FUNDATIA IOAN BARBUS

Clasa muncitoare merge în paradisul lui Sisif

Clasa muncitoare muncea și visa să ajungă în paradis, atunci când nu era ocupată cu organizarea, declanșarea și finalizarea revoluției menită să zdrobească lanțurile robiei seculare. Salvele crucișătorului Aurora au vestit de pe apa Nevei, iar minunata Auroră boreală a luminat din cer revoluția victorioasă ce a prilejuit deschiderea porților primului paradis al oamenilor muncii. Paradisul dictaturii Proletariatului, paradisul celor ce muncesc, paradisul supremei măsuri de protecție sociala, dealtfel și unica de care au avut parte, Pedeapsa cu Moartea. Nu vă mirați! Asa a botezat eufemistic prima revoluție a clasei muncitoare- Pedeapsa cu Moartea: “ Măsura Supremă de Protecție Socială“. Și măsura asta a “protejat“, social și final, vreo 60 de milioane de oameni, pentru că, generoși, conducătorii clasei muncitoare au decis să fie protejate și celelate clase, prilejuindu-i astfel lui Maiakovski memorabile versuri:

Prin unire,tarie, fermitate si represalii
Haitei întărâtate să-i sucim gâtul!

Versuri sensibile, sociale, supreme și finale, ca și măsura! Fericită, clasa muncitoare nu a observat că dreptul la grevă a fost interzis pentru ca avea acum, în sfarsit aveam mult visatul drept la munca. În paradis toate visele se împlinesc devenind realitate cotidiană.

În timp ce clasa muncitoare sovietică muncea în grădina fericirii supreme, uneori și șaisprezece ore pe zi- lucru de înțeles pentru că atunci când ești privat mult timp de un drept, cand îl primesti încerci să recuperezi timpul pierdut- muncitorii din celelate țări râvneau la Edenul mult visat. Și el a venit, cu întârziere, cu tancul, dar a venit. Pentru clasa muncitoare românească paradisul a devenit realitate nu când s-au auzit salvele Aurorei, ci când au huruit frațește șenilele tancurilor sovietice. Au urmat 45 de ani de marețe realizari, de împlinire prin forța brațelor a visului clasei muncitoare de a fi stăpâna propriului destin. Cincinalele se succedau idilic, șir nesfârșit de sărbători prin muncă. Mareața țară se învăluia mângâietor în falduri roșii de drapel, vegheată cu blânda vigilență părintească de marele Erou între eroii patriei străbune, înflăcărat patriot și revoluționar, genial făuritor de istorie și strălucit ctitor de țară nouă. Ultimii ani au fost apoteotici.


”Flămândului și o bucată de mămăligă rece i se pare placintă“ și “Măcelarului fiecare dorește a-i fi frate sau părinte“, proverbe pe care clasa muncitoare românească le rostea tot mai des, seara, înainte de culcare, în loc de rugăciune. Printre buzele învinețite de frig ce murmurau liturgic aceste rugaciuni, ieșea discret un abur subțire ce încălzea întunericul din case. Razele lunii se reflectau din picătura atârnată țurțur de gura dușului din baie, luminând discret și ecologic prosopul spânzurat, în permanență umed. Scenă a unui paradis casnic ce părea veșnică, până când: “Azi în Timișoara, mâine în toată țara!“ și “Olee, Olee, Olee, Olee, Ceaușeeescu nu mai e!“ au anunțat sfârșitul piesei în 45 de acte. Încă odată clasa muncitoare, sprijinită de “Armata e cu noi!“, zdrobea orânduirea cea crudă și nedreaptă, de data asta nu a burghezo-moșierimii, care sfârșise maiakovskian, ci a cizmarului cârmaci, strălucit ctitor de țară nouă. Paradisul măcelarilor și al băcanilor, reprezentanți de frunte ai clasei muncitoare în acei ani, întâmpinați dimineața, la intrarea în cartier cu un colegial, “Să traiți!“ de vecinii profesori universitari, a disparut ca prin farmec.

Un Zâmbet i-a luat locul! Un Zâmbet pentru liniștea noastră! Clasa muncitoare făuritoarea de revoluții scanda extatic: “Al Nostru, dintre Noi, pentru Noi!”. Apăruseră portocalele și dispăruse salamul cu soia, apăruse sâmbăta liberă și dispăruseră cozile la benzină, apăruseră pașapoartele și dispăruseră rulmenții din țară. Clasa muncitoare era fericită. Revoluția triumfase! Nu pentru toți. Voi ce vreți mă? (“Ne-ați întrebat ce vrem aici/Dar știe toată țara,/ Noi susținem punctul 8/ De la Timișoara./ Vrem libertate, nu comunism/ Și nici schimbări de forma/Și deaceea securiști/ Să nu ne puneți normă.”)

Unii nu vroiau să fie “clasa muncitoare” și pace! Manifestau pe străzi, la Timișoara și București, așa că Zâmbetul a dispărut și… a apărut Iliescu care i-a botezat Golani. Revoluționara clasă muncitoare românească nu a avut un Lech Walesa, dar l-a emanat pe Miron Cozma, nu a avut un Gdansk sau Gdynia, dar a avut Valea Jiului, nu a avut docheri , a avut mineri, așa că Iliescu i-a chemat pe ortaci să sărbătorească închiderea anului universitar la Bucuresti. Aici minerii și-au luat masteratul, înfigându-și târnăcoapele nu în pereții galeriilor de la Petrila, ci în cei ai amfiteatrelor universitare, umplând nu vagonetele cu cărbune, ci fântâna de la Universitate cu trupuri de studenți.

De la “Noi muncim, Nu gândim“ la “Ieși afară javră ordinară“, 21 de ani de matur progres. Unii, cu memoria modelată de comunism, îsi caută și-și regăsesc cu mândrie bățoasă identitatea în “rândurile” clasei muncitoare și acum. Rânduri ce au defilat triumfal de atâtea ori purtând pe umeri sicriele în care stăteau închise Democrația și Libertatea. Muncitori fericiți că aparțin unei sintagme! O sintagmă creatoare de istorie! O istorie ce se repetă sisific permițând clasei muncitoare să meargă înainte fără să învețe nimic din experiențele anterioare. O clasă muncitoare anistorică ce își jalonează astfel mecanic, cu revoluții triumfatoare, din care conducătorii ei ies victorioși iar ea iese infrântă, drumul fără sfârșit către un paradis utopic.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

25 Comments

 1. mariusmioc
  26 June 2011

  O colecţie de frustrări a domnului Calehari. Lipseşte însă Braşov ’87 din această colecţie.
  Apropo de stihurile: „de aceea securiști/ Să nu ne puneți normă”, l-aş întreba pe distinsul autor dacă a izbutit între timp să citească cărţile despre revoluţie ale lui Alex Mihai Stoenescu.

 2. John Galt
  26 June 2011

  „Central banks and governments have so far found no effective way to control, or even monitor, the risks posed by these contracts. In my view, derivatives are financial weapons of mass destruction, carrying dangers that, while now latent, are potentially lethal.”

  Impotriva cui crezi ca au fost indreptate aceste arme, de fapt, daca nu impotriva oligarhilor rusi care „au mintiti poporul cu televizorul”.. ????

  Totul se plateste.

 3. Florina B.
  26 June 2011

  Multumesc pentru articol! Ca si pentru cel despre oamenii-teava. Pacat ca e atat de adevarat… Se pare ca efortul de combatere a amneziei nu va fi niciodata suficient. La Scurtul tratat de sovietologie pentru uzul autorităţilor civile, militare şi religioase (Alain Besancon, Hachette 1976), ar trebui anexate aceste texte scurte despre Gulag, extrase din marchizul de Custine şi cateva repere din istoria clasei muncitoare.

 4. dani f.
  26 June 2011

  Cred ca progresismul / comunismul o sa genereze un nou ev mult mai intunecat decat Evul Mediu, nu de alta dar se pare ca nu scapam nicicum de el. Nici noi, nici restul lumii, nici americanii mai nou.
  E clar unde o sa duca asta… La inca un premiu Nobel pt Krugman, de data asta pt colaps economic, nu pt modele de comert international. Apoi o sa aplice si restul lumii solutiile lui, fiindca comunistii sunt „cool” si asta e tot ce conteaza (vorba lui Mazare)

 5. Seraphim Abel
  26 June 2011

  Bill Gates, Educate Women If You Want Lower Population.

  http://the-tap.blogspot.com/20…..-want.html

  Bill Gates is fronting the world’s Global Vaccination Initiative. He claims it will lower the world’s projected population by 1.5 billion people over ten years. That suggests to me that there is substance in the allegations that vaccines are being used variously to spread disease, and to sterilise people.
  ……………………..

  Why should governments be allowed to poison and sterilize people without the consent of the people being affected. It used to be called genocide. Now it’s taboo.

 6. Nea
  26 June 2011

  Eu n-am citit cărţile lui Alex Mihai Stoenescu dar l-am văzut la tv cum s-a enervat când un interlocutor care părea că ştie ce vorbeşte i-a demontat o teorie despre revoluţie.

  Apoi am aflat că, înainte de a deveni istoric, fusese un biet turnător la secu.

 7. dr pepper
  26 June 2011

  2 | John Galt

  Totul se plateste.

  Google investigation: Is it abusing its dominance?

  Ma bucura stiri de genul asta, nu de alta dar imi dau dreptate
  vor avea soarta anarhistilor lui lenin,
  numai ca ei sunt prea utili sa isi dea seama ca vor sfirsi precum anarhistii lui lenin.

  utility.

 8. Vlad M.
  26 June 2011

  Tov. Mioc, matale nu o sa pricepi ca muncitorii nu au iesit impotriva regimului in calitate de muncitori, ci in calitate de oameni satui de comunism. In schimb, „IMGB face ordine” e avangarda proletariatului pusa pe fapte mari. Nu lasa faptele sa stea in calea obsesiilor tale patologice.

 9. mariusmioc
  26 June 2011

  Vlad, ai o obsesie cu IMGB-ul.
  Dar cine a fost pus de actuala guvernare de dreapta şef la Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor?
  Răspuns: George Costin, fost în decembrie 1989 şef al Gărzilor Patriotice de la IMGB.
  http://mariusmioc.wordpress.co…..ge-costin/
  Pe vremea PSD-ului (legislatura 2000-2004) George Costin a fost doar subsecretar de stat la SSPR. A trebuit să vină dreapta la putere ca să devină secretar de stat „plin”.
  Dacă mai vrei lămurir „ce am cu dreapta?”, o să-ţi mai dau.

 10. John Galt
  26 June 2011

  Dr pepper, aici cred ca gresesti. ???? Politicile antitrust sunt specifice comunismului, nu capitalismului (link cu demonstratia).

  Eu m-am referit mai mult la Mana Invizibila ce DEJA autoregleaza (chiar si prin „tiparirea banilor din nimic”), tot felul de „long term deception strategies” gandite „de partid„. Acolo e adevaratul parjol..

  „The military budget of US is 25 times ours. That signifies that their house is their fortress. Clever.. very clever. It means that we too must build a strong and resistent house, because we can see what’s going on in the world. We know what’s going on. Our comrade Mr Wolf knows who to eat! He devours other countries heedless.. He has no intention of listening to anyone.”

  Min 1:09:40 – 1:11:50

  Fostul vicepresedinte american, Dick Cheney – internat in spital, cu dureri in piept

  Cheney este unul dintre cei mai duri critici ai actualului presedinte Barack Obama, pe care l-a acuzat ca a slabit forta de reactie a Statelor Unite in fata unor eventuale atentate teroriste si ca a tras prea mult de timp pana s-a decis sa trimita inca 30.000 de soldati in Afganistan.

 11. Domnu’ Vlad, pe langa IMGB, incercati sa dezvoltati o obsesie si pentru acordul subiectului cu predicatul, nu de alta, dar v-ar prinde foarte bine…

 12. Englezu'
  26 June 2011

  MMioc te rog striga de 3 ori in scris Jos Iliescu! Apoi de 3 ori KGB&FSB este o organizatie criminala!

 13. bugsy
  26 June 2011

  Mioc, de ce nu te alaturi tu trio-ului blonda, chioru si pticu si formati astfel un quartet de coarde? Ati putea interpreta frumoase cantece patriotice.

 14. Vlad M.
  26 June 2011

  blonda, chioru si piticu
  1. Numai un amarat de liberal ar putea sa isi puna un astfel de nick, trimitere directa la o piesa de „teatru” atat de imbecila ca orice prost ar putea sa se considere prea destept pentru ea.

  2. Numai un amarat de liberal ar folosi mai multe nick-uri pentru a fugi de raspundere.
  3. Numai un amarat de liberal ar putea sa creada ca „primavara araba” a venit in ummah pentru aduce democratia liberala.
  4. Numai un amarat de liberal ar putea sa creada ca istoria merge numai in directia „progresului”.
  5. Numai un amarat de liberal ar putea sa il dea jos pe Gaddafi pentru a-l inlocui cu o serie de Gaddafi.
  6. Numai un amarat de liberal ar putea sa il denunte pe Pinochet ca periculos si sa uite de marxistul Allende.
  Du-te, ba, pe blogul lu’ Duca si porcaieste-ne linistit, sub alt nick, ca pana acum. ????

  To’ar’se Marius Mioc, faci parte din categoria selecta a prostilor care nu vad padurea de copaci. Te deranjeaza derapajele astea si nu te duce mintea aia a ta iluminata de bec ca stanga neaga pana si acum ca Iliescu si gasca au adus doar socialism cu fata umana, unul care nu a ezitat sa arunce tara in razboi civil pentru a pune mana pe putere. „IMGB face ordine!”, „Noi muncim, noi nu gandim!”, „Moarte intelectualilor!” etc. Tg. Mures 1990 (reinfiintarea Securitatii sub alt nume – SRI), mineriade – tot atatea episoade de glorie din istoria stangii pentru care lupti cu atata inconstienta. Mi-e sila de tine.

 15. mariusmioc
  26 June 2011

  Vlad, ce ar trebui să fac cu derapajele astea, să le trec cu vederea? Nu-mi stă în fire.
  Este părerea ta că faptele lui Iliescu despre care pomeneşti (aruncarea ţării în război civil, „IMGB face ordine!”, Tg. Mureş, mineriade) înseamnă „faţă umană”. Eu mă disociez de această părere a ta, nu văd nici o „faţă umană” în evenimentele respective.
  Dar văd că unele din faptele lui Iliescu sînt continuate de guvernarea de „dreapta”. Dacă vorbim de revoluţia din 1989, s-au împărţit pentru muncitorii din platforma IMGB mai multe certificate de revoluţionar decît pentru toată Timişoara. Împărţirea s-a făcut prin asociaţia „23 decembrie Metrou” condusă de George Costin, fost şef de stat major al gărzilor patriotice din IMGB în decembrie 1989 şi a stîrnit proteste vehemente la vremea respectivă. Amănunte la lincul pe care l-am dat.
  Emil Boc l-a numit pe George Costin secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. N-a făcut-o în perioada în care PDL era în coaliţie cu PSD ci abia după eliminarea PSD din coaliţie. Este o numire politică asumată de PDL.
  Politica PDL este de a considera că revoluţia din 1989 a fost făcută de clasa muncitoare şi că cel mai reprezentativ detaşament al clasei muncitoare fiind IMGB. Anume IMGB este întreprinderea unde s-au împărţit cele mai multe certificate de revoluţionar, iar prin numirea lui George Costin de la IMGB ca demnitar al statului de către guvernul Boc se confirmă această linie politică a actualei guvernări.

 16. George Daniel
  26 June 2011

  Mariusmioc, din ce ai citit pana acum pe aici ti-ai facut cumva impresia ca sustinem neconditionat PDL sau macar un nume din acest partid? Daca da, te anunt ca ti-ai facut o parere gresita. Nu sustinem neconditionat niciun partid si niciun lider politic! Suntem impreuna pentru ca avem idei si viziuni comune in 99% dintre subiectele importante. Se intampla ca astazi sa fim mai apropiati de PDL- singurul partid obligat de situatie economica sa faca reforme in acest domeniu, si singurul partid care a facut reforme in domenii precum justitia si afacerile interne. Cand au gresit i-am criticat aici fara menajamente, acum cateva zile era un text scris chiar de Vlad despre Andreea Paul Vass!
  Nu ne cere insa sa-ti spunem de ce nu am putea niciodata sa sustinem coloana a V-a a Moscovei din Romania. Raspunsul la intrebarea asta ar trebuie sa-l gasesti singur, pana nu vei realiza ca ai fost un simplu tovaras de drum.

 17. bugsy
  26 June 2011

  @16, G. Daniel: doar atat – Perfect!

  PS: Mioc e atat de absorbit de piesa de teatru la care a fost figurant (pseudo rev din dec ’89) incat nu va realiza never ever ca a fost/este doar un simplu tovaras de drum. Nu am compasiune pentru el!

 18. mariusmioc
  26 June 2011

  Vă mai tulbur puţin plăcuta socializare de pe acest sait.
  Am văzut la pagina „despre noi” că o influenţă covîrşitoare la formarea personală a autorilor saitului l-a avut postul de radio Europa Liberă.
  În acest context, cred potrivit să reamintesc frumoasele cuvinte rostite de Emil Hurezeanu în 22 decembrie 1989, de la microfonul Europei Libere: “Bate astăzi în România un vînt puternic dinspre NE; este vîntul de libertate”.
  Puteţi asculta înregistrarea emisiunii „Europei Libere” din 22 decembrie 1989 la http://mariusmioc.wordpress.co…..nt-putern/

 19. bugsy
  26 June 2011

  @18: Mioc, esti de-a dreptul penibil. la fiecare postare faci trimitere la blog-ul tau. iti faci reclama fara nici un fel de jena. treci pe la casierie!

 20. Vlad M.
  26 June 2011

  Mioc, sa imi fie cu iertare, dar esti de tot rasul.

 21. mariusmioc
  26 June 2011

  @19 bugsy, blogul meu este principala bază de date disponibilă în prezent pe internet referitoare la revoluţia română. Sînt unii interesaţi să afle adevărul despre acest subiect, chiar dacă tu nu faci parte dintre ei.
  În plus, eu am principiul că atunci cînd fac o afirmaţie trebuie să o şi dovedesc. Oricît ar părea de ciudat, încă mai există persoane pentru care simplul cuvînt a lui Marius Mioc nu este destul. De pildă, domnul Calehari care este un fel de Toma necredinciosul, ar putea să pună la îndoială că în 22 decembrie 1989 de la microfonul Europei Libere s-au rostit memorabilele cuvinte “Bate astăzi în România un vînt puternic dinspre NE; este vîntul de libertate”. Pentru oameni de acest fel e nevoie să pun un linc prin care afirmaţia respectivă este şi dovedită.
  Voi trece la casierie dacă-mi spuneţi cu cît mă plătiţi pentru faptul că, prin comentariile mele, cresc valoarea acestui sait.

 22. Costin A.
  26 June 2011

  Oricît ar părea de ciudat, încă mai există persoane pentru care simplul cuvînt a lui Marius Mioc nu este destul. De pildă, domnul Calehari care este un fel de Toma necredinciosul, ar putea să pună la îndoială că în 22 decembrie 1989 de la microfonul Europei Libere s-au rostit memorabilele cuvinte “Bate astăzi în România un vînt puternic dinspre NE; este vîntul de libertate”. Pentru oameni de acest fel e nevoie să pun un linc prin care afirmaţia respectivă este şi dovedită.
  Voi trece la casierie dacă-mi spuneţi cu cît mă plătiţi pentru faptul că, prin comentariile mele, cresc valoarea acestui sait.

  marius, suferi de megalomanie si de mania persecutiei. daca stii atitea lucruri extrem de importante, ma intreb, de ce ai ramas marginal.. exista o conspiratie impotriva ta?
  iar asta e o opinie pe care mi-am format-o cunoscundi-ti situl de mai multi ani.

  cei care au fost in piata revolutiei nu au fost clasa muncitoare, au fost oameni… intelectuali si mai putin intelectuali. clasele sint irelevante aici.

 23. bugsy
  26 June 2011

  OK Mioc, am inteles! Cu siguranta, stii unde se ascunde Jimmy Hoffa si cine l-a ucis pe JFK! Completare: inainte de a trece pe la casierie, fa-i o vizita si Mildredei „Big Nurse” Ratched!*

  *

 24. Ghita Bizonu'
  26 June 2011

  Mda …..
  Asa la mica brafa cand muncitorii au facut greva sub conducerea lu Walesa intelectualii au venit alatiru de ei …La noi inteoctualii rezistau prin cultura si prin restuiarante cu circuit inchis.
  Al doilea nu clasa muncitoare a facut revolutia de la 1917 …. ici pe cea bplsevica . Ci o mana de intelctuali si o puzderie de insi semicscoliti care isi inchppuiau ca sunt nitse Napoleoni sau macra raskolnikovi ,
  Al treilea ar fi ca nici macar Maiakovski nu a fost muncitor . Ca si tivarasu ala de a ouata proclamatia de la Timisoara era porofesor de socialism stiintfic , adica propagandist cu studii superioare …(stiu ce zic .. am dat de cateva ori examen la cretinsimu stiintific!!).
  Si adevarul maie ste ca POiata universitatii a fost ocuapt de Dinca Gogosaru nu de intelctuali fini … si ca tov Marian Munteanu cel care din balconu luminat era IASCR ist nu muncitor si a fost candidat la presedentie din partea Sarpelui cu Ochelari .
  Nu dragul meu nu este vorba de clasa muncitoare ci de o grupare de intelctuali l###gii care au visuri feroce despre Revolutie si cum vor impusca ei in numele Dreptatii. Si care nu odata urasc clasa muncitoare ptr ca este prea dedata visurilor mic-burgheze (casa, masina , daca se poa o casuta la tara … copil la studii …).
  Oricum este penibila o dreapta antinationala …

 25. calehari
  26 June 2011

  Ghita Bizonu’ @24 Asa la o mica brafa sub tancu la umbra si la o tigara, unul alatiru de altu, pot sa-ti spiun ca ma bucur enorm ca m-ai inteles . Asta spun si eu ca ” nu clasa muncitoare a facut revolutia de la 1917…ici pe cea bplsevica. Ci o mana de intelctuali si o puzderie de insi semicsoliti care isi inchipuiau ca sunt niste Napoleaoni sau macra raskolnikovi”.
  Tancul ala este T34 ? Asta priciis a iest dim mainurile clasei muncitoare ! Cand ne mai scri spune-ne si cum este prim paradisul lui Sisif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi