FUNDATIA IOAN BARBUS

Feriți-vă de “teologia eliberării”, sau câte ceva despre “teologia” lui Alexandru Racu, cu voie de la Sputnik (de azi și pe Contributors)

Alexandru Racu este acel personaj care a reușit performanța de a aduce împreună, de data aceasta la lumina zilei și sub același acoperiș, cercurile pro-ruse din România care până de curând s-au străduit să pară în opoziție: pro-comuniști declarați împreună cu ortodoxiști și greco-catolici “anti-comuniști”. Confrom rețetei omologate de Alexandr Dughin în urmă cu mulți ani, este nevoie de o coagulare a tuturor forțelor antioccidentale cu simpatii pro-ruse. Fericitul eveniment a avut loc pe 5 mai 2017, la Cafe Cărturești Verona, când A. Racu și-a lansat o carte.

Din ce am văzut din cele câteva recenzii, interviuri și prezentări video ale autorului, cartea lui Alexandru Racu își propune, în mare, două lucruri:

 •  promovarea unei “teologii a eliberării“(*) în România. Racu a pomenit “teologia eliberării” de mai multe ori în termeni pozitivi;
 • provocarea unor reacții din partea lui Horia-Roman Patapievici, Adrian Papahagi, Mihail Neamțu, Teodor Baconschi și altii, care, spune Racu, ar fi “instrumentalizat” și “ideologizat” ortodoxia, la limita “ereziei”, în scopurile lor meschine de “neoconi” aserviți politic “băsismului” etern.

Cartea “Apostolatul antisocial” a fost lansată în urma cu câteva săptamani cu ajutorul neprețuit al lui Vasile Ernu (pro-rus și pro-sovietic declarat, de pe lista lui Dughin), iar în primul rând al audienței au stat, mândri și unul lângă altul (vedeți imaginea de mai sus), pro-rusul “ortodox” Iulian Capsali și pro-rusul “greco-catolic”, autor a vreo 8 articole pe Sputnik, Bogdan Duca (ambii antiamericani și anti-NATO, și cu Ernu, 3). Pentru toti 3, trupele americane din Romania sunt, mai mult sau mai puțin, “trupe de ocupație” trimise de “hegemonul neocon” cu scopul de a provoca al treilea război mondial împotriva Rusiei. Duca a spus la un moment dat că, parafrazez, așteaptă cu nerăbdare momentul în care trupele americane “de ocupație” vor pleca din România.

Ieri, 16 iunie 2017, cartea lui Alexandru Racu a fost promovată de Cezar Marksteiner-Ungureanu pe Contributors(**), o recenzie oarecum critică, dar nu neapărat, din care produc două pasaje ce mi se par revelatoare:

 •  ” În ceea ce ține de partea a doua a cărții [cea in care ii ataca pe HRP, AP, MN, TB], prefer să mă abțin, întrucât cei criticați sunt în viață [??!], știu cel mai bine ce au scris, ce au vrut să argumenteze, iar elaborarea unui răspuns din partea domniilor lor ar ține de firescul dezbaterii.”

Ceea ce a încercat mereu să obțină A. Racu, de la apariția cărții și până acum, a fost o reacție din partea celor criticati (sau mai degrabă bălăcariti și demonizați, părerea mea).

Al doilea pasaj din articolul de pe Contributors:

 • “Impresia generală pe care mi-a lăsat-o lecturarea cu atenție a primei părți este că neoliberalismul nu poate fi argumentat teologic, așa cum o fac autorii vizați de domnul Racu, întrucât atât Ortodoxia, cât și Catolicismul sunt în esență „de stângă”. “

Mai pe scurt, cartea e slabuță pentru că autorul este nepriceput și la început, dar are, totuși, dreptate – creștinismul “e de stânga” și, prin urmare, “teologia eliberării” are sens.

Cartea lui Racu a fost promovată de, practic, toate site-urile pro-ruse importante de limbă română pe care le cunosc. Autorul însuși este promovat de Sputnik ( https://ro.sputnik.md/…/ziua-nationala-romani-unitat-dezbin… ). Racu mai e autor și pe criticatac și pe văranicul “Cotidianul“.

Dacă vă întrebați de ce-l promovează toate aceste ilustre fețe:

(*) Ion Mihai Pacepa spune într-un interviu dat celor de la Catholic News Agency că “teologia eliberării” este o creație a KGB-ului.
Cateva pasaje din interviu:

“On October 26, 1959, Sakharovsky and his new boss, Nikita Khrushchev, came to Romania for what would become known as “Khrushchev’s six-day vacation.” He had never taken such a long vacation abroad, nor was his stay in Romania really a vacation. Khrushchev wanted to go down in history as the Soviet leader who had exported communism to Central and South America. Romania was the only Latin country in the Soviet bloc, and Khrushchev wanted to enroll her “Latin leaders” in his new “liberation” war.

The movement was born in the KGB, and it had a KGB-invented name: Liberation Theology.

The birth of Liberation Theology was the intent of a 1960 super-secret “Party-State Dezinformatsiya Program” approved by Aleksandr Shelepin, the chairman of the KGB, and by Politburo member Aleksey Kirichenko, who coordinated the Communist Party’s international policies. This program demanded that the KGB take secret control of the World Council of Churches (WCC), based in Geneva, Switzerland, and use it as cover for converting Liberation Theology into a South American revolutionary tool.

The KGB began by building an intermediate international religious organization called the Christian Peace Conference (CPC), which was headquartered in Prague. Its main task was to bring the KGB-created Liberation Theology into the real world.

The new Christian Peace Conference was managed by the KGB and was subordinated to the venerable World Peace Council, another KGB creation, founded in 1949 and by then also headquartered in Prague.

During my years at the top of the Soviet bloc intelligence community I managed the Romanian operations of the World Peace Council (WPC). It was as purely KGB as it gets. Most of the WPC’s employees were undercover Soviet bloc intelligence officers.

Even the money for the WPC budget came from Moscow, delivered by the KGB in the form of laundered cash dollars to hide their Soviet origin. ”
(https://www.catholicnewsagency.com/…/former-soviet-spy-we-c…/)

(**) Articolul de pe Contributors: https://www.contributors.ro/…/%E2%80%9Eapostolatul-antisoci…/

P.S.
Ion Mihai Pacepa: Rădăcinile secrete ale Teologiei Eliberării

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 Comments

 1. Anca Cernea
  17 June 2017

  Băieții din periferia putinofilă a vieții publice românești practică plini de zel Scuipatul de jos în sus ca tentativă de autopromovare.
  Probabil că metoda e dintr-o cărticică a omulețului verde, că prea vedem cum o urmează toți.
  Ideea e că, dacă scuipă antigravitațional, poate îi bagă în seamă unul dintre cei vizați. Și poate își face timp să îi tragă racului o scatoalcă în replică, iar atunci acțiunea își va fi atins scopul. Racu s-ar putea lăuda că el e „ăla cu care a polemizat Patapievici”. Și-ar putea trece asta în CV, iar când o mai lansa Putin vreun proiect în România, o să-l pună mai în față.
  Doar că legile fizicii sunt implacabile.
  Scuipatul de jos în sus nu-și atinge ținta, ci se întoarce asupra emițătorului, cu o accelerație gravitațională de 9,8 m/s², oricât s-ar face Racu în patru.
  O altă lege a fizicii, la fel de implacabilă și inconturnabilă, a stabilit că prietenii Rusiei nu pot ieși prin mijloace proprii din șanțul pro-rus de la marginea vieții publice românești. Pentru că în țara asta nu-i vrea nimeni. Deși este dramatic uneori să-i vezi încercând disperați să iasă, trăgându-se singuri în sus de păr, cf. metodei Münchausen. Nu pot ieși decât dacă ar fi scoși cu o pârghie de cineva din afara șanțului.
  Dar, dacă nimeni dintre liderii intelectuali ai României nu-i bagă în seamă, nu dă cu bățul în șanț ca să scoată vreun rac ce se agită pe acolo, racii vor rămâne lipiți în acea materie semilichidă, până o să-i scoată vreo instituție de specialitate.
  Nu, nu mă gândesc la firmele de desfundat canale, ci la servicii.
  Pentru că, oricât de ridicole sau penibile ar fi agitația în șanț și spectacolul cu scuipatul, chestiile astea ar trebui privite în context.
  Contextul e războiul informațional rusesc împotriva României și împotriva Civilizației din care facem parte.

  Mare și multă prostie din partea contributors să publice reclamă pt racu și pt operațiunea KGB numită „teologia eliberării”. Mare prostie, și nu singura.

 2. brod
  17 June 2017

  Ce foame jalnică trebuie să bântuie printre cei de la Contributors, de s-au lăsat cumpărați! Ce-i drept, dacă nu au fost dintrunceput zămisliți astfel… concluzia: DE EVITAT.

 3. Costin Andrieş
  17 June 2017

  brod, exagerezi. Cel care a scris artricolul despre Racu are multe articole pe Contributors, banuiesc ca e o favoare ceruta de cunostintele lui Racu din UBB, unde a studiat Ungureanu, autorul.

  Aici e o filmare de la o lansare superprafuita si deprimanta de la Cluj, la care participau niste profesori de f. stanga de la UBB, https://www.youtube.com/watch?v=WNllKHxqn3w si Alexandru Dohotaru, din USB; Dohotaru este unul dintre cei care i-a promovat cartea lui Racu. La un moment Emanuel Copilar, cel a carui lansare e,(preda la UBB), a recomandat si cartea lui Racu (la min. 30:30).
  Altfel, a fost o lansare trista, aproape 3 sferturi din timp nu parea sa fie nimeni in audienta inafara de o angajata a librariei. S-au plans ca nu sunt bagati in seama, ca boierii mintii sunt hegemonici si retrograzi, iar ei, intelectualii cu adevarat “democratici” si “critici”, sunt ignorati. Apoi s-au plans iar, s-au mai plans un pic la final si au plecat acasa.

  Multi dintre cei care l-au promovat apar aici, la reactia de pe Facebook a lui Racu: https://www.facebook.com/alexandru.racu.7/posts/10155590912791614
  in like sau in comentarii i-am vazut pe:
  – Adrian Dohotaru (USB)
  – Bogdan Duca (pro-rus, Sputnik)
  – Iulian Capsali (pro-rus, a candidat din partea ANR la alegerile din toamna si independent la europarlamentarele din 2014 https://inliniedreapta.net/candidatii-lui-vladimir-putin-la-europarlamentare-iulian-capsali/
  – Michael Shafir, prof destul de important la un moment dat la UBB, apare si in filmarea de care iti spuneam mai sus
  – Claude Karnoouh, un om dat afara din grupuri de comunisti francezi pentru ca e prea radical si cu legaturi cu tot felul de grupari fasciste si islamiste din lume https://inliniedreapta.net/claude-karnoouh-si-noul-fascism-de-stinga-dreapta/
  – O. Racu, alt autor de pe Sputnik
  – Vasile Ernu, pro-rus procomunist de pe lista ideologului cu influenta la Kremlin, Alexandr Dughin
  – Alexandru Petria, care scrie articole elogioase despre Alexandr Dughin (“impotriva imperialismului american”, cica http://www.stiripesurse.ro/contra-imperialismului-american_1187957.html, adica a NATO)
  – Liviu Mihaiu, “ecologistul” lui Sorin Ovidiu Vantu care e suparat pe mine ca l-am prins cu un fals in CV https://inliniedreapta.net/jurnal/sindromul-ponta-sau-cum-a-ajuns-liviu-mihaiu-politolog-si-om-de-stiinta/
  – si asa mai departe.

  Despre Contributors, e mult exagerat sa spui ca ar fi “vanduti”, nu asa lucreaza. Multa lume publica pe Contributors, se publica si materiale mai bune, si mai proaste, aproape oricine poate trimite texte acolo.

 4. […] Feriți-vă de „teologia eliberării”, sau câte ceva despre „teologia” lui Alexandru Racu, … […]

 5. Costin Andrieş
  17 June 2017

  Via Kalnuf, Chavez in 2010: “Traiasca Hristos, traiasca Marx!”


  Chavez : “Vive le Christ ! Vive Marx !” de librepenseur007

  Si una mai recenta: Prietenii mei ortodoxi, sa salbatorim si ziua muncii muncii!

  Claude Karnoouh
  30 Aprilie 2016 ·
  Pentru toti prietenii mei ortodoxi, grec-catolici, armeni… Sàrbatori de Pasti fericite…
  Fàrà sà uitàm sà sàlbatorim si 1 Mai ca ziua international al muncii… care nu e impotriva credinta dàcà imi aduc amânte de teologia eliberàrii…

  https://www.facebook.com/claude.karnoouh/posts/1111152762248579?match=dGVvbG9naWEgZWxpYmVyw6ByaWksZWxpYmVyw6ByaWksdGVvbG9naWE%3D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi