FUNDATIA IOAN BARBUS

Site-ul propagandei oficiala a regimul Putin, Sputnik.md, blocat pentru incitare la război

Publicațiile online de propagandă rusă sputnik.md și gagauznews.md au fost blocate de către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS).  „Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a emis, la 26 februarie curent, un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conținut online, promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență. Astfel, urmează a fi sistate portalurile www.sputnik.md și www.gagauznews.md”, potrivit deschide.md. „La moment cele două surse online nu sunt disponibile.”

Acestea sunt surse cu „conținut on-line care promovează informații care incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”, potrivit ordinului directorului SIS. „Din această dimineață, site-ul sputnik.md nu mai poate fi astfel accesat nici în România, după decizia oficialilor de la Chișinău”, informează Radio Europa Liberă România.

Potrivit publicației Podul, „propagandiștii Sputnik.md (conduși de agentul FSB Iurie Roșca) au pretenția că ar avea și o așa-zisă secție ”românească” – în fapt e vorba, evident, de o formă fără fond ce e coordonată de Bogdan Duca”, care este „subordonatul direct al lui Iurie Roșca, agent indubitabil al serviciilor secrete rusești”.

Bogdan Duca, in prezent seful Sputnik in limba romana, cu Dragos Dumitriu, fostul sef Sputnik Ro, si Iurie Rosca. FOTO: martie 2020, Bucuresti

Înainte de ajunge la conducerea Sputnik, Bogdan Duca a ocupat funcția de “expert” în cabinetul lui Victor Opaschi, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte. În martie 2017, pe când era angajat ca expert în cabinetul lui Opaschi, Bogdan Duca a participat la o lansare de carte la București a lui Iurie Roșca, autor și politician în slujba Rusiei, traducătorul și mâna dreaptă a lui Alexandr Dughin la Chișinău. Roșca i-a fost gazdă lui Dughin la București, o lună mai târziu. Mai multe detalii puteți citi în arhiva ILD.
În aceeași perioadă, Bogdan Duca era invitat de IPS Teodosie la Arhiepiscopia Tomisului la diferite evenimente academice.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cunoscut pentru orientarea filorusă și românofobă, a condamnat printr-o declarație blocarea acestor portaluri, invocând așa-zisa neutralitate a Republicii Moldova și acuzând „actualul regim” de atitudine „vădit părtinitoare în raport cu instituțiile media din republica noastră.”

Menționăm că PSRM a manifestat o abordare filorusă inclusiv în contextul actualului război din Ucraina. De exemplu, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a justificat agresiunea militară a Rusiei promovând mesaje precum „Kievul va fi eliberat de fasciști” sau calificând acțiunile militare ale Federației Ruse drept „operațiune de eliberare”, potrivit portalului deschide.md.

În acest context, este de menționat că în ultima perioadă mai multe țări, precum cele baltice, au sistat activitatea mai multor televiziuni și publicații care promovează propaganda rusă.

În același timp, postul de radio Sputnik Moldova continuă să fie funcțional la Chișinău. Același lucru este valabil și pentru paginile de Facebook și YouTube ale Sputnik, care continuă să fie active. În plus, în ciuda blocării sputnik.md, publicația s-a mutat deja pe noi adrese de internet. Așadar, problema propagandei ruse este departe de a fi rezolvată.

Există și alte surse de presă care promovează filorusismul putinist, precum site-urile regimului separatist din Transnistria.

Sputnik este una dintre principalele surse mass-media de propagandă rusă. Unul dintre principalii autori ai site-ului Sputnik Moldova este Octavian Racu, un apropiat al lui Iurie Roșca, agent FSB, care este promotor al lui Alexandr Dughin, ideologul lui Putin.

Octavian Racu, în imaginea de mai sus, este jurnalist la Sputnik. Câteva detalii despre activitatea în folostul Rusiei a lui Racu, înainte să se inființeze Sputnik, puteți citi din arhiva ILD, aici: Vasile Ernu, veriga lipsă dintre Ribbentrop și Molotov. Înfrățirea demențelor ideologice (articol din 19 octombrie 2012).

actualizare 28 febriarie: Echipa de jurnaliști de la Radio Sputnik Moldova și-a prezentat demisia in corpore, scrie realitatea.md Aceștia spun: „În contextul ultimelor evenimente regionale, extrem de grave, ne-am exprimat dezacordul cu politica editorială a redacției care se impune în aceste momente și contravine normelor deontologice ale jurnaliștilor, precum și a bunului simț. Noi suntem cetățeni ai acestei țări și nu dorim să fim implicați în dezinformări și manipulări.”

Din lista de mai sus lipsesc cel puțin doi dintre propandiștii Sputnik Moldova – Octavian Racu și Ceza Salahor.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Bogatu

Cristian Bogatu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi