FUNDATIA IOAN BARBUS

Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești. UPDATE – protestul a fost pregătit aproape doi ani

Traian Băsescu spunea ieri: “Federația Rusă are interese ca România să nu își exploateze resursele energetice.” Întrebat dacă Rusia acționează în această direcție, Băsescu a preferat să nu răspundă.

Să vedem.

Nicolae Pascaru este unul dintre cei care joacă, în Republica Moldova, rolul de ecologist și opozant ai exploatării de la Roșia Montană și a gazelor de șist. Din România. Acesta a publicat pe vox.publika.md – site soră al voxpublica.realitatea.net, lansat de trustul Realitatea (România) în octombrie 2009 (https://who.is/whois/vox.publika.md) – o postare din care citez: “Exploatarea gazelor de șist va declanșa o serie de distrugeri irecuperabile. Peste 70% din suprafața României este vizată… pe o rază de un kilometru în jurul zonei e exploatare cauzează: apariția durerilor de cap, apariția bolilor de piele, sângerări nazale, apariția explozivă a bolilor specifice sistemului nervos, apariția bolilor de piele, cancer, cutremure” etc etc etc. Genul de dezinformare apocaliptic-paranoidă cu care ne-a obișnuit deja trustul Realitatea.

Trustul Realitatea este în prezent condus de Cozmin Gușă, care se mândrește în mod public cu prieteniile sale cu oameni din FSB (fostul KGB, ne-restructurat), și care se declara, în mai 2012, încântat de coincidența numelor lui Vladimir Putin și Victor Ponta (VP și VP), spunând, citez: “ar fi extraordinar dacă această coincidenţă simpatică să se poată materializa şi într-o pozitivare a relaţiei bilaterale economice cu Rusia”. Trustul Realitatea este și unul dintre cei mai hotărâți opozanți ai exploatării gazelor de șist în România.

Nicolae Pascaru, autorul articolului de pe vox.publika.md, este și el un admirator al lui Vladimir Putin, susținând candidatura lui Vladimir Putin pentru decernarea premiului Nobel pentru Pace. Este și liderul asociațiilor “moldoveniste”, filoruse și antiromânești, “Mișcarea Voievod” și “Scutul Moldovenesc”.

Filoruși din toate țările, uniți-vă!

Legăturile dintre Nicolae Pascaru și Rusia trec și prin Ungaria. Csibi Barna, cel care a spânzurat efigia lui Avram Iancu, e unul dintre susținătorii partidului extremist maghiar Jobbik. Jobbik este, scrie Anca Cernea în Evenimentul Zilei, “o formaţiune fascistoidă strâns legată de Mişcarea Eurasiatică din Rusia”. Gabor Vona, liderul Jobbik, a făcut în acest an o vizită lui Alexandr Dughin, la Moscova , cel mai important ideolog al lui Vladimir Putin.

În 2012, Nicolae Pascaru și Csibi Barna au organizat împreună, la Chișinău, un protest împotriva “imperialismului românesc” la adresa Republicii Moldova. În noiembrie 2012, la Miercurea Ciuc, Csibi Barna a protestat tot împotriva “imperialismului românesc”, afișând o pancartă pe care scria “Moldova nu e România!” (video aici).

Tot pe vox.publika.md scrie și Octavian Racu, legionar și susținător al Eurasiei lui Alexandr Dughin, în bune relații cu extrema stângă leninistă Criticatac (pentru mai multe detalii despre eurasianimul lui Alexandr Dughin, Octavian Racu, Vasile Ernu, legionari și stânga comunistă din România, puteți citi Vasile Ernu, veriga lipsă dintre Ribbentrop și Molotov. Înfrățirea demențelor ideologice).

În secvența video de aici, camarazii lui Nicolae Pascaru flutură un steag roșu cu un cap de bour. Acest steag este promovat de mai multe grupuri “moldoveniste” filoruse ce luptă împotriva “imperialismului românesc” care amenință să înrobească Republica Moldova. Aceste grupuri promovează steagul respectiv în locul tricolorului Republicii Moldova, identic cu cel românesc.

Rusia trimite soli de pace la Pungești

Acest steag a apărut, vineri 18 octobrie, în mijlocul protestelor antiamericane și împotriva exploatării gazelor de șist de la Pungești.

Aici puteți vedea steagul de la Pungești la pichetul celor care i-au huiduit pe Principesa Margareta și pe Radu Duda la Chișinău https://unimedia.info/stiri/video-declaratiile-lui-ivan-muntean-despre-protestul-impotriva-vizitei-principelui-radu-66666.html . Cel care îi conduce este Ivan Muntean, fratele deputatului din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Iurie Muntean.

Organizația lui Ivan Muntean de numește “Еу грэеск молдовенеште!”, “Eu grăiesc moldovenește” scris în litere chirilice.

Același steag de la Pungești, fluturat de o altă organizație filorusă și antiromânească, “Mișarea Național Democrată”, condusă de Viorel Furtuna, fost lt. col. în MAI din R. Moldova. Iată-i la o acțiune în România cu steagul de la Pungești: https://www.nationaldemocrat.org/?p=561. Toate aceste organizații susțin că valahii au anexat Moldova, unirea principatelor de la 1859 trebuie anulată și refacută Moldova Mare, prin unirea Moldovei din România cu Republica Moldova, în Uniunea Eurasiatică.

Steagul de la Pungești este fluturat și de o altă organizatie, “Патриоты Молдовы”, în traducere “Patrioții Moldovei”. Un video de la o manifestatie a “Патриоты Молдовы” puteți vedea aici: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JnsAeCZjzYs La minutul 2:30 se vede steagul de la Pungești.

Aici steagul este promovat de Nicolae Pascaru, pe data de 31 august când se serbează ziua limbii române în R. Moldova și în Romania. Grupul lui Pascaru a organizat ziua “limbii moldovenești”: https://www.voievod.org/index.php?id=photo/mi%C8%99carea-voievod-a-marcat-ziua-limbii-noastre

Un articol scris de Ioan Muntean despre necesitatea înlocuirii steagului tricolor al Republicii Moldova cu steagul roșu cu cap de bour, publicat pe un site comunist în rusește: https://www.grenada.md/post/trikolor_ili_steag_stefana_velikogo . Traducerea cu google translate: Steagul tricolor sau Ștefan cel Mare? Panglica negru-galben de deasupra se numește panglica Sf Gheorghe, e simbolul armatelor rusești și se împarte în statele CSI în milioane de exemplare de 9 mai, “ziua victoriei”. Site-ul grenada.md este de orientare troțkistă și este al Uniunii Tineretului Kommsomolist, organizatia de tineret a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Claudiu Crăciun pe steroizi

În alta ordine de idei, în august anul acesta, ecologiștii moldoveni (“Partidul Verde Ecologist din Moldova”) au manifestat la Chișinău împotriva exploatării de la Roșia Montană: https://www.noi.md/md/news_id/26244. Președintele Partidului Verde Ecologist care face flashmob contra României pe motive de Roșia Montană este domnul din dreapta, fost ofițer sovietic cu stagii indelungate în slujba URSS, probabil la trupele Ministerului de Interne sau KGB, din moment ce a rămas după 1992 în trupele de carabinieri. A mai fost și sef adjunct la Paza de Stat pe vremea lui Voronin. Din CV-ul lui Anatolie Prohnitchi de pe situl “Partidului Ecologist Verde”:

“S-a nascut in satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, In anul 1970 a absolvit Scoala Superioara militara din Sankt Petersburg. A facut serviciul militar in calitate de ofiter. In perioada 1984-1987 a studiat la Academia Militara din Moscova. 1987-1988 a facut serviciul in orasul Kutaisi. 1988-1992 serviciul in orasul Habarovsk. 1992-2000 a facut serviciul in trupele de carabineri RM, in calitate de comandant adjunct, comandant de brigada. In perioada 2000-2002 a activat in calitate de sef adjunct la Directia Paza de Stat. A fost decorat cu medalia “Meritul militar” si este Colonel in rezerva. Din anul 2007 este membru al Partidului Verde Ecologist.”

P.S.

În SUA, metoda fracturării hidraulice este folosită cu succes din 1949, iar din cele aproximativ 2 milioane exploatări care au folosit și folosesc această metodă, nu a fost documentat nici un caz de poluare a pânzei freatice (sursa: Forbes). Un studiu prezentat în 2012 de revista Scince Now și realizat de 16 cercetători de la o universitate din Texas, a concluzionat: “Nu am găsit nicio dovadă directă care să arate că procedeul de fracking contaminează apa subterană.” Concluzia a fost confirmată de un alt studiu realizat de Duke University pentru Academia Naţională de Ştiinte din SUA. Despre cele două studii puteți citi aici.

Rusia e disperată. Mulțumită tehnologiei fracturării hidraulice, SUA a devenit cel mai mare producător de gaze din lume. Adică a depășit Rusia. Asta va scădea prețul gazului la nivel mondial, moment în care economia rusească, ținută în viață artificial prin exportul de resurse, se va prăbuși. Dacă Rusia pierde piața Europeană, pierde tot. Ce vedem în aceste zile este o reiterare a scenariului aplicat în Bulgaria, prin care Rusia a reușit să influențeze oprirea exploatării și izgonirea Chevron. Detalii.

update

ONG-urile

Protestul de la Pungești a fost pregătit cel puțin un an și jumătate. În toată această perioadă, organizații binevoitoare precum Asociația Vira au ținut “campanii de informare și dezbatere” în care țăranilor li se explica în detaliu de ce prin exploatarea gazelor de șist corporatiile americane le vor distruge pământul, apa, viața și viitorul.

Asociația Vira se ocupă de aceste “informări” în zona Bârlad din aprilie-mai 2012. Aici puteți vedea imagini de la o “Campanie cu privire la impactul explorarii/exploatarii gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice (Zona Barlad)”. În aceeași perioadă, Asociația Vira semna scrisori adresate primarului din Bârlad, le semna împreună cu asociații bulgare pentru a protesta impotriva exploatării gazelor de șist. Detalii puteți afla la finalul acestui articol.

Povestea protestului spusă de Asociația Vira

De la inceputul saptamanii, comuna Pungesti a devenit brusc foarte cunoscuta, datorita rezistentei localnicilor impotriva amplasarii primei sonde de explorare a celor de la Chevron in Romania. […] Noi am inceput sa mergem la Pungesti in primavara anului 2012, cand am realizat primele campanii de informare si dezbatere. Ne-am indragostit de zona si am revenit de mai multe pana in prezent. […] Acest album contine imagini realizate in timpul din campaniile noastre de informare si dezbatere cat si dintr-o scurta prospectie despre potentialul cultural al zonei.

Țăranii din Pungești au fost, practic, abandonați de autorități și de toți cei implicați în exploatare, au fost lăsați pradă campaniilor de dezinformare. Dintr-o tâmpenie de neiertat, nimeni nu s-a gândit să facă ceva pentru a contracara falsurile cu care sunt bombardați oamenii din zona Bârladului. Revolta și panica pe care le vedem în aceste zile s-au construit cu meticulozitate și răbdare timp de cel puțin un an și jumatate.

În “campaniile de informare” derulate de Asociației Vira în această perioadă, a fost difuzat și documentar eco-alarmist “Gasland” (detalii aici, TOTB e un site care promovează, printre altele, dictatori comuniști pentru virtuțile lor ecologiste, aici). “Gasland” e o inșiruire de falsuri de la un capăt la altul, și a fost finanțat, printr-un proxi din Venezuela, cel mai probabil de Gazprom. După lansare, Gazprom s-a îngrijit și de promovarea lui, scrie Kiran Stacey pentru Financial Times.

În aceste zile, Asociația Vira este extrem de activă la Pungești, e în centrul protestelor.

Nu cred că mai e nevoie să insist asupra faptului că Asociația Vira lucrează îndeaproape cu ActiveWatch, Miliția Spirituală, Criticatac, Tinerii Mânioși, Alina Mungiu Pippidi Claudiu Crăciun, Nicușor Dan și restul celor care abuzează de termenul “societate civilă”.

***
Mulțumesc colaboratorilor ILD care ne transmit, în aceste zile, informații din toată lumea.

Cotinuare:

partea 2: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (2). Proiectul “Moldova Mare”

partea 3: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (3). Faza pe ONG-uri

articolul a fost tradus in ungureste aici: Oroszország érintettsége a pungeşti-i tüntetésekben. FRISSÍTÉS – a tüntetés előkészítése csaknem két évig tartott

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

147 de comentarii

 1. Bogdan Calehari
  19 octombrie 2013

  Adevarul este ca in materie de ecologism, ca si in alte chestii la fel de tari, numai rusii ne pot bate. Auzi, sef de SPP, colonel de trupe OMON, pus sef la Partidul Verde al Ecologistilor!! ???? Asta depaseste de departe ceea ce am vazut cu ochii mei, in 2003, la noi in tara. In fata primariei capitalei cativa zeci de membri ai unei ONG ecologist protestau contra primarului general Basescu, pentru ca acesta distrugea spatiul verde (!!) de pe mijlocul bulevardului construind linia tramvaiului 41! Seful lor, intervievat de zor de toate posturile de televiziune, era un cocalar brunet, la vreo 25 de ani, solid, 1,90 m inaltime, freza data cu un kil de briliantina sau ulei de cocos, camasa alba, costum cu vesta albe, in picioare ciocate albe! Ecologistu’, din sectoru’ 5, ii cerea, revoltat, demisia lui Basescu. Dar facatura asta ruseasca, cu killerul OMON facut ecologist, il bate de departe pe cocalaru’ nostru :))

 2. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Pacepa scria într-un articol că și pe vremea lui se întâmpla să mai încurce subordonații steagurile. Pacepa și-a amintit de aceste fâstâceli ale băieților, când a observat că la Cairo, „primăvara arabă” a debutat cu steaguri roșii, cu seceri și ciocane (ulterior, greșeala a fost rectificată, și a rămas doar ce trebuia, mesajele islamiste, anti-Israel și anti-SUA).
  Se vede treaba că la Pungești băieții iar au dat-o în bară. Au fluturat steagul greșit și s-au dat de gol.

 3. Bogdan Calehari
  19 octombrie 2013

  “Coincidenta” face ca satul Sadaclia -raionul Basarabeasca – sa dea sovietelor ecologiste ca sef nu numai pe tov. colonel Tolea Prohnitcki, ci si pe tovarasa vicepresedinta, responsabila cu relatiile internationale, Eleonora Cojocari, iar presedintele de onoare, Alecu Renita, e tot din raionul “verde” Basareabeasca, dar nu din Sadaclia, ci din vecini, din Abaclia! Asta imi aduce aminte de o lunga lista de securisti cu rang mare in Securitate pe vremea lui Ceausescu, care erau toti din Dolj, Gorj si Olt !
  Sa speram ca junele Gerila Craciun (cum ii zice Costin) nu-i si el din Sadaclia, de neam. ????

 4. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Claudiu Crăciun zis Gerilă, când se face male, o să fie ca toașu din poză. Acum, ai zice că nu seamănă fizic, dar mai aveți puțintică răbdare, nu va dura mult (Gerilică e un produs de sinteză, el crește în câteva luni cât liderii adevărați în ani). Iar lucrurile care îi unesc pe el și pe tov Prohnițchi sunt mult mai multe decât cele care îi despart. Eu mă tem că o să ajungă să fie confundați.

 5. ionesu.m
  19 octombrie 2013

  Ma scuzati, dar poate nu am inteles bine… singura dovada a implicarii Rusiei in protestele de la Pungesti pe care o oferiti este afisarea unui steag? Faptul ca unele grupuri filoruse din Rep. Modldova folosesc steagul Moldovei din timpul lui Stefan cel Mare inseana ca acesta nu mai face parte din istoria si identitatea nostra nationala si ca nu poate fi afisat le fel de bine si de niste patrioti romani. Scuzati-ma dar ceea ce faceti in acest articol este o manipulare grosolana. Ce legatura este intre oamenii din Pungesti si separatistii modoveni, FSB, Rusia, Putin etc.? Faptul ca afisezi un simbol al Moldovei si al identitatii noastre nationale te pune in slujba Moscovei? Pai atunci sa-l scoatem pe Stefan Cel Mare din cartile de istorie pentru ca si acesta este folosit copios de propaganda separatista.

 6. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Chiar asa, ionesu.m.
  Nici Putin al vostru n-are nimic cu comunismul, deși la parada de 9 mai de la Moscova erau peste tot seceri și ciocane.
  Ce-are culoarea roșie cu bolșevismul? Roșul e o chestie de lungime de undă, n-are nimic politic. Secera e o unealtă agricolă. Ciocanul e pt cuie.
  Ce dacă un bătrân ofițer sovietic se agită pt soarta marsupialelor din Pungești, amenințate de gazele de șist și de cianurile de la RM?

 7. clujean
  19 octombrie 2013

  @Ionesu.m : in sfarsit, s-a mai prins cineva cat de grosiera e tentativa asta de manipulare pro-amerloca :)))

 8. Gabriel I.
  19 octombrie 2013

  @Ionescu.m
  Va sa zica Cursu’ scurt de heraldica la care ai participat te-a invatat ca stragul lui Stefan cel Mare era un cap de bour pe un fond rosu? Eu cred ca ori ai citit in diagonala ori ai retinut doar cat un cap de bour, pardon un cap de bour.
  Serios, tu ai citit cine sint oamenii care stau si agita acele simboluri nationale? Iti este indiferent? Pot si eu sa ies maine in Pta Universitatii cu un cap de bour si sa protestez impotriva internetului si blogurilor de orice fel care distrug fiinta neamului moldovenesc? As putea cere ca educatia sa se faca in judetul Vaslui sa se faca in limba moldoveneasca! E haraso pentru tine?

 9. John Galt
  19 octombrie 2013

  Seful lor, intervievat de zor de toate posturile de televiziune, era un cocalar brunet, la vreo 25 de ani, solid, 1,90 m inaltime, freza data cu un kil de briliantina sau ulei de cocos, camasa alba, costum cu vesta albe, in picioare ciocate albe! Ecologistu’, din sectoru’ 5, ii cerea, revoltat, demisia lui Basescu. Dar facatura asta ruseasca, cu killerul OMON facut ecologist, il bate de departe pe cocalaru’ nostru

  Dimineata pe la ora 4 m-am dus la o benzinarie ca sa-mi iau niste tigari, si sa vezi surpriza: in loc sa fie goala ca de obicei, era plin ochi de moldoveni de peste Prut, cu numere provizorii, ba chiar numere de Caras Severin (tocmai in BT e cam ciudat – ca sa nu mai zic de ora, ca de obicei e gol). Cam 8-9 la 4 masini. Toti se stiau intre ei, vorbeau o romana destul de buna. “Sefii de echipaj” erau exact asa cum zici, genul 190 / 100 de kg, oameni de bine care merg la sala des. Isi cumparau rovignete. Individul din Caras Severin nu stiu ce cauta cu ei, probabil era un fel de calauza, ca deh, pe vremuri Serbia era aproape..

  Am cautat sa vad care o fi motivul venirii lor aici. Si sa vezi minune: azi e povestea cu Campina, pe 19 e un miting “Romanii apara Vasluiul“, pe 20, in Piata Victoriei, “Mars pentru Unire”. Revolutie nene, ce sa mai vorbim..

 10. gordievsky
  19 octombrie 2013

  Ionescu.m citeste cu atentie. Inclusiv bibliografia. Nu uita si de mortii de la Pungesti (ca la revoutia de la Praga). De fapt mortul viu…Poate ar trebui o completare. Daca tu nu vezi operatiunea kgb-ista nu inseamna ca nu exista. Rusii sunt terminati economic daca noi si polonezii extragem si exportam. Va fi lupta mare.
  Va rog sa puneti la insectar postul de mai sus. Vor urma mai multe posturi ale mankurtilor.

 11. Bogdan Calehari
  19 octombrie 2013

  Sa nu le reprosam postacilor Gazprom – ionesu.m(oscovitu) – prea multe. Mananca si ei o paine. Isi tradeaza tara asa, dar … mai bine “Gaz pro om” decat gaz pentru Romania.

 12. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  articolul e discutat si pe facebook la Lucian Mandruta https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10200853532042587&id=1292805337&_rdr#10200854220419796

  idealistii citeaza entuziast din wikipedia si documentarul finantat prin proxi de Gazprom, ‘Gaslan’. Se pare ca lupta impotriva independentiei energetice a occidentului se ascuta in toata lumea: http://m.antena3.ro/externe/protestele-impotriva-exploatarii-gazelor-de-sist-devin-un-fenomen-mondial-231782.html

  Clauzii Craciunii, Bumbesii si habarnistii idealisti pusi pe fapte din mai multe tari, s-au activat. In Rusia, liniste ca de obicei. Toti ecologistii lupta cu indarjire impotriva gazelor pe care le ridicau in slavi pana f de curand ca alternativa la mult mai poluantele petrol si carbuni. Acum, cand din cauza gazului, carbunele devine aproape inutil in tarile care folosesc fracturarea hidraulica (SUA e cel mai important exemplu), ecologistii au schimbat tinta.

  Cand si daca energia solara va deveni viabila economic, ecologistii vor lupta si impotriva ei. Domnule, ei trebuie sa salveze lumea civilizata de independenta energetica fata de state totalitare ca Rusia si regimurile din Orientul Mijlociu orice ar fi. Ce nu realizeaza cea mai mare parte dintre acesti idealisti e ca finantand copios regimuri totalitare, nu salvezi lumea, ci incurajezi dictatori, tirani si tot felul de criminali. Dar acestea sunt ganduri care observ ca nu trec niciodata prin mintea tinerilor frumosi, inteligenti, misto , dotati cu iphone, laptop biciclete de fitze si ochelari de soare rayban, toate postmateriale, evident

  .

 13. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Pai in Rusia ii aresteaza kaghebistii imediat pe amarastenii astia eco. Tineti minte ce au patit imbecilii aia de la Greenpeace care au vrut sa isi faca de cap cu o platforma petroliera Gazprom?

  Nici nu pot sa zic ca imi pare rau.

 14. ionescu.m
  19 octombrie 2013

  Domnilor, Tarile Romane au o indelungata istorie individuala inainte de a deveni Romania Mare asa ca e firesc ca diferite simboluri si sentimente locala sa fie folosite de catre miscarile separatiste (sa nu uitam de miscarea “M-am saturat de Romania”). Asta nu inseamna ca istoria, simbolurile si specificul local al fiecarei provincii istorice nu fac parte sau ar trebui repudiate din identitatea nationala.

  Imi exprim nedumerirea cum steagul medieval al Modovei lui Stefan Cel Mare, un element de identitate si mandrie atat locala cat si nationala, afisat, din cate se vede, de vreo trei oameni, face ca intreaga miscare de la Pungesti sa fie initiata de Moscova. In aceeasi logica si stema Ramaniei este facuta la Moscova pentru ca apare acelasi, infam se pare, cap de bour.

  Din nou, nu inteleg de ce faptul de a fi constatat aceasta incoerenta a articolului ma face postac Gazprom, moscovit etc. Domnilor, daca considerati ca adevarul despre Pungesti vi s-a revelat in mod mistic si de netagaduit, spuneti-ne direct si fara ocolisuri. Altfel, daca scrieti articole in care incercati sa demonstrati ceva, veniti cu dovezi nu cu un amalgam de personaje si evenimente fara nici o legatura.

  Pe de alta parte reactiile de genul postac Gasprom, moscovit etc, imi amintesc de elanul stalinist al demascarii chiaburilor si dusmanilor de clasa. Sa fie asa de similar discursul celor care slujeau Marelui Urs cu al celora care proslavesc Marele Licurici?

 15. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  @10 “Mortul” revoluției de catifea din 1989 de la Praga era, chipurile, un student, Martin Smid, omorât de miliție, cu ocazia unei intervenții deosebit de brutale împotriva protestatarilor. Zvonul despre acest omor s-a răspândit, stârnind indignare și contribuind astfel la amplificarea manifestațiilor care aveau să ducă la înlăturarea vechii gărzi de comuniști de la conducerea RS Cehoslovace.
  Mai târziu, a ieșit la iveală că mortul nu murise, era bine mersi, se numea Ludvik Zifcak, și era un tânăr securist la început de carieră în sinistra StB.
  Aici, într-un articol din Independent găsiți detalii despre povestea lui Smid/Zifcak.

  În articolul Brigada artistică a Frăției Musulmane în acțiune, colegul nostru Emil Borcean consemna utilizarea aceleiași proceduri, de astă dată de către Frățiile Musulmane. Morți și răniți pentru cameră.

  Și palestinienii sunt cunoscuți pentru aceste „faulturi” regizate pentru a impresiona opinia publică internațională și a o stârni împotriva Israelului.

  Băieții de la Pungești nu au prea multă imaginație, iar școala care i-a format pe ei toți și-a pus o amprentă de neșters asupra potecilor de pe creierii lor. De aceea scenariile sunt atât de asemănătoare, încât numai un bour nu se prinde de asta.

  Așadar, s-a repetat figura. Iar răspândacii din dispozitiv erau pregătiți să preia și să rostogolească zvonul. „Avem un mort”, scria patetic și incendiar, Ernu, militantul econeoleninist.
  Costică Spiridon, „Eroul de la Pungești” nu e mort. Nici în stare gravă. Nici nimic. E în afara oricărui pericol.

  Este nevoie de o măruntă corectură a știrii. Ca la Radio Erevan: „e adevărat, doar că nu era o Volgă, era o bicicletă, și nu i s-a dat, ci i s-a luat.”

 16. Bogdan Calehari
  19 octombrie 2013

  @14
  Ce faci baietica? Ne-ai pus becul in ochi si ne iei “interviuri” ?

 17. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Bietul Ionescu. Amaratul nu intelege ca adevaratele miscari politice nu se fac de pe azi pe maine, ci incep din timp, cu ani inainte. Altfel, e simpatic. Pentru el, USA = Uniunea Sovietica Aialalta. Atata poate si el. Lasa, Ionescule, tu sa fii sanatos!

 18. Dante
  19 octombrie 2013

  @17 Baietica? Trecem peste, te exprimi si tu cum poti. Vrei sa raspunzi, bine. Nu? la fel de bine.

 19. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Dante, noi eram pentru gazele de sist inca dinainte sa fie cool pentru USL.

  USL și gazele de șist obținute prin fracturare hidraulică

 20. ovidiu
  19 octombrie 2013

  In primul rand trebuie sa vorbim de interesele ROmaniei! SI foarte bine apsus @14, aveti cap sa ganditi?? gazele de sist sunt in intereseul romaniei?? distrugerea panzei freatice dintr-o zona opt a extrage nus ce gaz, contaminaea mediului irecuperabila in generatia noastra?? asta este interesul ROmaniei??? Cum or putea sa supravietuiasca taranii aia amarati din sat daca nu au apa in fantini?? imagineaza-ti tu ca trebuie sa foloseasca apa pt consum propriu inf amilie, dar trebuie sa adape si animalele din curte, trebuie sa ude straturile? cu ce apa? cu 6 litri de apa plata ce primesc zilnic??? Ganditi intai sa aruncati cu noroi, mai presus de toate este INTERESUL ROMANIEI si despre asta trebuie sa vorbim! Sau consideri ca depopularea Romaniei pentru o redeventa de doar 3.5%, (trei virgula cinci la suta) este o prioritate pt Romania??? oameni de doi bani ce sunteti, va tradati neamul pentru 30 de arginti! nu mai deviati ca nebunii. Preotii aia ce au iesit in fruntea romanilor sunt pro Rusia? … In toata lumea au iesit in strada zeci de mii de oameni sa opreasca extragerea gazelor de sist??? Tot rusii ii platesc si pe aia?? pe Amerindienii din Canada tot rusii??? ganditi, folositi neuronii nu aruncati cu vorbe!

 21. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Ce panze freatice otravite visati? Ce mediu distrus? Ce apa pierduta? Ovidiu, citeste naibii textul ala de mai sus si nu mai inghiti orice cretinism pe care l-ai vazut te miri pe unde. Ba, americanii exploateaza gazele de sist de 60 de ani! Dupa voi, SUA ar fi trebuit sa fie azi un desert.

 22. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Ovidiu. Esti isteric.

  Fracturarea hidraulica nu distruge panza freatica.
  Nu se contamineaza mediul in mod iremediabil.
  Nu dispare si nu se polueaza apa din fantani.
  Nu se depopuleaza Romania.

  Sau esti complet cretin. Posibil sa fie si una si alta.

 23. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Urmatorul mesaj ne va spune totul. Isteric/ cretin. Ne lamurim acus, nu ramane el fara raspuns.

 24. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Cred ca este prostovanul asta. Ovidiu Protesteaza Pt Rosia-Montana ????

 25. Irina
  19 octombrie 2013

  Si in Pensilvania si Philadelphia tot rusii fac proteste :))))))) desperarea corporațiilor a atins noi cote. Stai calmi bre, ca daca se opreste fracturarea HIDRAULICA se opreste si pt americani ,si pt ruși si pt unguri si pt australieni.

  PS. La franceji tot rușii si-au băgat coada? Ca Franța a spus ADIEU fracturarii hidraulice. Puteți fi mai penibili de atat? Retoric vorbind

 26. Dante
  19 octombrie 2013

  Oare exploatarea gazelor de sist chiar va aduce Romaniei independenta energetica?

 27. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Dante. Una la mana: la ora de fata se fac EXPLORARI.
  Doi la mana: se fac explorari deoarece nu se cunosc bine rezervele de gaz de sist.
  Trei la mana: dupa ce aceste rezerve vor fi bine cunoscute vom putea aprecia mult mai bine aspectul independentei energetice.
  Patru la mana: un lucru este evident in acest moment; Romania importa din Rusia un sfert din necesarul de consum; daca rezervele pot acoperi acest sfert, inseamna ca eliminam dependenta fata de rusi; daca depasesc acest sfert, inseamna ca putem exporta, sau putem sa construim o infrastructura energetica pe termen lung, utila pentru (re)industrializarea tarii.

 28. Bogdan Calehari
  19 octombrie 2013

  @20

  Baietica, hai sa te lamuresc. Daca unu’, cum esti tu, e marlan, adica vorbeste si se comporta altfel decat oameni civilizati, ii vorbesc pe limba lui. Asta, asa, ca o favoare, sa inteleaga si mancurtul ce i se spune. Uite, ca sa intelegi mai bine, am sa-ti reamintesc ca gospodarul roman, pe vremea cand se ajuta de bou in cele treburi, avea ca mijloc principal de comunicare cu dumnealui..”postarea” intre coarne. Asta cand boul o lua, nu online cum faci tu, pe aratura.

 29. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Irina. Si dumneata esti isterizata. In frenezia dumitale ignori faptul ca toate aceste proteste tin de ziua mondiala a protestelor impotriva fracturarii hidraulice, cu care ocazie au loc manifestari de frenezie ecologica. Cretinismul anti-fracturare e boala globala.

 30. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Eco-Irina

  Si in Pensilvania si Philadelphia tot rusii fac proteste :)))))))

  Ecologistii sunt idioti utili Rusiei. Au fost mereu. In timpul Razboiului Rece protestau impotriva armelor nucleare occidentale, in timp ce URSS tintea cu arsenalul sau nuclear toate capitalele din Vest. Acum cer distrugerea industriei occidentale, in vreme ce Rusia si China depun eforturi sustinute pentru a se intari industrial.

 31. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Irina, Ovidiu-Neuronu și Dante-Băiețică. Puneți mâna și citiți. Da. Și în Franța. Și în SUA. Și în Germania.
  KGB face propagandă ecologistă de când lumea. Dar e greu să pui mâna pe carte. E mai ușor să te afli în treabă pe bloguri.

  Cum spuneam, VOI SUNTEȚI SPERANȚA RUSIEI !
  Fără idioții utili, ce se făcea Lenin ?

 32. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Dante, să-ți explicăm o chestie. Bogdan ți-a zis ”băiețică”. ”Băiețică” e incomparabil mai frumos decât „grobian”. Așa că… Ghici! Te dăm afară. Un propagandist mai puțin.

 33. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Și pentru ca Dante să nu rămână subreprezentat, voi continua eu linia sa logică:
  Firmele de pâine lucrează moca, sau pentru profit? Fraierilor, cum puteți să cumpărați de la ele?!!!
  De încredere sunt numai și numai firmele care lucrează contra profitului, FIRMELE DE STAT, CARE LUCREAZĂ ÎN PAGUBĂ. De preferință, rusești.

 34. pista laszlo
  19 octombrie 2013

  Ionescu, ceilalti Gica Contra de pe forum sunt pentrucontra Rosia Montana, sa fie sanatosi. Dar tu ai agenda clara.
  Ala nu e steagul lui Stefan cel mare pentru ca pe vremea aceea nu exista conceptul. Stefan avea prapuri, din care unul, cu Sf. Gheorghe e la Muzeul National.

  Steagul Principatului Moldovei a aparut abia in 1834 si arata cu totul altfel. Aici se vorbeste despre steagul care este o recuzita a KGB. Spre deosebire de capul de bour de pe stema Romaniei care este un simbol national, steagul KGB urmareste inlocuirea tricolorului romanesc si crearea unei simbolistici false, cu scopul dezmembrarii Romaniei atunci cand s-o putea.

 35. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Si apropo de logica asta conform careia “da’ ce, protestele din alte tari sunt tot opera rusilor”? E posmagul muiat al zilei, din care molfaie multi postaci ecologici.

  E un pseudo-argument, care nu demonstreaza nimic. Faptul ca exista alte proteste similare nu inseamna, in sine, ca rusii sunt sau nu sunt implicati. Nu invalideaza faptul ca rusii sunt implicati in cazul protestelor din Moldova si nu valideaza automat implicarea lor (cel putin la fel de vizibil) in alte parti. E o asociere logica fortata… in engleza i se zice fallacy, o deductie gresita pe baza manipularii grosolane a premiselor.

  Dar logica si rationamentul corect sunt discipline care ii eludeaza pe istericii si cretinii ecologisti.

 36. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Dante. Chevron nu exploreaza gaze pentru binele Romaniei, la fel cum Mittal nu produce otel la Galati pentru binele Romaniei, sau Ford nu produce masini la Craiova pentru binele Romaniei. Chevron presteaza un serviciu pentru care este platit. Negocierea termenilor de plata si executie ale acestui serviciu determina gradul in care statul stie sa profite pentru binele Romaniei.

 37. ponta
  19 octombrie 2013

  pai daca vrem sa fim independenti energetic de ce am vandut gazele la OMV? Ca or sa le scoata americanii sau rusii pe alea de sist nu e totuna? Independenta energetica cu redeventa de 3,5 la suta ??? Daca totul e asa corect si frumos de ce sunt contractele secretizate ? De ce nu le extragem singuri asa cum fac polonezii???

 38. gordievsky
  19 octombrie 2013

  @37 Pista bine ai venit frate. Il dibuisem pe Ionescu m (de la mancurt) dar multam de precizari. Sa ridicam lancea si sa doboram balaurul! Ramai prin preajma!

 39. Mihaela Bărbuş
  19 octombrie 2013

  Cine fura simbolurile si le deturneaza? Cine pierde daca se folosesc gazele de sist? Cine vorbeste din anii ’20 de eliberarea Moldovei de romani? Cine e maestrul manipularilor si le practica peste tot in lume? SUA!

 40. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Ponta. Nu. Nu e totuna dacă sunt americanii sau sunt rușii.
  Cine nu își dă seama de diferență e cretin sau kaghebist.
  Tu ce ești?

  PS
  Hai să zicem că poate ai făcut o gafă, din graba tastaturii.
  Dar, oricum am lua-o, ce rost are comentariul tău, la un articol care vorbește despre implicarea Rusiei în niște proteste contrafăcute, menite să saboteze șansa României de a scăpa de șantajul rusesc și să salveze Rusia de la falimentul binemeritat prin competiția normală a pieței?

 41. Belmustata
  19 octombrie 2013

  E maica rusia bagata pana peste cap aici, dar Sri-ul ce face? E agentura lor in actiune

 42. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Mai am ceva de zis, totuși, despre „Eroul de la Pungești”.
  Vorba asta mie mi se pare o blasfemie.
  Termenul „erou” trebuie folosit atunci când vorbim de oameni care s-au jertfit, ori s-au pus în mare pericol, pentru binele țării și al semenilor lor.
  Era o vreme când asemenea cuvinte mai însemnau ceva pentru spațiul public românesc. Încă în 1989 foloseam acest termen în sensul său propriu.
  Bietul nea Costică de la Pungești n-o fi făcut-o cu rea intenție, că nu vreau să-l suspectez de prea multă subtilitate.
  DAR CEEA CE A FĂCUT COSTICĂ SPIRIDON DE LA PUNGEȘTI NU E UN ACT DE EROISM. DIMPOTRIVĂ.
  Dacă el și-ar da seama de ce a făcut, chestia asta s-ar numi trădare de țară. Dacă nu, se cheamă prostie criminală.
  Iar cine numește asta „eroism”, comite un act de prostituție intelectuală.
  Afară, poate doar de o accepțiune caragialescă, deși… cu anumite vorbe nu ar trebui să se glumească.

 43. Florin
  19 octombrie 2013

  @ Emil Brocean & Co.

  problema voastra este ura nemarginita fata de rusi si de stingism. Nici eu nu-i iubesc, dar “ura” orbeste omul. Mai puneti mina si mai rasfoiti si literatura de specialitate , cu propaganda ajungeti la sapa de lemn (vedeti macar desenele de la pagina 64-69 din linkul de mai jos, mai faceti si o cautare pe google despre fracturari hidraulice si incidentul seismic de la Basel )

  http://www2.epa.gov/sites/production/files/documents/hf-report20121214.pdf#page=75

 44. ponta
  19 octombrie 2013

  Am uitat ca americanii sunt baietii buni. Totusi de ce nu le exploatam singuri ??? Ti se pare multumitoare redeventa de 3,5 la suta ? Nu exista Rusia sau America exista New World Order care le cuprinde pe amandoua. America e falita demult.

 45. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Asta cu New World Order este obsesia propagandistică a Rusiei. E specialitatea lui Dughin. Și aia cu „America e falită” împlinește în curând suta de ani.
  Ponta, te deconspiri.

  Ce facem aici, băieți? Ce e fușereala asta? Chiar atât sunteți de disperați, încât tastați vrute și nevrute?
  (Dacă nu mai rezistați, puteți să vă predați, nu are rost să vă faceți de spanac în public.)

 46. Cristian Donciu
  19 octombrie 2013

  Bună seara,
  Vă rog să mă ajutați cu o clarificare în privința următorului citat: ” Octavian Racu, legionar și susținător al Eurasiei lui Alexandr Dughin …”. Pe ce fel de argumente ori criterii vă sprijiniți denumirea unui susținător de-al lui Dughin și al Eurasiei drept legionar?
  Vă mulțumesc anticipat.

 47. ponta
  19 octombrie 2013

  Deci te multumeste 3,5 la suta ? Ia explica tu inginereste ce inseamna ” fracturare hidraulica” doamna inginer…

 48. ponta
  19 octombrie 2013

  Germania are cele mai mari rezerve de gaze de sist din europa. De ce sta la mana Rusiei si nu le exploateaza daca sunt asa sigure? Sau coana Merkel nu vrea sa fie independenta ?

 49. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Ponta, dacă te obrăznicești, te dăm afară și pe tine.
  Articolul la care te-ai băgat în vorbă este despre implicarea Rusiei în viața publică a României, spre a-și promova interesele Rusiei, contrare intereselor României, prin manipulări kaghebiste.
  Aici vorbim de Rusia și de proteste ecologiste regizate de kaghebiști în țara noastră.
  Întrebarea ta „tehnică” își are răspunsul la altă secție, iar dacă asta te interesa, nu era prea greu să-l găsești.
  USL și gazele de șist obținute prin fracturare hidraulică
  Îți explică acolo colegul nostru, cu desene, ca să pricepi chiar și tu.
  Și, Ponta, ia aminte, asta a fost ultima întrebare pe lângă temă, care ți se permite pe acest fir.

 50. Cosmin
  19 octombrie 2013

  Pai acelasi steag este pus si pe cetatea Neamt…

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Cetatea_Neamtului37.jpg

  Asta e singura dovada de implicare a rusilor?

 51. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Întrebarea pt Frau Merkel, și ultima, pusă de Ponta pe ILD, n-are decât să fie direcționată la Bundeskanzlerin.

  Îi voi răspunde totuși lui Ponta – și Irinei, ca să terminăm cu plutonul lor:

  Dacă stăm să ne gândim bine, noi credem că Rusia își bagă coada exclusiv în RO. Niciodată nu am auzit să se fi implicat KGB-ul în țări occidentale, în Orientul Mijlociu sau în Lumea a 3-a. Rusia e o țară pașnică, nu face decât să-și vadă de treburile ei. Dacă e să-și trimită kaghebiștii să facă iureș, și răspandacii să urle pe bloguri și în presă pentru interesele lor, o fac cel mult în România și Bulgaria, nu mai departe.
  În America, Franța, Germania, nu a călcat niciodată vreun agent kaghebist, să tragă sfori, să influențeze opinia publică, să creeze curente ecologiste, pacifiste, cretiniste, nimeni n-a pomenit așa ceva. Nici în Anglia n-a ajuns picior de kaghebist, nicidecum să omoare, Doamne ferește, pe câte cineva. Ecologiștii din restul lumii sunt spontani. Numai cei de la noi sunt sub semnul bourului kaghebist. V-ați liniștit?

 52. Sorin
  19 octombrie 2013

  ideea ar fi ca pretul gazelor naturale sa scada in momentul exploatarii concomitente a gazelor de sist in Romania, Polandia etc., asa-i? dragii mei, cred ca nu ati auzit de intermediarii romani … deocamdata vad ca la putere este o coalitie de stanga care este mai mult decat favorabila exploatarii gazelor de sist si care vroia adoptarea unui proiect de lege necontitutional privind exploatarile miniere (pana la urma tot o sa il adopte). Eu sunt pe cale de a ma convinge privind metoda fracturarii. Inteleg ca acele exemple cu apa contaminata pe care le dau ecologistii ar putea sa fie doar niste accidente survenite in procesul de exploatare (puturi ineficient etanseizate, neglijenta in administrarea apelor reziduale). Au fost atatea accidente mortale la combinatul de la Galati sau la minele din Valea Jiului – asta nu a dus la manifestatii care sa ceara inchiderea lor … sau sa nu se construiasca alt combinat in … Brazilia pentru ca au fost nu-stiu-ce-accidente in Romania …

  pe de alta parte, voi credeti ca alde Wiliam Branza au vreo bruma de cunostinte ideologice – stanga – dreapta?

 53. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Cosmin. Nu. Citește articolul. Și comentariul @37 al lui Pista Laszlo.

 54. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Cristian Donciu. Păi Racu e și una și alta. Și nu se jenează de asta. Noi nu facem decât să constatăm.
  În general, legionarismul, Dughin și eurasianismul sunt ca tusea cu junghiul și cu TBC-ul.

 55. Sorin
  19 octombrie 2013

  @51 da, steagul ala de la Neamt e pus de acolo de cineva care nu cunoaste simbolistica heraldica – steaua dintre coarnele bourului in mod normal trebuie sa fie cu opt colturi (steaua crestina) pe cand steagul neocomunistilor moldavi are steaua in cinci colturi … poate iti pare neimportant, dar e o maaaare deosebire, e ca si cum insemnul heraldic al regatului Frantei ar fi avut in loc de la fleur de lys frunza de hamei sau de cannabis ????

 56. mercenar
  19 octombrie 2013

  Bineinteles ca ecologistii erau de mult marionetele radicalilor de Stanga. Agentii sovieticilor si activistii stangisti occidentali au investit mult in propaganda ecologismului. Poluarea si stricarea mediului sunt asociate si astazi de idiotii utili, cu economia de piata si rata cresterii populatiei.

  “Demographic Winter” si “Demographic Bomb” sunt doua documentare despre chestia cu reducerea populatiei si “salvarea mediului”. Pana si unii dintre ai lor, inclusiv autorul cartii “The Population Bomb”, aparuta pe la sfarsitul anilor ’60, recunosc in interviuri din aceste documentare, ca legatura dintre cresterea populatiei si problemele de mediu a fost o speculatie inventata de ei si nu are baza stiintifica. Mult zgomot pentru nimic, cam acesta este ecologismul.

  http://blog.demographicbomb.com/

 57. Sorin
  19 octombrie 2013

  scuze, @ 53 cosmin – problema steagului de la Neamt

 58. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Poate ar merita cercetată chestiunea steagului de la Neamț. Dar nu aici.
  Aici vorbim de implicarea Rusiei în protestele împotriva gazelor de șist, pe teritoriul României. Și de un steag care e folosit de kaghebiști pentru a promova distanțarea Basarabiei de România (și chiar și cea a Moldovei de dincoace de Prut). Indiferent de vechimea simbolului bourului, indiferent de alte consemnări ale sale.
  E folosit de kaghebiști? Da. De asta discutăm aici. Orice alte utilizări ale steagului se discută la locul lor.
  Cosmin, ce e atât de greu să înțelegi?
  Nu știu dacă e o chestie de attention deficit sau e dorința disperată de a schimba vorba.

 59. Ray Inferno
  19 octombrie 2013

  Vad ca tot apare in multe comentarii prostia urmatoare: “de ce trebuie sa dam exploatarea gazelor de sist altora si nu o facem noi? De ce am dat Petromul catre OMV cand el era al poporului?” Trec peste faptul ca era o formula repetata de comunisti pentru a-si sustine ideologia si spun urmatoarele: faptul ca Petrom a foat privatizat este unul dintre cele mai bune lucruri care li s-a intamplat romanilor. De ce? Pentru ca din “avutul poporului” anumiti pradatori furau anual de ordinul sutelor de milioane de euro. Petromul raporta pierderi care erau acoperite din taxele si impozitele tuturor romanilor. Privatizarea a stopat aceste furturi, prin urmare nu mai acoperim gauri din buzunarele noastre. Faptul ca Petrom a raportat profituri de aproape 1 mld de EUR nu poate fi decat excelent, daca intelegi putin mecanismele pietei. Daca nu intelegi, atunci recurgi la discursul stangist care infiereaza corporatiile. Anticipez ca voi fi intrebat daca sunt fericit cand platesc un anumit pret la pompa cand fac plinul la masina si voi raspunde cu o intrebare: stiti ca mai mult de jumatate din pretul unui litru de carburant reprezinta taxe si accize pe care orice companie care comercializeaza carburanti, le incaseaza de la client si le varsa catre bugetele statului?
  Revenind la intrebarea “de ce nu exploatam noi zacamintele?” cred ca o buna parte din raspuns il avem mai sus. Mai trebuie insa completat la intrebarea de toapa sfertodocta adresata intr-un comentariu de mai sus: “chevron nu face profit din activitatile de explorare?” Raspunsul este: “ramane de vazut.” Pentru ca daca in urma explorarilor rezulta ca zacamintele nu sunt foarte bogate si nu merita exploatate, atunci Chevron a cheltuit niste bani pe care nu-i mai recupereaza. Dar ca orice antreprenor, isi asuma riscuri. Aceste pierderi sunt marcate de companie si suportate de actionarii sai. Daca in locul Chevron activitatea era facuta de o firma de stat, pierderea era suportata de toti cetatenii Romaniei. Daca insa Chevron va descoperi ca este rentabil sa exploateze zacamintele, atunci castiga toata lumea. Nici nu conteaza care este valoarea redeventei platite statului, pentru ca prin ceea ce se intampla ca urmare a activitatii de exploatare se produc efecte pozitive in economie?
  Pentru imbecilii care au blocat accesul utiliajelor in perimetrul de la Pungesti, cateva precizari: utilajele si angajatii care le operau apartin unor companii cu capital 100% romanesc, Dafora Medias si Prospectiuni S.A. Probabil ca angajatii respectivi vor fi trimisi in concediu fara plata pentru ca in perioada urmatoare nu au de lucru, din cauza unor retardati care nu inteleg pe ce lume platesc. Ceea ce vreau sa subliniez este ca efectele negative ale blocarii acestor proiecte deja se produc. Pana sa ne polueze exploatarile panza freatica (poluare care e doar potentiala, nu certa)vom constata ca in Romania se moare la greu de saracie. Saracia chiar ucide mult mai mult decat cianura sau chimicalele din exploatarea gazelor de sist! Si inca un lucru: saracia este fiica prostiei.

 60. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  @Sorin. Interesantă deosebirea. Într-adevăr, e de presupus că Ștefan cel Mare, nu ar fi fost entuziasmat de steaua cu cinci colțuri. Dar acum i se poate atribui orice, inclusiv steagul kaghebist.

 61. 54e64
  19 octombrie 2013

  Bravooo protestatarilor! Traiasca Moldova Mare!!! Traiasca Drapelul national al tuturor moldovenilor! Moldova din rom-inia trebuie sa revina inapoi la R. Moldova- mostinitoarea de drept a natiunii moldovenesti!

 62. KibZ
  19 octombrie 2013

  Molddoveni trezitiva… Nimeni nu mai tine minte vremurile pe cind Moldovenii erau respectati si ne invinsi!!! Opriti distrugerea neamului si a satelor Moldovenesti!!! Nu ne socot de oameni. As vrea ca Ponta sa isi mute villa in Pungesti! Sa simta si el ce vor simti oamenii in urma exploatarii paminturilor…

 63. KibZ
  19 octombrie 2013

  Molddoveni trezitiva!!!!! Nimeni nu mai tine minte vremurile pe cind Moldovenii erau respectati si ne invinsi!!! Opriti distrugerea neamului si a satelor Moldovenesti!!! Nu ne socot de oameni. As vrea ca Ponta sa isi mute villa in Pungesti! Sa simta si el ce vor simti oamenii in urma exploatarii paminturilor…

 64. cristian33
  19 octombrie 2013

  Sa luam pe rand problemele
  1. Ce ma deranjeaza la treaba cu Chevron – a) nivelul redeventei infim
  b) lipsa discutilor si dezbaterilor .
  c ) minciunile care le progati si voi .si gazprom prin subsidiara din serbia a inceput explorarea pt gaze de sist in Arges si bihor ! Probabil din nestinta nu aveti habar ca avem actionari minoritari rusi si chevron ( ex kgb-sti)
  2. RMGC este un bluf . G.R. firma mama este de fapt o casuta postala . Intreaga companie este creata doar pt a pastra bula bursiera ! Daca ati compara datele RMGC si G.R. ati vedea ca este o bula bursiera .

 65. Pataphyl
  19 octombrie 2013

  @63 Mulțumiri Kib(it)Z (ne)KibZuit. Ca moldovean de Iași m-am gîndit să-ți dau drumul prin curte cîteva minute. M-a emoționat că ai mail de Rusia și reprezinți o platformă național democrată. În semn de adio îți transmit un citat dintr-un moldovean de la Humulești: “Pașol na turbinka, Ciorti!”.

 66. emil borcean
  19 octombrie 2013

  KibZ, alt cretin. Asta e analfabetul cu multe semne de exclamare.

  Astia nu obosesc de atata incordare apoplectica? Au ei un motoras pe baza de fisiune neuronala, care descatuseaza potentialul nebanuit al prostiei.

 67. Anton
  19 octombrie 2013

  @KibZ aka Denis Kibzii: Poate ai treaba prin Rusia si te retinem!

 68. Ardelean
  19 octombrie 2013

  Dar asa idioti au ajuns Moldovenii Romani? oare chiar nu-si dau sema ca sunt manipulati de un popa drac ? pai locul popei e in biserca oameni buni nu cu portavocea pe lanuri,asta se intampla cand nu ai carte, moldovenii sunt mai usor manipulabili,ar trebui sa intre in forta sa aresteze agitatori inclusiv popa dracu sa-l arunce la mititica sa inceteze rusofilul sa mai faca propaganda,, ce cauta cretinii aia cu steagul maldavanilor acolo? eu daca eram acolo le dadeam foc la toti bolsevicii aia spurcati,sa le puna interdictie la granita Romana

 69. Anton
  19 octombrie 2013

  @ceilalti

  Daca dati click pe numele lui KibZ va arunca pe site-ul lui Viorel Furtuna, “Mișarea Național Democrată”. Dati click pe prima stire, KibZ este cel in tricou rosu.

 70. Ardelean
  19 octombrie 2013

  Dar asa idioti au ajuns Moldovenii Romani? oare chiar nu-si dau sema ca sunt manipulati de un popa drac ? pai locul popei e in biserca oameni buni nu cu portavocea pe lanuri,asta se intampla cand nu ai carte, moldovenii sunt mai usor manipulabili,ar trebui sa intre in forta sa aresteze agitatori inclusiv popa dracu sa-l arunce la mititica sa inceteze rusofilul sa mai faca propaganda,, ce cauta cretinii aia cu steagul maldavanilor acolo? eu daca eram acolo le dadeam foc la toti bolsevicii aia spurcati,sa le puna interdictie la granita Romana

 71. Pataphyl
  19 octombrie 2013

  Mulțumiri @Anton. Priviți și admirați:

  http://www.nationaldemocrat.org/?p=571

 72. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Dar KibZ nu este singurul propagandist filorus din Moldova furată de ruși. Îl mai avem la spam si pe acest tovarăș:

  Adresa de IP provine din Chișinău. Postacii lui Putin demonstrează, încă o dată, validitatea acestui articol, intitulat “Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești”. Acum sunt regizate “protestele contra ILD”. Spasiba!

 73. Anton
  19 octombrie 2013

  Cum ii gaseste nenea Goagal pe toti ????

  https://sites.google.com/site/cronosolimpus/contacte/dumitru-caun

  Si asta e profilul de Fb: /dumitru.vitcoci

 74. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Da, Anton. Am facut un screenshot. Acesta e Dumitru Căun din Chișinău, pripășit aici sub pseudonimul 54e64.

  E păcat, mare păcat de el. Băiat născut în 1990 și, cât se poate de probabil, “comunicabil, vesel, talentat, artistic”. Păcat de calitățile lui. Datorită lipsei de discernământ a devenit o trompetă “comunicabilă, veselă, talentată, artistică”. Tinerețe irosită.

 75. Pataphyl
  19 octombrie 2013

  @Emil, Anton

  În clasificarea deja uzuală, bietul 54e64 e doar un puști ce se gioacă de-a hipsterașul, tînjind să devină un idiot util de nădejde (cuvînt de origine slavă, firește). “Comunicabil, vesel, talentat, artistic” – sună cunoscut: “tineri, frumoși, educați etc.”

  Celălalt însă e altă marfă! Răsfoiți linkul la nationaldemocrat.org de mai sus și veți afla că steagul “lui Ștefan”, cu bourul cu stea în 5 colțuri a fost în vizită și la Jobbik, și la manifestările pentru independența secuilor de imperialismul românesc, o mai fi fost și-n alte locuri înainte de Pungești, Iar delegații participanți la aceste mărețe manifestații glorioase își zic unul altuia “camarazi”. Camaradul Racu mai sus pomenit o fi știind de ce…

 76. pista laszlo
  19 octombrie 2013

  @Pataphyl, forumistul 54e64 nu cred ca e un pusti teribilist sau hipsteras. Pe CV-ul lui se vede ca are nationality moldovean si mother tongue moldoveneasca, ceea ce spune multe.

 77. nationaldemocrat
  19 octombrie 2013

  autorului articolului- pe linga faptul ca articolul in intregime e bazat pe aberatii rezultate din vaporii de tuica de palinca, vreau sa mai adaug, ca steagul folosit la proteste de moldovenii din Pungesti, nu e organizatiilor din RM, ci a lui Stefan cel Mare si a intregii Moldove si respectiv, orice Moldovan il poate folosi. valahilor va fuge pamintul de sub picioare. Traiasca Moldova Mare.

 78. Cristian Donciu
  19 octombrie 2013

  Răspunsul dumneavoastră este edificator și relevant. Vă mulțumesc.

 79. Bogdan Calehari
  19 octombrie 2013

  56e64 – nationalistul din “Moldova Mare” – are un nume romanesc, il cheama Dumitru Caun! Se numeste Dumitru, la fel ca multi, multi altii, de dincoace de Prut, dintr-o tara numita Romania! Scrie si vorbeste in aceeasi limba ca ceilalti douazeci de milioane traitori in vestul Prutului. Fantastic! Cat de mare e Moldova Mare! Si nu numai atat – Dumitru Caun, tanar student la jurnalism, vorbeste si gandeste la fel ca fostul general KGB, Vladimir Voronin! Mare ti-e “Moldova” Doamne!

 80. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Ooo, Valentin Vasilescu de la Vocea Rusiei ne-a onorat mai sus cu prezenta sa.

  De ce este acuzată Rusia de protestele românilor împotriva gazelor de şist?

  În câteva luni, Bulgaria şi Grecia fiind racordate la gazele ruseşti, Gazprom va avea toate motivele să dezafecteze conducta de gaze care alimenta în trecut aceste ţări, tranzitând Ucraina, Republica Moldova şi România, obligând cele trei state să se aprovizioneze din altă sursă. Construcţia gazoductului South Stream a început în anul 2012, el ocolind România, ţară care prin vocea preşedintelui Traian Băsescu s-a opus din toate puterile realizării lui.

  Cât pierde Gazprom închizând robinetul de gaze pentru România şi Republica Moldova?
  Cota de gaze alocate Republicii Moldova şi României reprezintă 0,6% din totalul exportului anual de gaze al Gazprom, care câştigă din această operaţiune per total 153 de miliarde USD. În condiţiile în care, în prima jumătate a anului 2013, cererile de gaze din Europa către Gazprom au crescut cu 10%, cota de 0,6% poate fi redistribuită de Gazprom fără probleme Turciei sau Germaniei, ţări aflate în plină expansiune economică. Aşadar Rusia nu pierde nimic de pe urma exploatării de gaze de şist de către Chevron în România.

  Are Rusia motive să facă concesii României?
  În plin proces de negociere între SUA şi Rusia cu privire la renunţarea la loviturile aeriene aplicate Siriei, copreşedinţii USL şi miniştrii cabinetului Ponta puneau paie pe foc, declarând că militarii români vor fi în alături de cei ai SUA, în prima linie de atac. Între timp, graţie eforturilor depuse de diplomaţia rusă, problema a fost rezolvată fără a mai fi nevoie de o intervenţie militară. Dar Rusia cu siguranţă nu a uitat.

  […]

  Dacă Chevron ar începe azi explorarea şi prin absurd ar şi descoperi rezerve uriaşe de gaze în subsolul României, pregătirea producţiei pentru furnizarea în flux continuu a unui debit similar cu cel al conductei Gazprom ar dura minim doi ani. Deja se anunţă o iarnă cumplită şi lipsa gazelor furnizate către populaţie prin conducta Gazprom îşi va spune cuvântul. Acum cred că înţeleg toţi românii de ce ruşii trebuie să fie de vină pentru toate ticăloşiile realizate în România de politicieni votaţi de ei, în complicitate cu oamenii de afaceri autohtoni şi occidentali.

  Nu e rau deloc, dar asteptam ca sectia romana de la Vocea Rusiei sa dea dovada de mai multa inventivitate in alegerea numelor. ????

 81. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Bogdan, te rog sa nu il treci cu vederea pe mankurtul ala care semneaza nationaldemocrat. ???? Ar fi pacat. Se chinuie omul sa fie sluga rusilor si nici un pic de recunoastere? Putin respect pentru mankurti!

 82. pista laszlo
  19 octombrie 2013

  @ 83 Bogdan Calehari : Welcome in the Republic of Moldova

 83. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Vlad, Bogdan,

  Poate știți voi:
  Parcă îl chema Mândrășescu pe Valentin Valentinovici de la VR? S-o fi căsătorit?

  Iar pe sluga rușilor „nationaldemocrat”, mă gândeam mai devreme, să-l arunc la gunoi, să nu-l arunc…
  Dar am zis, hai să-l las, că poate vrea lumea să-l vadă, doar e week-end. Dacă vi se pare prea dezgustător, aruncați-l voi, dar închideți bine capacul, că e cald afară, și dacă iese iar, riscă să polueze pe aici.
  Mie mi s-a părut interesant dpdv teratologic. La Antipa or avea din ăștia? Sovietopitecus, parcă le zicea…

 84. valentin vasilescu
  19 octombrie 2013

  va doresc doar lectura placuta pentru ca oricum dvs. ca intreaga presa din ro ati dovedit ca aveti interdictie la acest subiect. desi el se bazeaza doar pe probe :

  http://constanta.ro/ce-legaturi-exista-intre-tigareta-ii-inchisorile-cia-din-romania-si-expoatarea-gazelor-de-sist/

  http://orasulmeuploiesti.wordpress.com/2013/09/03/nini-sapunaru-si-scheletii-din-dulapul-usl/

 85. pista laszlo
  19 octombrie 2013

  @ 85 Anca Cernea> Valentin Vasilescu este himself, nu este Mandrasescu de la VR. Vasilescu a fost comandant la aeroportul militar Otopeni si arestat in 1998, cand cu Tigareta II, contrabanda cu tigari de la arabi care se facea pe aeroport. A castigat apoi la Tribunalul Biciresti si a primit si daune morale.
  Cred ca a trecut si pe la PRM, nu sunt sigur, dar de atunci publica tot felul de chestii consprationiste si antioccidentale, inclusiv pe VR.

 86. Anton
  19 octombrie 2013

  Anca,

  e, de ce sa il aruncati? Lasati-i, sa ne mai distram ???? Eu unul ii gasesc mai comici decat pe cei de la Times new roman, pentru ca umorul “patriotilor” e involuntar! Hai baieti, mai povestiti cum au romanizat valahii Moldova ????

  Cat despre Garbuz, alt “patriot” amintit in articol, am gasit un filmulet la care am ras cu lacrimi:

  http://www.youtube.com/watch?v=RMnTE6qOb1w

  Sariti direct la 52:00.

 87. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Anca, lasa ca e bine, sa vada lumea ca nu e deloc petarda asta cu interesele rusesti in problema gazelor de sist. Uite-l pe national-democrat, mancurt moldovenist, facand propaganda sovietica. Uite-l si pe stimatul domn Valentin Vasilescu de la Vocea Rusiei.

 88. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Fraților, bine, dacă ziceți că ne trebuie aceste exemplare pentru colecție, ok, nu insist.
  Mie tare-mi vine să-l dau afară măcar pe Valentin Vasilescu, dar nu mă lasă Costin.

  Doar Putin mai lipsește…
  Poate ar fi bine să avem pregătit un borcan, că nu se știe niciodată.

 89. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  dr pepper:

 90. ionescu.m
  19 octombrie 2013

  Admitand ca este stegul separatistilor moldoveni, ce inseamna trei oameni cu un steag intr-o multime de cateva sute? S-au strigat sloganuri separatiste, pro ruse, etc? Nu. Atunci de ce sa bagi sute de oameni in oala Moscovei? Acolo sunt niste oameni care pur si simplu nu vor ca pe propietatile lor sa fie expolatate gazele de sist. Care e problema? Parca proprietatea privata si dreptul individual sunt printre fetisurile dreptei. Dar acum se pare ca mai importante sunt independenta energetica si falimentarea Rusiei, dar ghinion, pe oamenii de la Pungesti nu-i intereseaza asta; ei vor sa faca agricultura si sa se incalzeasca cu lemne, au oare dreptul asta sau stabilim noi la Bucuresti ce e mai bine pentru ei?

  Cat despre profesionalismul corporatiilor americane ne-am lamurit cu Bechtel. Dupa telefonul fara fir americanii au inventat in Romania si autostrada invizibila dar care a papat un miliard jumate de euro. Desigur in timpul asta se mai taiau salariile bugetarilor, se inchideau spitale, lucruri aplaudate frenetic pe ild, pt. ca, nu-i asa, ne-au scapat de la dezatru. In schimb nici un cuvintel despre teapa Bechtel pentru ca americanii sunt cei mai buni dintre pamanteni, ei nu fura, nu mananca ustori, nu le nu le miroase gura si, cel mai important, SUA nu este Rusia. Aici suntem de acord, daca sovromurile au disparut de 50 de ani, americanii ne jumulesc acum si aici; dar ce conteza asta cand putem sa-i speriem pe oameni cu bau-baul rusesc sau cu fantomele stalinismului de care Fat-Frumosul american ne apara pt. ca asta e, singura lui grija pe lumea asta este binele popoarelor oprimate.
  Domnilor, vremea basmelor a trecut demult.

 91. Mihaela Bărbuş
  19 octombrie 2013

  Nici un baubau. Vai, cum asa? Rusia e paradisul. Doar gurile rele vorbesc de sute de mii de copii ai strazii. Imbolnavirile de hiv sunt sub cel mai strict control, la fel ca si bolile venerice. Alcoolismul scade alarmant. Nu produce si nu vinde nimeni arme. Satele sunt pitoresti si numai dezinformatii cred ca din ce in ce mai multe sunt parasite. Mafiotii sunt doar niste mosi din Sicilia. Rusia e sfanta, cum zice Besancon, doar ca duminica la biserica se duc 2%. In plus, mai avem si avantajul ca ne e vecina. Nimic ingrijorator.

 92. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  ionescu, iar ai intrat în tură?
  sau vă scoate la ore suplimentare, că e situație de criză, să salvați Rusia?

 93. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  ionescu, observ ca desi comentezi aici de 24 de ore, ignori toate raspunsurile, ignori articolul si te intorci mereu la momentul 0.

  Dughin, ideologul lui Putin si creatorul ideii de Eurasia – “Imperiu Bizantin” in care Europa intra intr-un soi de protectorat al Rusiei (ai citit despre Eurasia lui Dughin, banuiesc, aceasta combinatie intre nazism, comunism si o ortodoxie “purificata de elementele occidentale”. Uite un citat din Dughin apropo de ce se intampla zilele astea:

  să găsim coloana a cincea, să-i formăm și să-i promovăm pe oamneii noștri și să-i aducem la putere în Europa și, de exemplu, să cumpărăm pe banii Gazpromului birourile cele mai importante ale agențiilor de publicitate din presa europeană, căci anume acestea au influență asupra presei

  citeste despre planul delirant al lui Dughin de a realiza un nou imperiu bizantin cu capitala la moscova, pe blogul lui Vlad Cubreacov, fost vice-presedinte al Partidului Popular Crestin Democrat din R. Moldova.

 94. Octavian Racu
  19 octombrie 2013

  Am ajuns s-o văd şi pe asta: filoiudeii neotroţkişti de la “În linie dreaptă” pe aceeaşi parte a baricadei cu “liberalo-marxistul” Victor Ponta, care tot e “o mână a Moscovei”, cică ????

 95. ionescu.m
  19 octombrie 2013

  @Mihaela Barbus
  Vad ca ne tratam de ciuma cand suntem bolnavi de holera; spun inca o data daca nu s-a inteles ,nu Rusia ci corporatia AMERICANA Bechtel a papat UN MILIARD SI JUMATATE DE EURO pentru o autstrada imaginara in timp ce fraierilor li se propovaduia austeritatea, li se taiau salariile si li se inchideau spitalele din lipsa de fonduri. Nu am nici cea mai mica indoiala ca Rusia, daca ar putea, ne-ar spolia la fel de crunt numai ca, deocamndata, suntem jumuliti de STATELE UNITE ALE AMERICII. A face apologia pericolului rus, fara indoiala real dar potenital, in timp ce esti jefuit de corporatiile americane acum si aici mie imi pare, cum am spus, a te trata de ciuma cand esti bolnav de holera.

 96. Mihaela Bărbuş
  19 octombrie 2013

  A, ok, am uitat. Rusia are cea mai buna tehnologie, cele mai bune sosele si cei mai cinstiti ingineri, dar lumea prefera sa se deplaseze cu ciubotele fermecate.

 97. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Ionescu. Nu SUA ne jumuleste, ci statul roman si clica aferenta de politicieni corupti. Astia care striga cel mai tare “nu ne vindem tara”.

  Dacă vă suiţi înainte de Turda pe autostrada Bechtel, şi o luaţi spre Cluj, sau, dacă preferaţi, spre Târgu Mureş, veţi avea întotdeauna ocazia să gustaţi straniul sentiment al unei călătorii fără parteneri de trafic.

  Specialiştii americani numesc asta “low traffic roads” şi se referă de obicei la drumurile de hotar de prin preeriile lor. La noi, “drumul cu trafic redus” este un ciot de autostradă, 52 de kilometri, care duce de nicăieri spre nicăieri, la un preţ “de jaf” de 30 de milioane de euro pe kilometru construit, în condiţiile în care standardul de cost pentru un kilometru de autostradă, stabilit oficial, variază între 3,8 şi 6 milioane de euro, în funcţie de relief. Nu poţi să nu te întrebi iritat: suntem proşti? Suntem doar mega-corupţi? Sau suntem şi proşti şi corupţi?

  Istoria autostrăzii Bechtel e grotescă. Contractul a fost încheiat în timpul guvernării Năstase, dar hotărârea care îl aprobă nu este semnată de miniştrii de atunci ai Justiţiei şi Finanţelor, girul fiind dat de Parlamentul României. Era nevoie de această răspundere a tuturor şi a nimănui pentru că acest contract a fost aşa de prost negociat de partea română, încât a lăsat finanţarea cu totul pe umerii Guvernului, în locul variantei iniţiale care punea în sarcina Bechtel să găsească banii pentru autostradă în SUA.

  Ce oameni de stat normali la cap şi-ar fi asumat integral finanţarea unui astfel de proiect, ştiind că nu au un leu în cont, în condiţiile în care curgeau penalităţi colosale dacă banii nu erau asiguraţi ritmic?

  Pomană clară pentru Bechtel, care a încasat din stat mai mult decât a primit pentru munca prestată. De aici s-a ajuns la preţul nebunesc pe kilometru. Putoarea contractului Bechtel s-a moştenit de la o guvernare la alta. Şi ce este de un comic trist e imposibilitatea tuturor de a stopa derularea acestuia. Americanii au ştiut carte. Contractul semnat de Adrian Năstase şi compania americană a fost păgubos de la bun început.

  Alianţa DA a fost prima care s-a lăudat ca va încerca să-l rezilieze. Nici vorbă. În 2005, Guvernul Tăriceanu a negociat cu americanii, iar concluzia a fost previzibilă: era mai ieftin să continue autostrada decât să se oprească realizarea ei. Şi a venit rândul actualei puteri să se fandosească cu rezilierea ruşinosului contract. Şi n-a reuşit. Lăudăroşenia lui Dan Şova seamănă astăzi cu cea a şoricelului beat care promitea o corecţie pisicii. Atât a ţinut şi curajul lui Şova, până a văzut pisica Bechtel.

  Finalul acestei poveşti porcoase se amână sine die. Chiar dacă unii încearcă să mă lămurească că story-ul Bechtel e despre un peşcheş plătit de noi Înaltei Porţi de la Washington ca să ne vâre în NATO, adevărul este mult mai simplu: afacerea Bechtel este povestea corupţiei şi prostiei fără frontiere a unui lanţ de guvernări nereuşite.

  Şi poate de aia, ea nu se va termina niciodată.

  Bechtel, numele românesc al prostiei şi corupţiei

 98. Bogdan Calehari
  19 octombrie 2013

  “Domnilor, vremea basmelor a trecut de mult” – un final ce vrea sa impresioneze, dar nu face altceva decat sa incoroneze prostiile continutului, si asta pentru ca vremea “basmelor” nu numai ca n-a trecut, dar nu va trece niciodata. Intotdeauna unii vor spune “basme”, iar cei multi si infantili le vor asculta cu placere, ba chiar vor baga mana in foc ca sunt adevarate! Si nu numai la noi, ci in toata lumea.
  Bechtel ? Bechtel a construit in multe alte alte tari autostrazi exact cum scrie la carte, si a facut-o in timp util, nu 4 km pe an. De ce nu si in Romania? Pentru ca Romania a avut Guvernul Nastase! Croatia care, daca nu ma inseala memoria, a construit si ea tot cu Bechtel, nu l-a avut, din fericire. Neavandu-l, a incheiat un contract pe care Bechtel l-a respectat si a facut autostrada, sau autostrazile, ca in Statele Unite. La noi, Bechtel a respectat contractul, ala facut cu Guvernul Nastase! Bechtel nu sunt americanii, cum “nu stiu care firma romaneasca” nu sunt romanii, dar Guvernul Nastase era, din pacate, Romania. Mai tin minte cum d-na avocata ( prietena lui Miron Mitrea – ministrul transporturilor) de la firma ce a supervizat incheierea contractului, si-a tras un comision de “succes” de 6 mil. $, si asta conform contractului! Cand a “construit” autostrada, Bechtel n-a facut altceva decat sa respecte prevederile contractului incheiat cu Guvernului Nastase! Asa cum OMV a respectat si respecta prevederile contractului incheiat cu acelasi Guvern Nastase si ne platesc o redeventa simbolica ( cea mai mica din lume) la fiecare baril extras. Asta inseamna ca austriecii au inventat sovromurile?

  “Patrioti” pârâti ca tine, de fapt nationalist comunisti – care nu se sperie de bau baul rusesc, ba ii indeamna si pe altii sa n-o faca sunt, din pacate pentru ea, foarte multi in tara asta.

 99. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  ionescu, noi nu am zis că ai ciumă sau holeră
  e vorba de cu totul altceva, se cheamă
  delir propagandistic sistematizat
  noi nu facem internări aici
  dar putem să-ți dăm un bilet de trimitere

 100. ionscu.m
  19 octombrie 2013

  @Costin Andries
  Domnule, citesc si recitesc totul dar tot nu pot intelege:
  Admitand ca acela este stegul separatistilor de ce trei oameni cu un steag trasforma intreaga miscare de la Pungesti intr-o manipulare a Moscovei?
  Poate imi raspundeti dumenavoastra daca la Pungesti s-au strigat sloganuri separatiste, pro ruse, pro Gazprom, pro Putin, pro uniunea euro-asiatica?
  Apoi daca cele doua personaje amintite in articol, Nicolae Pascaru și Csibi Barna, au participat la protestul de la Pungesti? Daca trei oameni cu un steag sunt suficienti pentru asocia Pungestiul cu separtismul moldovenesc si cu orchestratiile Moscovei. Daca nu e manipulare sa asociezi fara nici o dovada protestul de la Pungesti cu extremismul maghiar din Ardeal si cu separatismul pro rus din Rep. Moldova?

  Cat despre Rusia observ ca redescoperim la infinit cercul, de cand e lumea si pamantul marile puteri au avut si vor avea o politica imperiala expansionista. Ca politica imperiala rusa e un pericol pt. Romania e fara indoiala. Ca trebuie sa acordam atentie acestui pericol e fara dubiu. Dar sa folosim asta pentru a pune batista pe tambalul abuzurilor corporatiilor americane care se petrec acum si aici si ne afecteaza direct si dramatic nu e deloc in regula.
  Inca o data nu cred deloc ca putem sacapa de ciuma imbolnavindu-ne de holera.

 101. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Stimati colegi, i-am dat drumul si lui Octavian Racu pentru a se vedea cat de verde e mankurtul. Doar cu mesajul asta. E lamuritor pentru ce persoane accepta VoxPublica.md. ????

 102. Mihaela Bărbuş
  19 octombrie 2013

  Multumesc, Vlad. Era pacat sa nu-i dam lui 96 drumul prin curte cateva minute, dupa cum bine zice Pataphyl.

 103. ionescu.m
  19 octombrie 2013

  @emil borcean
  Domnule, in orice act de coruptie exista doi actori, deopotriva de vinovati, cel care da si cel care ia. Coruptia si porstia guvernului roman sunt indubitabile dar asta nu scuza in nici un fel jaful la drumul mare pe care l-a facut Bechtel.
  @bogdan calehari

  La noi, Bechtel a respectat contractul

  Cotntractul cu Bechtel e secret si, mai nou, s-a si pierdut, dar se pare ca dumneavoastra aveti acces la tainele de nepatruns ale lumii.
  @anca cernea
  distinsa doamna, orice injurie de la dumneavoastara o primesc ca pe un compliment.

 104. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  La revedere, to’ar’su Ionescu.

 105. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  @ionescu, “Domnule, citesc si recitesc totul dar tot nu pot intelege” , e evident ca nu poti intelege, asta spuneam si eu.

  cat despre “Admitand ca acela este stegul separatistilor de ce trei oameni cu un steag trasforma intreaga miscare de la Pungesti intr-o manipulare a Moscovei?” — niste oameni au venit cu steagul celor care promoveaza interesul Rusiei in R Moldova, pana aici suntem de acord, nu? Ei, si au venit la un protest care a fost pregatit cu multe luni inainte, mai bine de un an, prioada in care tot felul de organizatii binevoitoare, cum este Asociatia Vira care semna scrisori de protest alaturi de asociatii bulgare pentru a protesta impotriva exploatarii gazelor de sist. despre ce s-a intamplat in bulgaria, citeste articolul asta (dar citeste-l) au tinut conferinte de “informare” in care le-au explicat in detaliu de ce prin exploatarea gazelor de sist, corporatiile americane le vor distruge pamantul, apa, viata si viitorul.

  o povestesc chiar cei de la Vira:

  De la inceputul saptamanii, comuna Pungesti a devenit brusc foarte cunoscuta, datorita rezistentei localnicilor impotriva amplasarii primei sonde de explorare a celor de la Chevron in Romania.

  Din pacate, daca incerci sa cauti mai multe informatii despre comuna, google nu te ajuta foarte mult. Noi am inceput sa mergem la Pungesti in primavara anului 2012, cand am realizat primele campanii de informare si dezbatere. Ne-am indragostit de zona si am revenit de mai multe pana in prezent.

  La prima deplasare, care a coincis intamplator cu perioada de campanie electorala pentru alegerile locale, domnul primar al comunei ne-a interzis declarativ sa impartim pliante in comuna argumentand ca dumnealui, ca primar, este “stapan” in Pungesti. Mai tarziu am inteles si de ce: unul dintre cele trei terenuri pe care se va amplasa prima sonda ii apartine. In alta deplasare, domnul primar ne-a spus ca a avut discutii cu Chevron despre organizarea unui referendum subventionat de companie (http://www.youtube.com/watch?v=PYuyq5v3hJ0 la finalul clipului)

  Acest album contine imagini realizate in timpul din campaniile noastre de informare si dezbatere cat si dintr-o scurta prospectie despre potentialul cultural al zonei. Este adevarat ca Pungesti este o comuna saraca, reprezentativa pentru zona Vaslui, insa oamenii din zona sunt harnici, onesti si activi din punct de vedere civic. Daca autoritatile ar dezvolta strategii eficiente de accesare a fondurilor europene, zona s-ar putea dezvolta considerabil pe termen mediu.

  acesti oameni au fost abandonati acestei campanii mincinoase, dintr-o tampenie gigantica nimeni nu s-a gandit sa le explice de ce e si in interesul lor ca gazele sa fie exploatate, nu doar in interesul independentei energetice a Romaniei.

  pe acest fond au iesit taranii la protest, dupa ce li s-a spus ca corporatiile americana vor sa ii otraveasca si sa ii omoare.

  asta, impreuna cu cei 3 oameni, dau acest protest care este exclusiv in interesul Moscovei.

  in aceste zile, asociatia Vira este extrem de activa la Pungesti, asa cum a fost in cel putin ultimul an, de cand ii urmaresc eu, cu conferinte, (dez)informari pentru localnici, proteste, filmulete, poze, text etc.

  si uite, imaginea cu capul de bou cu stea in 5 colturi

  Inca o data nu cred deloc ca putem sacapa de ciuma imbolnavindu-ne de holera.

  adica sa inlocuim ciuma ruseasca cu holera gazelor de sist, alea care fac din SUA o tara independenta energetic? sa inlocuim ciuma modelului ruseasc cu holera americana? inteleg ca vrei sa spui ca regimul criminal (nu exagerez in nici un fel) al fostului ofiter kgb, Putin, este acelasi lucru cu SUA, cu NATO, cu America in general?

  Imi pare rau, nu am timp sa stau sa iti raspund la aceeasi intrebare pusa iar si iar in forme diferite: cu ce e diferita SUA de Rusia? la asta trebuia sa cunosti deja raspunsul. dupa ce ti s-a explicat deja in cateva zeci de cuvinte, tu, cum spuneam, te intorci mereu la punctul 0 si reformulezi aceleasi aberatii. motiv pentru care asta e ultimul meu comentariu pentru tine.

 106. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  ce vreti mai multa dovada decat asta: vedeta redactiei Vocea Rusiei in limba romana, cel care scrie sub numele Valentin Mandrasescu, discuta cu Racu despre acest articol

  (https://www.facebook.com/octavianracu/posts/10151795335828229 )

  Octavian Racu · 179 de persoane care urmăresc
  acum 21 de ore în Chisinau, Moldova · Modificat ·
  Din nou, neotroţkiştii evrei de la “Înliniedreaptă” identifică în persoana mea umilă – “mâna Moscovei”. Probabil, au căutat şi vreun articol anti-Roşiei Montana şi anti-gaze de şist semnat de mine, dar negăsind nimic, s-au mulţumit doar să mă treacă iarăşi la “catastif” — simţindu-se special.
  1Îmi place · · Distribuie
  11 persoane apreciază asta.

  Octavian Racu Va trebui să scriu şi eu ceva la acest subiect, odată şi odată. Nu vreau să-i întristez
  acum 20 de ore · Editat · Îmi place

  Valentin Mandrasescu Am o solutie beton. De la o vreme, toti la care am dat like la vreo postare sunt catalogati automat drept “filorusi”. Sa dau like si sa-i scutesc de efortul de a gasi alte legaturi intre tine si KGB?
  acum 20 de ore · Îmi place · 1

  Octavian Racu Vreţi să fiţi catalogaţi drept “legionar”?
  acum 20 de ore · Îmi place · 2

  Valentin Mandrasescu Deja am fost. Sunt catalogat drept “curatorul miscarilor de extrema dreapta din Europa de Est”. Am facut interviu cu Gabor Vona, am scris despre Zorii Aurii, postarile mele sunt preluate periodic de FrontPress, ce dovezi in plus ar mai fi necesare, nu?
  acum 20 de ore · Îmi place · 1

  Octavian Racu În acest caz, un “like” nu mai schimbă esenţial lucrurile. “Ne-au deconspirat!”
  acum 20 de ore · Îmi place · 4

  Valentin Mandrasescu S-a facut
  acum 20 de ore · Îmi place

 107. pista laszlo
  19 octombrie 2013

  @ Ionescu: Da, trei insi inseamna mana Moscovei. Nu sunt deocamdata mai multi pentru ca inca nu au prins cheag in Romania. Nu aveau ce cauta la Pungesti nici ei, nici steagul. Poate nici nu/i freaca prea tare de gaze, ci profita de o nemultumire locala pentru a propaga moldovenismul antiromanesc.
  Si pamantul nici nu e “al oamenilor”, cum crezi tu, ci al manastirii. Popii l-au dat in concesiune de bunavoie si apoi s-au razgandit, or fi vrut bani mai multi. Cam la fel a fost si cu buidingul de la catedrala Sf. Iosif. Iar satenii din Pungesti care nu isi apara pamanturile pentru ca nu sunt ale lor, dupa cum am mai scris, sunt instigati de protopop si de altii care le-au pus un film de propaganda cu gazele de sist facut de comunisti americani sau asa ceva.
  Bechtel e o hotie, dar asta nu inseamna ca rusii in Romania sa organizeze tulburari de strada ca sa isi faca ei interesul. Rusii i-au arestat pe activistii Greenpeace. Mai bine ar face la ei mitinguri. Au secat Marea Aral si daca nu cadea comunismul ar fi facut cel mai mare dezastru ecologic, vroiau ca raurile care izvorasc din Asia Centrala sa nu mai curga spre Oveanul Arctic, ci spre sud.
  La limita dintre Rusia si Kazahstan a venit nebunul de Hrusciov cu campania “pamanturile destelenite” au cheltuit miliarde si au murit multi oameni sa faca defrisari ca sa faca apoi agricultura sovietica. Cand a fost totul gata vanturile au maturat tot stratul de sol, s-a desertificat si au murit aia de foame, e desert si acum unde a fost verde mai inainte. Si la Marea Aral e horror. Vezi salupe si vapoare care stau in mijlocul desertului pe dune de nisip. Asta ca sa nu mai zic de Cernobil.

 108. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  Fraților, da’ ăsta de la ușă cine mai e?
  Nu-mi dau seama, e ionescu, Valentin Mândrășescu, sau e Racu, sau e chiar Putin?
  Îi dăm drumul și lui?

 109. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Apropo de Octavian Racu. I-am raspuns la reprosurile “neo-trotskyste”:

 110. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  8 saptamani mai tarziu, sau cat a trecut, anticapitalistii/comunistii au reusit sa se mentina vizibili, sunt tot in fruntea protestului, urmati de miile de…nu mai zic nimic

 111. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Emil, jenant spectacol mai ofera mankurtul ala, un trotkist second-hand.

 112. o oarecare
  19 octombrie 2013

  Ce parere aveti despre urmatorul material?
  http://www.youtube.com/watch?v=vy4tfGaeG_0

 113. emil borcean
  19 octombrie 2013

  O Oarecare. Materialul dumitale e o piesa de propaganda gretoasa. Pe scurt, bullshit.
  Vrei sa stii adevarul in cazul Ecuador impotriva Chevron? Citeste materialele de mai jos si vizioneaza clipul video.

  Ecuador declares war on capitalism

  Chevron’s Ecuador Morass

 114. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  Clipul adus de ‘o oarecare’ are sigla Gazprom…asta… Russia Today. E destul cat sa isi dea seama oricine care e ‘adevarul’ promovat acolo, si anume,

  “Daca nu importati gaz si petrol de la noi si prietenii nostri, sunteti exterminati de capitalistii americani.

  Pupici,
  Mother Russia Today”

 115. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Despre eco-vandalismele recente din New Brunswick (Canada):

  First Nation band behind anti-fracking protest fights for 85% welfare status quo

 116. DanCanada
  19 octombrie 2013

  @Emil: Dimineata la radio, cind sint reclame la Oakley pe 640am, schimb pe 1010am, unde e stingistul ala de cea mai joasa speta – John Moore. E un fel de Gidea de radio canadian. Se crede buricul pamintului, pupa in kur pe liberali cu fiecare ocazie, poante cretine, self-centered, vesnic impotriva primarului Ford etc.
  Pe-acolo isi face veacul si cucoana asta Blatchford care a scris articolul. Se crede de dreapta, desi face lip-service unuia ca John Moore.

 117. Anca Cernea
  19 octombrie 2013

  mai am de adăugat 2 chestii despre Rafael Correa, președintele castro-chavist al Ecuadorului, și nu pot să mă abțin:

  – a primit bani de la FARC, una dintre cele mai sângeroase și mai jegoase organizații criminale de pe glob, narcogherila marxistă din Columbia; dovezi despre această finanțare au fost găsite de armata columbiană atunci când, la ordinul Președintelui Uribe, aceasta a anihilat o tabără FARC găzduită pe teritoriul Ecuadorului (în jungla din apropierea graniței comune); în cursul atacului (1 mar 2008), a fost omorât un important comandant FARC, criminalul în serie Raul Reyes; informațiile privind banii plătiți de FARC lui Correa, precum și alte lucruri interesante, erau în laptopul lui Reyes. Aici e un video istoric de la summit-ul grupului de la Rio, în care Uribe i-a aruncat în față lui Correa citatele respective; cel cu finanțarea e la 0.48-0.58.

  – e bun prieten cu Putin. Amintiți-vă că Ecuadorul era una dintre destinațiile oferite pentru trădătorul Snowden, așa încât rușii să preia și informațiile acestuia, și să se poată și spăla pe mâini de el. Correa era gata să ajute în această operațiune.

 118. emil borcean
  19 octombrie 2013

  Dan. Multam pt informatie, eu nu prea ascult AM-ul nostru, sunt cu urechea mai mult pe radioul american prin satelit. De bine, de rau, acest articol din National Post e totusi bine documentat si un sumar util al situatiei din New Brunswick. Oricum, multam ca m-ai pus in garda…

 119. Andrei
  19 octombrie 2013

  Cel mai des intâlnit steag al Moldovei şi cel mai cunoscut este acela roşu, culoarea proprie suveranului – domnului ţării, În centru este reprezentată stema ţării, în culoare aurie, capul de bour, cu o stea, cel mai des cu cinci raze, între coarne, cu o roză în partea dreaptă, uneori înlocuită de un soare, şi o lună nouă în partea stânga. Spre această descriere duc majoritatea surselor. Despre steagul domnesc „Steagul cel Mare” a lui Ştefan III cel Mare se cunoaşte din diploma „Omagium Palatini Moldauiae”, în care se spune despre jurămîntul domnitorului moldovenesc Ştefan cel Mare regelui polonez în anul 1485. Diploma este scrisă în latină şi parte, unde este descris steagul, în traducere sună următor: „Steagul cel mare avea flamura de culoare roşie, pe care era în aur frumos pictată Stema Ţării Moldovei”(…Banderium quoque magnum sericeum coloris rubri, in quo arma Terrae Moldauiae pulcre auro depicta erant…). Cl. Isopescu, în „Diplomatarium Italicum”, I, 1925, p. 423-426, nr. XXXVIII; „Arhiva istorică a României”, I, 2, p. 23-26., Victor Eskenasy “Omagiul lui Stefan cel Mare de la Colomeea (1485)., note pe marginea unui ceremonial medieval”. Steagul lui Ştefan este un simbol, care reprezintă pentru moldoveni o valoare istorică deosebită. Steagul întruchipează memoria despre unul dintre MARII domnitori a Moldovei, unul dintre puţinii, care intradevăr a purtat grija poporului său.

  Steagul Moldovei fluturând pe turnul din colțul nord-vestic al fortului mușatin din cadrul Cetăţii Neamţ

  http://geraldika.ru/files/110326024755362.jpg
  http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs465.ash2/73831_155218197855253_100001012227033_269504_4608065_n.jpg
  http://lh5.ggpht.com/_TwW2-1F53eU/S74GOw9PvOI/AAAAAAAABvE/2C3uzXgAuSw/s640/IMG_1358.jpg
  http://lh4.ggpht.com/_TwW2-1F53eU/S74GbXngdYI/AAAAAAAABwg/ue3FzzytpUA/s640/IMG_1380.jpg
  http://www.cetatea-neamt.neamtvirtual.ro/imagini/cetatea-neamt/cetatea-neamt17.jpg

 120. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  razboiintrucuvant, blog cu care noi am mai interactionat, cand, acum cateva saptamani, cita aprobator din leninistii de pe criticatac, scrie despre acest articol si preluarea de pe evz, linistindu-ne ca informatiile prezentate aici (si adaugirile de pe evz) sunt irelevante, argumentul e ceva de genul: evident ca intr-o astfel de miscare exista agenti rusi infiltrati, dar exista si “agenti din vest”, care, nu-i asa? sunt tot aia, iar protestele sunt indreptatite pentru ca “pune in pericol APA. PUNCT. ” Popa Laui un erou, un preot al rezistentei, nimic despre faptul ca taranii din Pungesti au fost mintiti vreo 2 ani de zile spunandu-li-se ca vor fi otraviti, ucisi in cutremure etc. un articol care relativizeaza, rusii or fi ei cum or fi, dar nici occidentalii nu-s mai breji, traiasca rezistenta (impotriva americanilor)! in schimb, RiC spune ca taranii ar fi injurati, scuipati, desconsiderati, dispretuiti (de astia care viseaza rusi). in adevarul, un articol care pune problema invers, ca biserica a infiltrat protesttele cu gaze, cand de fapt, mai degraba gazpromul e cel care a infiltrat bor-ul.

  si nebunia asta.

 121. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  @Andrei, simbolul, indiferent cand a aparut el in forma asta (din cate cunosc, acum aproape 100 de ani), a fost confiscat in ultimii ani de toate organizatiile filoruse, antiromanesti, adica a fost confiscat de fostii kgb-isti, asa cum am vazut. steagul acesta simbolizeaza acum antiromanism si filorusism, chiar daca exista un moment in care insemna altceva, si este promovata inlocuirea tricolorului cu el http://graiesc.md/articole/treicolor-sau-steagul-lui-%C5%9Ftefan.html

  p.s. situl comunist grenada.md a scris despre acest articol http://www.grenada.md/post/protestuiushie_rumynii_pod_flagom_moldavan

  articolul spune, din cate imi dau seama cu google translate, ca cica “media romana acumza moldova de amestec in treburile interne” stirea originala cred ca e asta http://moldnews.md/rus/news/63506 ceea ce e fals, pt ca Rusia e cea acuzata.

  apare si pe acest site “moldovenist” http://www.moldovenii.md/ru/news/view/section/542/id/9585 , toate isi asuma steagul.

 122. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  Mircea Kivu: “Chiar dacă admitem că a fost un act violent, nu orice violenţă este de natură legionară (chiar dacă legionarii se manifestau violent). Nu ştiu dacă domnul Ponta a preluat de la fondatorul partidului calificarea respectivă, dar mă îngrijorează, căci îmi amintesc ce s-a întâmplat după ce Iliescu a văzut legionari pe străzile Bucureştiului (“Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar”). Ca un făcut, tot zilele astea apar tot felul de ştiri (inliniedreapta.net, preluat de B1tv) că şi la Pungeşti şi-ar fi băgat coada agenturi pro-ruse din Republica Moldova, de natură – aţi ghicit – eco-legionară.” http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/nesupunere-civica-cu-voie-de-la-stapanire-315926.html

 123. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  Rusia va boicota procesul intentat de Olanda la Tribunalul internaţional pentru dreptul mării, după reţinerea navei Greenpeace în zona rusă a Oceanului Arctic şi arestarea echipajului său, acuzat de piraterie, a anunţat astăzi Ministerul rus de Externe.
  Sursa: Reuters
  “Partea rusă a informat Olanda şi Tribunalul internaţional pentru dreptul mării că nu va participa la proces”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse, potrivit RIA Novosti.

  Olanda a anunţat luni că a sesizat Tribunalul internaţional pentru dreptul mării, cu sediul la Hamburg, în Germania, cerând eliberarea urgentă a celor 30 de membri ai echipajului – din 18 ţări – al navei Arctic Sunrise, aparţinând Greenpeace, arestat în urma unei operaţiuni contra unei platforme petroliere în Oceanul Arctic.

  O audiere în cursul căreia Rusia şi Olanda ar putea să-şi apere punctele de vedere ar urma să aibă loc în două sau trei săptămâni, potrivit instanţei.

  Nava Arctic Sunrise a fost reţinută la sfârşitul lunii septembrie de către paza de coastă rusă în Marea Barents, după ce membri ai echipajului său au încercat să escaladeze o platformă petrolieră pentru a arbora o pancartă, denunţând riscurile ecologice legate de extracţia de petrol, amintește Agerpres.

  Toţi cei 30 de membri ai echipajului navei, între care 26 de rezidenţi străini, au fost arestați şi plasaţi în detenţie la Murmansk, în nord-vestul Rusiei.

  Citiţi mai mult: Rusia boicotează procesul deschis de Olanda în cazul capturării unei nave Greenpeace – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/rusia-boicoteaza-procesul-deschis-de-olanda-in-cazul-capturarii-unei-nave-greenpeace-1063560.html#ixzz2iY0hGkKz
  EVZ.ro

 124. ioan
  19 octombrie 2013

  Faptul ca e o catastrofa sa se exploreze pty gaze de sist e incontestabil! E un dezastru care afecteaza siguranta nationala. Faptul ca Rusia se implica nu ma mira, in schimb de data asta ne ajuta interesele locale si asta e important. Pe de alta parte, Germania si-a tras gazoduct prin M Baltica si se bucura de gazul rusesc. Care e problema? Nu ne convine, putem importa gaze lichefiate cu navele. E mai ieftin un terminal de LPG sau LNG. Influenta Rusiei nu poate fi ignorata si contracarata prin invadarea de catre americani a Romaniei. In primul rind climatul economic ar skimba multe . Ori ne distrug americanii, or rusii nu va fi mare diferenta. Moartea e la fel. Deocamdata Rusia sta in banca ei, pe cind americanii ne cotropesc. Ce rost are sa vina trupele din Afganistan in Romania, daca ei au baze in Golful Persic? Nu pare ciudat? Ce interes am ca roman sa fac din tara mea teatru de razboi pt Rusia si USA? o alta Sirie? Acum dusmanul e CHEVRON, asa ca orice ajutor impotrivsa lui e binevenit!

 125. Mihaela Bărbuş
  19 octombrie 2013

  Ce sa facem cu Ioan sa nu se mai simta cotropit? Cel mai bine ar fi revenirea la realitate, o privire pe harta, poate prin vreo carte, stiu eu…? Daca nu si nu, poate meditatie in spam.

 126. Daniel Francesco
  19 octombrie 2013

  Gata, a plecat si asta in turbinca-spam…

 127. Daniel Francesco
  19 octombrie 2013

  Acest articol vorbeste despre influenta Rusiei si a agentilor sai de pe teritoriul Romaniei. Le cerem variilor Ivani autointitulati Ioni sa invete mai bine limba romana, vor avea nevoie de ea cand isi vor cauta o slujba in agricultura, ca de scris scriu ca si cizmele lui Stalin.

  Si put la fel…

 128. Mihaela Bărbuş
  19 octombrie 2013

  Multumesc frumos, Francesco. Spamul nostru e un loc excelent de relaxare si de studiu.

 129. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

 130. Stelian D
  19 octombrie 2013

  Costin, am o nelamurire : individul numit Josh Fox, mare realizator-regizor, propus pentru Oscar la capitolul filme documentare, nu are prea multe informatii disponibile pe google, doar apologie si garagara pozitiva pentru marea lui personalitate, ha-ha! HBO (5 canale) ne da la greu documentarele lui, lungi, cu dezastre speculat legate sau apropiate de “fracking”. Cine este individul, pentru ca mi se par pre-apocaliptice timpeniile cu femei casnice si cetateni onesti, catei si pisici, gradini si izvoare, toti si toate, victime distruse moral si social de acest bloody fracking, stii ceva? Spune-ne, te rog. Eu, unul, in filmele lui, parca aud vocile alea super-destepte-blazate-penibile-destinate-p…mii, de teleenciclopedia atotstiutoare, popularizarea stiintei, care dadea nimicul pe post de informatie geniala. Si inca o intrebare : de ce ar face HBO atita publicitate pe cazurile astea ipotetice si subiective?

 131. Vlad M.
  19 octombrie 2013

  Pentru ca postul HBO are o agenda pro-democrata, adica pro-stanga. Daca vei urmari cu atentie documentarele HBO, vei vedea ca toate sunt anti-republicane.

 132. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  Josh Fox am vazut ca este plimbat si in Parlamentul European de Verzi (aia rosii pe dinauntru), nu stiu daca ai vazut, chiar si popa Laiu de la Pungesti/Barlad a fost in PE, tot la Verzi, dus de activisti (sunt niste poze in comentarii la partea 2 a acestui articol), la o intalnire la care a participat si Josh Fox. e un documentarist de mana a 7-a, daca are nevoie de Gazprom (via Venezuela) sa finanteze un film ca Gasland, un fel de ‘inconvenient truth’ al caraghiosului de al gore, care a luat si oscarul si nobelul, si era sa ia si presedintia sua pt avalansa aia de minciuni corecte ideologic. Mie mi se pare ca doar un documentarist de mana a 7-a are nevoie de minciuni pt a avea succes. Mai multe nu stiu, nici nu am cautat pt astfept sa publice emil borcean un articol despre Gasland, in cateva zile.

 133. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  spune-mi care sunt prietenii tai ca sa iti spun cine esti – razboiintrucuvant despre asociatia vira

  http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/06/21/explorarea-gazelor-de-sist-nu-dureaza-5-ani-substante-cancerigene/

 134. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  Activistul Ivan Muntean, fratele deputatului comunist Iurie Muntean, a reuşit să înregistreze Asociaţia „Casa limbii şi literaturii moldoveneşti“ „după o rezistenţă îndelungată şi încăpăţânată a Ministerului Justiţiei şi Centrului Naţional de Terminologie“, anunţă grenada.md.

  Potrivit lui Muntean, membrii ONG-ului vor avea drept scop promovarea culturii şi studierea limbii moldoveneşti. „Accentuăm: nu învăţarea limbii, dar studierea acesteia, reanimarea şi reîntoarcerea la origini, dar nu pentru a reveni în trecut, dar pentru a o lua de la început. Limba este un organism viu, care evoluează mereu, trebuie să-i oferim posibilitate limbii moldoveneşti să se dezvolte şi nu să o racordăm sub standardele româneşti, străine şi înguste“, a declarat Muntean pentru grenada.md. Potrivit lui, la „Casa limbii şi literaturii moldoveneşti“ se va restabili forma originală a limbii, „care este dată uitării de unionismul românesc“. O vor face prin studierea documentelor vechi, a cărţilor religioase, dar şi a clasicilor literaturii moldoveneşti. Ideea centrală constă în neglijarea totală a standardelor limbii române „care s-au consolidat în minţile moldovenilor“, mai precizează sursa. Ivan Muntean, preşedinte al organizaţiei „Eu sunt moldovan, eu grăiesc moldoveneşte“, a avut mai multe încercări de a obţine certificatul de înregistrare al noului ONG. Reprezentanţii de la Justiţiei îşi motivau refuzul prin faptul că „limba moldovenească nu există“. În cadrul vizitei preşedintelui român Traian Băsescu la Chişinău, în luna iulie, câţiva comunişti şi aşa-numiţi patrioţi ai Moldovei l-au huiduit pe oaspetele de la Bucureşti. „Băsescu trebuie să înţeleagă că n-a venit într-o provincie a României şi că poate fi întâmpinat şi cu proteste, nu doar cu flori. Moldova e o ţară independentă“, se indigna atunci Ivan Muntean. Aşa-zişii moldovenişti i-au huiduit şi pe Principele Radu al României şi Principesa Moştenitoare Margareta în timp ce aceştia depuneau flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău, fără ca poliţia să intervină.

  Citeste mai mult: adev.ro/mw5rvc

 135. Costin Andrieş
  19 octombrie 2013

  lucian boia tradus in ruseste. isi da seama cineva de ce?
  http://enews.md/articles/view/3960/
  https://www.facebook.com/alex.tulbure.3/posts/433494790107365

  Pentru moldoveniştii de la Chişinău Lucian Boia a fost o mană cerească nesperată. Un profesor de istorie de la Universitatea din Bucureşti care să hăcuiască fără milă istoria românilor! – mai rar aşa pleaşcă. Nu e de mirare că paragrafele „tari” ale lui Lucian Boia sunt citate copios în orice tratat moldovenizator de la Chişinău. http://www.george-damian.ro/cazul-lucian-boia-demitizarea-demitizatorului-2727.html

  nu ca damian ar fi vreun reper.


  Episcop de Bălți și Fălești Marchel la “clubul moldovenesc”/moldovenist:

  – “noi trebuie sa ne consolidam, si asta ar fi ideea de consolidare a natiunii noastre, in numele ideii moldovenismului. sa cream o tara si un viitor pentru populatia tarii anume, categoric si stric national pentru noi.”

  “mitropolia basarabiei este cea care ne ameninta atat suveranitatea, cat si independenta, cat si statalitatea tarii noastre republica moldova. inca odata va zic, acolo dzeu nu este, acolo sint ambitii politicie si daca vrei, iertat sa-mi fie aforimsul acesta, dar il consider un cos de necuratii, tot ce avem noi mai urat in biserica, ei abandoneaza mitropolia moldovei si abondeneaza mitr. moldovei si adera la mitr basarabiei… acolo se declara a fi preoti dar intr-adevar nu au nici in clin, nici in maneca cu preotia. intr-un cuvant, mitropolia basarabiei este cuibusor de nebunii”

  nicidata nu am avut in tara noastra (r moldova) o conducere atat de anticrestina si antiumana cum avem astazi. nici macar conducerea comunista, din timpul uniunii sovietice, n-a daunat atata credintei noastre cat dauneaza azi conducerea de varf a tarii noastre. cred ca primul care ar trebui sa fie pe baricana ar trebui sa fie bis ort din moldova..

  “mitropolia basarabiei e un cuibusor de nebunii”

  “grafia limbii moldovenesti ar trebui sa fie chirilica”

 136. Mihai T
  19 octombrie 2013

  In ce masura ar avea Rusia de pierdut in cazul exploatarii gazelor pe meleagurile noastre?

  http://www.cotidianul.ro/revolutia-gazelor-de-sist-anatomia-unui-dezastru-i-226280/

  Nu stiu daca ati citit, dar:
  „Cota de gaze alocate Republicii Moldova şi României reprezintă 0,6% din totalul exportului anual de gaze al Gazprom. În condiţiile în care, în prima jumătate a anului 2013, cererile de gaze din Europa către Gazprom au crescut cu 10%, cota de 0,6% poate fi redistribuită de Gazprom fără probleme Turciei sau Germaniei, ţări aflate în plină expansiune economică“.

 137. Mihaela Bărbuş
  19 octombrie 2013

  Multumim Mihai T. Nici nu ne gandisem la asta. De fapt, daca ne gandim bine, Rusia are chiar de castigat. Se imbogateste expertiza in domeniu, se pot schimba experiente si bune practici, poate chiar se stimuleaza cercetarea si inovatia.

 138. ws
  19 octombrie 2013

  @Mihai T

  bestial articolul citat de tine. toata imbecilitatea anti-fracking condensata in cateva pagini. absolut remarcabil.

  de exemplu, autorul spune ca:

  Nu este vorba de ceva în genul apei reziduale menajere, ci de un cocteil de substanţe radioactive şi superpoluante, majoritatea ţinute secrete (din cauza adâncimii la care se foloseşte, apa reziduală de fracturare este contaminată radioactiv).

  voila, trebuie sa ai idei primitive despre radioactivitate ca sa crezi ca se folosesc substante radioactive pentru fracturare hidraulica.

  un alt exemplu:

  În ciuda freneticei „revoluţii a gazului de şist“, Statele Unite nu au putut să atingă nici pe departe vârful producţiei din anul 1973. Despre ce independenţă energetică vorbim?!

  prostii. cantitatea de gaz produsa in us in 1973 a fost depasita deja in 2011.

  si asa mai departe.

  cat despre prostia citata de tine: ponderea exporturilor gazprom catre romania e 1.56%. chiar daca ar fi 0.6%, tot ar fi o pierdere pentru gazprom si un castig pentru romania. nu e putin lucru sa nu mai poti fi santajat de prietenii de la rasarit.

  ws

 139. IonToma
  19 octombrie 2013

  Adevărul ne va face liberi

 140. IonToma
  19 octombrie 2013

  Minciuna rusa a interzis libera circulatie in Soci a popoarelor din Caucaz. Libertatea nu se da dar se cucereste.

 141. Vincentiu Cernea
  19 octombrie 2013

  “Mişcarea Populară Moldova Mare” a fost creata zilele trecute; episcopul Marchel de Balti (Patriarhia Moscovei) este printre initiatori, alaturi de bascanul gagauz Formuzal. Scopul ? Moldova de la Nistru la Carpati sub obladuirea Moscovei.

  http://www.publika.md/miscarea-moldova-mare-este-un-joc-geo-politic–nu-trebuie-sa-le-permitem-celor-bolnavi-sa-faca-politica-in-tara_1969521.html

  http://www.publika.md/formuzal–garbuz-si-episcopul-marchel-au-semnat-un-pact–ce-prevede-documentul-galerie-foto_1966061.html

 142. Vincentiu Cernea
  19 octombrie 2013

  DW: Moldova, în pragul unei rebeliuni armate ?
  http://www.capital.ro/dw-moldova-in-pragul-unei-rebeliuni-armate.html

  Articolul a fost publicat înainte de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Este de asteptat ca rebeliunea pro-rusa sa se amplifice dupa semnarea de ieri a acestui Acord.

 143. Mihaela Bărbuş
  19 octombrie 2013

  Ia uite ce chestie, cine s-ar fi gandit?
  ” În aceeași zi a întâlnirii istorice dintre Trump și Putin, doi congresmeni cu funcții importante – Lamar Smith (R-Texas), președintele Comitetului U.S. House Science, Space, and Technology, și Randy Weber (R-Texas), președintele Subcomitetului pentru Energie – au trimis o scrisoare administrației Trump în care cer să fie investigată implicarea Rusiei în finanțarea unor grupuri ecologiste din America și alte țări în scopul diabolizării fracturării hidraulice, al manipulării opiniei publice împotriva revoluției argilelor americane și, pe cale de consecință, al consolidării Rusiei pe piețele globale de energie…
  Concret, autorii scrisorii acuză entități sponsorizate de guvernul rus că ar fi folosit o schemă și o companie-paravan din paradisul fiscal Bermuda pentru a pompa $23 milioane unor grupuri ecologice radicalizate, precum Sierra Club, League of Conservation Voters și Natural Resources Defence Council. Banii au fost primiți inițial de compania Klein Ltd., ai cărei membri fondatori au strânse legături cu Rusia și industria extractivă de hidrocarburi de acolo (Rosneft). Apoi, banii au fost trimiși unei organizații non-profit din SUA – Sea Change Foundation – în 2010 și 2011 [ii]. După care, sub formă de granturi, banii rusești au ajuns în conturile unor ONG-uri, precum Sierra Club, cu scopul de a fi folosiți pentru „a îndeplini o agendă politică condusă de entitățile rusești”. Pe înțelesul tuturor, este vorba despre intensificarea eforturilor împotriva folosirii fracturării hidraulice în Statele Unite și alte țări…
  RT derulează programe anti-fracking, subliniind problemele de mediu și impactul asupra sănătății publice. Acest lucru reflectă probabil preocuparea guvernului rus cu privire la impactul fracturării și al producției de gaze naturale din S.U.A. asupra pieței mondiale a energiei și potențialele provocări pentru rentabilitatea [companie] Gazprom…
  Înainte de Summit-ul G-20, Președintele Donald Trump a rostit un discurs istoric în fața polonezilor adunați în Piața Krasinski din Varșovia. Printre altele, el a făcut o promisiune solemnă: Suntem hotărâți să vă asigurăm accesul la surse alternative de energie astfel încât Polonia și vecinii ei să nu mai fie niciodată ținuți ostatici de un singur furnizor de energie.
  http://www.contributors.ro/editorial/rusia-%C8%99i-grupurile-ecologiste-anti-fracking-%E2%80%93-o-posibila-coluziune/
  (PS. Concluzia: ILD a avut dreptate!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian