FUNDATIA IOAN BARBUS

Vlad Filat, fost premier de la Chișinău, confirmă contactele lui George Simion cu serviciile rusești. Anatol Șalaru: AUR a scos tot arsenalul lor de dezinformare și minciună

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a confirmat săptămâna trecută devzăluirile fostului ministru al Apărării, Anatol Șalaru. Filat a declarat că a văzut dosarul lui George Simion de la SIS (principalele servicii secrete de la Chișinău), care conțineau informații despre întâlnirile liderului AUR cu serviciile secrete rusești. Aceasta este a doua confirmare, după generalul Oleksandr Skipalski, fost membru în conducerea contraspionajului ucrainean, care a confirmat luna trecută faptul că serviciile secrete din Ucraina dețin informații despre întâlnirile lui Simion cu șefi ai serviciilor rusești. Din cauza acestor întâniri cu serviciile ruse, George Simion a primit interdicții de intrare atât în Republica Moldova, cât și în Ucaina.

Vlad Filat a declarat pentru Defense România că a văzut dosarul lui George Simion în cadrul unei intrevederi pe care coaliția de guvernare din care făcea parte a avut-o în 2015 cu șeful serviciilor de la Chișinău:

„Atunci când a fost implementată interdicţia pentru George Simion de a intra în Republica Moldova, în cadrul coaliţiei de guvernare am avut discuţii, şi nu puţine, având în vedere că această interdicţie viza un cetăţean român, european. În consecinţă, a fost convocat şeful SIS-ului de atunci, dânsul a prezentat anumite informaţii, nu voi intra în detalii, care indicau că ar fi fost anumite contacte cu serviciile speciale ruseşti.” a declarat Vlad Filat pe 26 aprilie, pentru Defense Romania.

Vlad Filat a fost premier al R. Moldova între 2009 și 2013, iar în momentul în care George Simion a fost expulzat de Chișinău, în 2015, făcea parte din coaliția de la guvernare.

În interviul acordat ILD de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, acesta a declarat că, în 2015, a aflat de la șeful SIS că George Simion a primit interdicția de intrare în țară din cauza întâlnirilor pe care le-a avut, atât la Chișinău, cât și în Ucraina, cu oameni ai serviciilor speciale rusești.

„George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus director SIS. Mi-a mai spus că chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești.”

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării RM

O săptămână mai târziu, a venit din Ucraina prima confirmare. Unul dintre ofițerii serviciilor ucrainene, SBU, care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției Ianukovici, a confirmat că a existat cel puțin o întâlnire între George Simion și rezidența serviciilor speciale ruse de pe teritoriul Ucrainei. Informația a apărut în publicația ucraineană Obozrevatel, în cadrul unui interviu cu generalul Oleksandr Skipalski, fost șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Generalul Skipalski a fost primul adjunct al SBU, a condus acest serviciu și după 2015, după ce Rusia a invadat și a anexat Crimeea.

Cotidianul ucrainean nota, de asemenea, citând tot o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion are și interdicție de intrare în Ucraina din martie 2021, interdicție valabilă încă un an, până în martie 2024.

L-am contactat pe dl. Anatol Șalaru ca să ne dea câteva comentarii pentru ILD.

„AUR a scos tot arsenalul lor: dezinformare, minciună, dar pentru că nu au putut să îl combată pe generalul ucrainean, au încercat să mă discreditze pe mine. L-au scos pe Ruslan Munteanu să spună că am mințit. Ruslan a zis că nu a existat o discuție cu șeful SIS despre Simion, el fiind la curent cu toate. Dar există oameni din conducerea alianței de guvernare de la Chișinău, care au participat la întâlnire atunci când a fost chemat directorul SIS. Întâlnire pe care a confirmat-o acum Filat”, a spus Anatol Șalaru.

Declarația fostului premier Vlad Filat a demontat câteva minciuni ale AUR, a adăugat ministrul Șalaru:

  • „Ruslan Munteanu nu lucra la SIS în perioada în care a avut loc întâlnirea, deci nu avea de unde să știe dacă întâlnirea a avut loc sau nu și nu avea de unde să știe dacă existau asemenea informații din Ucraina despre Simion. El a spus, în apărarea lui Simion, că dacă ar fi venit ceva de la ucraineni, ar fi știut, și m-a invinuit pe mine de minciună.
  • Chiar dacă Ruslan Munteanu ar fi lucrat atunci la SIS, nu avea cum să afle el nu a fost angajat la contraspionaj, ci la direcția economică. Dacă venea o sesizare din Ucraina, nu trecea pe la direcția economică.
  • George Simion și Ruslan Munteanu au vrut să facă abstracție de declarația geneneralului ucrainean, pe care ei au încercat să o treacă pe linie moartă.
  • Cei prezenți la întâlnire au văzut dosarul lui George Simion, dupa ce s-a făcut multă zarvă din cauza interdicție, la insistenele presei de la acea vreme. Atunci, Mihai Bălan, șeful SIS, a venit cu dosarul la întâlnire cu politicienii din coaliția de guvernare.”

Valeriu Munteanu, fratele lui Ruslan Munteanu, vicepreședintele partidului AUR, l-a acuzat și pe Anatol Șalaru de minciună în presa de la Chișinău, într-un interviu în care a mai spus că „își dă demisia și pleacă din politică dacă se aduce măcar o singură probă că noi am fi uneltele rușilor„.  

Eu declar cu toată responsabilitatea. Dacă se aduce măcar o singură probă că noi am fi uneltele rușilor, eu îmi dau demisia și plec din politică. Promisiunea mea este pentru că noi nu suntem uneltele rușilor. Este un joc politic intern în România, sunt sigur de ceea ce spun”

Valeriu Munteanu, vicepreșednte AUR, 7 aprilie 2023

Într-un interviu acordat de Anatol Șalaru site-ului spotmedia.ro, ministrul explică de ce dezvăluirile despre George Simion au avut un impact atât de puternic în România:

Am urmărit atent viața politică din România și rețelele de socializare, unde foarte multă lume își exprimă îndoiala față de George Simion, existând multe bănuieli că acesta ar fi omul rușilor. 

Din păcate, multe din acțiunile lui duc direct la Moscova, la Kremlin, iar mulți oameni au observat acest lucru. Apoi, a venit declarația pe care am făcut-o, iar cei care-și puneau întrebări au primit confirmarea. 

Acum aveau un lucru concret. Impactul a fost mare și din cauza creșterii susținerii pentru AUR din ultima perioadă, care și asta a trezit multe suspiciuni, fiindcă nu se poate ca un partid format de câțiva oameni să obțină, peste noapte, un procent de 10% la alegerile parlamentare.

Alegătorul român vrea să știe cine e George Simion, care e rolul lui în politică și ce interese apără? 

Partidul AUR e sprijinit de oligarhul fugar Sebastian Ghiță, e sprijinit de anumite televiziuni, care sunt încă în zonă de interes a serviciilor sau a propagandei ruse. 

Să ne aducem aminte că Marina Tauber a vorbit o oră la un post de televiziune din România, fiind o persoană cercetată penal în Republica Moldova pentru tentativă de lovitură de stat, iar aici i s-a oferit o tribună.

Întrebat de Emilian Isăilă despre efectele pe termen lung pe care le vor avea dezvăluirile, Anatol Șalaru a spus că

Mișcarea lui politică va pierde încet, dar sigur, din electorat. Va rămâne un nucleu dur, dar nu va mai fi o mișcare de mase, cum a încercat. 

Nu cred că vreun partid politic, după ce au apărut toate aceste dezvăluiri, va mai dori să facă o alianță de guvernare cu AUR sau cineva de la nivel european va colabora cu formațiunea condusă de Simion. 

Ambasada SUA, din câte îmi amintesc, a făcut, la un moment dat, și ea o declarație despre acțiunile extremiste ale AUR  și, din câte știu, George Simion a ținut foarte mult să meargă în SUA, dar n-a reușit.

În continuare, puteți urmări integral interviul ILD, în care Anatol Șalaru vorbește pentru prima dată de întâlnirea dintre George Simion și agentul serviciilor rusești.

https://youtube.com/watch?v=SscuC-wBeSQ%3Fstart%3D1%26feature%3Doembed

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian