FUNDATIA IOAN BARBUS

Statul american Missouri cere daune Chinei pentru „uriașele pierderi umane și economice” rezultate din pandemie

Missouri e primul stat din SUA care a intentat un proces împotriva Beijingului pentru răspunsul său la coronavirus, care a avut originea în Wuhan, China, și care de atunci a infectat peste 2,5 milioane de oameni în întreaga lume, scrie The Hill.

Procesul intentat de procurorul general din Missouri, republicanul Eric Schmitt, solicită daune din partea Chinei care să compenseze „uriașele pierderi de vieți omenești, suferința umană și tulburările economice” rezultate din pandemie.

„COVID-19 a făcut pagube ireparabile în țări din toată lumea, provocând boală, moarte, perturbări economice și suferințe umane”, a declarat Schmitt într-o declarație. „Guvernul chinez a mințit lumea despre pericolul și natura contagioasă a COVID-19, a redus la tăcere pe cei care au dat avertismente și a făcut puțin pentru a opri răspândirea bolii. Trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor.”

Schmitt a făcut referire la numărul tot mai mare de cazuri de coronavirus în Missouri, unde peste 6.000 de persoane au fost infectate și peste 220 au murit până marți după-amiază.

„În Missouri, impactul virusului este foarte real – mii au fost infectați și mulți au murit, familiile au fost despărțite de cei dragi pe moarte, micile afaceri se închid, iar cei care trăiesc de la un salariu la altul se luptă ca să pună mâncare pe masă”, spuse Schmitt.

Mai mulți parlamentari republicani au solicitat luni ca administrația Trump să aducă un caz împotriva Chinei la Curtea Internațională de Justiție, iar mai multe grupuri private au inițiat propriile acțiuni împotriva Chinei pentru coronavirus.

Într-un raport publicat în Marea Britanie la începutul lunii, Fundația Henry Jackson spunea că China ar trebui să plătească pagube de mii de miliarde pentru minciunile și dezinformarea despre coronavirus. Daunele ar putea ajunge la cel puțin 3,2 trilioane de lire sterline (17,5 mii de miliarde de lei) doar din țările G7 – Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada, potrivit raportului.

De asemenea, la sfârșitul lunii martie, senatorul republican din Missouri Josh Hawley a introdus un proiect de lege prin care se solicită o investigație internațională a mușamalizării de către China comunistă și cere ca China „să ofere despăgubiri țărilor afectate”. Tot atunci, Rep. Elise Stefanik, reprezentant Republican din New York, a introdus un proiect de lege în acest sens în Camera Reprezentanților, prin care „solicită Chinei să acorde compensații pentru daunele, pierderile și distrugerile pe care aroganța lor le-a provocat întregii lumi”.

În afară de daune, procesul intentat de Eric Schmitt în Missouri încearcă să tragă la răspundere Beijingul în mod oficial pentru presupusa ascundere a gravității pandemiei coronavirusului și pentru modul în care administrat focarul în granițele sale.

„O campanie respingătoare de înșelăciune, mușamalizare, abuz de putere și inacțiuni ale autorităților chineze a dezlănțuit această pandemie”, se arată în proces.

„În timpul săptămânilor critice ale focarului inițial, autoritățile chineze au înșelat publicul, au suprimat informații cruciale, au arestat persoane care trăgeau semnale de alarmă, au negat transmiterea de la om la om în ciuda dovezilor, au distrus cercetări medicale critice și au permis expunerea la virus a milioane de oameni și, mai mult decât atât, a făcut stocuri din material protector – provocând astfel o pandemie globală care putea fi evitată”, continuă Eric Schmitt.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian