FUNDATIA IOAN BARBUS

Al-Dura? – Înşelătorie, spune ARD

În spiritul tradiţionalei prietenii ce leagă Parisul de Berlin, pe data de 4 martie canalul public german de televiziune ARD a transmis un documentar în care se arată că filmul canalului France 2 cu explicaţiile lui Charles Enderlin de la data de 30 septembrie 2000 reprezintă o înşelătorie macabră. Este puţin probabil să nu fi avut ocazia să vedeţi reportajul transmis de canalul francez, o istorie ca aceasta, prin dramatismul imaginilor surprinse în direct – filmul uciderii copilului Mohamed Al-Dura alături de tatăl său Jamal – a cutremurat o lume întreagă.

aldurrah1

Israelianca, într-un comentariu la un articol precedent, afirmase că există suspiciuni în legătură cu veridicitatea documentarului francez:

Mai mult decît atît, pînă şi moartea copilului al-Dura a fost demistificată de Richard Landes de la Augean Stables – vezi pe Youtube Pallywood The Second Draft.

Uitasem de asta până când să văd un email al lui Philippe Karsenty pe The Iconoclast blog unde sunt scrise următoarele:
– Televiziunea germană a folosit tehnica citirii pe buzele tatălui şi astfel s-a descoperit că Jamal Al-Dura dădea instrucţiuni personalului canalului France 2 în privinţă filmării scenei.
– Băiatul filmat de France 2 mişcă de-a lungul corpului o bucată de material de culoare roşie fără un scop precis.
– În reportajul France 2 nu există sânge, nici pe Mohamed nici pe tatăl său, în timp ce s-a spus ca au fost atinşi de 15 gloanţe.
– Băiatul arătat la înmormântare ca fiind Mohamed Al-Dura a fost adus la spital înainte de ora zece dimineaţa, în timp ce reportajul France 2 fusese filmat după orele 14:30.

Philippe Karsenty şi-a prezentat şi planul viitoarelor sale acţiuni pentru combaterea acestei înşelătorii palestiniene care a făcut atâta rău imaginii statului Israel:
1. Va tine o conferinţa de presă pe 31 mai la Paris unde se vor relua scenele cele mai importante din documentarul german;
2. Turneu cu acest documentar în Franţa şi în Europa;
3. Vor fi trimise DVD-uri cu documentarul german atât parlamentărilor francezi cât şi celor de al Bruxelles.

Update

Sîntem pe timpul celei de-a doua intifada, în ziua de 30 septembrie 2000. Palestinieni înarmaţi şi soldaţi israelieni schimbă focuri de armă la intersecţia Netzarin din Fîşia Gaza. Un copil palestinian moare în braţele tatălui său. La faţa locului se află un grup larg de reporteri, fotografi şi cameramani reprezentind publicaţii şi agenţii de ştiri străine. Talal Abu Rahma, cameraman angajat de France 2, înregistrează moartea copilului. Abu Rahma îi confirmă verbal lui Charles Enderlin, şeful biroului de presă France 2 din Orientul Mijlociu, că Mohamed Al-Dura a fost ucis de gloanţe ale soldaţilor israelieni. În acea zi Charles Enderlin se afla în Ramallah. Enderlin acceptă versiunea evenimentelor indicată de Abu Rahma, editează cele 27 de minute de reportaj filmat şi produce un clip de 55 de secunde care este transmis la ştirile de seară ale canalului France 2. Clipul îi arată pe Al-Dura şi tatăl său în spatele unui paravan de ciment şi gloanţe muşcînd din zidul de care se sprijineau. Moartea copilului nu este prezentată. În comentariul vorbit superimpozat imaginilor, Charles Enderlin repetă afirmaţiile cameramanului sau: „…. aici Jamal şi fiul său sînt ţinte ale focului de arme provenind dinspre poziţia soldaţilor israelieni… O nouă rafală şi Mohamed este mort, iar tatăl sau rănit grav.”
Ştirea prezentată de France 2 este preluată global. Toată lumea află că un copil palestinian a fost ucis intenţionat şi cu sînge rece de soldaţi israelieni.

Iniţial, comandamentul armatei israeliene îşi asumă responsabilitatea pentru moartea lui Mohamed Al-Dura. Investigaţii ulterioare indică însă o probabilitate foarte scăzută ca moartea copilului să fi fost cauzată de gloanţe israeliene. În 2004, un grup de jurnalişti contestatari ai variantei oficiale are ocazia să vizioneze integral cele 27 de minute de film din care a fost extras fragmentul prezentat de France 2. Contrar afirmaţiilor anterioare ale cameramanului Abu Rahma, materialul nu conţine nici o scenă a agoniei şi morţii lui Al-Dura. France 2 susţinuse în repetate rînduri că aceste scene au fost scoase la montaj pentru a proteja sensibilitatea telespectatorilor. În schimb, cele 27 de minute filmate prezintă altceva: tineri palestinieni jucînd teatru pentru corespondenţii de presă străini, mai exact prefăcîndu-se răniţi de tirul dinspre poziţia soldaţilor israelieni.

Demontarea făcătoriei Al-Dura continuă.

2003 — Who Shot Mohammed al-Dura?

2005 — Anatomy of a French Media Scandal

2006 — FRANCE: THE AL-DURA DEFAMATION CASE AND THE END OF FREE SPEECH

2008 — French court overturns al-Dura libel judgment


PallywoodAl Dura – What Really Happened?Al Durah – The Birth of an Icon


Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

2 comentarii

 1. emil
  14 martie 2009

  Francesco, am adaugat un „update”, sper sa nu te superi. Aveam pe undeva niste note despre acest caz si mi s-a parut ca se potrivesc bine ca un fel de apendice la postarea ta.

 2. Francesco
  14 martie 2009

  emil,
  Update-ul este benevenit, acum subiectul poate fi inteles si de catre cei care nu au stiut despre asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian