FUNDATIA IOAN BARBUS

Ce-aș vrea eu să aflu din noua carte a lui Vasile Ernu

 • Sper să aflu din această carte mai multe detalii despre colaborările și prieteniile, de care Vasile Ernu e atât de mândru, cu membri și fondatori ai Partidului Național Bolșevic din Rusia (o combinație fermecătoare dintre nazism și comunism), Zahar Prilepin și Eduard Limonov.
 • Sper să găsesc și detalii savuroase despre meandrele concretului „imperialismului râmanesc în R. Moldova”, și despre „statul artificial” numit România.
 • Sunt deosebit de interesat de poveștile tragice ale apropiaților disidentului Vasile Ernu care au pierit în glamour-gulagul capitalist – fie că și-au dat obștescul sfârșit înecați cu friptură de vită la CityMall sau prin fractură craniană, după ce pisica a dărâmat de pe peretele din sufragerie al doilea televizor cu plasmă al familiei, diagonala 104 cm.
 • Sper sa aflu în cartea lui Vasile Ernu un comentariu litarar la acest citat din Alexandr Dughin (cofondator al Partidului Național-Bolsevic, adică nazisto-comunist, alături eroul lui Vasile Ernu, Eduard Limonov):“Dacă Noua Dreaptă Europeană ne alege pe noi, înseamnă că alege elementul barbar, şi atunci trebuie să adopte metodele noastre.[…] Dacă ești împotriva Noii Ordini Mondiale, ia un cuţit şi pune-ți o mască, ieși seara din casă şi omoară măcar un yancheu. De aceea eu sunt atât de aproape de Noua Stânga, Brigăzile Roşii, Rote Armee Fraktion.”
 • Aș mai fi interesat și de alte opinii, înafara celor ale lui Paul Cernat și GM Tamaș (și gizăs, ce opinii!), în privința contribuției lui Vasile Ernu la cultura românească, eventual dincolo de promovarea nostalgiilor totalitare.

Nu în ultimul rând, felicitări pentru HotNews, care servește din nou ca platformă de lansare și promovare a demențelor ideologice!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

13 comentarii

 1. Anca Cernea
  4 noiembrie 2013

  Nu sunt sigură că o să citesc noua operă a lui Ernu. (Chiar, e în caractere latine? E tradusă cu gugăl trănsleităr în romînă ?)
  Dacă o citești, Costin, să-mi zici și mie dacă și cum explică Ernu materialist-dialectic în cărțulie învierea mortului de la Pungești.

 2. Daniel Francesco
  4 noiembrie 2013

  Se vor citi si se vor lauda intre ei alde Gotiu, Ciprian Siulea, Ernu, Costi Rogozanu, Bogdan Duca („respectabil om de dreapta” publicat in KriticSpanac.) etc.
  Mai pica un premiu-ceva, o sponsorizare din partea Gazprom, scuze, a institului Friedrich Ebert Stiftung…

 3. DanCanada
  4 noiembrie 2013

  Pentru maxim de ridicol:
  – volumul trebuia sa se cheme ‘Sint un roman de stinga’
  – sa fie in ruseste
  – prefata lui Tamas sa fie in ungara

  ????

 4. Costin Andrieş
  4 noiembrie 2013

  Anca, explicatie e simpla: daca cel putin 3 cititori criticataci au ramas si acum cu pumnul inclestat de furie din cauza jandarmilor care l-au omorat pe nea Costache la ordinul americanilor, inseamna ca Revolutia e mai aproape, SUA mai departe, nostalgia pt iEpoca de hAur mai vie si articolul lui Ernoouh si-a indeplinit menirea. Sper ca Gazprom e fericit acum!

 5. Ray Inferno
  4 noiembrie 2013

  G M Tamas este copia fidela a lui Stelian Tanase. Sunt oameni care au niste daruri de la Dumnezeu de care si-au batut joc. Sunt persoane care datorita mandriei si lipsei de rigoare au ajuns sa fie posesorii unui ghiveci ideologic. Problema cu ei este ca pozeaza in ceea ce le convine lor, in functie de contextul in care se gasesc si prin asta fac foarte mult rau. Nu poti sa te definesti de „dreapta” si sa te afli in preajma unor personaje nefrecventabile precum Ernu. Si G M Tamas si S Tanase reprezinta arhetipul intelectualilor lichea care nu urmaresc decat bunastare personala, culegand firimituri de la puternicii lumii. Este singura cheie in care pot fi intelesi.

 6. Costin Andrieş
  4 noiembrie 2013

  DanCanada, daca ar fi sa ma iau dupa cartea cu care s-a lansat Ernoouh si care l-a facut, vorba lui Paul Cernat, „cel mai valoros exponent al literaturii moldo[venisto]-romane” – o carte care dupa toate aparentele e un conspect constiincios al scripturilor televiziunii rusesti No☭talgia, al carei unic scop este cultivarea nostalgiei pentru Uniunea Sovietica ( pana si numele cartii, „Nascut in URSS „, e plagiat dupa principala emisiune a televiziunii — http://inliniedreapta.net/inse…..s-ipoteza/ ) -, as spune ca e o capodopera.

  Ray, vorba redneckului necutitat de adeptii lui Dughin, ai lovitul cuiul in cap ????

 7. Costin Andrieş
  4 noiembrie 2013

  GM Tamas: “Manifestul Comunist e o scriere foarte frumoasa, dar e un pic datata”

  http://www.youtube.com/watch?v=eieRtilJvhQ

 8. Ioana Hincu
  4 noiembrie 2013

  Costin, eu n-as incuraja vanzarea lucrarii si nici pe impostor, totusi. Nici macar de dragul cresterii traficului ILD. Asta-i publicitate gratuita si eficienta. I-ai mai plasat si numele in titlu, iar articolul la loc de cinste pe pagina ILD ( cata lume crezi ca citeste, altfel, pagina de cultura de la Hotnews? sau paginile de cultura in general, de prin orice publicatie?). Pai voi ii faceti pe astia mai cunoscuti decat s-ar putea ei face vreodata, cu siteurile, cafenelele, ONGurile si gastile lor. Ii aduceti in atentia publica si le schimbati statutul din simple note de subsol ( asta sunt) in vedete ( asa ati facut si cu Vocea Rusiei, post nesemnificativ ca audienta, pana sa-l bage in seama, anul trecut, presa de larga audienta si oameni seriosi, nu doar cretinii deja branduiti gen A3, Realitatea tv).

  Si dupa aia ne miram ca din alea 60 de procente nostalgici ai comunismului crestin ( ca 96% din romani, cf ultimului recensamant, cica sunt de confesiune crestina) si 62% tineri ( 18-35 de ani) care vor egalitate nu libertate, in loc sa-i convertesti la realitate, sa le desfiintezi aspiratiile inconstient marxiste de la radacina, cu argumentul tomurilor de literatura critica, de autoritate stiintifica, scrise pe tema in ultima suta de ani, le dai mura-n gura, idei si structura ( titlu, autor) catre prostesti, dar ademenitoare nou-impachetate-vechi-utopii.

  Vasile asta merita cel mult o nota, peste ani, intr-o eventuala culegere de umor ideologic ( cand si daca s-o scrie) sau intr-o revista de satira si umor.

  Oricum, zic, pentru curiosi ( probabil ca exista) sa astepte putin. Va ajunge ( ca toata maculatura publicata in tara) in fondul de carte al Bibliotecii Nationale ( probabil si al altor biblioteci publice) , de unde poate fi imprumutata, in caz de necesitate de cercetare. Am convingerea, de asemenea, ca entuziastii ( eventual cei de la marxist.org, sau vreun alt site specializat) vor prelua cat de curand initiativa si vor incarca „materialul”, la un moment dat, in pdf, pe pagina lor web, unde va putea fi accesat gratuit. Recomand rabdare.
  Personal, daca vreodata voi avea curiozitatea, voi apela la „fondul de carte” al lui Costin ( inteleg ca ai achizitionat sau vei achizitiona). Eu banii mei, oricat de putini ar fi ( presupun ca nu e la pret de lucrare academica sau „high-end”), pe asa ceva, nu-i dau.

 9. Costin Andrieş
  4 noiembrie 2013

  Ioana, ILD a fost singurul site/grup care a spus din primul moment si constant ca Ernu si criticatac sunt orice dar nu vreo stanga intelectuala-democratica-moderna-inteligenta-frecventabila, asa cum erau promovati pe toate pe toate canalele mai „dreptace” Dilema Veche, Romania Liberă, Hotnews.ro, Contributors.ro, invitatii frecvente la TVR, pe Rogozanu l-a lipit Vantu de scaunul de comentator de la Realitatea, dialoguri cu cititorii pe hotnews, dialoguri intre Ernu si Mihail Neamtu, Cristian Ghinea la fel, turul universitatilor cu conferinte in care Ernu si Karnoouh indemnau studentii (acum vreo 2 ani) sa ia exemplul comunistilor greci in protestele occupy ce abia intrasera si in Romania etc etc. Ei bine, si in tot acest timp, in care „dreptacii” cu exceptia notabila a lui Vladimir Tismaneanu, se bucurau ca in sfarsit a aparut si in Romania o stanga „frecventabila” cu care poate dialoga, noi scriam articole in care spuneam: ba, voi nu vedeti ca sunt bolsevici?

  Doi ani i-au trebuit lui Ghinea ca sa inteleaga ca de fapt sunt niste extremisti infrecventabili (pt ca in loc sa citeasca ILD/patrupedbun, purta dialoguri cu Ernu) http://www.criticatac.ro/19882…..riticatac/ Apoi firescul s-a petrecut, si au inceput sa apara articolele in care Ernu e recunoscut pentru ceea ce este, un bolsevic – Ioan Stanomir http://www.hotnews.ro/stiri-op…..e-ernu.htm , Angelo Mitchievici http://inliniedreapta.net/moni…..sile-ernu/ i-au facut si ei reclama lui Ernu. Eu vreau sa se stie ca Ernu exista, nu neaparat el ca individ/creatura cuvantatoare ci mai ales ca mentalitate. Dar sa fie cunoscut ca un descreierat care relativizeaza 100.000.000 de morti si miliarde de vieti distruse in numele comunismului, care promoveaza redescoperirea lui Lenin, Mao si a altor indivizi ale caror actiuni (cu satarul sau cu creionul) au dus la moartea a milioane de oameni.

  Ce vrei tu, Ioana, e sa il las pe Ernu sa fie cunoscut asa cum doreste el sa fie cunoscut – ca un literat cool stangist si idealist si cu prost gust la haine, ca un stangist frecventabil-cool. Doar pentru ca tu vezi prin el, nu inseamna ca studentii aia au timpul, disponibilitatea si interesul de a se uita foarte atent la gremlinul asta antipatic.

 10. Costin Andrieş
  4 noiembrie 2013

  Echipa ILD se relaxeaza dupa o saptamana de scris despre rusi, stangisti si islamisti:

 11. Victor
  4 noiembrie 2013

  Încă nu v-au luat stângiștii la colimator? Săracii, nu au cuvinte și se fac că nu văd. :))

  Stați liniștiți, le-a pierit și șansa cu Roșia Montană, c-au fost izgonite cârpele de acolo.

  Le-a rămas deci șansa de a se afirma literar. Amuzanți comuniștii ăștia. Refugiul în cultură ? :))

 12. Costin Andrieş
  4 noiembrie 2013

  Victor, nici nu ma intereseaza reactia lor, pt ca nu pt ei scriu, ci pentru cei care ar putea fi interesati sa afle ce e de fapt in capul lui Ernu. Am primit mai multe semne ca articolele au avut efect, dar exista inca multi care il cheama la evenimente si rad la bancurile lui cu bolsevici simpatici. De ex Vlad Mixich care inteleg ca a fost presedintele juriului la un concurs pt jurnalisti, Superscriitori, iar din juriu facea parte si Ernu.

  De la Rosia nu au fost alungati, au fost foarte prezenti, fie in persoana sau prin media: Ernu pe crticicatac, Stoiciu pe contributors si probabil si la tv, Rogozanu se plange si el pe la moguliziuni ca demonstrantii nu sunt destul de radicali. Nu se retrag, prin literatura, conferinte, continua sa recruteze si sa formeze creiere. In cativa ani se vor muta molotoavele de pe criticatac in piata universitatii. De fapt, ma astept sa se intample in urmatorul an.

 13. Costin Andrieş
  4 noiembrie 2013

  Iar cand asta se va intampla, ma tem ca de vina va fi Mixich si cei care l-au girat. Ernu e un bolsevic, nu te poti astepta de la el sa faca altceva, dar sa ignori asta si sa il chemi la suete, membru in jurii, comitete si comitii, interviuri si promovare pe hotnews, nu faci decat sa iti aduci contributia la violentele viitoare – pe care criticatacii le tot incita de vreo 3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian