FUNDATIA IOAN BARBUS

Patapievici despre neo-marxismul românesc

Într-un editorial recent din Evenimentul Zilei, H.R. Patapievici a publicat un text de referinţă despre atracţia marxistă la românii de azi: ce înseamnă marxismul şi ce înseamnă să fii român cu simpatii marxiste după patru decenii în care ţara ţi-a fost devastată de această ciumă. Citez încheierea…

Deoarece România a fost un stat marxist ortodox, românii ar trebui să ştie ce este, unde duce şi ce poate face marxismul. Cu acest bilanţ, să te declari în România marxist (sau, mai şic, „marxist critic”) poate fi explicat numai prin: ignoranţă (faţă de ce este marxismul în sine); complicitate (cu ce a făcut marxismul oriunde), vinovăţie (pentru participare la crimele şi fărădelegile marxiste), conformism servil (cu modele stângiste occidentale).

P.S. Intenţia acestui articol nu este să demonstreze că opţiunea faţă de marxism ar trebui interzisă ori că adepţii lui ar trebui persecutaţi. El încearcă să argumenteze că marxismul stă sau cade împreună cu anumite opţiuni care sunt dezgustătoare (suprimarea libertăţii, domnia violenţei, tirania birocratică etc.) şi sugerează raţiunile pentru care adepţii români ai marxismului merită dispreţuiţi.

… iar restul de la sursă:
Marxismul şi românii

Emil Borcean

Emil Borcean

6 comentarii

 1. Dinny
  10 martie 2009

  O sinteza foarte buna, din care chiar mi-am clarificat cateva intrebari.
  O singura nedumerire; de ce: „Deoarece România a fost un stat marxist ortodox, românii ar trebui să ştie ce este, unde duce şi ce poate face marxismul”. Ma intereseaza de ce spune „marxist ortodox”, dar nu stiu de unde sa pun optiunea de bold.

 2. Imperialistu'
  10 martie 2009

  „Ortodox” – conform principiilor traditionale, ca la carte. ????

 3. Dinny
  10 martie 2009

  Aha! In sensul asta; eu m-am gandit la ortodoxie ca religie, de aia nu pricepeam. Multam ????

 4. ramanujan
  10 martie 2009

  Ma intreb pe ce lume traieste HRP. De unde a mai scos-o pe asta ca „A reintrat în modă, şi la noi, să te declari cu toată emfaza marxist.”? Ce vrewa sa spuna e ca mai demult era la moda sa fii marxist, dupa aia moda asta a trecut, iar acum a revenit.Fals! La noi nu a fost niciodata „la moda” sa fii marxist. Inainte de razboi Romania avea unul dintre cele mai mici partide comuniste din Europa. Numai 1000 de membri dintre care majoritatea nici nu erau romani (multi nici nu vorbeau romaneste). E drept ca pe timpul lui Ceausescu PCR ajunsese la 3-4 milioane de membri dar majoritatea intrasera in partid pentru ca erau nevoiti s-o faca, nu pentru ca ar fi crezut in marxism. Erau membri de partid dar noaptea ascultau „Europa Libera”.
  Prin anii ’90 citisem un interviu cu Tismaneanu in care acesta spunea ca pe timpul lui Ceausescu vroia sa faca dizidenta intelectuala de pe pozitii de stanga (neo)marxitste insa era frustrat ca nimeni nu il baga in seama.
  Ma gandesc ca poate perceptia lui HRP vine de la faptul ca el este fiul unui militant comunist. Poate ca in lumea in care a copilarit el, cea a „burgheziei rosii”, chiar era la moda sa fii marxist. Printre noi, astialalti nu era. La fel, poate ca in mediile pe care le frecventeaza acum o fi „revenit” moda sa fii marxist. La urma urmei e prieten cu tov. Volodea Tismaneanu. Eu unul n-am vazut pe nimeni, nici la TV, nici in presa, nici printre cunoscutii mei care sa -i declare simpatii marxiste.

 5. Horatiu
  10 martie 2009

  Fiți atenți ca articolul respectiv a fost șters de pe internet. Am vrut sa-l citesc si eu, însă mi-a dat in mod repetat : „pagina nu a fost găsită”. Cred ca ajung superstițios..

 6. Costin Andrieş
  10 martie 2009

  e aici http://www.evz.ro/senatul-evz-…..41235.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian