FUNDATIA IOAN BARBUS

De la Pungești la anti-TTIP: Activiști români în lumina reflectoarelor Russia Today

La începutul acestui an, cei mai dubioși dintre protetatarii „ecologiști” luau o pauză de la lupta împotriva exploatărilor gazelor de șist de către americani (nu și de ruși!) și descopereau „pacifismul”. Au pornit atunci o campanie „pentru Pace” anemică, pe măsura posibilităților, pe rețelele sociale și site-urile pro-ruse din online-ul românesc. Ținta indignării lor nu era Rusia (agresorul din Ucraina, Gerogia și Republica Moldova, statul care amenință România cu tancuri și bombardamente), ci NATO și americanii.

Asta după ce cu doi ani mai devreme, ținta principală a protestelor #untisalvam devenea, din Roșia Montană, exploatările Chevron de la Pungești.

Azi au descoperit TTIP.

Vineri, 18 octombrie 2015, a avut loc la București o conferință despre TTIP la care au participat oficialități din România, SUA și UE. TTIP e tratatul de liber schimb comercial dintre UE și SUA, un tratat din care, foarte pe scurt, au de câștigat UE și SUA, și au de pierdut Rusia, China și statele exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu. Printre scopurile TTIP se numără: intensificarea schimburilor economice dintre SUA și UE, consolidarea economică a Occidentului, scăderea ponderii economiei chinezesti în UE și SUA, independența energetică față de Rusia etc.

Ca și în cazul exploatării gazelor de șist, Rusia are toate motivele să încerce impiedicarea TTIP, motiv pentru care Russia Today acoperă subiectul paranoic și pe larg.

În timpul conferinței, o parte din grupul oamenilor „educați”, „frumoși” și „mișto” care au făcut carieră cu #unitisalvam, au ieșit din amorțire și au organizat un protest. În urmă cu 2 ani, cei din imaginea de mai sus erau pe baricadele „răscoalei de la Pungești”, luptând împotriva „genocidului Chevron”, a imperialiștilor americani care furau pamântul țăranilor și îi otraveau „pentru PROFIT!” etc. Totul sub lentilele lacome ale camerelor de filmat Russia Today, care au făcut din ei vedete internaționale.

Russia Today în tranșeele anti-imperialiste de la Pungești
Russia Today în tranșeele anti-imperialiste de la Pungești

De pe baricadele de la Pungesti, prezenți la protestul anti-TTIP:

– Willy Schuster; din CV: antiamerican, promovat cu entuziasm de site-ul finanțat de Kremlin, Vocea Rusiei, pentru că lupta împotriva abuzurilor imperialistilor;

willy schuster
Willy Schuster promovat de Vocea Rusiei | sursa foto 
Willy Schuster, transă eco-mistică la Pungești
Willy Schuster, transă eco-mistică la Pungești

– Erwin Albu, antiamerican și coleg de luptă alături Willy Schuster. Ambii, Willy și Erwin sunt camarazi în tranșeele antiamericanismului, în aplauzele Kremlinului, cu Iulian Capsali, pentru care Vladimir Putin este soluția la problemele lumii, Rusia e un Imperiu al Binelui iar SUA, din contră:
https://inliniedreapta.net/candidatii-lui-vladimir-putin-la-europarlamentare-iulian-capsali/

Willy Schuster si Erwin Albu, camarazi de luptă antioccidental-prorusă cu Iulian Capsali
Willy Schuster si Erwin Albu, camarazi de luptă antioccidental-prorusă cu Iulian Capsali

– Alexandru Alexe, din CV: antiamerican, în 21 decembrie 2014 a fost reținut de forțele de ordine după ce a încercat să forțeze intrarea în clădirea Universității Bucuresti ca să dea jos un steag american. În cariera de activist și luptător pentru libertate a lui Alexandru Alexe un binevenit și binemeritat impuls îl constituie promovarea din partea lui Miron Cozma și de la televiziunile Văranului:
https://inliniedreapta.net/lavedere/steagul-sua-scoate-din-sarite-cativa-putinisti-si-ocupisti-din-piata-universitatii-meritati-un-glont-in-cap-putin-e-un-patriot-isi-apara-tara-de-neoconi/ | https://inliniedreapta.net/cine-este-alexandru-alexe-si-cum-a-ajuns-el-din-protejat-al-antenei-3-si-al-lui-miron-cozma-erou-anticomunist/

– Alina Daniela Bogan – a fost unul dintre organizatori în unițisalvăm-ul din 2013 împotriva gazelor de sist, exploatării cu cianuri, în general și circumstantial (sau nu) proteste îndreptate împotriva companiilor occidentale. Aceleași exploatări cu cianură și fracturare hidraulică din România desfășurate de companii rușești sunt întâmpinate de „activiști”, de Alina Daniela Bogdan inclusiv, cu liniște și seninătate – citiți #unitisalvam: Când rusul exploatează, Liniște!. Între 2 proteste (direct sau indirect)antiamericane, Alina și-a făcut timp și pentru a intra în echipa de campanie din 2014 a Monicăi Macovei (nu cred ca Monica Macovei a știut foarte clar pe cine acceptă în echipă).

O atitudine de tip „tsunami mental” (de la Andreea Paul Vlass citire) face ca oameni, altfel motivați de bune intenții, să se asocieze cu tot felul de țăcăniți, dubioși și extremiști din dorința de a salva ceva, „orice”.

Fotografie de la protestul anti-TTIP de vineri, 16 oct. 2015:

De la stânga la dreapta: Erwin Albu, în stânga; Alexandru Alexe, în ultimul rând înb mijloc; Willy Shuster , la dreapta de Alexe; Alina Daniela Bogdan, în centru cu galben
De la stânga la dreapta: Erwin Albu; Alexandru Alexe, în ultimul rând, în mijloc; Willy Schuster , următorul în dreapta; Alina Daniela Bogdan, în centru, cu galben.

Pentru detalii puteți citi și:

Conferința despre TTIP, înregistrare integrală: https://www.privesc.eu/Arhiva/63921/Conferinta–TTIP–Romania-s-Voice-

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian