FUNDATIA IOAN BARBUS

Petrișor Peiu: Scrisoare de protest către Televiziunea Română

Am primit la redacție o scrisoare de protest adresată președintelui Consiliului de Administrație al Televiziunii Române. Textul aparține domnului Petrișor Peiu și este reprodus integral mai jos.

Scrisoarea a fost redactată ca urmare a unei emisiuni de pe TVR Info unde invitații Cristian Ghinea (Centrul Român de Politici Publice, finanțat Soros România) și Vasile Ernu (Critic Atac, finanțat Friedrich Ebert Stiftung) s-au lansat, împreună cu moderatorul Ioana Lupea, în o serie de afirmații revoltătoare despre români, Republica Moldova și relația pe care România ar trebui să o aibă cu acest stat.


Către Președintele Consiliului de Administrație al Televiziunii Române, Domnul Alexandru Lăzescu

Stimate domnule Președinte,

Nu mă număr printre actorii vieții publice și nu mi-am propus să devin unul dintre aceștia. Demersul meu este unul singular și este prilejuit de o repulsie teribilă, cum nu am mai trăit din anul 1990, produsă de un program transmis de instituția pe care o conduceți.

Nu mă număr printre cei care cred că televiziunea națională trebuie să adopte o atitudine septică și forțat independentă față de orice se întâmplă în societatea românească și poate deveni obiect al polemicii publice. Nu am criticat niciodata presupusa părtinire politică a redactorilor instituției dumneavoastra, atât pentru că înțeleg dreptul la opinie al jurnalistului, cât și pentru că, în general, am vazut multă decență in programele dumneavoastra.

Iată însă că unul dintre canalele televiziunii publice a difuzat o emisiune care m-a dezgustat teribil și, alături de mine, pe toți cei care – puțini, este drept – au urmărit-o. Cu certitudine imensa majoritate a romanilor ar detesta emisiunea cu pricina dacă ar ști ce mizerii s-au spus pe unul din canalele postului public de televiziune.

Aș mai adăuga, domnule Președinte, că mă număr printre cei poate un milion de români care provin din cel puțin un părinte sau un bunic refugiat din teritoriile vremelnic ocupate de Imperiul Răului.

Sunt născut în România, am învățat și am muncit aici. Sunt, drept urmare, un contribuabil onest la bugetul statului și la bugetul televiziunii publice. Am fost partizanul ideii că toti românii trebuie să contribuie bănește la întreținerea și dezvoltarea unei televiziuni publice naționale care să educe publicul și să valorifice moștenirea națională. Când am ocupat funcții publice, am sprijinit concret ideea aducerii taxei radio-tv la un nivel decent care să permită programe de calitate.

Din toate aceste motive, stimate domnule Președinte, mă consider îndreptățit să-mi exprim public indignarea fără margini față de emisiunea Foc Încrucisat din ziua de 6 martie 2012, realizată de Ioana Lupea împreună cu invitații săi, Cristian Ghinea și Vasile Ernu. A fost o mostră de antiromânism feroce, agasant servit românilor. Pentru că sunt convins că nu ați urmărit această emisiune, aș dori să vă aduc la cunoștință motivele indignării mele:

1. Atât doamna Lupea, cât și invitații săi s-au referit tot timpul la românii din Balcani ca fiind „vlahi”, niciodată numindu-i români;

2. Teza principală a emisiunii, susținută și de realizator, a fost aceea că statul roman trebuie să renunțe la „pretenția de frate mai mare” față de așa-zisa entitate „Moldova” și să susțină și să finanțeze eforturile de întărire a statalității unei entități create de imperiul sovietic ca urmare a dezmembrării statului român;

3. Atât jurnalistul Ioana Lupea, cât și invitații săi au acreditat ideea că „de multe ori guvernul moldovean a găsit mai mult sprijin în Polonia decât în România”, idee falsă și parte a unei propagande de sorginte sovietică. Aici trebuie spus că, dupa 1990, singurul stat care a ajutat – și nu modest – Republica Moldova a fost România, și nu Polonia sau Ungaria, nici măcar Rusia;

4. S-a mai spus acolo de catre invitatul Ghinea și a fost aprobat de moderator că Romania ar tebui să sprijine necondiționat actualul guvern de la Chișinău, chiar susținând pe Lupu si pe Plahotniuc. Toti cei trei participanți s-au făcut a uita că în partidul celor doi sunt mulți politicieni, inclusiv Lupu, care vorbesc despre „imperialiștii români” și „ororile” comise de aceștia;

5. O altă aberatie sinistră, inițiată de Vasile Ernu, ar fi și constatarea că „moldovenii s-au săturat de frați mai mari, fie că sunt români, fie alții” (nenumiți). Punerea pe același plan a perioadei de apartenență fireasca la patria–mamă, România, cu ocupația sovietica și țaristă este o formulă inventată de propaganda sovietică și îmbrațișată de coloana a V-a din Republica Moldova;

6. Tot în emisiunea cu pricina s-a făcut apel la unison la uitarea „cu pragmatism” a ideilor unioniste, care nu și-ar găsi nici un fel de ecou la Chișinău. Este cazul să spunem că Televiziunea Română ar trebui sa fie o reflexie a voinței majorității românilor, iar această majoritate, certificată cu sondaje de opinie, este unionistă. Românii, spre disperarea unor Ghinea și Ernu, își doresc reunificarea teritoriului național;

7. In fine, o altă mare aberație susținută de cei trei comentatori pretins obiectivi ar fi situarea Republicii Moldova pe locul 2 în lume, după Germania, ca număr de votanți ruși din afara Rusiei. Este o alta mistificare grosolană care supraestimează proporția rușilor (6%) între cetățenii Republicii Moldova, în contrast cu cei 80% români;

8. Singura „laudă” adusă unor români s-a făcut la adresa lui Petru Guran, director la ICR Chișinau, care a urmărit și realizat cu îndârjire obiectivul de a renova o cladire astăzi ruină si a instala acolo un centru de cultură europeană.

Toate aceste idei, întărite cu insinuări stupide, m-au făcut, domnule Președinte, să detest demersul instituției dumneavoastră din ziua de 6 martie 2012. A aduce pe postul național de televiziune, plătit din bani publici, tot arsenalul propagandistic al burgheziei coloniale sovietice este rușinos și nedemn. Mai mult, această mascaradă sfidătoare s-a petrecut în ziua în care mulți români rememorează cu tristețe rușinea impusă de sovietici pe 6 martie 1945, luna în care toți românii serbează Unirea din 27 martie 1918 și anul în care cu durere numărăm 200 de ani de opresiune barbară a Basarabiei de catre Imperiul Răului.

Este trist, domnule Președinte, că românii trebuie să se plângă că în propria țară sunt insultați și umiliți de televiziunea publică.

Cu infinită tristețe,

Petrișor Peiu

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

8 comentarii

  1. Costin Andrieş
    16 martie 2012

    Ioana Lupea a invitat din nou pe Vasile Ernu la Foc Incrucisat? In ultimele luni, rusofilul nostalgic al sovietelor ( http://inliniedreapta.net/dor-…..l-sovieti/ ) , Vasile Enu, a fost invitat la Foc Incrucisat de cel putin 5 ori, din cit am putut eu, care nu am tv, sa numar.
    Ioana Lupea, cea pentru care masurile de austeritate sint o forma de violenta din partea statului (burghez), o idee imbratisata de miscarea occupy, si o idee leninista, in principiu:

    Piata a raspuns cu violenta violentei puterii. Taierea salariilor si impozitarea pensiilor, diminuarea prestatiilor sociale si reducerea numarului de beneficiari ale acestora, concesionarea sau vanzarea catre clientela de partid a bunurilor publice, adoptarea unor legi ce schimba fundamentul statului printr-o procedura ce ignora parlamentul, reprezentantul legitim al suveranitatii poporului, anuntate sau sprijinite cu un zambet sarcastic de catre Traian Basescu, toate acestea au fost receptate ca violenta
    http://www.romaniacurata.ro/pi…..e-2296.htm

    iar daca statul comite o forma de violente, cum altfel pot reactiona cei 99% altfel decit prin violenta?

    Pentru Lenin dictatura proletariatului este justificata de violenta statului burghez, o violenta camuflata, o forma diferita de violenta, dar nu mai putin feroce. Violenta celor celor „multi” (99%) impotriva celor putini, devine astfel „legitima”, iar aceasta este o idee din bagajul doctrinar al stangii radicale (diferita de social-democratie).

    La inceput eram mirat, nu intelegeam de ce Ernu este prezent atit de frecvent la emisiunea Ioanei Lupea, dar citind articolul ei de pe Romania Curata a Alinei Mungiu Pippidi, cea care s-a aratat atit de entuziasmata de Claudiu Craciun (eroul antenei3 si cel care doreste o alianta cu PSD http://inliniedreapta.net/demo…..u-craciun/ , „succesul USL au fost oamenii aduşi acolo. (…) Al doilea noroc, şi mai mare, al USL a fost tînărul manifestant din Piaţa Universităţii, Claudiu Crăciun, care a fost superb” http://romaniacurata.ro/cum-sa…..n-2331.htm ), am inteles, Vasile Ernu este invitat la TVR de prieteni.

    Nostalgicul Ernu despre perioada comunista:

    în comunism am trăit ultimul mare sentiment al unităţii şi sensului. Acel duşman, acel rău, ne unea şi ne dădea un sens. Exista speranţă şi eram legaţi unii de alţii printr-un sentiment greu de descris. Era un sentiment plin de sens şi de speranţă. Acest sentiment de unitate şi sens a produs marile schimbări din 89. Acum aceste lucruri sînt pe cale să dispară.

  2. Riddick
    16 martie 2012

    Nu zic că nu e potrivită scrisoarea asta, dar ce-i veni lui Peiu acum, vrea să se rebrănduiască, după ce a fost omul de casă al lui Radu Vasile și slujbașul lui Adrian Năstase și Tăriceanu ?

    http://focus.hotnews.ro/petrisor-peiu

  3. Anca Cernea
    16 martie 2012

    Are dreptate.

  4. Mih
    16 martie 2012

    Daca d-ul Peiu ar fi deschis si o lista cu semnaturi pt sustinerea scrisorii sale, as fi semnat-o si eu.
    Nu stiu cine este d-ul Peiu (2) dar protestul este corect si indreptatit.

  5. Anca Cernea
    16 martie 2012

    Într-o vreme, Ernu scria toată ziua la România Liberă. Acum e toată vremea la TVR. Chiar nu înțeleg, s-au terminat toți oamenii inteligenți din țara asta, și, din lipsă de altceva, s-a mers în jos (în sens anti-evoluționist) și s-a ajuns chiar până la Ernu? Ernu se pricepe la toate cele, așa încât a ajuns o referință inconturnabilă și trebuie întrebat mereu ce părere are? Mie chestia asta cu mediatizarea lui Ernu nu mi se pare deloc lucru curat. Nu se explică prin legile firii. Un tip de nivelul lui s-ar fi potrivit cel mult pentru meseria de răspândac la coadă. Basca lui nu mi se pare un atu suficient pentru ca, într-o competiție liberă a inteligenței, erudiției, talentului și probității morale, să-i explice vizibilitatea și notorietatea. Cred că normal era ca noi să nu fi auzit de el niciodată. Dacă știe cineva care e misterul, de ce trebuie promovat criticspanacul la TVR, spune-ți-mi și mie, sunt foarte curioasă.

  6. George Daniel
    16 martie 2012

    Si mie mi se pare nasol sa vad ca Ioana Lupea se inconjoara de extremisti cu fiecare ocazie. Ii inteleg afinitatile de stanga, foarte bine, sa fie sanatoasa. Insa sa ajungi de la stanga moderna (asa cum probabil se considera) la extremistii astia de carton mi se pare mult exagerat.
    Anca, nu cred ca e nimic dubios aici. Asta e nivelul.
    Pe Ioana am aparat-o cand a fost cazul, acum insa cred ca Peiu are dreptate, cu atat mai mult cu cat episodul relatat e doar unul marginal, pe langa multe altele.

  7. bogdan calehari
    16 martie 2012

    Tovarasa Lupea isi bajbaie pasii in ritm de cazacioc pe acest “drum al oaselor”- de la “stanga moderna” la “mi-e dor de colectivul sovietic”- atat de umblat timp de generatii, tinandu-si strans calauza, pe tovarasu’ Ernu, de pulpana rosie a rubascai, intr-o noua versiune, in stil sovietic, a vestitei “Parabola orbilor” de Brueghel.

  8. Mihaela Bărbuş
    16 martie 2012

    Chiar daca e adevarat ca nivelul multor intelectuali e mediocru (nu cauta ceva interesant, nu vad ca ideile nu se leaga, nu li se pare ca trebuie sa fie morale si sa aiba legatura cu realitatea), asta nu e o scuza. De ce sa ne gaveze pe noi cu argumente slabe si cu idei staliniste indesate sub o basca fara personalitate?
    Se vede de la o posta ca Ernu e modest ca intelectual si ca are o agenda politica f precisa.
    Nu cred ca I Lupea s-a pacalit si a crezut ca ofera o tribuna unui om luminat si echidistant politic. Nu a fost fraiera ci neprofesionala intrand in jocul asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian