Patapievici despre neo-marxismul românesc

  6

  Într-un editorial recent din Evenimentul Zilei, H.R. Patapievici a publicat un text de referinţă despre atracţia marxistă la românii de azi: ce înseamnă marxismul şi ce înseamnă să fii român cu simpatii marxiste după patru decenii în care ţara ţi-a fost devastată de această ciumă. Citez încheierea…

  Deoarece România a fost un stat marxist ortodox, românii ar trebui să ştie ce este, unde duce şi ce poate face marxismul. Cu acest bilanţ, să te declari în România marxist (sau, mai şic, „marxist critic”) poate fi explicat numai prin: ignoranţă (faţă de ce este marxismul în sine); complicitate (cu ce a făcut marxismul oriunde), vinovăţie (pentru participare la crimele şi fărădelegile marxiste), conformism servil (cu modele stângiste occidentale).

  P.S. Intenţia acestui articol nu este să demonstreze că opţiunea faţă de marxism ar trebui interzisă ori că adepţii lui ar trebui persecutaţi. El încearcă să argumenteze că marxismul stă sau cade împreună cu anumite opţiuni care sunt dezgustătoare (suprimarea libertăţii, domnia violenţei, tirania birocratică etc.) şi sugerează raţiunile pentru care adepţii români ai marxismului merită dispreţuiţi.

  … iar restul de la sursă:
  Marxismul şi românii

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentLovitură de stat în Marea Britanie, pe înţelesul tuturor
  Articolul următorBlestemaţii de români
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  6 COMENTARII

  1. O sinteza foarte buna, din care chiar mi-am clarificat cateva intrebari.
   O singura nedumerire; de ce: “Deoarece România a fost un stat marxist ortodox, românii ar trebui să ştie ce este, unde duce şi ce poate face marxismul”. Ma intereseaza de ce spune “marxist ortodox”, dar nu stiu de unde sa pun optiunea de bold.

  2. Aha! In sensul asta; eu m-am gandit la ortodoxie ca religie, de aia nu pricepeam. Multam 🙂

  3. Ma intreb pe ce lume traieste HRP. De unde a mai scos-o pe asta ca “A reintrat în modă, şi la noi, să te declari cu toată emfaza marxist.”? Ce vrewa sa spuna e ca mai demult era la moda sa fii marxist, dupa aia moda asta a trecut, iar acum a revenit.Fals! La noi nu a fost niciodata “la moda” sa fii marxist. Inainte de razboi Romania avea unul dintre cele mai mici partide comuniste din Europa. Numai 1000 de membri dintre care majoritatea nici nu erau romani (multi nici nu vorbeau romaneste). E drept ca pe timpul lui Ceausescu PCR ajunsese la 3-4 milioane de membri dar majoritatea intrasera in partid pentru ca erau nevoiti s-o faca, nu pentru ca ar fi crezut in marxism. Erau membri de partid dar noaptea ascultau “Europa Libera”.
   Prin anii ’90 citisem un interviu cu Tismaneanu in care acesta spunea ca pe timpul lui Ceausescu vroia sa faca dizidenta intelectuala de pe pozitii de stanga (neo)marxitste insa era frustrat ca nimeni nu il baga in seama.
   Ma gandesc ca poate perceptia lui HRP vine de la faptul ca el este fiul unui militant comunist. Poate ca in lumea in care a copilarit el, cea a “burgheziei rosii”, chiar era la moda sa fii marxist. Printre noi, astialalti nu era. La fel, poate ca in mediile pe care le frecventeaza acum o fi “revenit” moda sa fii marxist. La urma urmei e prieten cu tov. Volodea Tismaneanu. Eu unul n-am vazut pe nimeni, nici la TV, nici in presa, nici printre cunoscutii mei care sa -i declare simpatii marxiste.

  4. Fiți atenți ca articolul respectiv a fost șters de pe internet. Am vrut sa-l citesc si eu, însă mi-a dat in mod repetat : “pagina nu a fost găsită”. Cred ca ajung superstițios..

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here