FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Biserica rusă amenință preoții și credincioșii care merg la bisericile supuse Constantinopolului. Șeful Bisericii ucrainene sprijină BOR în R. Moldova

Biserica Ortodoxă Rusă anunță că toți creștinii care vor merge să se închine în Bisericile Patriarhiei de la Constantinopol vor fi pedepsiți.

Preoții care vor vizita sau vor sluji în astfel de lăcașuri vor fi mustrați, iar creștinii vor trebui să se mărturisească. Aceste prevederi se conțin în decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, reunit la Minsk, notează Novayagazeta citată de dechide.md.

Mustrarea poate conține oprirea de la cele sfinte pe un termen anumit sau pe toată viața și /sau eliberarea din toate funcțiile ocupate în ierarhia BOR.

Astfel în lista „sacțiunilor” se numără bisericile din Constantinopol, de pe sfântul munte Athos, o parte din Bisericile din Grecia și unele din Cipru.

Pe 15 septembrie Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să rupă relațiile cu Patriarhia Constantinopolului după decizia de Recunoaștere a lui Filaret ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și de a acorda autocefalie, independeță față de Moscova, Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ucrainene, Filaret, susține că Biserica Ortodoxă din Moldova este parte a Patriarhiei Române, iar Patriarhia Rusă a încălcat suveranitatea Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Filaret a făcut declarații în acest sens în cadrul unui interviu pentru postul de radio Ekho Mosckvî.

„Patriarhia rusă acuză Patriarhia Constantinopolului de încălcarea canoanelor bisericești (n.r. Legile de organizare a cultului religios), însă singură le încalcă. De exemplu, Moldova. [Biserica Ortodoxă din R. Moldova] a fost parte a Bisericii din României, iar atunci când Basarabia a fost anexată de URSS, și Patriarhia Rusă a anexat Biserica Ortodoxă din Basarabia, în ciuda canoanelor bisericești. În aceste condiții, Patriarhia rusă nu  mai poate vorbi despre respectarea canoanelor, pe care le-a încălcat de-a lungul istoriei”, a subliniat ierarhul de la Kiev.

Amintim că Patriarhia Constantinopolului a acceptat oferirea Tomosului pentru o Biserică Autochefală a Ucrainei, iar Patriarhia rusă se opune acestui fapt.

„În aceste împrejurări, ierarhii și clericii din Republica Moldova, înregimentați deocamdată în Biserica Rusă, trebuie să asculte de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, primus inter pares, și să ia calea cea dreaptă. Asta ar însemna să iasă din ilegalitatea puterii uzurpatoare a ober-procurorului și a urmașilor acestuia și să intre în legalitatea Bisericii Ortodoxe Române”,  scria în urmă cu câteva zile analistul basarabean Petru Bogatu.

Între 2010 si 2018, Biserica pro-rusă din Ucraina a pierdut jumătate dintre credinciosi, prăbușindu-se de la 35%, la 19%, în timp ce Patriarhia Kievului, Biserica ucrianeana anti-rusă, condusa de Filaret, și-a dublat numărul de credinciosi, de la 22% la 43%, conform atlanticcouncil.org.

Conferința de presă a Patriarhului Filaret ținută în SUA, la Atlantic Council, despre situația din Ucraina și agresiunea Bisericii Ortodoxe Ruse:

SURSA   deschide.md   Novayagazeta   Ekho Mosckvî   Atlantic Council

Citiți și:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto