FUNDATIA IOAN BARBUS

Raport al agenției canadiene de protecție a granițelor corelează creșterea infracționalității cu ridicarea vizelor pentru români

Decizia guvernului canadian de a nu mai solicita cetățenilor români să obțină vize de călătorie înainte de a veni în Canada a dus la o „creștere semnificativă” a activității criminalității organizate, potrivit unui raport declasificat obținut de Global News.

Un raport al Agenției Canadiene de Informații Frontaliere, obținut în baza legii accesului la informație, a legat în mod direct creșterea activității grupurilor infracționale organizate românești de decizia guvernului Trudeau de a suspenda, în urmă cu șase luni, obligativitatea vizelor pentru cetățenii români.

„Ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii români la data de 1 decembrie 2017 a precipitat o creștere semnificativă a activității grupurilor infracționale organizate din România, care vizează Canada”, se arată în raport.

Oficialii au recunoscut că cererile de azil înaintate de cetățenii români s-au înmulțit serios după ce guvernul canadian a suspendat obligația de a deține viză. În 2017, doar nouă cereri de azil înaintate de cetățeni români au avut succes. În schimb, au fost înregistrate mai mult de 1.000 de cereri de azil de când noua politică a intrat în vigoare, la sfârșitul anului trecut.

Raportul susține că a fost alimentată și criminalitatea organizată.

„Deși s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cereri de refugiat ca urmare a ridicării obligativității vizelor pentru cetățenii români, un alt rezultat tangibil a fost o creștere semnificativă a numărului de membri ai grupurilor infracționale organizate care au intrat sau încearcă să intre în Canada”, se spune în raport.

Raportul din februarie 2018, realizat de divizia de operațiuni și analiză a serviciilor de informații de la CBSA, a menționat că Air Canada a anunțat planurile de a începe zboruri directe de la București la Toronto și Montreal, între iunie și octombrie 2018.

Întrebat de conservatori cu privire la raportul semnalat de Global News, premierul Justin Trudeau a declarat că guvernul său este „foarte activ exact pe această temă”.

„Continuăm să colaborăm cu guvernul român pentru a ne asigura că sistemul nostru funcționează . În prezent, discutăm cu guvernul român despre modalitățile de a ne asigura că criminalitatea organizată și alții nu utilizează și abuzează de sistemul de imigrație al Canadei”, a declarat Trudeau ca răspuns la o întrebare adresată de Michelle Rempel, criticul conservator pe tema imigrației.

Ministerul Imigrației, Refugiaților și Cetățeniei a declarat că monitorizează situația și că a introdus noi cerințe de intrare pentru români. La 5 iunie, guvernul canadian a anunțat că cetățenii români care nu au pașapoarte electronice (care conțin un cip folosit pentru a verifica identitatea călătorului) trebuie să obțină vize.

Obligația de a deține viză a fost o problemă iritantă pentru guvernul român, care a numit-o o formă de discriminare și a sugerat că România ar putea renunța la acordul de liber-schimb dintre Canada și Europa, cu excepția cazului în care Ottawa renunță la obligativitatea vizelor.

Rempel a declarat că este îngrijorată de faptul că guvernul canadian a eliminat obligația de a deține viză fără nicio strategie de rezolvare a problemelor care au determinat guvernul anterior să o pună în aplicare.

Ea a afirmat că obligativitatea vizelor a fost impusă nu numai din cauza creșterii cererilor de refugiat, ci și datorită preocupărilor legate de infracționalitatea organizată și a impactului acesteia asupra siguranței publice.

„Sunt deosebit de preocupată de traficul sexual în acest context”, a spus ea.

Când a fost anunțată ridicarea vizelor, în octombrie 2016, guvernul canadian a declarat că își rezervă dreptul de a reimpune obligativitatea vizelor, „dacă se va înregistra o creștere semnificativă a tendințelor migrației” din România.

În ședința comisiei pentru imigrație din 31 mai, un înalt oficial al imigrației, Paul MacKinnon, a declarat că nu va dezvălui de ce ar fi nevoie pentru ca țara sa să solicite din nou românilor să obțină vize de călătorie.

„Există un prag în vigoare, dar din respect pentru relația cu România, guvernul nostru nu dezvăluie acest prag în mod public”, a spus el.

SURSA   Global News

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

1 Comment

  1. Lola
    22 June 2018

    Or fi niscaiva gipsani p’acolo cum erau acu fo 10 anișori cu alba-neagra prin new York dar per total povestea asta parcă a mai spus-o odată gheroiul național pseudopatriot și pseudomulte-altele al nu prea marii britanii (mai degrabă regatul sovietic britanistan), vadimul farage când , proțăpit în sala de așteptare a aeroportului împreună cu vreo doi tovarăși din pseudopatriot și vreo duzină de reporteri a fost penibilul martor al puhoiului dezlănțuit format din 2(doi) români ce urma să măture bunăstarea poporului mai mult sau mai puțin britanic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi