FUNDATIA IOAN BARBUS

Doar prin întoarcere la Credință putem reconstrui cu adevărat Notre Dame – C.C. Pecknold (Catholic Herald)

Tipul de om care ar putea reconstrui Notre Dame, ar putea reconstrui și civilizația noastră.

C.C. Pecknold (Catholic Herald)

Catedrala Notre-Dame de Paris a fost construită din piatră, lemn și sticlă, fără electricitate ori calculatoare. Nu a fost ridicată de vreo comisie, nici de consultanți, nici potrivit reglementărilor în vigoare. A fost ridicată de o cultură superioară culturii noastre. Și noi știm asta.

Poate că nu toți cei care au rămas vreodată muți de uimire în fața ei știau ce îi atrage. Poate că nu toți cei care au privit cum se prăbușește în flăcări o întreagă pădure de stejari de pe vremea lui Carol cel Mare au știut și de ce i-a înfricoșat distrugerea lor. Dar s-au cutremurat.

Când turnul ascuțit din centru a crăpat și a cedat, milioane dintre noi am simțit cutremurul civilizației. Dar de ce se cutremura? De pierderea lui Dumnezeu? De recunoașterea bruscă a faptului că, dincolo de toată încrederea noastră crescândă, în adâncul sufletului știm că civilizației occidentale îi lipsesc principiile filosofice și religioase care au făcut pe vremuri posibilă o astfel de întreprindere?

Ne cutremurăm pentru că știm că, de secole, lumea a redus moștenirea creștină, a secătuit bogăția culturală a Credinței într-o decadență extravagantă și risipitoare.

Sursa exactă a incendiului nu este cunoscută încă, dar cauza simbolică are sute de ani de evoluție. Hillaire Belloc a scris odată: „Europa se va întoarce la Credință sau va pieri”. Se pare că am ajuns în final la sacramentul central al unei astfel de alegeri.

Emmanuel Macron dorește să reconstruiască și sper că întreaga lume va ajuta „fiica cea mare a Bisericii” să-și restaureze una dintre cele mai mari comori. Cu toate acestea, cea mai mare comoară nu este Catedrala în sine, ci Credința care a construit-o – Credința este cea care face Catedrala, și asta ne produce admirație și închinare lui Dumnezeu.

Același tip de om care ar putea reconstrui Notre Dame de Paris, ar putea reconstrui civilizația din uriașul crucifix de tăciuni și cenușa ruinei noastre culturale. Dacă Franța își poate regăsi Credința, poate reconstrui și Catedrala. Dar numai prin harul lui Dumnezeu, prin relicva Coroanei de spini și câteva foarte mari miracole, Franța se poate întoarce la Credința și la religia care cultivă cu adevărat cultura care merită reconstruită. Ceea ce ar trebui să ne cutremure este că pentru a reconstrui cu adevărat Notre Dame va trebui să devenim acel tip de oameni care au construit-o la vremea ei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

2 Comments

 1. Anca Cernea
  16 April 2019

  “Nu crucea se clatină, lumea se clatină și se rostogolește – Crucea stă în picioare”

  Stefan Card. Wyszynski

 2. dorin
  16 April 2019

  Dl Pecknold a scris cel mai pertinent text pe care l-am citit despre incendiu. Arătând că, în fond, nu e vorba de incendiul Notre-Dame-2019, ci despre diferența dintre credința constructorilor inițiali și aceea a restauratorilor virtuali…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi