„Modelul care exista in Dobrogea eu cred ca nu-l putem intalni in nici un colt al lumii. Este un model unic, un model interetnic si interreligios, si de aceea musulmanii din Romania nu fac presiuni asupra statului roman, ba chiar ei se bucura de toate drepturile. Si aici pot face o comparatie intre musulmanii care traiesc in Romania si cei care traiesc in Occident.”
~Yusuf Muurat, Muftiul cultului musulman din România (2007)~
„Eveniment premieră în România”: mii de musulmanii se roagă sub cerul liber
De la ProSport aflăm că asociaţia Islamul Azi a organizat pe stadionul Dinamo din Bucureşti, cu ocazia sfîrşitului Ramandanului, o rugăciune în aer liber la care au participat „peste 2.000 de musulmani”. „Săptămâna trecută, Asociaţia Islamul Azi a cerut conducerii lui Dinamo permisiunea ca în această dimineaţă (30 august 2011) să organizeze o rugăciune comună[…] singura condiţie fiind ca gazonul să rămână intact”, ne mai spune ProSport. De la Ziua Veche aflăm că rugăciunea, un evniment în premieră în ţara noastră, a fost organizată de Centrul Cultural Islamic „Islamulazi” şi Liga Islamică şi Culturală din România. B1TV a publicat pe situl său o secvenţă de la eveniment. La fel a făcut şi Antena3. Ziarul Gândul ne prezintă evenimentul pe un ton înduioşător – „Copiii au fost mai puţin atenţi la rugăciuni şi mai mult la clovnii, prinţesele şi personajele din desene animate care le dăruiau baloane colorate de felurite forme” – eveniment la care au participat musulmani „arabi, turci, tătari, pakistanezi şi sudanezi”.
Multiculturalismul dobrogean, exemplu pentru occident
Pînă aici nici o problemă. România are o foarte veche comunitate musulmană în Dobrogea, comunitate care trăieşte de secole în bună înţelegere alături de români. “Multiculturalismul românesc” ar putea fi dat în orice moment drept exemplu occidentului, occident care se confuntată tot mai mult cu grave probleme puse de minoritarea musulmană în creştere. Dar „multiculturalismul românesc” se schimbă. Pînă de curînd, toţi musulmanii din România răspundeau unei singure autorităţi, muftiatul Cultului Musulman din România, reprezentat de muftiul Yusuf Muurat. În 2007, într-un inteviu acordat ziarului România Liberă, Yusuf Muurat spunea că în occident musulmanii sînt altfel organizaţi, „nu puteti intalni muftiate, acest sistem de organizare care a ramas de pe timpul Imperiului Otoman”. Acolo există „ONG-uri care isi aduc anumiti lideri religiosi, imami din tarile lor”, imami care nu răspund unei autorităţi centrale, cum este muftiatului. „Noi acum, daca ne-am integrat in Uniunea Europeana, nu inseamna ca trebuie sa aplicam sistemul de organizare pe care il au musulmanii din Europa”, o astfel de organizare poate duce la apariţia „anumitor probleme in cadrul comunitatii musulmane, probleme interne, care pot afecta pe viitor siguranta nationala a statului”, spune Yusuf Muurat. „Toata problema pleaca de aici. Daca statul ar putea controla aceste organizatii nonguvernamentale, daca ar controla ideile pe care acestea le pun in practica si incearca sa le explice enoriasilor, eu cred ca n-ar mai aparea conflicte interreligioase.” Dar situaţia e fluidă, „din pacate, anumite grupari religioase se extind mult aici, in Romania, si poate dupa cinci-zece ani si Romania va deveni o tara similara uneia din Occident”, spune muftiul. Instituţia muftiatului este contestată din ce în ce mai mult de mai multe organizaţii islamice ce funcţionează pe teritoriul României fără aprobarea muftiatului, deci ilegal. Cea mai mare dintre acestea e Fundaţia Taiba, înfiinţată în mai 1999 la Bucureşti de către Abu Al-Ula Al-Ghiti, care la acea vreme era student la medicină.
Război deschis între muftiat şi musulmanii veniţi recent în România
Acest gen de comportament este de neînchipuit în România
…iar o mare parte din merit în revine şefului cultului musulman din România, muftiul Yzusuf Muurat, care păstrează vigilenţa în privinţa extremismului islamic ce începe să îşi facă loc în ţara noastră. Într-un alt interviu acordat ziarului România Liberă, muftiul trage, din nou, un semnal de alarmă în privinţa „curentelor radicale” din ţară. Vorbind despre mişcarea islamică din România şi Dobrogea, Yusuf Muurat a declarat:
În România islamul este de mai bine de opt secole. Am intrat în al IX-lea secol de când musulmanii trăiesc aici. Trebuie să îi mulţumim bunului Dumnezeu, nu au fost probleme. Sperăm că nici de acum încolo nu vor fi probleme. Dar, sincer, am anumite reţineri pentru că am văzut cum comunitatea noastră este deja dezbinată. Unii dintre ei practică religia după felul lor. Unii dintre ei nu mai acceptă obiceiurile şi tradiţiile bunicilor lor. Din nefericire, şi în România sunt astfel de curente radicale, dar încă nu s-au aprins atât de mult. În Dobrogea nu sunt probleme foarte mari, momentan. Dar niciodată nu se ştie, pentru că şi în Dobrogea sunt tineri care au legături cu astfel de persoane, cu astfel de imami.[…]
Scopul nostru este să slujim comunitatea musulmană din România aşa cum a fost slujită ea mai bine de opt secole. Nu cu influenţe din exterior. În primul rând, eu trebuie să-mi slujesc comunitatea şi ţara mea. Eu aici trăiesc. Aici mi s-au dat cele mai multe drepturi. Dorim să promovăm modelul islamic dobrogean atât în UE, cât şi în întreaga lume. Efortul meu este să păstrez acest climat de bună înţelegere şi obiceiurile.
„Influenţele din exterior” la care se referă muftiul sînt imamii cu studii în țările arabe, despre care a avetizat încă din 2007, cînd s-a opus echivalării diplomelor de studiu ale imamilor cu studii în Siria, Iordania, Egipt, Sudan, Arabia Saudită etc. La acea vreme, Yusuf Muurat a inflamat ambasadorii unor state musulmane printr-o scrisoare trimisă Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC), în care cerea reprezentaţilor ministerului să nu echivaleze diplomele tinerilor musulmani români care au studiat teologie islamica în ţările arabe:
“Prin prezenta, Muftiatul Cultului Musulman din România, prin reprezentantul sau legal Muftiu Iusuf Muurat, va solicita sa nu echivalati diplomele de studii teologice (licee, universitati, etc) ale unor cetateni români care au studiat în tarile arabe. Mentionam ca în aceste tari (Siria, Iordania, Egipt, Sudan, Arabia Saudita, etc) se propaga un islam radical, iar acesti tineri cetateni români sunt îndoctrinati cu dogme radicale ale religiei islamice. Cu respect si consideratie, Seful Cultului Musulman din România.”
Scrisoarea a declanşat un conflict diplomatic. Un grup de absolvenţi ai unor facultăţi de teologie din aceste țări, afiliaţi Fundaţiei Taiba, au deschis o acţiune penală împotriva lui Yusuf Muurat pentru „abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi şi contra intereselor publice”. Dintr-un articol publicat de Cotidianul la acea vreme, aflăm că cei care au depus plîngerea sînt Cherim Enghin, Bari Nerdin, Iusuf Ilhan, Bari Nilghiun şi Demirel Gemaledin. Cei cinci consideră că prin adresa trimisă MEC, muftiul a cauzat „îngrădirea dreptului lor de a profesa şi a cauzat tulburări grave unor instituţii publice din Romania, prejudiciile materiale şi morale suferite fiind incalculabile”. Aceştia s-au adresat decanului ambasadorilor arabi la Bucureşti care la rîndul lor au considerat afirmaţiile muftiului „drept defăimatoare şi generalizate cu privire la calitatea învăţămîntului teologic islamic practicat în anumite state arabe”. Ambasadorii statelor arabe au implicat Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Culturii şi Cultelor, MAE convocînd întîlniri între ambasadori şi miftiu. Într-un interviu acordat în 2007 sitului dezvăluiri.ro , cei cinci absolvenţi dau vina pentru toată controversa pe muftiu, căruia „i-e frica că-i luăm locul”.
Într-o altă controversă din 2007, muftiul a obiectat la distribuirea a zeci de mii de pliante de „informare pt profetul Muhammed si Islam” (neaprobate de muftiat) distribuite de Fundaţia Taiba în întreaga ţară după controversa caricaturilor cu Mahomed publicate în Danemarca, în 2006. Taiba l-a acuzat pe mufiul, care a avut o poziţie moderată, că nu apără religia musulmană. Spre edificare, „Administratorului principal” al forumului „Islamul Azi” (forum întreţinut de aceeaşi Fundaţie Taiba), se întreba, în 2007: „Oare Muftiul este doar un executant al ordinelor ale adevaratilor sai sefi care stau in umbra si il manipuleaza???” Să fie marea conspiraţie evreiască la mijloc?
Radicalismul Fundaţiei Taiba
Într-un articol din 2009, ziarul Adevărul relata: „Dr. Abu al-Ula Al-Ghiti, de origine yemenită, a pus bazele Fundaţiei Taiba din România, în 1999, care este finanţată de o bancă din Arabia Saudită. Aceeaşi bancă sponsorizează şi Liga Islamică şi Culturală din România, precum şi Taibah International Aid Agency, din Bosnia.”
În februarie 2009, pe forumul Fundaţiei Taiba, Islamul Azi, a fost deschisă o discuţie intitulată „Campanie de dezinformare şi denigrare a religiei islamice – în limba română”, în care o serie de bloguri româneşti erau acuzate de „instigare la ura si violenta impotriva musulmanilor. Instiga la discriminare, xenofobie, rasism.” Arif Raif, iniţiatorul discuţiei a declanşat o campanie prin care blogurile menţionate urmau să fie reclamate la Agenţia Naţională pentru comunicaţii, „pentru a face intampinari si reclamatii si a cere sanctiuni legale”, la Consiliul Naţional pentru combaterea discriminării, „pentru reclamaţii, sesizări şi sancţiuni legale”. A fost invocat articolul 30 al. 7 din Legea Fundamentală a României (Constituţia României) care stipulează: „Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri” şi alte cîteva articole din codul penal, care în viziunea lor ne-ar fi putut aduce „sancţiuni legale”. Genul de strategie aplicată cu remarcabil succes în occident.
În postarea publicată de noi la acea vreme, unul dintre comentatori folosea ameninţări voalate în încercarea de a ne intimida: „Eu zic ca daca vor reusi sa va afle identitatea , ar fi cazul sa va faceti rost de un avocat bun.” (Puteţi urmări întreaga discuţie aici: Veşnic ofensaţi. Azi, acest blog.)
Aprilie 2011, Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a făcut o descindere la sediile Taiba, Islamul Azi şi la domiciliile unora dintre membri organizaţiilor:
Persoanele cercetate sunt cetăţeni români şi străini, domiciliaţi pe teritoriul României, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor asociaţii şi fundaţii care au ca obiect de activitate promovarea şi perpetuarea culturii şi religiei islamice în mediile comunităţii musulmane din România.
Cei în cauză sunt implicaţi în acţiuni cu potenţial de radicalizare şi prozelitism islamic radical, respectiv în susţinerea unor canale de finanţare a acestor activităţi.Procurorii D.I.I.C.O.T. au declanşat cercetările urmare a unei cereri de asistenţă judiciară internaţională formulată de către autorităţile din Germania, privind un cetăţean german de origine egipteană care s-a aflat pe teritoriul României, condamnat în Egipt, în lipsă, la o pedeapsă de 10 ani închisoare pentru spălare de bani în folosul unei entităţi teroriste de sorginte islamică.
La datele de 14 şi 19 aprilie 2011, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 21 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Gorj, Mehedinţi şi Cluj, ocazie cu care au fost ridicate diferite înscrisuri şi medii de stocare a datelor, care pot constitui mijloace de probă sau pot prezenta interes operativ.
Funaţia Taiba a răspuns printr-un comunicat de presă publicat pe situl Islamul Azi, din care reproduc un scurt fragment:
…
Suspiciuni de terorism pe teritoriul României; Posibile atentate teroriste în România, dejucate de SRI și DIICOT ‒ aduc un real prejudiciu de imagine atât Centrului Cultural Islamul Azi, cât și Ligii Culturale Islamice din România.
…ne confruntăm cu un val de islamofobie, dar sperăm ca autoritățile juridice române să dea dovadă de imparțialitate și corectitudine în cercetarea acestui caz.”
În mai 2011, unul dintre administratori forumului Fundaţiei Taiba, Islamul Azi, a declarat la vestea morţii lui Osama bin Laden:
Eu am tot respectul si toata admiratia despre acest om [Osama bin Laden] si nimeni niciodata nu ma poate schimba. Asta e parerea mea si sunt libera sa ma afirm, Alhamdullilah.
Pe acelaşi forum, reconcilierea dintre cele două organizaţii teroriste palestiniene, Hamas si Fatah, organizaţii care doresc ştergerea de pe hartă a Israelului, a stîrnit reactii entuziaste: Huraaaaaaaaaaa
moonasdm : In aceste momente,in Egipt,Hamas si Fatah au semnat Pactul de Incheiere al Separarii,Sciziunii politice intre ei.
In sfirsit , sa speram ca d edata aceasta dupa 6 ani de chin,Palestina va respira AERUL FRATIEI ,puterii fratesti .
ALHADULILAH
ALHAMDULILA
ALHAMDULILA
vA IUBESC SI VA PUP CU DRAG FRATII MEI DRAGI CU OCAZIA ACESTUI MOMENT ISTORIC…(Sper sa nu se razgindeasca cum au facut-o de N ori pina acum>>>)
Citiți și Cine reprezintă cultura musulmanilor români la Bookfest?
Despre Fundaţia Taiba, Emanuela Paraipan, expert al Middle East Political And Economic Institute (O discuţie cu autoarea de pe Contributors.ro, aici), scria în 2005, pentru Global Politician:
In Romania there are approximately 70,000 Muslims of different nationalities, mainly Tatars and Turks, but also Syrian, Lebanese, Albanian and others. There are several Islamic and Arab institutes, foundations and cultural centers located in the main cities such as: Bucharest, Constanta and Timisoara. Taiba Foundation, is one of the most important Muslim organization in Romania. They are involved in charities for the Romanian and Muslim community, as well as in other cultural activities. In a recent study by Gyorgy Lederer about the extremist Islamic entities in Eastern Europe, Taiba Foundation is mentioned among some others, which are sponsored by Saudi Arabia.
An interesting conference on Euro-Islam had been organized this month in Bucharest, by the AEGEE organization, together with the Romanian Minister of Foreign Affairs (MAE), UNESCO and the Council of Europe. Taiba Foundation, represented by several members participated at the conference’s lectures, seminaries and workshops and also supported financially the event. From the perspective of being a sponsor, thus claiming the right of spreading a certain type of propaganda, the conference tended to become an event focused on Islam, rather than on Euro-Islam, or on peaceful coexistence, mutual respect and loyalty first and foremost to the laws of the state, and only then to a religion or another. What this conference emphasized was the radical Islam preached and practiced by a part of this mostly Sunni community, their attachment to their identity as Muslims and their loyalty to Islam. Romania, as any other Eastern Europe country is an easy target for Islamic terrorists. Some of the most known Arab businessmen from Romania were involved in fiscal fraud, acts of corruption, and even accused of financing terrorist activities and organizations in Gaza, West Bank, Lebanon and Iraq. While it is improbable to find in Romania Muslims or Arabs willing to become suicide bombers, it is already a fact admitted by the Romanian secret services that important amounts of money are send from Romania to the Middle East and elsewhere to support acts of terrorism.
În loc de încheiere
Trag de aici concluzia îndrăzneaţă că rugăciunea de de marţi 30 august 2011 de pe stadionul Dinamo este un test. Fundaţia Taiba încearcă marea cu degetul, testează reacţia opiniei publice în vederea unor acţiuni mai îndrăzneţe.
Piaţa Domului din Milano, ianuarie 2009 Ultima zi a Ramadanului în Moscova Yusuf Muurat, Muftiul cultului musulman din România, 8 septembrie 2007:De la imami importati din tarile Orientului Apropiat pana la ONG-uri constituite potrivit legislatiei europene, religia islamica se insinueaza in viata unei societati pentru care principiul separarii religiei de stat e fundamental. Credinciosii mahomedani provin din societati in care acest principiu nu a fost exersat.
Vor fi ei capabili sa se plieze pe modelul occidental? Va reusi Europa sa ii integreze cu adevarat? Multitudinea centrelor islamice blocheaza un dialog eficient al statului cu reprezentantii acestei religii. Aceeasi dispersare permite aparitia unor ideologii extremiste fara ca ansamblul credinciosilor sa sesizeze acest lucru.
Romania are o situatie speciala, o experienta diferita, datorita convietuirii cu islamul pe durata a opt secole. Ar putea ea folosi Europei?
Puteţi citi şi:
Protest marca Taiba
Comunitatea turcă din România, finanţată de extremişti islamişti şi ameninţată de Ambasada Arabiei Saudite
Arabia Saudită trimite soli de pace în estul Europei
Depopularea şi repopularea României
10 Comments
bogdan calehari
31 August 2011Un articol documentat, o imagine clara si reala a situatiei actuale, dar si o descriere concisa si convingatoare a unui viitor sumbru pentru Romania, „viitor” ce este deja un prezent atroce in tarile occidentului. Nu trebuie permisa infiltrarea in tara noastra a ideologilor wahabiti arabi, de fapt comandouri ale fundamentalismului islamic. Actiunea de ieri de pe stadionul Dinamo, reprezinta in realitate o prima incursiune menita sa sondeze o posibila reactie a opiniei publice romanesti. Din nefericire, presa romaneasca, din ce in ce mai afectata de coerectitudinea politica, a prezentat numai ” jumatatea plina a paharului „, neridicand panza neagra ce ascunde piatra fanatismului musulman, piatra ce, odata aruncata, poate darama poarta cetatii.
bogdan calehari
31 August 2011Vrei sa te sinucizi ? Da-le un deget!. Moscova are 4 moschei si circa 2 milioane de musulmani. Anul trecut autoritatile ruse au permis, pentru prima data, desfasurarea rugaciunii de inchidere a Ramadanului, Eid Ul Fitr, in comun. Rezultatul : 50000 de musulmani s-au rugat pe un bulevard periferic al Moscovei. Anul acesta rugaciunea s-a desfasurat la o moscheie din centrul orasului. Vorba vine! Pentru ca moscheia de 800 de locuri, a fost neincapatoare pentru mareea musulmana, peste 50000 de musulmani au ocupat strazile din jurul ei. Transportul in comun si traficul urban a fost complet paralizat. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta, s-au auzit primele strigate de Allah Akbar! Mi se pare normal.
Costin A.
31 August 2011Costin A.
31 August 2011Rugaciunea publica de incheiere a Ramadanului din Moscova, de anul acesta
mikael
31 August 2011va multumesc pt ca existati,mi-am format o imagine cu privire la fenomen,dupa 4 ore de lectura infrigurata pe site-ul dvs. din alta parte nu stiu cum as fi putut afla aceste informatii. continuati!!
Costin Andrieş
31 August 2011Goagal
31 August 2011@ mikael poate nu te-ai lamurit pe de-a intregul. Islamismul arab este impartit intre(dusmani) siiti si suniti .Iar islamismul turcesc pe de alta parte. Si sarbatorile sunt la la o zi diferenta.De aici ,,contrele,, intre turco-tatarii din Romania si islamistii arabi imigranti.
Silvapro
31 August 2011Din text: „În vreme ce în Bucureşti există oficial doar o moschee, alte 17 operează în mod neoficial. ”
Sa nu uitam ca situatia se schimba: este in plan sa se construiasca in Bucuresti cea mai mare moschee din Europa.
Iar numarul celor neoficiale imi inchipui ca este in crestere.
Fiti vigilenti, mai ales la ce continut se raspindeste din moschei si organizatii islamice!
Unchiu Sam
31 August 2011Moschei „neoficiale” este un eufemism pentru moschei ilegale. Nu au aprobare de la secretariatul de stat pentru culte.
Se urmăreşte islamizarea României simultan cu promovarea imperialisului neo-otomanist al lui Erdogan. Să nu uităm că pe toate hărţile istorice turceşti România e trecută ca parte a Imperiului Otoman.
De ce să faci moschee (sau geamie turcească) pentru 7.000 persoane când în Bucureşti sunt 10.000 musulmani din care 5.000 cetăţeni străini, care oricum mai au la dispoziţie 18 moschei.
Şi jigodiile care vituperează împotriva Catedralei Neamului de ce nu suflă nici un cuvânt împotriva Moscheii Neamului?
Această iniţiativă este cumulată cu aducerea a mii de musulmani în România sub pretextul „solidarităţii” cu Italia.
Deja de câţiva ani s-au înmulţit foarte tare musulmanii în zona Vitan, Nerva Traian, Unirii, O. Goga, unde mişună peste tot musulmance îmbrobodite, s-a umplu de restaurante arăbeşti şi turceşti, magazine, măcelar halal şi este şi o moschee destul de mare la podul Timpuri Noi, pe Nerva Traian.
linus
31 August 2011care păstrează vigilenţa în privinţa extremismului islamic
De la islamic se poate rapid trece, gresit 200%, la islamist, ceva ce nu exista – prin datoria musulmanului de-a vicleni, oare ?
Corect este si va fi: extremismului musulman