FUNDATIA IOAN BARBUS

Informații privind posibila reținere a doctoriței Ai Fen de către autoritățile comuniste chineze

O emisiune de investigații din Australia, „60 minutes”, afirmă că Ai Fen, doctorița din Wuhan care și-a alertat colegii în 30 decembrie 2019 cu privire la o posibilă reizbucnire e unei epidemii de SARS, este dispărută și că nu se mai știe nimic despre soarta ei. Contul ei de Weibo a fost actualizat, dar aceasta este o practica comuna pentru cei retinuti în China – serviciile sau chiar cei retinuti actualizează contul.
https://twitter.com/60Mins/status/1244211674439016449?s=19
Chinese Doctor Disappears after Blowing the Whistle on Coronavirus Threat- National Review

În urmă cu două săptămâni, Ai Fen a dat un interviu unei publicații chineze în care descria evenimentele și cum a fost chemată de conducerea spitalului în fața Comisiei de disciplină, interviul fiind imediat cenzurat.

CURAJ și RESPONSABILITATE: doctorița Ai Fen din Wuhan – ILD, 21 martie 2020

Șefă a secției de urgență a spitalului central din Wuhan, Ai Fen este prima doctoriță care, în 30 decembrie 2019, a văzut analizele sosite de la un laborator, analize care indicau o posibilă reizbucnire a unei epidemii de SARS. Ai Fen a făcut foto după rezultatele analizelor și și-a alertat câțiva dintre colegii care se confruntaseră cu aceste cazuri. Între cei alertați se afla oftalmologul Li Wenliang care a pus rezultatele analizelor primite de la Ai Fen pe un forum de discuții al medicilor de unde au ajuns pe rețelele sociale.

Ai Fen a fost imediat chemată în fața Comisiei de disciplină pentru că „a destabilizat Wuhan”.

Cu toate acestea, de la 1 ianuarie 2020, convinsă că boala se transmite de la om la om (doar 60% dintre cazuri aveau legătură cu piața de pește și animale sălbatice din Wuhan), și în răspăr cu conducerea spitalului, Ai Fen le-a impus celor 200 de cadre medicale din subordinea ei să poarte echipament special de protecție pentru a nu se infecta.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi