FUNDATIA IOAN BARBUS

Furie în Guvernul Britanic: China trebuie să dea socoteală, riscă să devină stat paria. În China, până la 40 de ori mai mulți infectați cu coronavirus

Aliații primului ministru al Marii Britanii Boris Johnson învinuiesc China pentru criza coronavirus, scrie Daily Mail. Miniștrii și înalții oficiali din Downing Street, cabinetul Primului Ministru, au declarat că statul comunist chinez are acum de „dat socoteală” în ceea ce privește gestionarea focarului și că China riscă să devină un „stat paria”.

Oficialii britanici sunt furioși în legătură cu campania de dezinformare a Chinei și încercări de a exploata pandemia pentru câștigul economic, notează duminică ziarul birtanic.

Un înalt oficial din Guvern citat de The Mail a spus: „Desigur, singura prioritate în acest moment este să confruntăm criza, dar toată lumea știe că trebuie să facem niște socoteli după ce totul ca trece.”

Încercările Chinei de a da vina pe o delegație a armatei americane la Wuhan pentru coronavirus a înfuriat Cabinetul primului ministru, adaugă The Mail.

De asemenea, potrivit publicației, consilierii primului ministru spun că statisticile date de Beijing privind cazurile de coronavirus ar putea fi de 40 mai mici decât realitate. Premierul a fost avertizat de consilierii științifici că statisticile declarate oficial de China privind numărul de cazuri de coronavirus ar putea fi „micșorate de 15 până la 40 de ori”.

În același timp, Premierul consideră că China încearcă să-și construiască puterea economică în timpul pandemiei cu „oferte prădătoare de ajutor” pentru țări din întreaga lume.

Premierul, presat să anuleze contractul cu Huawei

Primul ministru primește apeluri din partea Cabinetului său să anuleze decizia de a lăsa o controversată firmă chineză Huawei să construiască o mare parte din noua rețea de telecomunicații 5G a Marii Britanii.

Oamenii cheie ai Cabinetului consideră că China riscă să devină un „stat paria” în absența unor reforme majore după ameliorarea crizei și cer o revizuire urgentă a relației Marii Britanii cu super-statul comunist, scrie publicația britanică, în condițiile în care primul ministru se confruntă cu noi presiuni în interiorul Cabinetului pentru a bloca acordul cu gigantul tehnologic chinez Huawei pentru construirea unei mari părți din rețelele 5G britanice.

Un ministru al Cabinetul primului ministru a declarat: „Nu putem să nu facem nimic și să permitem secretomaniei statului chinez să distrugă economia lumii și apoi să se poarte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Permitem companiilor precum Huawei nu doar să intre în economia noastră, ci să fie o parte crucială a infrastructurii noastre.”

„Acest lucru trebuie reevaluat de urgenţă, ca de asemenea orice infrastructura strategică importantă care se bazează pe furnizori chinezi”, a declarat ministrul citat de The Mail

Într-un articol publicat duminică în The Mail, fostul lider al Partidului Conservator, Iain Duncan Smith, spune: „De prea mult timp națiunile s-au ploconit în mod penibil în fața Chinei în speranța disperată de a obține acorduri comerciale. Dar, după ce ieșim din această pandemie cumplită, este imperativ să regândim cu toții acea relație și să o punem pe o bază mult mai echilibrată și mai onestă. ”

Furie la vârful guvernului

Există furie la vârful guvernului din cauza valului de dezinformare al Partidului Comunist Chinez despre virus, despre restricța unei marti cantități de echipamente medicale de protecție exportate și în privința abuzurile asupra drepturilor animalelor pe care experții dau vina pentru izbucnirea focarului.

O iritare deosebită există în Cabinetul primului minsitru din cauza încercărilor chinezilor de a învinovăți în mod fals o delegație a armatei americane că ar fi provocat criza din orașul Wuhan, epicentrul focarului, subliniază The Mail.

O sursă citată de The Mail a declarat: „Există o campanie dezgustătoare de dezinformare și asta e inacceptabil. Ei [guvernul chinez] știu că au greșit foarte mult și în loc să își asume greșeala, răspândesc minciuni.”

Relația Marii Britanii cu China „va fi refăcută de la zero”

O reevaluare majoră a politicii externe britanice a fost amânată din cauza izbucnirii Covid-19 și nu se va afla pe masa de lucru până când nu va fi evaluat impactul virusului. O sursă guvernamentală citată de publicație a spus: „Vom reface diplomația de la zero. Regândire e puțin spus”.

O altă sursă din Guvernul birtanic a spus: „Trebuie să se dea socoteală când se va termina”. O alta a adăugat: „Furia a ajuns la vârf”.

Parlamentarul conservator Tom Tugendhat a spus „Beijing mușamalizează cea mai mare criză de sănătate din ultimul secol și costurile acestei înșelătorii sunt globale.”

Într-o scrisoare trimisă celor 30 de milioane de gospodării britanice, domnul Johnson – care lucrează în auto-izolare în Downing Street după ce a testat pozitiv cu coronavirus – spune: „Lucrurile se vor agrava înainte de a se îmbunătăți.”

SURSE  THE MAIL 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Dinu
    1 aprilie 2020

    Au disparut in china peste 2 milionae de abonati telefonici …de ce ? Morti sigur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian