FUNDATIA IOAN BARBUS

Jimmy Lai, activistul anti-Beijing decorat la Washington de Memorialul Victimelor Comunismului, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezentă și România

Antreprenorul chinez Jimmy Lai, cel mai proeminent susținător al protestelor împotriva Partidului Comunist Chinez din Hong Kong și unul dintre cei mai cunoscuți la nivel mondial activiști pro-democrație din fosta colonie brianică, a fost decorat de Fundația Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington în cadrul unei ceremonii la care au participat și reprezentanți ai Ambasadei României la Washington. 15 ambasade, 3 delegații și 41 de organiazații pentru drepturile omului din lume au participat la ceremonia de vineri 11 iunie 2021, la Capitol Hill.

Jimmy Lai a fugit la 12 ani din China comunistă, a devenit milionar în Hong Kong și a ales să nu fugă în occident, ci să rămână ca să se opună Partidului Comunist Chinez, deși afacerea, casa și familia îi sunt atacate și era de la început conștient că urmeaza să facă inchisoare.

În cadrul ceremoniei denumită 14-lea Apel al națiunilor de depunere de coroane de flori (14th Annual Roll Call of Nations Wreath Laying Ceremony) au fost depuse coroane de flori în memoria victimelor comunismului. Ceremonia din acest an a fost deosebit de semnificativă, scrie site-ul fundației victimsofcommunism.org, deoarece a reamintit lumii întregi de dezvăluirile recente oribile despre campania de genocid dusă de regimul comunist chinez împotriva minorității sale uigure. Este, de asemenea, aniversarea a doi ani de la începutul protestelor din Hong Kong, în 2019.

Protestatarii din Hong Kong cer ajutorul Statelor Unite în confruntarea cu China comunistă

Protestele din 2019 au pornit ca urmare a unui proiect de lege care prevedea extrădare către China continentală a unor persoane din Hong Kong pe motive politice. Pe 12 iunie 2019, zeci de mii de protestatari cu steaguri americane s-au întrunit în jurul clădirii Consiliului Legislativ și pe străzile din apropiere, cerând guvernului să renunțe la propunerile de modificare ale legii privind extrădarea din Hong Kong.

În cadrul ceremoniei din 11 iunie 20121, Fundația Memorialul Victimelor Comunismului a acordat Medalia Truman-Reagan pentru Libertate lui Jimmy Lai, 73 de ani, antreprenor și activist pro-democrație din Hong Kong, care a fost recent condamnat la 14 luni de închisoare din cauza activismului său în timpul protestelor pro-democrație din Hong Kong din 2019.

Reprimarea brutală a opoziției din Hong Kong arată lumii tot ce trebuie să știe despre capacitatea guvernelor comuniste de a tolera chiar și cele mai mici concesii aduse libertății. Curajul lui Jimmy Lai și al multor alți cetățeni ai Hong Kong-ului ne spune că setea pentru libertate nu va muri niciodată, scrie Fundația Memorialul Victimelor Comunismului.

Jimmy Lay: “Nu pot sa plec. Va trebui sa lupt până în ultima zi”

Născut în China continentală, Jimmy Lai a fugit în Hong Kong, pe o barcă de pescuit, la vârsta de 12 ani. Până în 30 de ani devenise un prosper om de afaceri, proprietarul unei mărcii internaționale de îmbăcăminte – Giordano. În 1989, după masacrul din Piața Tiananmen, Jimmy Lai a fost constrâns de Beijing să vândă Giordano și a înființat companie de presă Next Digital și popularul ziar pro-democratic Apple Daily.

Într-un interviu acordat anul trecut lui Peter Robinson de la Hoover Institute, Jimmy Lai descrie presiunea crescândă a Chinei comuniste asupra Hong Kong-ului și cere Statelor Unite și președintelui Trump sprijin pentru mișcarea pro-democratică din Hong Kong.

Premierului britanic Boris Johnson deschidea în urmă cu un an calea către cetățenia britanică pentru 3 milioane de cetățeni ai Hong Kong-ului. În acest context, Peter Robinson îl întreabă pe Jimmy Lai de ce nu fuge de represiunea Beijingului și părăsește Hong Kong-ul în favoarea Marii Britanii:

“Regimul a pus presiune pe afacerea ta, au obligat sponsorii să se retragă, casa ta a fost atacată cu bombe incendiare, familia ta a fost amenințată, ești arestat și astepți procesul (discuția avea loc pe 9 iunie 2020) – de ce nu acceptă Jimmy Lai oferta lui Boris Johnson? Cumpără o casă frumoasă în Knightsbridge sau în Kensington, și pleacă, lumea te va onora pentru ce ai făcut până acum. Ce urmează pentru Jimmy Lai?”

“Contină lupta, a răspuns antreprenorul și activistul anticomunist, acum nu e timpul pentru siguranță, e timpul pentru sacrificii. Am venit aici cu un dolar, tot ce am, o familie minunată, o afacere, sănătate. Toate mi le-a dat acest loc. Nu pot sa plec. Va trebui sa lupt până în ultima zi. Nu îmi e frică.” 

Jimmy Lai, 16 iunie 2020 (Photo by Anthony WALLACE / AFP)

De mulți ani, Jimmy Lai este unul dintre cei mai proeminenți critici ai Partidului Comunist Chinez și unul dintre liderii mișcării prodemocratice anticomuniste din Hong Kong. Acesta spune că “Drumul către servitute”, cartea lui Friedrich Hayek, l-a inspirat să lupte pentru libertate. Proiectele sale de afaceri sunt reprezentări puternice ale pledoariei sale, iar sprijinului recunoscut internațional pentru mișcările pro-democrație din Hong Kong a fost condamnat extrem de dur de guvernul chinez.

Lai a fost un lider al Mișcării Umbrela din Hong Kong din 2014 și este acuzat și judecat de autorități pentru implicarea sa în mișcarea pro-democrație din 2019-2020.

In this Oct. 9, 2014, un protestatar ține o umbrelă în timpul unei reprezentații pe un drum principal din zonele ocupate din afara sediului guvernamental din Hong Kong. Culoarea galbenă a fost strâns asociată cu proteste masive pro-democrație cunoscute sub numele de Mișcării Umbrela. Umbrelele folosite ca protecție împotriva spray-ului de piper și a gazelor lacrimogene au dat numele mișcării. (Foto AP / Kin Cheung)

În urma celor mai recente proteste, Jimmy Lai a fost arestat sub suspiciunea de „colaborare cu forțe străine”, o acuzație pe care Beijingul a putut să o aducă în urma unei legi de securitate națională impusă Hong Kong-ului de Partidul Comunist Chinez.

În aceeași zi a arestării sale, aproximativ 200 de ofițeri de poliție din Hong Kong au luat cu asalt birourile Apple Daily, confiscând peste 125 de cutii de materiale. Raidul a fost aspru criticat.

Asociația Jurnaliștilor din Hong Kong a descris raidul ca fiind „oribil” și fără precedent în Hong Kong. Fostul guvernator al Hong Kong-ului Chris Patten a numit evenimentele „cel mai scandalos atac de până acum” împotriva presei din Hong Kong. Șeful departamentului de jurnalism al Universității din Hong Kong a numit raidul „un atac revoltător și rușinos asupra libertății presei”. În decembrie 2020, Reporteri fără frontiere i-a acordat lui Jimmy Lai „Premiul pentru libertatea presei” pentru rolul său în fondarea Apple Daily.

Pe 16 aprilie 2021, Lai a fost condamnat la 14 luni de închisoare în primul din cele șapte procese intentate împotriva lui pentru susținerea democrației din Hong Kong.

Arestarea lui Jimmy Lai – 16 aprilie 2021

Fundația Memorial Victimelor Comunismului

Fundația Memorială Victimele Comunismului acordă cea mai înaltă distincție a sa, Medalia Libertății Truman-Reagan, lui Jimmy Lai pentru angajamentul său de o viață pentru de libertate și democrație în Hong Kong, notează fundația, și pentru opoziția sa perseverentă față de comunism și toate celelalte forme de tiranie, precum și pentru hotărârea sa în lupta împotriva acțiunilor autoritare ale Partidului Comunist Chinez, indiferent de costuri.

Coroane de flori de la ambasadele a 15 state, delegații și reprezentanți ai organizațiilor pentru drepturile omului sunt expuse la Memorialul Victimelor Comunismului, 11 iunie 2021.

România a fost una dintre cele 15 ambasade care, alături de 3 delegații și 41 de organizații etnice și pentru drepturile omului, au participat la ceremonia de depunere de coroane. Ambasadele și delegațiile care care au trimis reprezentanți:

 • Ambasada Republicii Albania
 • Ambasada Bulgariei
 • Ambasada Canadei
 • Ambasada Republicii Croația
 • Ambasada Republicii Cehe
 • Ambasada Republicii Estonia
 • Ambasada Georgiei
 • Ambasada Ungariei
 • Ambasada Republicii Kosovo
 • Ambasada Republicii Letonia
 • Ambasada Republicii Lituania
 • Ambasada Republicii Polonia
 • Ambasada României
 • Ambasada Republicii Slovace
 • Ambasada Ucrainei
 • Delegația Uniunii Europene în Statele Unite
 • Biroul de reprezentare economică și culturală din Taipei în Statele Unite
 • Biroul din Tibet
 • Și 41 de organizații etnice și pentru drepturile omului

Imagini cu depunerea unei coroane de flori de către reprezentanta Ambasadei României la Washington:

Ambasada României la Washington la Memorialul Victimelor Comunismului  (sursa: youtube)

Fundația este o organizație anti-comunistă non-profit autorizată de Congresul Statelor Unite la scurt timp după încheierea Războiului Rece, la începutul anilor 1990, cu scopul de a „educa americanii despre ideologia, istoria și moștenirea comunismului”, scrie Apple Daily, publicația din Hong Kong fondată de Jimmy Lai.

“Trebuie să lucrăm împreună, folosind toate resursele de care dispunem, pentru a ne asigura că faruri ale libertății cum este Hong Kong și eroii precum Jimmy Lai nu cad captivi comunismului”, spunea Andrew Bremberg, președintele fundației.

Fostul vicepreședinte american Mike Pence a salutat decorarea lui Jimmy Lai într-o postare pe Twitter din 11 iunie. Vicepreșdeintele Administrație Trump l-a numit pe Lai „un luptător pentru libertate” și a declarat că fost onorat să-l primească la Casa Albă în 2019.

„Astăzi stă în închisoare pentru susținerea democrației în Hong Kong și Fundația Memorialul Victimelor Comunismului @VoCommunism i-a acordat pe bună dreptate cea mai înaltă distincție pentru angajamentul său curajos față de libertate”, a scris Pence pe Twitter. „Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Jimmy Lai”.

Monumentul din Washington dedicat victimelor comunismului la care fost depuse coroanele de flori reprezintă o statuie construită după modelui statuii „Zeiței democrației”, ridicată de studenții chinezi care au protestat în Piața Tiananmen din Beijing, înainte să fie masacrați de armata chineză în 1989.

“Pentru cele mai bine de o sută de milioane de victime ale comunismului și pentru cei care iubesc libertatea”, scrie în partea din față a piedestalului memorialului. “Pentru libertatea și independența tuturor națiunilor și popoarelor captive”, scrie pe partea din spate a piedestalului.

La ceremonia din 2007 de inaugurare a monumentului a participat și fostul președinte american George W. Bush, care a condamnat comunisul, “ideologia care a luat viața a 100 de milioane de bărbați, femei și copii nevinovați”:

“Secolul XX va fi amintit drept cel mai sângeros secol din istoria umanității. Iar memoria  acestei epoci brutale este pomenită în memoriale din tot orașul. Cu toate acestea, până în prezent, capitala națiunii noastre nu avea niciun monument pentru victimele comunismului imperial, ideologie care a luat viața a aproximativ 100 de milioane de bărbați, femei și copii nevinovați. Așadar, este potrivit să ne adunăm pentru a ne aminti de cei care au pierit uciși de comunism și pentru a dedica acest memorial care va consacra suferința și sacrificiul lor în conștiința lumii”, a spus George W. Bush la inaugurarea Monumentului Victimelor Comunismului din Washington.

În urmă cu un an,  protestatari violenți de extrema stângă au vandalizat monumentul de la Washington. “Având în vedere că grupurile Antifa susțin în mod deschis ideologia marxistă și au vandalizat și în trecut memorialul nostru, nu este surprinzător că grupul să-l vandalizeze și să dezonoreze din nou memoria a peste 100 de milioane de morți”, spunea atunci directorul executiv al Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului, Marion Smith.

Memorialul Victimelor Comunismului din Washington, vandalizat mișcarea marxistă Black Lives Matter, 1 iunie 2020

Imagini de la ceremonia din 11 iunie 2021:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi