FUNDATIA IOAN BARBUS

Popularitatea lui Trump crește, dar persistă riscuri pentru partidul Republican înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie

În noiembrie anul acesta vor avea loc în SUA așa-numitele alegeri “midterm”, alegeri la nivel central și local pentru desemnarea noilor deputați, senatori și guvernatori ai statelor americane.

După ce a pierdut sprijinul electoral în toate statele în primele nouă luni ca președinte, Donald Trump începe cel de-al doilea an al mandatului său cu popularitatea în creștere.

Așa indică datele obținute în sondaje cu peste 800.000 de alegători în toate cele 50 de state, începând cu 20 ianuarie 2017 și până la 29 ianuarie 2018.

În timp ce evaluarea netă de aprobare a lui Trump a rămas la minus 7 puncte în ianuarie – 44% dintre alegătorii înregistrați aprobă prestația sa ca președinte și 51% o dezaprobă – aceste cifre reprezintă o creștere de 2 puncte comparativ cu evaluarea din septembrie și un salt de 4 puncte față de octombrie și noiembrie.

O mare parte din acest câștig a fost determinată de o creștere a sprijinului entuziast din partea alegătorilor republicani: 48% dintre alegătorii respectivi au declarat că îl aprobă puternic pe Trump, în comparație cu 43% în septembrie.

Unii experți sugerează că poziția îmbunătățită a lui Trump în relația cu publicul și, în special cu alegătorii republicani, se datorează parțial unor indicatori economici roz în această perioadă – de la câștigurile de pe piața de capital, la cifrele solide ale ocupării forței de muncă – și revizuirii codului fiscal de către legislatorii Republicani, în pofida răspunsului mixt din partea unui segment al publicului la unele părți ale acestei legislații.

Îmbunătățirea relației lui Trump cu publicul față de toamna trecută “reflectă, la un nivel fundamental, sitația economică”, a declarat Allan Lichtman, istoric politic la Universitatea Americană, într-un interviu din 4 februarie. Un factor secundar constă în faptul că Trump “a realizat ceva concret în Congres în ce privește reforma fiscală”.

Daniel Hopkins, profesor de științe politice la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că aprobarea de către Congres a proiectului de lege fiscală a îndepărtat temerile alegătorilor Republicani legate de faptul “că administrația Trump nu va putea să implementeze o agendă Republicană tradițională”.

“Orice îngrijorare care mai persista în ce privește loialitatea lui Trump față de prioritățile GOP este, acum, probabil istorie”, a spus el într-un e-mail din 5 februarie.

Îmbunătățirea popularității lui Trump nu înseamnă că parlamentarii Republicani nu ar trebui să fie preocupați de alegerile midterm, a remarcat Lichtman.

Eric Ostermeier, cercetător la Școala de Afaceri Publice din cadrul Universității din Minnesota, a declarat într-un e-mail din 5 februarie că cifrele lui Trump sunt “încă periculos de scăzute” cu doar nouă luni înainte de alegeri. Alegerile midterm sunt de obicei un moment în care alegătorii au avut tendința de a vota împotriva partidului la guvernare.

“Orice creștere în popularitate de care se bucură acum ar putea fi cu ușurință deraiată de o încetinire a indicatorilor economico-financiari”, a spus el.

SURSA   Morning Consult

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

  1. alexSpune:

    Răspunde
    februarie 14, 2018

    cifrele astea sunt din total populatie (deci inclusiv tinerii si minoritatile sarace care nu prea vin la vot). de asta avea obama mai mult in sondaje si trump mai putin. daca filtrezi dupa likely voters, atunci electoratul e mai batran si alb in alegerile midterms, deci trump are cifrele 45-50% (rasmussen are cifrele 45-50%, institutul de sondare prezinta likely voters, nu total populatie)

    nu va fi niciun blue wave, republicanii vor creste majoritatea din senat, iar la camera isi pastreaza majoritatea, poate chiar o cresc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian