Devine din ce în ce mai clar că mâine vom avea dovada numărătorii ilegale pe baza memorandumului trimis de guvernul Ponta în teritoriu. Primari, ambasadori și prefecți USL, instigați de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, s-au implicat direct în trimiterea de liste din care au fost scoși cetățenii români majori pentru vina de a fi în străinătate la un moment dat sau doar pentru că nu au actele de identitate reînnoite.
Iată ce a declarat astăzi la orele 11:15 Radu Stroe, ministrul delegat pentru Administrație:
„N-aș vrea să intru în amănunte, dar e o categorie importantă de cetățeni ale căror acte de identitate sunt expirate nu de o lună-două, ci de ani de zile: doi ani, șapte ani, zece ani. […] Și mai sunt apoi cei de afară. […] Vor fi modificări majore. […] Veţi vedea. Va fi interesant. […] Vor fi unele surprise, dar nu vreau să spun dacă vor fi plăcute sau neplăcute.”
Întrebat fiind dacă aceste modificări pot conduce la o răsturnare de situație la Curtea Constituțională, ministrul liberal Radu Stroe a răspuns, după o clipă de gândire:
„Da”.
Stroe: Există modificări majore la listele electorale. Situația de la CCR va fi răsturnată
Cerându-i-se să comenteze spusele lui Radu Stroe, ministrul de interne Mircea Dușa a spus prin telefon la Antena 3:
„Mâine (luni) prezentăm public situaţia din listele electorale. Nu comentez declaraţiile lui Radu Stroe”.
La circa 40 de minute de la declarațiile lui Radu Stroe, Partidul Democrat Liberal a reacționat dur prin Cristian Boureanu care a spus în rezumat următoarele:
– „se pregătește dezinformarea Curții Constituționale”;
– “Grupuri infracţionale organizate acţionează la Externe şi Interne pentru reducerea numărului de alegători cu 2 milioane.”
– Guvernul USL pregătește reducerea numărului de cetățeni cu drept de vot de pe liste cu circa două milioane și jumătate;
– S-au scos de pe liste persoanele care și-au schimbat domiciliul sau numele;
– S-au scos de pe liste persoanele despre care vecinii au spus că au plecat din localitate;
– PDL are pregătite sesizări penale contra lui Victor Ponta, Radu Stroe și Mircea Dușa;
– Ministerul Afacerilor Externe pregătește un document prin care se comunică CCR cifra de trei milioane o suta optzeci de mii de persoane plecate peste graniță;
– De la ambasada României din Washington s-a trimis un document în care se spune că sunt peste 400000 de cetățeni români aflați în Statele Unite, fără să se facă o diferențiere pe categorii de vârstă, sub sau peste 18 ani;
– PDL va face sesizări penale primarilor USL care schimbă ilegal cifrele de pe listele electorale.
Ce a spus Cristian Boureanu:
„Mai mulți primari ai PDL susțin că persoane din conducerea MAI și persoane din conducerea structurilor descentralizate ale ministerului, precum și președinții CJ ale USL au făcut presiuni asupra funcționarilor onești din primării pentru a transmite liste electorale falsificate pentru referendum. Am fost avertizați din teritoriu că funcționari ai serviciilor județene de evidență a populației certifică aceste liste fără verificări și astfel listele urmează a fi centralizate la MAI. MAI va transmite marți Curții o nouă cifră obținută în urmă acestor falsuri. (…)Primarii noștri au făcut listele electorale conform legii. CCR a spus clar că orice cetățean român de 18 ani are dreptul să fie pe listele electorale permanente. Primarii noștri prezintă datele actualizate până la 10 iulie.”
În sfârșit Cristian Boureanu a făcut un apel la funcționarii onești:
„Cerem tuturor funcţionarilor din MAI de bună-credinţă să lămurească următoarele aspecte: a sesizat existenţa unor presiuni pentru micşorarea listelor electorale? Dacă da, cine le-a făcut? Să facă precizări privind cadrul legal utilizat pentru actualizarea listelor electorale, privind documentele legale necesare radierii unei personae de pe listele elect şi privind sancţiunile la care se supun primarii şi funcţionarii care elimină abuziv persoane din listele electorale.”
La referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu s-a votat într-un procentaj de 46.24 % față de cifra de 18.292.514, cifră oficială trimisă de ministrul Ioan Rus. O reducere de două milioane și jumătate din acest număr, în cazul în care va fi acceptată de Curtea Constituțional,ă va conduce la validarea referendumului și la demiterea lui Traian Băsescu, caz în care se vor face alegeri prezidențiale. Se vehiculează numărul de un milion de persoane cărora le-a expirat actul de identitate, număr de oameni pe care guvernul lui Victor Ponta îl scade din cifra inițială.
Până la alegeri în Palatul Cotroceni va rămâne Crin Antonescu, iar USL nu se va grăbi cu organizarea alegerilor prezidențiale pe care le va suprapune alegerilor parlamentare.
La orele 14:25, întrebat cum comentează faptul că PDL este gata să îl dea în judecată, ministrul delegat Radu Stroe a spus:
„Nu mă interesează declarațiile PDL-iștilor!”
Ziarul Adevărul aruncă o lumina asupra modului în care se va da raportul final de mâine : 40000 de cetățeni suspecți pe listele electorale!
Felix Guzgă, purtător de cuvânt al Prefecturii Iaşi a spus:
„Au fost identificate 164 de persoane decedate care apăreau pe listele electorale permanente, 20 care şi-au pierdut dreptul de vot prin decizii judecătoreşti, 5.500 la punctul «persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului», 28.800 fără act de identitate actualizat şi 6.500 cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate”
Reamintim că prin decizia CC din 14 august guvernul trebuie să prezinte până pe data de 21 august numărul cetățenilor români înscriși pe listele de vot:
„Plenul Curții Constituționale a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012) conform dispozițiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, „listele cuprinzând cetățenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv”.
Revin și subliniez că este vorba de numărul cetațenilor români majori cu drept de vot, nu este vorba de numere, nici de localitate și nici de prezența sau nu în țară. Manipularea USL în legătură cu faptul că s-ar fi cerut liste a lovit ca o măciucă numeroasele conștiițe politice și civice de la Antena 3, RTV, Realitatea, TVR și alte entități media.
Precizări Monica Macovei – blog:
Orice schimbare a listelor electorale de catre autoritatile care deja au transmis la MAI actualizari pana pe 10 iulie este ilegala, constituie infractiune si este contrara hotararii Curtii Constitutionale din 14 august. Acum, autoritatile locale care au transmis pina pe 10 iulie listele actualizate au doar doua posibilitati: (a) sa transmita exact aceleasi liste, sau (b) sa nu transmita nimic, pentru ca au facut-o deja.
Singura actualizare permisa de lege (legea 370/2004) ulterior datei de 10 iulie este adaugarea pe listele electorale a celor care au implinit 18 ani pina in ziua referendumului inclusiv, indiferent daca se aflau in tara sau in strainatate.
Fac aceasta precizare legala pentru ca din declaratiile domnului Stroe inteleg ca la cererea domniei sale, un numar masiv de autoritati locale “actualizeaza”, adica modifica listele electorale, inclusiv acele autoritati locale care deja actualizasera listele pina pe 10 iulie asa cum cerea legea. Repet, o astfel de activitate este ilegala si contrara cerintei Curtii Constitutionale.
Tocmai de aceea Curtea Constitutionala a cerut actualizarea listelor electorale numai acolo unde nu au fost actualizate pana la 10 iulie, pentru a nu schimba retroactiv datele pe baza carora s-a desfasurat referendumul si pentru a respecta Constitutia.
2. Toti romanii cu drept de vot, indiferent unde se afla acestia, in tara sau in strainatate, fac parte din listele electorale si sunt luati in calcul la stabilirea cvorumului, conform legii 370/2004 invocate de Curtea Constitutionala. Orice incercare de a scoate de pe listele electorale romani care traiesc in strainatate, indiferent daca au sau nu domiciliul stabil in afara Romaniei, reprezinta o ilegalitate, constituie infractiune si este contrara hotararii Curtii Constitutionale.
MRU, Noua Republică și PNȚCD nu au dat niciun comunicat până în acest moment.
În curs de actualizare.
41 Comments
Costin Andrieş
19 August 2012Riddick
19 August 2012E o problemă – interimatul nu poate depăși 3 luni, deci turul doi ar trebui să fie prevăzut undeva pe la începutul lui octombrie (chiar dacă e posibil să nu fie un tur doi). CCR a jucat pro-USL, dând atât de mult timp acolo unde erau de ajuns 3 zile pentru predarea listelor.
oryon
19 August 2012Cum se pot scoate 2 milioane de oameni de pe listele de vot, cu voturile acelor oameni ce se intimpla? Ca poate au votat, indiferent daca aveau buletinele expirate sau nu, indiferent daca aveau numele schimbate sau nu, cine cum poate sti ale cui erau voturile, daca scoatem oameni de pe liste, ce facem cu voturile lor daca ei au si votat ( cu singuranta unii au votatat) deci voturile exista, le scadem si pe ele?Le scoatem din urne? De unde mai stim citi dintre ei au votat da sau nu, desi nici nu mai conteaza asta. Nu poti retrage doar oamenii de pe liste, voturile lor ramin? Si-atunci de dracu de rost are toata tarasenia?
Daniel Francesco
19 August 2012oryon, nu stim inca. Exista si posibilitatea ca sa se arunce o multime de cifre catre CC pentru a-i zapaci pe judecatori si sa se prelungeasca perioada de Occupy Cotroceni.
Riddick
19 August 2012Revin – interimatul de trei luni maxim era valabil în caz de vacantare a funcției, inclusiv prin demitere cu validarea referendumului.
Riddick
19 August 2012Deci, de la verdictul pozitiv al CCR, dacă va fi.
Daniel Francesco
19 August 2012Cristian Diaconescu a declarat pentru Hotnews ca nu exista date despre cetatenii romani care circula in afara tarii pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, decat in masura in care acestia apeleaza la oficiile consulare romane din strainatate pentru schimbarea sau eliberarea unor acte. Acesti cetateni romani beneficiaza in continuare de toate drepturile, inclusiv cele electorale, subliniaza fostul ministru, care atrage atentia ca radierea lor din listele electorale permanente este o infractiune.
Mih.
19 August 2012Eu astept ca procurorii sa-i „rastoarne” pe penalii de la MAI (SI NU NUMAI) pt porcaria asta cu „estimarea” listelor electorale…
N-ar fi o „surpriza” ci o consecinta normala pt aberatiile pe care le declara si, mai ales, le comit.
Si sa inceapa cu ministrul … de legat Stroe ????
dadatroll
19 August 2012Sa se dea domne decat una de persoana sajunga la toata lumea.
Stelian D
19 August 2012Este, din punct de vedere legal, foarte simplu : diferiti ciurli-burli, functionari cu greutate in consilii locale, primarii, prefecturi, descopera abia acum morti, disparuti, emigrati pe liste. Foarte bine! Sa se ia listele oficiale de la referendum, CCR trebuie sa tina seama doar de acestea; dar, in paralel, daca d-l functionar a semnat si transmis listele permanente – actualizate?!?!?! – la data de 10 iulie, si chiar d-lui, functionarul, vede nereguli, atunci sa pofteasca sa-i tina companie lui Nastase, pentru fals in acte publice sub semnatura.Iar „haitele” de procurori sa faca bine, in interesul nostru si al legii, sa faca lumina in asta. Ceea ce spune o kirpa kgb-ista ca ilici e o frectie populista, cintecul lebedei ; si aici, la fel, procuratura ar face bine sa se sesizeze, cine se crede „tavarisci” ilici ?
Stroe, Dusa, Fenechiu ? Penali, catei ascultatori, dar trebuie sa dai in catei ca sa ajungi la „masculul alfa”, nu-i asa? Sa incurajam si sa sustinem anchetele este datoria si interesul nostru. CLAR !
uMnumnzane Angibonanga
19 August 2012De ce atata tevatura cu buletinele expirate care iti iau dreptul de a vota? Ce spune pana la urma legea romaneasca? Se interzice votul celor cu buletinul expirat sau au dreptul de a obtine loco o legitimatie de identitate, cel putin temporara, pentru a le facilita participarea? Si chiar daca buletinul a expirat, inseamna asta ca trebuie sa fii radiat din listele de alegatori, din cvorum? Intrebarile mele vin in contextul in care majoritatea celor pe care USL-ul incearca sa-i elimine din cvorum par a fi din categoria celor cu buletinul de identiate expirat. Nu pot sa nu scriu ca in tara in care traiesc, la fel ca in multe alte foste colonii britanice (chiar si in GB, daca nu ma insel) nici macar nu exista buletin de identitate / identity card oficial. Am votat cu mandrie dreapta la alegeri locale si nationale si le-am aratat doar „o forma de identitate”, in cazul meu si-al nevesti-mii carnetul de sofer. Orice document cu numele subsemnatului si o poza recenta putea fi suficient.
Altfel, care e metodologia de colectare a datelor? Iar umblam cu gainarii si ciupeli? Cum se poate macar gandi Curtea Constitutionala sa accepte hartii incropite la comanda si cu informatii nesigure care, mai mult, nu vor fi nici certificate oficial? Pana unde merge bataia de joc?
De cand cu rezultatele astea ale renumararii nu prea mai vad pe internet o intrebare care mi se pare mult mai importanta si presanta: cine trimite la Curtea Constitutionala numarul ala pe care l-au cerut? Va fi trimis vreun numar, vreo lista asa cum a fost ea inainte de referendum? Am citit, in schimb, despre tot felul de trimiteri de la Ana la Caiafa si alte derobari ale agentiilor guvernamentale. Nu cumva ne pomenim maine cu o alta tona de hartie igienica trimisa Curtii si fara indeplinirea cerintei de baza? Ce vom face atunci? Iar incepem sa ne agitam ca gainile decapitate care alearga prin ograda?
In incheiere, ma intreb si eu: m-au pus in cvorum sau nu? Ca de votat nici eu si nici picior de roman din orasul asta nu fu vazut la referendum. In cazul meu (doar) pentru ca ar fi cerut-o Basescu, ci si de scarba.
Silvapro
19 August 2012# Asta spuneam in citeva rinduri si eu!
De aceea nu se poate face actualizarea.
Mih.
19 August 2012Actualizarea listelor se face inainte de actul electoral (alegeri, referendum) pana la o data fixa.
Pot fi scoase de pe listele electorale:
– persoanele decedate pe baza certificatului de deces
– persoanele care nu mai au cetăţenia română pe baza declaratiilor persoanelor respective
– persoanele care şi-au pierdut dreptul de vot pe baza unei hotărâri judecătoreascătoresti
Orice altceva (ex, buletin, CI expirat/a, sau modificari bazate pe declaratii vecini, rude etc.) constituie o INFRACTIUNE=ILEGALITATE=FRAUDA. PUNCT!!!
Mih.
19 August 2012USL-ul, fiind „grup de crima organizata”, nu poate renunta la FRAUDA si VIOLENTA:
http://www.romanialibera.ro/ac…..74200.html
Important este sa aiba si soarta bine-meritata a unor asemenea „grupuri” si sa dea socoteala in fata LEGII!
Silvapro
19 August 2012Erata ai adaugare la #12 Silvapro:
#3 Oryon,
Asta spuneam in citeva rinduri si eu!
De aceea nu se poate face actualizarea. Numai insa daca se poate to trace down care din ei au votat la referendum si ce-au votat. Dar cum afli ce au votat? Doar votul, dupa cite imi inchipui eu, este secret.
In acest caz, ce fac, merg din om in om sa-l investigheze ce-a votat? Pentru cei din strainatate iau avionul spre ei?
Atunci cercetatorii „cad si dinsii in pacat”, vor fi socotiti „haite de fascicsti” care dau buzna peste oameni, cu biblie sau fara biblie etc. Sau efectueaza o noua votare secreta? Dupa cum vedeti, sint f. multe probleme logistice care dau de furca.
Insa un lucru este mai usor de descoperit: daca o persoana decedata apare in evidenta ca a votat. Ceea ce demonstra inca un aspect de frauda.
Sau se vor face ca ploua, doar ii scot pe toti cei fara drept de vot din liste si cu asta basta? Tratarea problemei in acest fel, este o infractiune in ea insasi.
——————————————————————-
Daca au avut loc fraude la referendum sub acest guvern e de asteptat ca si actualizarea listelor sa se intocmeasca pe acelasi calapod. Se poate astepta cineva la altceva?!
Daniel Francesco
19 August 2012Romania Libera a publicat numele judecatorilor CCR care ar urma sa sustina punctul de vedere USL:
Silvapro
19 August 2012Dar asta nu e pura sCRINteala?
Iar USLasii si Crinistii nu prevad ce scirbita va fi o jumatate din popor?
uMnumzane Angibonanga
19 August 2012@17 Scarba ca scarba. In cazul meu nu aduce nimic mai mult. Dar unde e legea? Se tot vorbeste despre votul majoritatii… despre democratie. Toate astea sunt nimic pentru ca adevarata democratie, statul de drept sunt votul poporului sub lege. Aceste doua concepte sunt indisolublile. In afara legii si a regulilor prestabilite nu avem decat mofturile unei gloate careia i s-au luat jucariile sau i s-a taiat ratia de paine pentru moment (si / sau circul). Vezi Gustave LeBon.
Liv St Omer
19 August 2012Va supun si eu atentiei un caz, respectiv al meu, propriu. Dat fiind ca, din 2007, stau cu chirie la diverse persoane, nu am adresa din buletin aceeasi cu cea de domiciliu, ci am declarat-o pe cea a varului maica-mii, unchi-miu, ii spun eu, pt. mai multa ursurinta a povestirii. Bun, si acuma problema e ca „unchi-miu” s-a casatorit, in 2010, si ca el locuieste intr-o garsoniera, de aprox. 24 mp. E evident, dat fiind lucrul asta, ca si eu, si el, si nevasta-sa, intram (in mod evident fara voia noastra!) sub incidenta punctului 7 din lista aia, adica printre cei care „se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului”. Acuma intrebarea mea e: bun, cum pot/putem face noi, ca sa aflam daca nebunii ne-au taiat sau nu de pe listele electorale permanente, ca sa nu ne trezim la localele din toamna ca nu mai avem dreptul legal sa votam? Unde ne putem duce sa ne interesam, pe cine putem petitiona?
Va multumesc anticipat pt. raspunsuri.
Liv St Omer
19 August 2012erata:
si ca el locuieste intr-o garsoniera, de aprox. 24 mp, impreuna cu sotia lui.
Liv St Omer
19 August 2012erata la kaksimettos
Costin Andrieş
19 August 2012USL depune mii de plingeri penale impotriva liderilor PDL
Costin Andrieş
19 August 2012Romania, o tara a terorii pina ajunge USL la putere definitiv (parafrazez)
Nicuvar
19 August 2012Nu cred ca veti aproba comentariul meu…
Dar stau si ma minunez cand citesc ca toti, dar toti, in unanimitate, considerati ca romanii cu domiciliul sau cu resedinta in strainatate sunt exclusi din listele de vot?
Mai multe milioane de cetateni romani cu domiciliul sau cu resedinta in strainatate au drept de vot! Iar votul lor conteaza. Nu sunt inclusi in listele electorale permanente din tara pentru ca nu sunt in tara. Dar au drept de vot si pot vota, doar sa vrea si, mai ales, sa poata vota. Ii opreste cineva sa voteze? Nu! Dar nu pot fi inclusi in cvorumul pentru referendum pentru ca nu sunt inclusi in listele electorale permanente. Cititi cu atentie Legea 370/2004 privind alegerea presedintelui, pe baza careia a cerut CCR actualizarea listelor electorale permanente.
Asa cum cetatenii romani cu resedinta sau domiciliul in strainatate nu pot vota in Romania la alegerile locale.
Daniel Francesco
19 August 2012Si eu stau si ma minunez cum o porsoana normala, instruita, cu discernamant, cu capacitati cognitive normale, deci nu stiu cum de o astfel de persoana considera ca nu sunt exclusi cand ii exclude?
Lalelele despre „pot vota dar nu sunt inclusi in cvorum” sunt pentru inteligentele superioare gen Ciutacu, Badea et co. Deci pentru tine nu sunt in cvorum, da?
Cum poti vota daca nu ai dreptul?
Aici se discuta de drept, dar treaba asta nu este pentru mintea deformata de rindelele lui Felix.
Nicuvar
19 August 2012Asta imi place mult: Cum poti vota daca nu ai dreptul?
Dar cine va opreste sa votati? Aveti tot dreptul sa votati.
Vreti sa fiti inclusi si in cvorum? Cand ati mai fost inclusi intr-un cvorum pana acum? La nicio alegere nu a mai fost vorba de cvorum.
In 2009 ati votat, repet, ati votat aproape 200.000. Acum ati votat 73.000, V-a oprit cineva sa votati? Nu cred.
Cred ca e mai bine sa asteptam decizia CCR, apoi mai vorbim.
PS. Sa stii ca nu sunt un terchea-berchea si nu am mintea deformata de ce spui tu. Am 57 de ani si stiu ce scriu si ce gandesc.
Vlad M.
19 August 2012Nicuvar, eu nici nu stau, nici nu ma minunez. Am vazut multi ca tine si nu ma mai mira nimic. De pilda, nu ma mira defel ca poti sa nu ii iei in calcul pe cetatenii romani din strainatate, fara a-i elimina din corpul electoral si, implicit, incalca legea. Orice prost stie ca daca din totalul de 100 de mere, nu ia in calcul 20 pe care le-a pus in frigider, 40 de mere NU reprezinta JUMATATEA cantitatii totale. In schimb, un uselist o sa spuna ca nu e nici o problema: cele 40 de mere sunt jumatate din totalul REAL; cat despre cele 20 din frigider, ele sunt luate in calcul atunci cand se stabileste jumatatea din total, adica… 40, dupa matematica uselista.
Pentru mine lucrurile sunt cat se poate de clar: acest guvern revolutionar vrea sa puna mana pe intreaga putere si nu se va lasa oprit de nimeni. O sa minta, o sa tulbure apele, o sa instige la violenta, o sa faca orice este necesar pentru a putea sa isi atinga obiectivul: scaparea de puscarie.
Iar tu, Nicuvar, si toti ca tine sunteti partasi la aceasta marsavie.
Nicuvar
19 August 2012Nu mai stau si nici nu ma mai minunez. Nu are rost. Am 57 de ani, sunt jurist, am mai trimis comentarii care nu mi-au mai aparut …
Am priceput. Nu are rost sa mai vin cu argumente legale, ca oricum nu vor mai aparea. Bye. Nu ma poate acuza nimeni ca nu am incercat. ????
Vlad M.
19 August 20121. Nicuvar, daca nu ai auzit pana acum de filtrul antispam, nu am ce-ti face. El exista si actioneaza. De cele mai multe ori o face bine, uneori mai da si erori. Mai pe scurt: mai usor cu victimismul.
2. Ce treaba are prezenta noastra la vot cu incercarile guvernului de a elimina oameni din corpul electoral pentru a scadea pragul necesar validarii unui referendum pe care TOT guvernul Dottore l-a organizat? Jurist Nicuvar, pricepi intrebarea mea?
3. Ce relevanta are varsta? Ce relevanta au studiile sau meseria pe care o ai cand vorbim despre spalarea creierului? Absolut nimic. E plina tara de d’astia care „nu sunt un terchea-berchea” si cred toate prostiile pe care le spune un simbrias precum Mihai Gadea.
Nicuvar
19 August 20121. OK. Am rabdare.
2. Prezenta voastra la vot este un drept al vostru. Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate au drept de vot in Romania, mai putin pentru alegerile locale.
Multi cetateni romani cu domiciliul in strainate sunt si cetateni ai acelor state, de origine romana. Au cetatenie dubla. Nu poti sa fii inscris in liste electorale permanente in doua sau mai multe state. Asa-i? Dar, daca sunteti, in primul rand, cetateni ai altor state, cu domiciliul in acele state, nu puteti sa figurati pe listele electorale permanente din Romania. Te rog sa ma contrazici, daca nu am dreptate.
In Romania, pentru a se putea stabili cvorumul pentru referendum, trebuie sa fii inscris in listele electorale permanente din Romania. Poti vota de oriunde, daca esti cetatean roman, dar nu esti inclus in acel blestemat cvorum daca nu locuiesti in Romania.
3. Eu nu vorbesc despre spalarea creierului. Consider ca am proprietatea termenilor pe care ii folosesc. Nu stiu de ce ai adus vorba de Gadea.
Daniel Francesco
19 August 2012Oh, e plina tara de juristi tip Ponta & Sova. Oameni care spun ca ai un drept, dar nu existi ca numar, existi fizic undeva, iti spun ca ai toate drepturile DAR, nu ai un drept: acela de a fi numarat. Mai exact, poti fi numarat doar daca te prezinti la vot. Si daca nu vreau sa votez, dreptul meu de a fi luat in seama, unde este?
Este o prostie sa se voteze la referendum altfel decat se voteaza la alegerea unui presedinte, se aplica principiul egalitatii de procedura. In plus, CCR a cerut ca sa fie introdusi in numar cei care au domiciliul in strainatate. Ei erau obiectul acelei erate care a fost declarata a fi legala.
Copy-Lotul nu a facut acest lucru, dupa cum nu a facut nic alte lucruri cerute de CCR.
Se stie de ce: pentru a incurca treburile la CCR, in sensul de a le oferi munitie celor 2 sau 3 judecatori care s-au antepronuntat spunand ca referendumul este valid.
uMnumzane Angibonanga
19 August 2012@30
In primul rand, presedintele este al tuturor romanilor, inclusiv al celor cu doua, trei sau zece alte cetatenii, indiferent de tara lor de resedinta. De aceea, romanii din strainatate trebuiesc inclusi in cvorum indiferent daca sau cu cine voteaza. Ca includerea se face pe listele permanente, auxiliare sau chiar in cartea de bucate omagiala a referendumului, asta nu e treaba lor atat timp cat sunt parte din cvorum.
De ce nu au dreptul cei cu cetatenie dubla si rezidenta in alta tara sa fie inclusi in listele electorale permanente, chiar si la alegerile locale? Hai sa presupunem ca eu locuiesc pe Marte si in timpul alegerilor locale eram ocupat cu saparea gropii unde a aterizat roverul. Hai sa mai presupunem ca eu am si o casa de vara, la tara, in Maglavid, acolo unde domnul Nicuvar – un pensionar – candideaza din nou la primarie pe o platforma a USL-ului. El vrea sa-mi darame casa si sa construiasca pe locul meu primit de la bunici un sediu nou al USL-ului, dotat cu luminite, zane, pitici si tombole. Domnul Nicuvar stie ca poate pentru ca el a fost timp de vreo 20 de ani – pe vremea Cantarii Romaniei – jurist la CAP-ul local si avocatul unei cauze mai mari. Dar eu platesc impozitele locale, generale si planetare. Din cand in cand mai dau si pe la proprietatea mea de la tara pentru ca pe Marte n-avem tantari si m-apuca dorul. Intre timp, nea Vasile are grija de casa mea si mai da si de mancare la gaini atunci cand nu fura din motorina de la generatorul din pivnita. Sau nu e ocupat sa-i raporteze primarului Nicuvar ca eu am rezidenta permanenta pe Marte. Dar iata ca vine si intrebarea: cum pot eu sa-l impiedic pe primare sa-mi darame casa? Cum pot eu – cetatean roman si martian – sa-i transmit domnului Nicuvar ca nu-mi place poiltica lui daca nu am dreptul de vot?
Liviu Crăciun
19 August 2012Nicuvar
ai dreptate, eu unul nu am cum sa aprob comentariile tale;
dar am niste nedumeriri: nu am vazut pina acum nici un motiv serios pentru care ar fi bine sa fie scosi din liste cei care nu sint in tara; „pentru ca nu sint in tara” nu e motiv, e simpla descriere a situatiei lor – ca si „pentru ca sint ardeleni” sau „pentru ca sint basisti”
o incercare haioasa de motivare e „au plecat de mult si nu-i mai intereseaza soarta tarisoarei, nu sint informati asupra situatiei reale din teritoriu, etc”; adica respectivii pica un fel de test moral din gama „n-au mincat salam cu soia”; spui ca esti jurist (pe blog spui ca esti inginer; ma rog) – care ar fi temeiul legal pentru aplicarea unui astfel de test? de ce sa nu mergem pina la capat si sa le interzicem cu totul dreptul de vot daca tot nu se califica? pentru ce alte abateri de la gindirea corecta, patriotica ar fi recomandabil sa limitam drepturile unor cetateni?
nu inteleg nici in ce temei i-am exclude pe cei fara acte; de la vot ii excludem nu pentru a-i pedepsi, ci din motive practice – daca nu au acte, nu stim cine is si nici daca nu cumva au mai votat o data; excluderea din cvorum insa ar fi o pedeapsa (unii cetateni primesc astfel de pedepse in urma unui proces; lui nastase i-a fost chiar interzis dreptul de vot) – usl propune aplicarea unei astfel de pedepse in afara sistemului judiciar si pentru o fapta oarecare aleasa de ei; de ce sa ne oprim aici? de ce sa nu o aplicam si pentru puncte de amenda soferilor sau pietonilor neatenti? sau pentru sentimente de ura fata de pensionari pedelistilor? de ce sa nu-i excludem pe cei care vor raul romaniei, pe cei care se impotrivesc demiterii lui basescu? daca i-am exclude, poate atingem prezenta de 7.5 milioane, 100%, ar fi cel mai legitim vot
daca acum vor functiona, ce-i va opri pe uselisti sa extinda aceste sisteme de pedepse in viitor dupa cum vor crede de cuviinta?
sa presupunem ca la ccr se vota in saptamina in care tudorel era in vrancea, predescu la caciulata, iar acsinte vizita cetatea de scaun; zegrean stabilea ca plenul curtii nu mai inseamna 9, ci 6 si e intrunit; nu le lua nimeni dreptul de vot celorlalti, atita ca, nefiind prezenti in sala, nu puteau fi socotiti la numaratoarea pt plen, nu? daca i-ar fi interesat cu adevarat soarta romanilor stateau acolo pe scarile ccr pina la pronuntare; sa fie multumiti ca nu le-au luat si dreptul de vot pentru impertinenta de a-si lua concediul in astfel de momente grele pentru tara; oricum, daca erau iuti de picior puteau ajunge pina la terminarea sedintei si nu-i impiedica nimeni sa voteze;
Silvapro
19 August 2012Nicuvar: „In Romania, pentru a se putea stabili cvorumul pentru referendum, trebuie sa fii inscris in listele electorale permanente din Romania. Poti vota de oriunde, daca esti cetatean roman, dar nu esti inclus in acel blestemat cvorum daca nu locuiesti in Romania.”
Pai asta e un lucru si inversul lui, adica se bate cap in cap.
In orice caz, daca ai dreptul sa votezi, votind sau nevotind, e obligatoriu sa fi si numarat si inclus in totalul populatiei potentuiala de votatori.
Astia de la putere au facut atitea nebunii, si au intors-o in toate felurile, ca s-a creat o mare confuzie, si asta este exact ceea ce-si doresc. Sa nu mai inteleaga nimeni nimic, mai ales omul simplu.
Sa nu mai vorbim de aiureala mirsava cu numarul de locatari pe metru patrat. N-am mai auzit asa ceva in viata mea. Daca aparea intr-un film, as fi zis ori ca nu are credibilitate ori ca vrea sa prezinte un cosmos paralel care nu o are cu realitatea noastra, ori ca e de genul cinema al absurdului (ca in teatrul absurdulul).
Stau si ma gindesc cum ar fi fost primit in Israel un astfel de decret. In primul rind s-ar fi solicitat sa se inceapa cu o „propunere le lege”. Care nu ar fi fost acceptata in ruptul capului.
Chestia asta e uluitoare, adica excluzi oamenii saraci? Sint si familii nevoiase pe lumea asta. Dinsii traiesc atit de bine ca au uitat de asta? Si daca dumnealor mai sint si de stinga, unde e egalitatea in cel mai elementar drept? Po oropsitii vietii ii arunca la gunoi? Halal pertid care se lauda cu dreptatea sociala, dar merg cu cioara vopsita cind le iese lor bine la socoteala.
Este o mare rusine, si cu atit mai mult o faradelege si una din multele de cind s-a schimbat conducerea.
Silvapro
19 August 2012Deci prededintele este numai al celora cu o stare materiala de la un nivel in sus.
Liv St Omer
19 August 2012Citat de pe blogul lui Nicuvar „Inginer electronist, am lucrat mult in televiziune (o pasiune care te prinde, nu poti scapa de ea), apoi in cercetare.”. Aici se recomanda jurist; poate jurista o fi Doina (sotia), sau poate tocmai sotia e cea care posteaza la noi aici (in poza apare o femeie). Whatever, oricum, e ceva nou (si absolut nefast); avusesem ziaristii-ingineri (CTP, Adrian Ursu), ziaristii-psihologi (exemple cu duiumul pe la Antene si Realitati), acum avem si juristii-ingineri. Pe langa astia, vorba cuiva, macar Dan Shova cel care nu auzise de holocaust si de evrei era un „cretin sincer”. Astia nici macar atata nu sunt.
Liv St Omer
19 August 2012Comentariu la axi-paxi
Liv St Omer
19 August 2012N-am nimerit.
O fi copilul celor doi, sau sotia lui. Sau poate nepotelul, o fi jurist, mai degraba cred ca el e – judecand dupa modul de gandire.
Nicuvar
19 August 2012@ Liv St Omer
Vad ca ne-ai studiat si ca ai vizitat si blogurile noastre. Multumim de vizita si te mai asteptam, daca esti pasionat de sport sau vrei sa vezi o reteta culinara interesanta. ????
Sa stii ca ne-ai nimerit. Profesia mea de baza este inginer electronist iar a sotiei este arhitecta. Dar am terminat, amandoi, si dreptul. Nu este interzis sa faci si a doua facultate. Ne-am specializat in drept comercial, ceea ce ne-a folosit mult in procesele cu finantele (am avut mai multe) pe care le-am castigat, am ajuns si la Curtea Suprema de Justitie (aum ii spune Inalta Curte de Casatie si Justitie). Avem o firma, pe care am infiintat-o in 1991, care a mers si inca merge foarte bine, suntem cunoscuti in Timisoara. Aici fac o paranteza si ii spun lui uMnumzane Angibonanga ca poate sa vina la casa lui de vacanta de la Maglavid, ca nu i-o darama nimeni. ????
Da, am gresit, ar fi trebuit sa spun ca sunt si jurist. Faptul ca am terminat dreptul mi-a folosit si imi foloseste foarte mult. Stiu sa citesc o lege, sa ma descurc in hatisul legislativ de la noi, stiu ce inseamna o hotarare sau ce inseamna o decizie. La noi legile se schimba de la o ora la alta si trebuie sa fii mereu la curent cu ultimele modificari. Nu sunt eu de vina ca sunt atatea legi in materie electorala.
Doar mi-am spus parerea, civilizat si fara sa jignesc pe nimeni. Asta nu inseamna a am creierul spalat de Antene sau un „altfel de cretin”, nu cum este Dan Sova.
Oricum, aceste discutii nu mai au rost. Referendumul a fost invalidat. Felicitari.
Liv St Omer
19 August 2012Nu sunt pasionat de sport, iar retetele culinare interesante le iau de pe gustos.ro direct, dar multumesc mult. Imi cer scuye pt comparatia cu Sova, dar chiar nu ai cum sa te pretinyi jurist care-si cunoaste bine meseria si sa spui „stai linistit, tu ai drept de vot, atata doar ca nu intri la cvorum”. Sau poate oi fi tu bun ca jurist, dar iti lipseste organul bunului simt, ce qui revient au meme, ca pana la urma trebuie respectat spiritul, nu numai litera legii. Dar deh, asta e, n-au existat in tara asta numai facultati de stat, au existat atatea puzderii de particulare de drept, pe buna dreptate numite „fabrici de diplome”. Acolo dadeai banul, si aia, ca urmare, iti dadeau examenul, transpiratie, invatat, nema, zexe; stiu asta pt ca am avut si eu o tentativa la Spiru din Bucuresti. L-am dat exemplu pe Sova pt ca, in prostia lui, mi-a jignit toate rudele care au avut in vreun fel sau altul de suferit in holocaust, in anii 40, in Romania. Prin tampenia pe care a spus-o, ca „n-a existat holocaust”, ca, adica, oamenii aia n-au existat, a fost ca si cum i-ar mai fi omorat inca odata. Trebuia sa stea linistit, naiba, au facut-o alti ticalosi inaintea lui, definitiv, nu trebuia sa se mai oboseasca. Bunica-miu, Schwartz, de exemplu (si au mai fost in familie inca trei ca el) nu s-a stiut niciodata pe unde, si cum, a disparut, in URSS. Dar deh.
Multumim de felicitari, Nicuvar. O dedicatie pt. tine si pt toti cei ce-au votat pe 29 iulie „da”:
[http://www.youtube.com/watch?v=d8Z-5uto84Q&feature=related]
uMnumzane Angibonanga
19 August 2012„Gaudeamus igitur”, chiar daca e doar o victorie de etapa.
@39: „honor victis”. Pentru trisori, insa: scrasnirea dintilor.
O zi buna tuturor. Cu Dumnezeu inainte.