FUNDATIA IOAN BARBUS

RARORT: Unitatea militară rusească GRU, suspectată de atacuri neurologice împotriva oficialităților americane, pe teritoriul SUA

Un raport exploziv publicat săptămâna aceasta spune că oficiali de rang înalt din SUA suspectează că o unitate militară rusă secretă, GRU, ar putea fi în spatele atacurilor neurologice împotriva oficialilor guvernamentali americani – o problemă care a fost descoperită pentru prima dată în urmă cu câțiva ani în Cuba – pe teritoriul SUA, inclusiv în apropiere de Casa Albă, scrie Daily Wire.

Raportul vine după ce mai mulți oficiali guvernamentali americani s-au îmbolnăvit și au dobândit simptome neurologice foarte asemănătoare celor din cazul unor posibile atacuri pe care oficialii americani le-au experimentat în Cuba, simptome care sunt cunoscute acum sub numele de  „Sindromul Havana”.

Victimele atacurilor suferă de dureri de cap intense, pierderea echilibrului, probleme cu auzul și, în unele cazuri, leziuni cerebrale pe termen lung.

“Incidentele ar fi avut loc peste tot în lume, inclusiv în Europa, Miami, nordul Virginiei și lângă Casa Albă”, scrie Politico. „Includerea GRU ca suspect în anchetă, includere care nu a fost raportată anterior, vine pe măsură ce oficialii administrației Biden depune eforturi pentru a-i asigura pe membrii revoltați ai guvernului că administrația este hotarâtă să afle cine sunt cei vinovați și să îi tragă la răspundere.”

Sursele publicației au spus că deși nu au dovezi directe, oficialitățile au indicat mai mulți factori despre care spun că fac din GRU primul suspect: GRU are o prezență cunoscută în toate zonele în care oficialii SUA s-au îmbolnăvit, este singura agenție rusă cu tehnologia capabilă de astfel de atacuri și a declarat în trecut că a încercat să ducă un „războiul neregulat” împotriva SUA.

Fostul secretar al apărării, Christopher Miller, un oficial al administrației Trump, a numit atacurile împotriva oficialilor americani drept „un act de război” și a pornit un efort de investigare a acestora încă de anul trecut.

În 2018, The New Yorker a scris despre un atac suspectat în Cuba, în care a fost folosită ceea ce oficialii cred că este o armă cu microunde:

“În seara zilei de 17 martie, [Audrey Lee, ofițer al serviciilor externe, în vârstă de aproape 50 de ani] a venit acasă de la ambasadă, a făcut cina și a mâncat cu copiii gemeni în colțul bucătăriei. Soțul ei era plecat cu treabă. După aceea, copiii au urcat la etaj să se joace Minecraft. Pe la ora opt, Lee a spălat vasele. Din cauza luminilor din bucătărie putea cu greu să vadă pe fereastră ce e afară, dar știa că acolo o gheretă din lemn, de unde poliția cubaneză veghea. În timp ce Lee făcea curățenie, a simțit o explozie bruscă de presiune la cap, apoi o durere ca de înjunghiere, mai intensă decât a simțit vreodată. Respirația i se acceleră și a cuprins-o panica. Lee a auzit zvonuri la Ambasadă despre colegi care au fost victimele unor misterioase „atacuri sonice”, dar nimeni nu știa ce erau sau ce le provocase.

Pe măsură ce durerea a devenit mai intensă, și-a amintit că a auzit un ofițer de securitate de la ambasadă vorbind despre modul în care angajații ar putea să se protejeze. „Ieși din X”, spusese acesta, lucru care Lee a considerat că înseamnă să te îndepărtezi de locul în care ai simțit durerea. Se îndreptă spre camera familiei și dură câteva minute să își vină în fire. După ce a verificat gemenii, s-a dus în dormitorul ei să se întindă, dar durerea a împiedicat-o să doarmă.

A doua zi dimineață, pe Lee încă o durea capul. La micul dejun, fiul ei a rugat-o să citească ingredientele de pe o cutie de cereale, iar ea s-a străduit, mutând cutia mai aproape sau mai departe de ochi, încercând să vadă scrisul. În următoarele săptămâni, ea s-a simțit adesea amețită și și-a pierdut echilibrul și uneori s-a ciocnit de uși. Simțea că e în mișcare chiar și atunci când era nemișcată, senzație pe care o compara cu mersul după ce a scos patinele cu rotile. Dormea ​​doar o oră sau două pe noapte. Colegii de serviciu au observat că uita tot mai des lucruri.”

Mai mulți ofițeri CIA despre care se crede că sunt victime ale atacurilor au raportat simptome aproape identice. Ofițerii CIA au spus că aud zgomote puternice, asemănătoare cicadelor. Au spus că sunetele încetau imediat dacă ieșeau afară din casă și au spus că se simțeau de parcă ar sta într-un fascicul de energie.

Un fost agent CIA spune că a fost supus unui atac neobișnuit în timp ce se afla într-un hotel din Moscova în 2017, scrie digi24.

M-am trezit în toiul nopții cu o amețală incredibilă. Camera se învârtea cu mine, îmi venea să vomit”, povestește Marc Polymeropoulos, fost agent CIA. 

Am fost în Irak, am fost în Afganistan, s-a tras în mine, dar aceasta a fost cea mai îngrozitoare experiență din viața mea”, spune el. Polymeropoulos spune că atacul i-a afectat echilibrul, văzul și auzul, iar durerile nu i-au trecut nici acum.

Am avut dureri de cap de atunci în fiecare zi. Nu dispar niciodată”, spune agentul care a fost nevoit să iasă la pensie din motive de sănătate. Aș fi preferat să fiu împușcat. Aș fi avut ce arăta oamenilor. La început, personalul medical de la agenție nu m-a crezut cu adevărat”, spune el.

Marc Polymeropoulos, agent CIA

Unul dintre cei mai înalți oficiali ai CIA a fost vizat de „atac sonor” printr-o armă cu microunde în Taiwan și Australia, conform unui raport citat în octombrie de Daily Mail.

Știrea venea după dezvăluirile făcute de fostul ofițier CIA Marc Polymeropoulos.

Peter Jennings, de la Institutul Australian de Politici Strategice, a declarat că Rusia este cel mai probabil în spatele șirului de atacuri acustice.

„Cred că ceea ce vedem vine de cel mai probabil de la ruși, cărora parcă nu le pasă aproape deloc de consecințele acțiunilor agresive de spionaj”, a spus el pentru ABC. „Dacă ne angajăm în acțiuni care implică agresiuni fizice împotriva diplomaților și oficialilor din servicii, vorbim despre este un lucru nou pe care nu l-am văzut până acum”.

Mike Pompeo, fostul Secretar de Stat în Administrația Trump a discutat de asemenea despre aceste atacuri:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Georgiana
    13 mai 2021

    Interesanta ipoteza, foarte parsive activitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian