FUNDATIA IOAN BARBUS

AUR a pierdut definitiv procesul împotriva Ioanei Constantin, care acuză partidul de pro-rusism și propagandă rusă. Instanța a declarat: “afirmațiile se suprapun peste o bază factuală”

Judecătorii au decis că afirmațiile jurnalistei Ioana Constantin, care a afirmat că AUR e „un partid pro-Rusia” și face „propagandă pro-rusă”, se „suprapun pe o bază factuală”. Curtea a respins definitiv plângerea semnată în februarie 2022 de co-președinții AUR, George Simion și Claudiu Târziu, prin care AUR o acuza pe Ioana Constantin, realizatoarea emisiunii „Politica Zilei” de la B1 TV, de ”susțineri publice mincinoase” care ”au depășit limitele dreptului la liberă exprimare” și au produs partidului ”grave daune de imagine”. De asemenea, AUR solicita de la jurnalistă daune morale în valoare de 100.000 de lei.

„Aici nu suntem în Rusia!”, a scris Ioana Constatin ieri pe Facebook:

„Am câștigat din nou procesul cu AUR

AUR m-a dat în judecată spunând că i-am acuzat nefondat de propagandă pro-rusă și de asociere cu Rusia. Instanța le-a respins și apelul. Rămâne cum am stabilit, așadar. Iar aici nu suntem în Rusia!

Rămâne inacceptabil că un întreg partid parlamentar a gândit în întregul său să dea în judecată un cetățean. E fără precedent si arată foarte clar cum se Raportează acest partid la LIBERTATE și DEMOCRAȚIE. Și mai ales cum s-ar raporta dacă ar avea puterea în stat.

Rămân concluziile motivării instanței de acum un an:

”(…) instanța reține că afirmațiile făcute de către pârâtă (Ioana Constantin) se suprapun peste o bază factuală, respectiv declararea co președintelui AUR, George Simion, persoană indezirabilă și interdicția de a intra în Moldova (la acel moment) precum și propunerea acestui partid pentru funcția de prim ministru a lui Călin Georgescu, persoană de notorietate cunoscută cu afinități pro ruse, precum și promovarea/preluarea de articole de presă de către canalele media rusești. Instanța constantă că acestea sunt informații publice ce se găsesc disponibile la o simplă căutare în spațiul online, iar instanța le apreciază suficiente pentru a aprecia că pârâta a avut o bază factuală pentru afirmațiile sale, contrar susținerilor reclamantului.

Instanța are în vedere apărările reclamantei în privința dnului Călin Georgescu respectiv faptul că acesta nu este membru de partid și declarațiile sale și luările acestuia de poziție sunt făcute în nume personal fără vreo legătură cu partidul, însă acesta nu a negat faptul că ar fi reprezentat propunerea AUR pentru postul de prim ministru în octombrie 2021. or, în acest context, instanța apreciază că este rezonabil de presupus că atunci când o persoană este propunerea unui partid pentru funcția de prim ministru, partidul respectiv este de acord și susține declarațiile sale (…)

Analizând punctual postările pe Facebook și luările de poziție ale pârâtei, instanța le găsește provocatoare, intense, însă nu le găsește dincolo de o doză acceptabilă de critică dată fiind poziția părților, respectiv membrii ai vieții politice parlamentare, și a gradului de acceptare în societatea actuală a criticii”.

Mai jos este o listă cu 11 texte publicate în rețelele sociale de Ioana Constantin, care au fost citate în procesul intentat de AUR:

  • ” Un vot pentru AUR Moldova e un vot pro Rusia, e un vot aurit pentru Dodon. (…) E simplu să privești comportamentul lui George Simion, Șoșoacă și alți lideri AUR de la București să înțelegi ce corp de balet superb fac pentru Moscova prin propagarea propagandei rusești pe orice subiect.” (Cont Facebook Constantin, 21 mai 2021)
  • ”Iar un partid pro-Rusia cum e AUR nu poate intra în nicio majoritate.” (Cont Facebook Constantin, 11 octombrie 2021)
  • ”PSD, aripa Grupul de la Cluj, care a gândit formarea partidului pro-rus AUR în România, ar face bine să își asume public și să oprească mizeria de comportament din Parlamentul României pe care îl au fanii Sputnik, Călin Georgescu și Putin și care sunt demnitari ai României, plătiți din banii românilor care azi nu au acces la sănătate și din cauza propagandei unora ca Diana Șoșoaca, Simion si alți parlamentari aleși pe listele AUR.” (Cont Facebook Constantin, 20 octombrie 2021)
  • ”Niciodată cu Rusia, niciodată aur rusesc, niciodată cu extremiștii
    Aleargă George Simion și băieții care au creat aurul ăsta fake să spele imaginea acestui partid pro-rus, anti-european și anti-NATO. De altfel, dl Dâncu de la PSD ne povestea acum câteva luni că trebuie ajutați amicii lui Simion să devină frecventabili. Nimic pro Rusia nu e frecventabil. Nimic promovat de Sputnik nu e frecventabil. Așa că facțiunile din cele mai mari partide ale României care îl țin pe băiatul ăsta pe pista de alergare acționează contra României.
  • Sunt sigură că sunt mulți oameni de bună credință acolo, oameni care nu știu că au girat un partid pro-Rusia cum România nu a avut niciodată în acești 30 de ani, oameni care nu au știut că fermele de trolli de pe Facebook au ros din adevăr și au vomitat propagandă tradusă de pe site-urile rusești.” (Cont Facebook Constantin, 16 noiembrie 2021)
  • ”Ce ușor s-au infiltrat filorușii în Parlamentul României prin această matrioșka numită AUR, păcălind oameni de bună credință, folosind ferme de troli și propagandă.” (Cont Facebook Constantin, 16 decembrie 2021)
  • ” Un deputat AUR se plânge că i-am insultat 🙂după ce i-am spus colegului său Claudiu Târziu că AUR promovează propaganda rusă și dezinformarea în România. Și mai supărat când am amintit de Șoșoacă, dar și mai insultat când am întrebat de ce președintele lor George Simion are interdicție de a intra în Basarabia, o interdicție pe care nici puterea pro-europeană de acum nu o ridică. Adevărul insultă, se pare. Sunt foarte curioasă ce vor face când o să-l lipească oficial Simion în geam pe Călin Georgescu, marele admirator al lui Putin?!” (Cont Facebook Constantin, 2 ianuarie 2022).

Printre avocați umblă vorba că AUR și apropiații lor au pornit un val de procese împotriva celor care îi acuză de: asocierea cu personaje rusofile (cum sunt Călin Georgescu, Diana Șoșoacă, Ovidiu Hurduzeu și mulți alții), de legături cu Rusia (cum este cazul liderului partidului, George Simion, care a primit interdicție de intrare în R. Moldova și Ucraina pe motivul contactelor lui cu agenți FSB), sau sunt acuzați că fac propagandă rusă.

Scopul acestor acțiuni pare a fi scandalul, șicanarea jurnaliștilor și intimidarea, pentru că e puțin probabil ca ei să nu știe că nu au șanse să câștige Cu atât mai mult cu cât cer jurnaliștilor „daune morale” uriașe, care pornesc de la 100.000 de lei – așa cum a și făcut Mihail Neamțu în procesul deschis luna trecută împotriva mea, în care a folosit formulări foarte asemănătoare acuzațiilor aduse de Simion și Târziu împotriva Ioanei Constantin, la care a adăugat „discriminarea” (!!!! 🙂 ).

Imagine din dosarul gros pe care mi l-a trimis M. Neamțu:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian