Europa trebuie sa abandoneze iluziile despre Rusia
Putin și-a arătat adevărata față invadând o Ucraina independentă
Invazia rusă a Ucrainei încheie odată pentru totdeauna o eră a iluziilor despre relațiile Occidentului cu Moscova. Ceea ce era clar pentru Polonia de ani de zile ar trebui să fie clar acum pentru toate țările occidentale. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei independente a arătat adevărata față a președintelui Vladimir Putin.
Rusia poate fi oprită doar prin solidaritatea occidentală cu Ucraina. Nu există loc de îndoială aici. UE și NATO nu pot lăsa nici pentru o clipă să se formeze impresia că sunt dispuși să sacrifice viitorul Ucrainei pentru a restabili pacea.
Între noiembrie și decembrie anul trecut, am avut consultări cu mai multe țări UE. La acea vreme, eram în mijlocul unei crize a gazelor, iar Polonia se lupta cu provocările din Belarus, care este puternic dependentă de Rusia. Am avertizat atunci că acesta ar putea fi un preludiu la ceva mult mai mare și mult mai periculos. Joi dimineață [în urmă cu o săptămână n.ed.], când trupele ruse au lansat mai multe atacuri asupra Ucrainei după bombardamente aeriene și cu rachete, cel mai rău dintre scenarii s-a adeverit.
Acțiunile Rusiei sunt ca un domino, cu o mișcare declanșând-o pe alta. Iar scopul final al lui Putin este clar: reconstruirea puterii imperiale a Rusiei. Rusia și-a transformat năzuința după zilele dominației staliniste a Uniunii Sovietice în agresiune în politica internațională. În viziunea lui Putin, reafirmarea puterii ruse necesită subordonarea fostelor republici sovietice, care acum sunt state independente.
Atacul nemilos asupra Ucrainei este un alt capitol din această poveste despre restaurarea statutului imperial al Rusiei. Putin implementează acest plan de ani de zile. A început cu un atac asupra Georgiei în 2008, urmat de ocuparea Crimeei în 2014. Și astăzi intenționează să subordoneze toată Ucraina. Și nu ar trebui să ne facem iluzii: acesta ar putea fi doar începutul. Mâine, Letonia, Lituania și Estonia, precum și Polonia, ar putea fi următoarele.
Securitatea transatlantică este indivizibilă. O amenințare la adresa unui stat din comunitatea euro-atlantică este o amenințare pentru fiecare membru al NATO și al UE. Toți pentru unul și unul pentru toți. Pe această fundație, de solidaritate și unitate, Europa a construit pacea și prosperitatea după 1945. Acum Putin încearcă să arunce în aer întreaga arhitectură de securitate postbelică.
Putin a reușit până acum în urmărirea acestui obiectiv pentru că nu s-a mai confruntat cu contramăsuri adecvate de ceva timp. Strategia lui pe termen lung s-a bazat nu numai pe violența nerușinată, ci la fel de mult pe propagandă insidioasă și construirea rețelelor de dependență economică.
Rusia a întins o capcană Europei sub forma dependenței energetice. Construcția gazoductului Nord Stream 2 care leagă Rusia și Germania a arătat câți politicieni din UE sunt pregătiți să vândă valorile occidentale pentru șansa de a face o afacere bună. Decizia Germaniei de a suspenda procesul de aprobare era necesară și așteptată, dar această conductă ar trebui închisă complet. Și, așa cum am spus la reuniunea Consiliului UE de joi, ar trebui să vorbim și despre Nord Stream 1.
Astăzi, vedem că prețul naivității europene față de Rusia este sângele ucrainean. Timp de peste 30 de ani de pace relativă, Occidentul s-a agățat de iluzia că odată cu căderea Zidului Berlinului în 1989 și prăbușirea Uniunii Sovietice doi ani mai târziu a venit „sfârșitul istoriei”.
Astăzi, însă, istoria revine cu toată forța pe care o poate aduna, inclusiv războiul – motiv pentru care politica și politicienii trebuie să fie din nou serioși. Sângele vecinilor, prietenilor și fraților noștri ucraineni ne cere să reacționăm decisiv.
Războiul pe care Putin l-a declanșat asupra Ucrainei este și o bătălie pentru sufletul Occidentului. Acesta este momentul pentru noi cei din vest să arătăm că nu ne vom supune tiraniei. Este timpul să arătăm că valori precum libertatea și dreptul la autodeterminare al popoarelor nu sunt doar lucruri despre care vorbim, ci și lucruri pentru care suntem dispuși să luptăm.
Polonia este alături de Ucraina și de poporul ei. Nu vom accepta niciun compromis cu Rusia care ar submina integritatea teritorială și independența statului ucrainean. Există o singură modalitate de a preveni acest lucru. Un Vest unit – UE umăr la umăr cu SUA, cu Marea Britanie și cu alți aliați – trebuie să impună Rusiei sancțiuni economice care să demonteze complet capacitățile operaționale ale regimului Putin. Pachetul de sancțiuni pe care eu și ceilalți 26 de lideri ai UE l-am convenit joi seară este binevenit. Timpul negocierilor a trecut. Putin a încălcat toate promisiunile făcute în ultimele săptămâni. Prin urmare, el trebuie să fie întâmpinat cu un răspuns care este mai puternic ca niciodată.
The center of #Kharkiv after shelling. pic.twitter.com/GiObC4oiUS
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Sfârșitul erei iluziilor deschide un capitol complet nou în istoria UE, NATO și a Vestului în ansamblu. Aceasta trebuie să fie o eră a responsabilității. Rusia trebuie să suporte costul încălcării principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Toate națiunile iubitoare de pace trebuie să se unească în sancțiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să vizeze în primul rând conducerea sa politică și elitele de afaceri asociate.
Trebuie să transmitem un mesaj clar acestor indivizi că nu va exista nicio întoarcere la „afaceri ca de obicei” până când Ucraina va fi sigură și suverană în granițele sale recunoscute internațional. Este timpul să abandonăm iluzia că lumea va deveni un loc sigur fără efortul nostru. Pentru pace trebuie luptat întotdeauna. Pacea întotdeauna trebuie câștigată.
Mateusz Morawiecki
The Financial Times, 28 februarie 2022
Traducere și adaptare: Andreea Nistor
Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.