FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Anticipând relaxarea sancțiunilor sub Biden, Rusia reia construcția Nord Stream 2, conducta care va consolida dependența Europei de gazul rusesc

Anticipând o relaxare semnificativă a sancțiunilor americane împotriva Rusiei din partea noii Administrații Biden, compania energetică rusească de stat Gazprom a reluat la sfârșitul săptămânii trecute lucrările de construcție a conductelor Nord Stream 2 din apele teritoriale daneze. Proiectul fusese blocat în perioada Administrației Trump sub amenințarea sancțiunilor.

“Vasul de instalare al conductelor Fortuna a început azi lucrările la conducta Nord Stream 2 din zona economică exclusivă a Danemarcei, după începerea lucrărilor pe coridorul de construcție din 24 ianuarie și finalizarea cu succes a testelor pe mare”, a declarat un purtător de cuvânt al Nord Stream 2 prin intermediul e-mail, citat de DailyWire.

Pipe-laying ship Fortuna in port

Germania nu se mai așteaptă ca noi sancțiuni americane să intre în vigoare pe 14 februarie, așa cum a fost planificat inițial, scrie Boomberg, citând un unui oficial german care a cerut să nu fie identificat. Berlinul este din ce în ce mai optimist că noua administrație americană va fi mai puțin confruntațională decât Donald Trump pe subiectul Nord Stream 2, au mai spus oficiali germani.

„Conducta controlată de Rusia din Marea Baltică este aproape finalizată, în ciuda sancțiunilor SUA și a opoziției unor state membre ale UE”, scrie Deutsche Welle, adăugând că „controversatul proiect va dubla cantitatea de gaz natural exportat în Germania” din Rusia.

Pe 4 septembrie 2015, EON, Shell, OMV, BASF, ENGIE -cele mai mari firme energetice din Germania, Franța, Olanda și Austria- au semnat un acord cu Gazprom de aprovizionare cu gaze, era vorba Nord Stream 2, în care Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni, cu 51%.

Ziarul rus Kommersant scria la acea dată că “semnând înțelegerea pentru construirea Nord Stream 2, Gazpromul  a creat un mare bloc energetic al țărilor UE interesate de gaz din Rusia, ocolind Ucraina”, adăugând că  „proiectul va face din Germania principalul centru de distribuție al gazului rusesc în Europa, și de fapt, acest traseu va ocoli Ucraina, ceea ce va priva Kievul de veniturile din tranzit.”

Construcția conductei este în mare parte finalizată, scrie Reuters, cu excepția a aproximativ 120 km ce urmează a fi construiți în apele daneze și 30 km în epele germane, înainte ca conducta să ajungă în orașul de coastă din nordul Germaniei, Lubmin, lângă Greifswald.

Statele Unite spun de mult timp că această conductă va crește influența rusească asupra Europei și că va ocoli Ucraina, privând Kievul de taxe de tranzit profitabile. Statele Unite sunt, de asemenea, dornice să-și vândă gazele naturale lichefiate aduse pe mare către țările europene.

În luna august a anului trecut, scrie hotnews, guvernul Merkel a făcut o ofertă de 1 miliard de euro Administrației Trump, cerând în schimb renunțarea la sancțiunile și piedicile impuse de SUA împotriva construirii conductei Nord Stream 2.

Conducta, odată construită, ar dubla cantitatea de gaz rusesc importat deja de Germania prin Marea Baltică, prin coucta Nord Stream 1, lansat în 2011. Guvernul german a făcut această ofertă americanilor fără a consulta în prealabil parlamentul. Protrivit jurnalistului Julian Popcke, cel care a publicat ieri în rețelele sociale documentele oficiale ale ofertei, Germania a cerut Administrației Trump să ocolească Congresul american în luarea deciziei.

În urmă cu trei ani, premierul polonez  Mateusz Morawiecki denunța Nord Stream 2 drept “o amenințare la adresa securității energetice și a solidarității Europei, această nouă armă hibridă fiind îndeptată împotriva UE și NATO, o adevărata pastilă otrăvită a securității europene”.

Premierul polonez mai spunea atunci că proiectul Nord Stream 1 permisese deja Rusiei să “strângă fonduri pentru dezvoltarea armatei, apoi pentru agresiunea militara împotriva Georgiei și Ucrainei”.

Activarea Nord Stream 1, 2011

„Situația actuală în materie de securitate, spunea premierul polonez în mai 2018, demonstrează că decizia istorică de a detașa trupele [americane] în regiunea noastră a fost corectă și suntem recunoscători aliaților pentru contribuția lor la securitate”.

„Nimeni nu poate opri acest proiect, spunea ministrul de externe al Germaniei Heiko Maas în urmă cu doi ani. Sancțiunile americane pot duce la retragerea companiilor occidentale, inclusiv  a celor germane. Totuși, acest lucru nu va duce la renunţarea la proiect. În acest caz, Rusia va implementa de una singură proiectul și atunci nimeni nu va putea influienţa  asupra menţinerii tranzitului prin Ucraina”, a spus ministrul de externe german.

Încă de la începutul anului 2016, analiștii, producătorii și exportatorii de hidrocarburi americani anunțau că “vom înlocui Rusia ca furnizor și toate aceste lucruri vor avea consecințe geopolitice și economice”. „Petrolul american este o rezervă sigură și constantă pentru aliații noștri geopolitici”, spune Stean atunci Strawbridge, șeful de operațiuni al Portului Corpus Cristi. „Pe termen lung, exporturile vor crește”, a adăugat Strawbridge

Doi ani mai târziu, în decembrie 2018, mulțumită revoluției gazelor de șist, SUA a depășit Rusia și Arabia Saudită, devenind cel mai mare producător de petrol din lume, devenind astfel independente energetic după 75 de ani.

Pentru prima dată în 75 de ani, Statele Unite au exportat mai mult petrol decât au importat, urmare a angajamentului președintelui Trump ca America să obțină „independența energetică”, scria atunci The Daily Wire.

SUA a fost importator net de petrol din 1949, până când, în ultima săptămână a lunii noiembrie, importurile nete de țiței și produse petroliere au scăzut la minus 211.000 barili pe zi – ceea ce înseamnă că America a exportat mai mult decât a importat, potrivit datelor oferite de US Energy Information and Administration.

Cu un an înainte de semnarea acordului pentru Nord Stream 2, Europa era deja convârșitor dependentă de gazul rusesc.

O evaluare făcută de Comisia Europeană după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 arăta că Rusia este cea mai mare sursă de gaz a Europei. Cu excepția României, în Europa Centrală și de Est, Suedia și Finlanda, dependența față de gazul rusesc este covârșitoare.

Centrul şi Estul Europei sunt alimentate prin două trasee importante: gazoductul Yamal, care traversează Belarus şi Polonia şi gazoductele care pornesc din Rusia şi trec prin Ucraina şi Slovacia, scrie adevărul. Aceste state, pe lângă faptul că se alimentează cu gaz rusesc, constituie şi rute de tranzit spre pieţele din Vestul Europei, iar securitatea lor energetică este garantată, în mare, doar de acest lucru.

Conduca Yamal – sursa: gazprom.com

Prin Nord Stream 2, conducta de gaz care, dacă va fi realizată, va conecta Rusia și Germania în mod direct prin Marea Baltică, Gazprom va putea bloca accesul ţărilor din Europa de Est la competitorii gazului rusesc.

Keyston XL Pipeline, proiect energetic din SUA blocat de Administrația Biden prin decret administrativ

The Daily Wire mai notează că știrile despre repornirea lucrărilor la Nord Stream 2 au generat reacții adverse împotriva administrației Biden, care a anulat conducta Keystone XL Pipeline în prima săptămână de mandat, lucru care a desființat locurile de muncă ale multor americani.

Donald Trump junior a comentatștirea scriind pe Twitter: „Conductele străine pe care Trump le-a închis sunt din nou funcționale, dar conductele americane care angajează muncitori americani și creează independența energetică americană sunt închise și locurile de muncă sunt distruse.”

„Administrația Biden nu pune în aplicare cererile Congresului de a sancționa Nord Stream 2”, a spus fostul ambasador american în Germania, Richard Grenell.

„Acest lucru vine după tăcerea lui Biden privind refuzul lui Merkel de a sprijini SUA în privința Chinei comuniste – și anularea de către Biden a retragerii a 10.000 de soldați americani din Germania”, și mutarea acestora în România și Polonia.

Bill Johnson, senator Republica de Ohio, a comentat știrea scriind:

„Conducte străine: înapoi în afaceri Conducte americane: închidere, lucrătorii pierd locurile de muncă și sunt trimiși acasă”.

Strategul politic Arthur Schwartz a scris:

„Conducta energetică rusească pe care Trump a blocat-o a revenit în afaceri sub Biden. Lucrătorii de la Conducta Keystone și sindicatele lor ar trebui să fie furiosi. Ți-ai trădat membrii, @RichardTrumka. Montarea țevilor pentru Nord Stream 2 repornește în apele daneze.”

Chiar și președintele democrat Joe Biden ar fi spus că el crede că conducta ar fi o „afacere proastă pentru Europa”.

„Departamentul de Stat al SUA a declarat luna aceasta companiilor europene despre care suspectează că contribuie la construirea conductei de gaz din Rusia Nord Stream 2 că riscă sancțiuni, a confirmat miercuri un purtător de cuvânt, în timp ce administrația Trump pregătea ultima rundă de măsuri punitive împotriva proiectul” chiar în ultimele zile, scria Reuters luna trecută.

Andrzej Sadoś, reprezentantul permanent al Poloniei la Uniunea Europeană, a cerut ieri oprirea construcției Nord Stream 2, scrie site-ul ucrainean unian.info.

“Statele membre nu se pot permite să depindă de un stat cu o politică deschis ostilă față de UE”, a declarat el.

“Autoritățile ruse își propun să discrediteze și să dezintegreze Uniunea noastră, precum și unitatea alianțelor noastre occidentale. Astăzi, singura reacție adecvată la atitudinea confruntațională a Rusiei poate fi întreruperea investiției Nord Stream 2. Aceasta ar fi o consecință clară și neechivocă a declarațiilor scandaloase făcute de reprezentantul autorităților ruse despre UE în general și despre statele membre individuale “, a spus Sadoś.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *