FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Zuckerman: România poate fi o mică Americă, trebuie să terminăn Revoluția din ’89 și să descătușăm economia

Discursul lui Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la București – la conferința „78 de ani de luptă anti-comunistă în România” din 8 noiembrie 2023

„Eu n-am plecat din România, am fost răpit de părinți când aveam nouă ani. Trebuie să vă spun o poveste. Am avut o săptămână să plecăm, sau zece zile, și am plecat cu hainele de pe noi. Părinții mei m-au întrebat, „dacă ai putea să mergi oriunde în lume, unde ai vrea să mergi?” După ce am terminat clasa a două la școală în București, am spus, „Vreau să văd mama Moscova.” Atunci credeam că părinții mei or să înnebunească, am înțeles mai târziu de ce.

Trebuie să avem grijă să nu ne pierdem speranța. Ce a început acum 34 de ani, nu s-a terminat încă, trebuie să se termine! Au fost unii politicieni care au avut curajul să spună că Revoluția din ’89 nu s-a terminat. Există multe reminiscențe de la comuniști. Statul controlează prea multe domenii lucruri, economia derapează, soluțiile nu sunt conforme cu piață liberă, oamenii din România încă pleacă. Acum vreo 15 ani, erau în jur de 22 – 23 de milioane de oameni în România.

Acum, din ceea ce înțeleg, sunt între 16 și 18 milioane, depinde pe cine întreb, depinde cine numără. Când vorbesc cu taximetriști, cu oameni pe stradă, îi întreb: „Ce vrei să faci?”. Ei răspund, „Vreau să plec”. „Cum așa? Cum poți să pleci?”. N-au speranță. 

România trebuie să-și recapete speranța. Ce trebuie făcut ca românii să aibă din nou speranță?

Trebuie să le dai o șansă, trebuie să le dai de lucru, trebuie să oferi oportunități, să elimini piedicile din drumul lor, trebuie să avem o piață liberă unde se pot face afaceri. Românii sunt un popor deștept, muncitor și au avut succes internațional. Există companii românești, începute de români, în toată lumea. Au avut succes în tehnologie, în medicină, în multe, multe domenii. Trebuie să-i ajutăm să o facă și aici, în România. Marius Bostan, prin Repatriot, încearcă să aducă oameni înapoi; nu neapărat să se mute înapoi, dar cel puțin să deschidă o afacere, sau să facă ceva aici. Dacă se mută În România, cu atât mai bine. Dar unde ajungem dacă populația României continuă să scadă? Lucrurile se vor degrada. 

Am fost la un forum de Apărare la Newsweek și am avut o discuție cu mai mulți generali și nu numai, despre ce trebuie făcut pentru a atrage mai mulți soldați în armată – dacă trebuie mai mulți bani, educație… Iar eu le-am răspuns: „Nu, trebuie să existe speranță în viitorul României!” Cum facem asta?

Trebuie să terminăm Revoluția care a început acum 34 de ani! Toate reminiscențele comunismului trebuie să dispară!

Nu mai pot exista companii ale statului care sunt într-un furtișag legal! Toate taxele colectate de la oameni se duc la niște companii care, din ceea ce am înțeles, nu au produs niciodată bani. Cine lucrează acolo? Rude, politicieni, lucru ăsta trebuie să se termine! Trebuie să avem o economie și o piață liberă, să dăm drumul economiei, iar românii să se întoarcă într-o țară liberă și prosperă. 

Eu am spus, de când am venit aici ca ambasador, că România poate să fie una din cele mai puternice țări din Europa.

România este precum o mică America

Oamenii au râs de mine, dar nu au dreptate. România, în opinia mea, este precum o mică America. Are toate resursele de care dispune America. Nu e la fel de mare, dar are toate resursele. Are gaz, are petrol, are minerale, are păduri, are grâu. Are o industrie care s-a dărăpănat sub comuniști, iar apoi sub baroni hoți, care au distrus multe sectoare ale economiei, mai ales în mediul rural. Lucrurile acestea trebuie să se oprească! Trebuie să se dezvolte România și trebuie să mergem înainte.

Nu trebuie să fim cel mai bun membru al UE, trebuie să vină un Guvern care are grijă de România. Este bine să fim în UE, dar trebuie să se ai grijă de România în primul rând, să facă ce este corect și bine pentru România! Porcăria aceasta cu Schengen, ceva de necrezut, vine de la ruși. Dar cum a fost abordată această chestiune a reprezentat o greșeală. Nu se poate merge oriunde cu căciula în mână, România trebuie să aibă un plan, iar planul trebuie să pună România întâi. Nu am văzut un asemenea plan, dar asta este ceea ce trebuie să se facă!

Vine un an electoral. Vorbiți cu prietenii și rugați-i să voteze! Acum 3 ani, numai 30% au votat. Spuneți-le să voteze cu oamenii care vor avea grijă în primul rând de România și care vor termina Revoluția!”

Adrian Zuckerman

Puteți urmări și discursul ținut de Anca Cernea: Maniu și Mihalache ne-ar spune să nu permitem cozilor de topor ale Rusiei să se dea drept creștini și patrioți;

discurul lui Anatol Șalaru: România trebuie să înlocuiască în Basarabia finanțele rusești, mentalitatea rusă, televiziunile rusești

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Fundația Ioan Bărbuș

Fundația Ioan Bărbuș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian