FUNDATIA IOAN BARBUS

Creștini din China arestați pentru că au participat online la slujba de Paște

foto:  Biserica Legământul de Ploi Timpurii, de pe pagina de Facebook a bisericii

Mai mulți creștini din China au fost întrerupți de autorități în timpul slujbei de Paște, când poliția a dat buzna în casele lor și i-a arestat pentru că se uitau la o predică pe Zoom.

Asociația caritabilă din Washington International Christian Concern (ICC) scrie că membri importanți ai unei biserici „de apartament” extrem de persecutate de guvernul comunist chinez, Biserica Legământul de Ploi Timpurii, una din cele mai cunoscute biserici clandestine din China, au fost ridicați de poliție pe 12 aprilie în timp ce urmăreau o predică online de Paște. Predica era ținută de pastorul Wang Yi.

În decembrie acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare, sub acuzaţia de instigare la subminarea puterii de stat.

„Sunt alarmat de faptul că Pastorul Wang Yi, liderul Bisericii Legământul de Ploi Timpurii, a fost judecat în secret și condamnat la nouă ani în închisoare pentru acuzații fabricate”, a declarat Stecratarul de Stat Mike Pompeo, șeful diplomației SUA, în ultima zi din 2019. „Beijing trebuie să îl elibereze și să înceteze represiunea din ce în ce mai intensă a creștinilor și a membrilor tuturor celorlalte grupuri religiose”, a adăugat acesta.

Membrii bisericii clandestine Biserica Legământul de Ploi Timpurii nu au mai putut să se adune în persoană din 9 decembrie 2018, când autoritățile comuniste a luat cu asalt biserica pe și l-au arestat pe pastorul lor și pe alți lideri.

Cu 6 luni înainte de arestare, Pastorul Wang Yi publica pe pagina de Facebook a bisericii o imagine în care cerea credincioșilor să se roage pentru el după ce a fost acuzat de incitări și subversiune împotriva statului. Atunci pastorul a publicat o scrisoare de protest împotriva Partidului Comunist Chinez, anticipând arestarea lui.

China are 100 de milioane de creștini, iar după unele estimări, numărul acestora va ajunge la 250 de milioane în următorii 20 de ani.

O membră a bisericii citată de ICC a spus că „în acel moment eram și eu în apelul Zoom, dar a existat o perioadă lungă de timp în care nu am auzit nimic. La început am crezut că este o problemă cu conexiunea de internet, dar apoi am auzit că izbucnește o ceartă. Colegul nostru Wang Jun întreba unii oameni: „Cine ești tu să [ne] faci asta?”

Ea a adăugat că, pe lângă Wang, alți lideri precum Guo Haigang, Wu Wuqing, Jia Xuewei, Zhang Jianqing și Zhang Xudong au fost arestați. Electricitatea din locuința unui membru s-a întrerupt în timp ce alți membri ai bisericii au primit apeluri telefonice prin care erau anunțați că „poliția va veni să îi viziteze în curând.”

Un susținător al bisericii a scris pe Twitter că „de la 8:30 a.m., câțiva oficiali de securitate au intrat în casele acestor familii creștine și s-au prefăcut că vorbesc cu ei prietenește. La ora 9:30 a început slujba, fiind invitați și ei să participe. Odată ce și-au dat seama că predica era ținută de pastorul încarcerat al Bisericii Legământul de Ploi Timpurii, Wang Yi, au întrerupt-o imediat. ”

„Nu mai participați la activități [religioase] deja interzise!”, i-au spus oficialii lui Zhang Jiangqing, care a fost de asemenea vizitat de poliție acasă. „Nu mai ascultați predicile pastorului [Wang]! Dacă faceți din nou acest lucru, vom trata problema serios și vă vom ridica! ”

De atunci, cei șase creștini reținuți au fost eliberați, iar electricitatea lor a fost repornită.

Vedeți și:

Nu este neobișnuit ca autoritățile locale să ia măsuri suplimentare împotriva Bisericii Legământul de Ploi Timpurii în timpul marilor sărbători creștine sau la evenimente aniversare.

Cu toate acestea, cele mai recente arestări au avut loc după ce un membru al bisericii, Chen Yan, a decis să dea în judecată autoritățile pentru hărțuire și supraveghere ilegală împotriva ei și a soțului ei, Xiao Luobiao, timp de mai bine de un an. Săptămâna trecută, ea scris despre experiența cu oficialii de securitate și despre intenția sa de a-i da în judecată într-o serie de postări publicate online, scrie ICC.

Gina Goh, managerul regional al ICC pentru Asia de Sud-Est, a declarat:

„Este atât de rușinos că guvernul chinez nu a oprit niciodată persecuția împotriva ERCC. Încă de la represiunea din 9 decembrie 2018, autoritățile locale au continuat să monitorizeze și să hărțuiască membrii ERCC, cu speranța că biserica se va dispersa. Într-o perioadă în care poporul chinez suferă de pandemia COVID-19, regimul fără inimă a ales să cauzeze mai multe probleme cetățenilor săi. ONU ar trebui să suspende imediat numirea Chinei la Consiliul pentru Drepturile Omului pentru lipsa de respect pentru drepturile omului. „

De când preşedintele Xi Jinping a preluat funcţia în urmă cu şase ani, guvernul a înăsprit campania de persecuţie asupra comunităţii religioase, scrie Epoch Times România. În China, Partidul consideră credinţa religioasă de orice fel o ameninţare asupra autorităţii Partidului Comunist.

Guvernul a interzis şi persecutat bisericile subterane, atât protestante, cât şi pe cele catolice, şi a elaborat o nouă legislaţie pentru a spori supravegherea educaţiei şi practicilor religioase, cu pedepse mai dure pentru practicile care nu sunt permise de Partid.

Conform unui document oficial referitor la religie adoptat la Congresul Partidului Comunist Chinez din toamna anului 2017, guvernul chinez dorește „dezvoltarea și aderarea religiei la dogme religioase cu caracteristici chinezești, adaptarea acesteia la societatea socialistă și respingerea infiltrării religioase din străinătate”.

Bisericile sunt obligate să afișeze steagul național și să laude Partidul Comunist. Site-ul China Change a adunat într-un singur video mai multe filmări publicate online de credincioși din toată China.

De asemenea, guvernul a cerut creștinilor chinezi să înlocuiască icoanele cu Iisus Hristos din case cu imaginea președintelui comunist Xi Jinping.

În urmă cu doi ani, Beijingul a cerut intensificarea eforturilor de „chinezificare” a religiilor, în ceea ce e văzut ca parte din încercarea mai largă de a reprima ideile occidentale.

În China există așa numite „biserici patriotice”, controlate de Partidul Comunist, dar aproximativ 6 milioane de chinezi au refuzat să li se alăture și aleg să se roage în condiții foarte grele, sub strică supraveghere, în biserici la domiciliu, prin care rămân loiali Vaticanului.

Pastorul Wang Yi a fost printre cei trei creştini chinezi care au călătorit la Washington în 2006, pentru a se întâlni cu preşedintele de atunci George W. Bush, cu scopul de a-i cere sprijin în lupta pentru libertatea religioasă, scrie Epoch Times.

Puteți citi și:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian