foto: Proteste împotriva gazelor de șist în fața Ambasadei Române din Sofia, Bulgaria, 2012
La începutul lui octombrie 2013, protestele useliste care începuseră cu 2 ani mai devreme în aplauzele Antenei 3 -o alianță între bătrâni securiști, ca pro-rusul Mircea Dogaru, și tinerele speranțe ale soțietății țivile, gen Claudiu Crăciun-, pentru ca mai apoi să se consolideze și să explodeze în dimensiuni prin îmbrățișarea cauzei ecologiste (Roșia Montană), se transformau pe nesimțite în opoziția la exploatarea gazelor de șist (pentru detalii vedeți Salvați Roșia Montană se transformă în Ucideți gazele de șist? România între Bulgaria și modelul american).
Dar nu a oricăror gaze de șist, nu oriunde și nu de către oricine – ținta era exploatarea gazelor de șist de către americani (Chevron), la Pungești -câteva detalii, aici: #unitisalvam: Când rusul exploatează, Liniște!.
Micul și săracul sătuc din nord-estul României a devenit rapid centrul de comandă al “activiștilor ecologiști” din toată țara, dar și centrul de comandă al Russia Today, care, din tot mapamondul a ales tocmai Pungeștiul ca principal loc în care să-și instaleze carele de televiziune, de unde transmitea în toată lumea.
Prezența organului propagandistic al Kremlinului la Pungești nu părea să îi fi deranjat cu nimic pe “activiștii”, care au ales chiar să-și coordoneze activitățile cu acesta.
În aceeași perioadă, ILD a publicat o serie de articole în care prezența rusească a fost documentată în detaliu, totul pe baza unor surse deschise și la vedere.
Între timp, Statele Unite au depășit Rusia la producția de gaze naturale și petrol și au devenit unul dintre cei mai importanți exportatori, tendință ce se va accelera în perioada imediat următoare.
Recent, Constantin Crânganu, profesor de geofizică și geologia petrolului la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York, a publicat un articol în care oferă noi detalii despre ultimele evoluții în investigarea implicării Rusiei în alimentarea protestelor împotriva exploatării gazelor de șist din SUA și Europa – Rusia și grupurile ecologiste anti-fracking – O posibilă coluziune?. https://www.contributors.ro/editorial/rusia-%C8%99i-grupurile-ecologiste-anti-fracking-%E2%80%93-o-posibila-coluziune/
p.s.
2 Comments
Anca Cernea
17 July 2017Romulus Vlad
17 July 2017Bingo!:) Prea mult s-au pupat astia. Iar Romania trebuie sa profite. Intrebare: chiar este mai ieftin gazul american? Zbiara trolli rusi in sectiunile de comment-uri cat de scump este gazul american.