FUNDATIA IOAN BARBUS

Amsterdam: Crucea interzisă, basmaua islamică permisă

Compania de transport public din Amsterdam (GVB), a hotărît astazi (14 decembrie, 2009), prin judecători ai Curţii din Amsterdam aparţinînd de D66 (partid de stînga olandez), că este posibil ca unuia dintre angajaţii lor să nu îi fie fi permis să poarte un lanţ vizibil (cu o cruce creştină ataşată).

S-au gîndit cu siguranţă că nu trăim într-o ţară creştină. Unul dintre angajaţi (Ezzat Aziz, imigrant din Egipt) crede că este discriminat neputînd să poarte cruciuliţa creştină, în timp ce personalului feminin al GVB îi este permis să poarte basmaua islmică. Angajatul a depus o plîngere sumară, fiind de părere că GVB nu tratează diferitele religii în mod egal.

Curtea nu este de acord cu el, iar GVB vorbeşte despre un cod vestimentar general: nici un angajat nu are voie să poarte lanţuri vizibile. Conform Curţii din Amsterdam aceasta este „o regulă rezonabilă cu privire la măsurile de siguranţă şi pentru a asigura uniformei o aparenţă prefesională”. Indiferent de faptul că ceea ce face GVB este corect sau nu, am o soluţie la problema angajatului.

De exemplu, ar putea începe să poarte o pălărie cu o cruce creştină (ar fi asta permis, GVB?), sau poate agăţa crucea de o sfoară în loc de un lanţ. Sau poate purta o broşă creştină. Ar trebui să continue pînă îşi va putea exprima credinţa religioasă liber, la fel cum o fac musulmanii, sau ar trebui să ceară ca baslamele islamice – care spre deosebire de crucea creştină, bineînţeles, nu încalcă codul profesionalităţii vestimentaţiei – să fie interzise de GVB. Aşa ceva este de asemenea posibil.

dagelijks STANDAARD: GVB mag dragen van kettingen verbieden

Ezzat Aziz a declarat pentru De Telegraaf:

„GVB permite angajaţilor de sex feminin să poarte basmaua islamică ca simbol al credinţei lor. Mai mult de atît, doar de la începutul anului acesta mi-a fost interzis să port crucea la vedere. Aceasta este simbolul credinţei mele în Iisus Hristos şi vreau să fie la vedere. Locuiesc în Olanda, o ţară democratică în care ai dreptul de a-ţi arăta credinţa.”

via Gates of Vienna

Ezzat Aziz este un creştin coptic care a fugit în Olanda din cauza presecuţiilor suferite de creştinii copţi în Egipt. Copţii ştiu cu siguranţă ce înseamnă să trăieşti, creştin fiind, într-o ţară musulmană, ce a fost odată majoritar creştină, cum este Egiptul. După mai bine de 10 ani în care Aziz a putut purta crucea la serviciu, cel mai probabil în momentul în care o colegă musulmană a depus plîngere, GVB şi-a amintit de „codul vestimentar”. Islamizarea Olandei.

Actualizare – 15 decembrie, 2009: Ezzat Aziz, creştin coptic, a pierdut apelul. Nu are voie să poarte crucea la vedere

Ezzat Aziz este întradevăr un creştin coptic care cel mai probabil a fugit din Egipt din cauza persecuţiilor suferite de creştini din partea majorităţii musulmane. A plecat din Egipt, ţară fost-creştină, pentru a da de acelaşi lucru în Olanda, ţară post-creştină.

Conductorul de tramvai din Amsterdam, Ezzat Aziz, nu va putea purta crucea la vedere. Aşa a hotărît Curtea, urmare a plîngerii sumare înmînate de Aziz impotriva Companiei de Transport Public GVB. Creştin coptic, venit din Egipt(în 1984) crede că este tratat inegal de către GVB pentru că i se interzice să poarte crucea la vedere în timp ce angajatele musulmane pot în continuare purta basmaua islamică.

Aziz a declarat săptămîna trecută că este ataşat de cruce. „Îmi face plăcere să îmi exprim credinţa. Crucea este totul pentru mine. Este deasupra mea şi a familiei mele. Crucea reprezintă dragostea pe care Iisus Hristos mi-a dăruit-o.”

Conform Curţii purtarea unui lanţ cu curce la vedere este interzisă de codul vestimentar. În timpul procesului GVB spunet că i s-a comunicat deja lui Aziz că poate purta un inel sau o brăţară cu cruce. GVB s-a arătat de asemenea dispus să suporte costurile.

Basmaua islamică nu contravine codului vestimentar al GVB, aceasta poate fi oferită ca parte din uniformă.
Cristelijk Informatie Platform: Geen kruisje voor conducteur

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Comentarii

 1. vladSpune:

  Răspunde
  decembrie 14, 2009

  hehe, am presimtit eu azi-noapte ca vei traduce tu asta, asa ca am preferat patul:)
  good job

 2. costinSpune:

  Răspunde
  decembrie 14, 2009

  Actualizare – 15 decembrie, 2009: Ezzat Aziz, creştin coptic, a pierdut apelul. Nu are voie să poarte crucea la vedere

 3. emilSpune:

  Răspunde
  decembrie 14, 2009

  Costin, uite si o actualizare din SUA… de sezon, cum se zice in cercurile liber-cugetatoare.

  Great moments in Christmas: School says Jesus on cross “violent image”

 4. FrancescoSpune:

  Răspunde
  decembrie 14, 2009

  Persecutiile crestinilor vazute de Dragos Paul Aligica intr-un articol de pe HotNews (H/T Manjusri):

  …crestinii reprezinta grupul cel mai persecutat din lume. Supusi discriminarii legalizate, violentei, inchisorii, deportarii si convertirii fortate, soarta acestor oameni ramane un secret bine ferit de atentia opiniei publice globale. Tema nu face prima pagina niciodata. Magnitudinea fenomenului ar cere-o. Prioritatile par insa altele. In ultimele sase luni s-a scris mai mult despre soarta ursilor polari decat despre soarta acestor semeni.”

 5. euNukeSpune:

  Răspunde
  decembrie 14, 2009

  Nu mai tin minte unde am citit despre terminologia religioasa islamica [preluata de la asirieni, in siriana si aramaica], pe blog s’a scris pe tema monopolizarii cuvantului allah de catre islam? sau despre etimologia si utilizarea pre-islamica a acestui termen? dar despre crestinismul [pare’se monofizit] al triburilor din peninsula araba de dinainte de raspandirea mahomerdanismului?

 6. vladSpune:

  Răspunde
  decembrie 14, 2009

  si in traducerea facuta la Fatiha se pomeneste despre terminologie:

  Allah = “Dumnezeu” în arabă; același teonim este folosit pentru Dumnezeu și de către creștinii și evreii arabi

 7. ContraSpune:

  Răspunde
  decembrie 14, 2009

  Cineva agandit si a vrut asta si a urmat acest ideal pas cu pas. Si nu un musulman credincios…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian