDU (International Legion of Defence of Ukraine). Pe aproape jumătate dintre ei am onoarea să îi cunosc și cu ajutorul vostru să-i și ajut.

Așadar, cifrele de 349 de români combatanți (atenție, este important să subliniez acest termen, căci discutăm despre combatanți) uciși în Ucraina de la începutul invaziei dintr-un total (susținut mincinos de ruși) de 784 și 4 moldoveni dintr-un total de 17 sunt la fel de adevărate ca și cifra cu care Putin a căștigat alegerile.

Adică este un fals total și grosolan. Spun acest lucru cu convingere bazat pe faptul că-i cunosc pe mulți dintre români și pe unul dintre cei mai cunoscuți moldoveni care au luptat împotriva rusiei, Sergiu Luncas, un om care este văzut ca un erou în Republica Moldova.

Mi-ar plăcea ca instituțiile de presă să preia informația asta în scopul susținerii adevărului, pentru a nu permite propagandei mincinoase a rusiei să viruseze continuu spațiul informațional.

Trăiască România și Republica Moldova! Glorie eroilor care luptă împotriva invadatorilor! Slava Ukraini!”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian