update (Dorelian Bellu)
„Merkel schließt Rückkehr Russlands zu G8 aus” – titlu de acum o oră din mai multe ziare germane: merkel exclude întoarcerea Rusiei în G8″ (Merkel schließt Rückkehr Russlands zu G8 aus). Invitația a venit de la Sahra Wagenknecht de la Die Linke, Podemosul nemțesc, partid pro-rus, descendent al comuniștilor din DDR, anti-NATO, anti-SUA etc.
Un oficial german a comunicat marţi că fără îndoială Grupul celor Şapte va primi din nou Rusia în clubul lor, scrie Reuters citat de Digi24.
Rusia a fost exclusă din G8 din 2014 după anexarea regiunii Crimeea din Ucraina.
Relaţiile sale cu multe ţări din Occident s-au înrăutăţit din cauza unor probleme precum rolul său în Siria şi conflictul din estul Ucrainei.
În urmă cu aproape o lună, cancelarul german Angela Merkel declara că Germania are un interes strategic în a avea relaţii bune cu Rusia.
Tot atunci, ministrul economiei german Peter Altmaier amenința Statele Unite cu o eventuală reacție „pe măsură” a Uniunii Europeane în afacerea Nord Stream-2, chiar dacă multe state europene nu sunt de acord cu acest proiect. SUA nu sunt de acord cu construcția acestui nou gazoduct și au impus anumite sancțiuni Rusiei și Gazprom.
La mijlocul lunii aprilie, o serie de documente UE dezvăluie metodele prin care Rusia s-a folosit de Gazprom pentru a exercita presiuni asupra statelor din Estul Europei, în vreme ce Berlinul a fost în mod constant un apărător al intereselor Gazprom.
În urmă cu o săptămână, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a subliniat încă o dată amenințările pe care le prezintă construcția gazoductului Nord Stream-2, în timpul unui discurs în Sejmul polonez, în ultima zi a lucrărilor Adunării Parlamentare a NATO, când acesta spus că: „Nord Stream 2 reprezintă o amenințare la adresa securității energetice și a solidarității Europei, această nouă armă hibridă fiind îndeptată împotriva UE și NATO, o adevărata pastilă otrăvită a securității europene”.
De asemenea, în ultimii ani, Rusia a amenințat de mai multe ori România cu agresiunea directă. Astfel, în urmă cu aproape un an, vicepremierul rus Rogozin a replicat furios și amenințător – „Așteptați răspuns, nemernicilor” – după ce i s-a interzis survolarea spațiului aerian românesc; tot anul trecut, în mai, Rusia amenința România cu un atac cu arme nucleare; in 2014, Vladimir Putin spunea că trupele rusești pot ajunge la București în două zile iar cu trei ani mai devreme, același Rogozin spunea că va „zbura deasupra României și a Ucrainei într-un bombardier Tupolev – 160”. Acestea sunt doar câteva exemple.
Din Grupul celor Opt (G8, actual G7, după excluderea Rusiei) fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii și Rusia. Împreună, acestea, deși cuprind aproximativ 14% din populația lumii, însumează 60% din produsul intern brut la nivel mondial.