FUNDATIA IOAN BARBUS

Piața Roșie, 100 de milioane de morți mai tîrziu (articol din 2013)

9 mai 2013, 68 de ani de la capitularea Germaniei în Al Doilea Război Mondial. Festivitățile din Moscova sînt o tradiție introdusă de Stalin. În anii ’90, ceremonia a pierdut din importanță, dar Vladimir Putin a reînviat-o și a făcut din ea un eveniment chiar mai grandios decît îl gîndise Stalin.

“Paradă grandioasă la Moscova sub semnul secerii şi ciocanului, simbol fără echivoc al comunismului şi al totalitarismului sovietic, responsabile de moartea a zeci de milioane de oameni şi de ticăloşirea a jumătate din planetă.
Afişarea simbolisticii naţional-socialiste ar mânia imediat, pe bună dreptate, o lume întreagă… Putin însă, împănat cu stema celeilalte extreme, cel puţin la fel de criminale, rămâne pentru foarte mulţi, inclusiv de la noi, un lider politic ca oricare altul.”
(Dorelian Bellu)

Propaganda sovietică este reluată fidel de Vladimir Putin, liderul “anticomunist” și “neoliberal”, așa cum este numit în cercurile progresiste fostul ofițer KGB. În prima imagine, Ministrul Apărării îl salută ceremonios pe colonelul însărcinat cu organizarea festivităților, în fața secerei și a ciocanului, vis a vis de tribuna oficială de la care Vladimir Putin a declarat:

“Soldații noștri au salvat libertatea și independența apărîndu-și țara natală fără a se cruța, au eliberat Europa și au obținut victoria a cărei măreție va dăinui pentru secole.”

2 milioane de violuri a lăsat în urmă Armata Roșie Eliberatoare, cea glorificată azi la Moscova, doar în Germania. Gabriele Koepp a scris o carte despre barbarismul sovietic, barbarism negat în continuare – detalii Putin a declarat și că dorește să investească sute de miliarde în modernizarea armatei.

Ministrul Apararii saluta, în centrul Pieței Rosii, pe pe colonelul ce a organizat parada.
Ministrul Apararii saluta, în centrul Pieței Rosii, pe pe colonelul ce a organizat parada.

Ministrul apararii rus face un tur al Pietei Rosii pentru a inspecta armata, regiment cu regiment.

Armata Roșie victorioasă
Armata Roșie victorioasă

Trăiască tovarăsul Ministru al Apărării!
Trăiască tovarăsul Ministru al Apărării!

Erou al Armatei Rosii, unul dintre criminalii care, pentru URSS, a contribuit la uciderea a zeci de milioane de oameni. In Rusia “dreptaciului” Putin, acesti monstri sint venerati. As zice si ceva in rusa, ca sa inchei apoteotic, dar din fericire nu stiu.

Erou al Armatei Rosii, unul dintre criminalii care, pentru URSS, a contribuit la uciderea a zeci de milioane de oameni. In Rusia “dreptaciului” Putin, acesti monstri sint venerati.


Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

8 comentarii

 1. virgil
  10 mai 2013

  Din fericire stiu eu: Poshel na khuy! Rusine, Putin.

 2. Costin Andrieş
  10 mai 2013

  Rusine? Putin e un criminal in serie (Polytkovskaia, Litvinenko etc), un sponsor al terorismului si un despot care vrea sa refaca Uniunea Sovietica (Eurasia). Rusinea nu e printre preocuparile lui.

 3. Liv STOmer
  10 mai 2013

  Ce frumoase sunt bisericile rusesti, seamana cu niste torturi de ciocolata ornate cu un numar mereu mai mare n de randuri de bezele…..si stau si ma intreb ca prostul, oare cate spitale, cate autostrazi s-ar fi putut face, cu banii pt o singura asemenea parada inutila, precum cea din imagini? Oare cate…..biserici?

 4. Andreea P
  10 mai 2013

  S-o fi schimbat (sau poate e pe cale sa se schimbe) semnificatia zilei de 9 mai-ziua Europei- si noi nu stim?

  Rusiei chiar ar trebui sa ii fie rusine, ca e stat membru al Consiliului Europei si ca atunci cand a intrat in aceasta institutie ea si-a afirmat, ca celelalte 46 state membre, “ataşamentul pentru valorile spirituale şi morale care constituie patrimoniul comun al popoarelor lor şi care reprezintă “sursa reală a libertăţii individuale, libertăţii politice şi a statului de drept, principii care formează baza oricărei democraţii autentice” (Preambulul Statutului Consiliului Europei). Asadar, e inadmisibil ca ea sa se identifice, in 2013, cu simbolul unei dictaturi criminale si sa faca propaganda unui astfel de regim! Sau poate o crede si ea ca si CEDO, care isi spune “constiinta Europei”, ca steaua rosie nu e doar simbolulul regimului totalitar communist, ci si cel al miscarii internationale muncitoresti care lupta pentru o societate mai justa sau cel al unor partide politice active si legale in statele membre (vezi cauza Vajnai c. Ungariei pronuntata in 8 iulie 2008, referitoare la condamnarea la un an cu suspendare a unui responsabil al unui partid politic pentru “folosirea de embleme totalitare” in cadrul unei manifestatii). In plus, mai si spune Curtea, printre altele, ca guvernul maghiar nu a reusit sa dovedeasca ca steua rosie este doar simbolul ideilor totalitare, iar Vajnai “nu nutrea vreo ambitie totalitara”, de parca guvernul ar fi trebuit sa demonstreze ceea ce e evident, iar scopul oamenilor politici nu ar fi acela de a ajunge la putere pentru a-si implementa ideologia in care cred, ci doar sa faca parada modei cu steaua rosie in piept…

  Si de aici, in 2012 Curtea (aceeasi Sectie a II-a) a rationat astfel: pai daca am spus ca e permis sa se manifeste cu un simbol (al unei dictaturi) de stanga, acum nu putem spune ca nu se poate manifesta cu un simbol (al unei dictaturi) de dreapta (vezi cauza Faber c. Ungaria pronuntata in 24 iulie 2012, referitoare la condamnarea unui contramanifestant pentru ca tinea in mana steagul cu dungi al lui Arpad, steag perceput de catre trecatori drept un simbol fascist).

  E cam curios din partea Sectiei a II-a a Curtii ca in 2008 sa ne spuna ca steaua rosie nu are o semnificatie predominant totalitara si ca ea nu prezinta vreun pericol pentru democratie, iar in 2009 sa ne spuna ca, crucifixul, semn exterior puternic, are o semnificatie predominant religioasa si ca elevii de orice varsta s-ar simti educati (in sens negativ bine-nteles) de acesta (in cauza Lautsi si altii c. Italia, hotararea din 3 noiembrie 2009) . Cu alte cuvinte expunerea simbolurilor totalitare e democratica, cea a crucifixului, ba! Noroc ca in cauza Lautsi Marea Camera a anulat hotararea din 2009. Oare se va gasi cineva printre marii aparatori ai democratiei si drepturilor omului de prin institutii sa spuna ceva despre marea parada cu gigantica stea rosie cu secera si ciocanul de pe 9 mai de la Moscova?

 5. Silvapro
  10 mai 2013

  Securea si ciocanul e simbolul cel mai bine intiparit in memoria mea de copil din era comunismului.

  Si chiar asa sa-l etaleze pe sleau pe cind vrea sa apara democratic? Totusi nu poate fi o alegere de simbol intimplatoare si inocenta.

 6. Costin Andrieş
  10 mai 2013

  Ziua Victoriei serbata la cimitirul Ostasului Sovietic din Bucuresti

  În data de 8 aprilie 2013 Ambasada Federației Ruse în România a organizat un eveniment dedicat împlinirii a 69 de ani de la victoria împotriva fascismului. Ziua Victoriei este sărbătorită anual pe data de 9 mai. La ora 11.30 a fost organizată ceremonia de depunere a coroanelor de flori la cimitirul ostașului sovietic de pe șoseaua Pipera, ceremonia prezidată de Excelența Sa, domnul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse Oleg Malginov. La acest eveniment au participat numeroși invitați, reprezentanți ai guvernului, ai autorităților locale, reprezentanți din cadrul mai multor ambasade, cadre militare, oameni de cultură și de afaceri, reprezentanți ai diferitelor organizații. După ceremonie, Ambasada Federației Ruse a organizat o recepție în cinstea acestei zile atât de importante pentru întreaga lume.

  Din partea Camerei de Comerț Bilateral Româno-Ruse și a Asociației Culturale de Prietenie între România și Rusia au participat: Dl. Mihai MACSIM, Președinte Director General CCBRR și Președinte ACPRR, Dl. Gheorghe ZAMAN, Directorul Institutului de Economie Națională și Membru Corespondent al Academiei Române, D-na Tatiana TIHON, Secretar General CCBRR și ACPRR, Dl. Silviu PRODAN, membru fondator al ACPRR, Dl. Tudor AFANASOV, Directorul General al ACPRR, Dl. Alexandru AVERIAN, Președintele Comunității Rușilor Lipoveni din București, D-șoara Katerina CIAUȘ, colaborator CCBRR și ACPRR.

  *Discurs în limba rusă, tradus în română.

  si o surpriza:

  https://www.facebook.com/ACPRRro/posts/157806937724319

 7. Theo Hahn
  10 mai 2013

  Nu știu rusește. Dar îl pot ajuta pe autor, totuși, cu ceea ce cred că vroia să le adreseze lui Putin și paradei sale (eventual și judecătorilor de la CEDO care admit steaua roșie, secera și ciocanul și resping crucifixul). Cred că se zice „Iob tvoie mati”.

 8. silviu
  10 mai 2013

  prefer 9 mai 1877 , Carol întâi nu Mihai de România si 9 mai 1945 ( singurul șef de stat al unei tari învinse carea a primit ordinul Victoria și mai se mândrește cu asta )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian