FUNDATIA IOAN BARBUS

Fasciști peste tot! Să chemăm minerii, berkuții și Mâna de Lucru să ne aducă Liniștea!

EuroMaidan

a. După ce Ianukovici a ajuns la putere promițând că va menține orientarea europeană a Ucrainei, la Summitul de Vilnius a făcut un viraj de 180 de grade și a sărit în brațele lui Putin. Reacția ucrainenilor a fost cel puțin surprinzătoare prin dimensiunea, durata, organizarea “elvețiană” și componența protestelor – sute de mii de ucraineni de toate vârstele, din toate păturile sociale și toate confesiunile s-au mobilizat. În Maidan a fost construit, realmente, un mini-oraș, cu ierarhie strictă, uneori militară, cu granițe, vămi, cantine, dormitoare, universități volante. Extremiștii au fost menținuți marginali în tot acest timp, provocările au fost respinse și, lucru extrem de rar în demonstrații de asemenea durată și dimensiune (comparați cu Occupy Wall Street), magazinele au rămas deschise fără teama de a fi jefuite – civilitatea a dominat Maidanul timp de luni de zile, până când Ianukovici a cedat presiunilor Moscovei, care îi cerea insistent să intervină violent împotriva protestatarilor. Când asta s-a întâmplat, spre meritul lor, ucrainenii au rămas pe poziții, asta în ciuda sprijinului anemic venit din partea Occidentului. Au obținut singuri debarcarea președintelui subordonat Moscovei.

b. Fără Ucraina, Rusia nu este un Imperiu, iar Putin se visează imperial. “Dispariţia URSS este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut” spunea Putin, nostalgic, în urmă cu mai puțin de trei ani. În manualele școlare rusești istoria este adaptată ambițiilor lui Putin: elevii învață despre Stalin că ar fi fost „cel mai glorios lider sovietic”, despre gulag, că a fost necesar întăririi Rusiei, despre Marea Foamete din 1937, care a făcut 1,5 milioane de victime, că e un soi de floare la ureche în comparație cu războaiele și rasismul americanilor. Biserica Ortodoxă Rusă tipărește azi calendare care îl glorifică pe Stalin; “să fii american este o crimă” spunea în urmă cu câțiva ani Alexandr Dughin, arhitectul și părintele spiritual al Eurasiei lui Putin. Persecuțiile sălbatice la care a fost supusă, în perioada stalinistă, Biserica Ortodoxă Rusă și credincioșii ruși sunt justificate de același Alexandr Dughin ca fiind o etapă necesară, obligatorie, de “purificare” a ortodoxiei de elementele “îmbibate de spiritul occidental”.

c. În timp ce, pentru uzul Occidentului, Ministrul rus de externe Lavrov acuza pe protestatarii de la Kiev de antisemitism, iar canalul TV în limba engleză al guvernului de la Moscova, Russia Today (rt.com), descrie protestatarii din Maidan ca fiind “fasciști”, “naziști” și “antisemiți”, un alt discurs era oferit de regimul pro-rus al lui Ianukovici pentru uz intern. Pagina de facebook și siturile trupelor speciale de miliție Berkut, trupe subordonate lui Viktor Ianukovici și Rusiei (care au ucis aproximativ 100 de protestatari), îi descriu pe opozanții lui Ianukovici drept “fasciști”, “naziști” și “sioniști”, marionete ale evreilor.

Liderul Comunităților Evreiești din Ucraina, Yosyf Zisels, a declarat că regimul Ianukovici duce o intensă campanie de provocare și răspândire a pornirilor antisemite. Paginile web ale apropiaților regimului erau pline de materiale antisemite, care susțineau că evreii au organizat Majdanul. Site-ul Berkut susținea că totul e o conspirație evreiască și își îndemna angajații să-i bată pe toți manifestanții, fără excepție.

Zisels, care este și vicepreședinte al Congresului Mondial Evreiesc, a subliniat că acest tip de propagandă antisemită copiază fidel modelul din Rusia, dar a adăugat că aceasta nu va funcționa în Ucraina. Zisels: The enforcers are being brainwashed that Maidan has been organized by the Jews, so they must beat everyone.

The Ukrainian Independent Council of Jewish Women a trimis în ianuarie 2014 o scrisoare deschisă lui Victor Ianukovici și ministrului de interne, în care li se atrage atenția asupra paginii de facebook a unității speciale Berkut, în care se află o “concentrație mare de antisemitism”. Pagina conține titluri precum “Evreii sunt colaboratori ai naziștilor, evreii sunt în subordinea Wehrmacht-ului, Luftwaffe și Kriegsmarine, colaboratorii evrei, sioniștii sunt complici ai lui Hitleri, trupele sionist-naziste” (detalii, aici, aici și aici).

Experta ucraineană în studii religioase, prof. Ludmyla Fylypovych, scrie pe scrie site-ul Religious Information Service of Ukraine“tentativele de a discredita Maidanul, descriindu-l ca antisemit, sunt o provocare organizată, nu de jos, ci conform unui plan atent realizat”. “În ianuarie, în cursul unei singure săptămâni, au avut loc două atacuri organizate împotriva evreilor. Cu toate acestea, vicepreședintele Congresului Mondial Evreiesc și președintele Asociației Organizațiilor și Comunităților Evreiești (Vaad) din Ucraina, Joseph Zissels, a declarat că Maidanul nu a fost implicat în aceste violențe, ordinul venind de la guvern.” Experta ucraineană amintește că, drept răspuns la agresiune, “comunitatea din Maidan s-a oferit să păzească toate sinagogile din capitală pentru a proteja vizitatorii de atacuri similare”. Pe 10 februarie 2014, risu.org.ua relatează“la rugăciunea în memoria protestatarilor uciși cu gloanțe de forțele speciale, în Kiev, au participat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucrainene, ai Bisericii Ortdodoxe a Patriarhiei de la Kiev, Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Bisericii Catolice și reprezentanți ai comunității evreiești și protestante.”

Istoricul ucrainean evreu, Vitali Nachmanovici, scrie într-o scrisoare adresată comunității evreiești din lumea întreagă că “modus operandi și circumstanțele nu lasă nici o îndoială în privința vinovaților. Cu siguranță nu este vorba de o izbucnire de agresivitate din partea “antisemiților de pe Maidan””. Vitali Nachmanovici spune că “huligani protejați de forțele de ordine” produc atacuri “pentru a-i face pe evrei să creadă că sunt victimele “adepților lui Bandera” […] dar evreii au înțeles că sunt folosiți de guvern pentru a crea panică” . Autoarea subliniază faptul că “nu doar ucrainenii protestează, dar și rușii, armenii, bielorușii, tătarii din Crimea. Evreii sunt de asemenea pe poziții.”

Publicația evreiască tabletmag.com, într-un articol de ieri 25 februarie 2014, vorbește despre implicarea evreilor ucraineni în protestele Euromaidan. Articolul are subtitlul “Rusia a asemuit protestele cu pogromuri, dar evreii s-au alăturat mișcării pentru că ceea ce în joc e un viitor independent”. Conform autoarei, Amelia Glaser, ar fi fost convenabil pentru Vladimir Putin dacă protestele din Kiev și din intreaga Ucraină s-ar fi dovedit a fi extremiste și ostile evreilor. Iată câteva pasaje: “Unele rapoarte sugerează faptul că mare parte din violențele stradale au fost inițiate de așa-numiții huligani Titushki, angajați pentru a transforma protestul pașnic într-unul violent… Unii trolli de pe internet au făcut insulte antisemite, dar nu liderii mișcării Maidan… Mulți organizatori ai protestelor din Ucraina sunt intelectuali evrei… Vadym Rabynovych, președintele Congresului Evreiesc Ucrainean a dat o declarație în care a caracterizat relația dintre protestatari și comunitatea evreiască ca fiind “tolerantă și pașnică”… Unii evrei născuți în Ucraina, care au emigrat în Israel și au activat în armata israeliană, s-au întors la Kiev pentru a sprijini cauza cu expertiză militară.”

De asemenea, Dawid Wildstein, evreu polonez, fiul scriitorului și jurnalistului Bronisław Wildstein, a fost prezent la Kiev aproape tot timpul, de la începerea protestelor. Iată ce scrie el despre prezența unor „simboluri extremiste” (steagurile roșu-negre ale UPA) pe Maidan: “Simbolurile pe care le poartă o parte dintre manifestanți nu înseamnă pentru aceștia referința la evenimente istorice reale. Ele sunt o expresie a opoziției față de ceea ce se întâmplă acum, și nu afirmarea unor crime din trecut. Așa se întâmplă, de exemplu, cu steagurile UPA. Majoritatea ucrainenilor nu au habar că acea armată a comis crime împotriva polonezilor. Ei știu doar că UPA a luptat contra sovieticilor. Astfel, se ajunge la situații paradoxale. Când statuia lui Lenin a fost răsturnată la Kiev, în mulțime fluturau mai multe steaguri UPA. Atunci când oamenii care le purtau au văzut ce mult mă bucur de prăbușirea monumentului acelui criminal, au început spontan să scandeze: “Polska, Polska!”.”

d. Comunitatea musulmană și-a exprimat de asemnea susținerea pentru protestatarii din Maidan, prin muftiul Said Ismagilov: “We are extremely concerned by the blatantly undemocratic laws that were passed on January 16 and which were passed with all imaginary and unreal violations of voting procedures. […] These are very resonant, dishonest laws that violate basic freedoms, including religious ones”, a declarat acesta. Șeicul Said a declarat în ianuarie că musulmanii din Crimea și Kiev au participat la demonstrații și au fost prezenți în principalele piețe din țară.

Urmează un răspuns excesiv de generos pentru Costi Rogozanoouh. Dacă vă grăbiți, puteți sări peste el, direct la sumarul video de 1 minut realizat special pentru astfel de situații de Olavo de Carvalho.

Maidan, Kiev, 23 ianuarie 2014. sursa foto: Varlamov.ru

Fasciști, fasciști peste tot!

“Propaganda rusa – la sediul central- pare disperata si intrata in vrie. Incearca orice, cu ambele maini, aruncand in dreapta si stanga cu toate chestiile vechi si noi din dotare. Reteaua occidentala e activata la maximum. Mult peste limita prudentei. Poti vedea cam de 48 de ore amprenta agentilor de influenta in mass media si NGO-urile occidentate cu claritate. E chiar amuzant. Rusii alearga acum ca o gaina fara cap desi au bagat in sistemul asta de agenti si idioti utili sute de milioane”, scrie Dragoș Paul Aligică despre încercările disperate de discreditare a protestelor Euromaidan împotriva subordonării față de Rusia a liderilor ucraineni.

În octombrie 2013, Le Figaro relata că Moscova spionează azi la fel de mult ca în timpul Războiului Rece, cu precădere în spațiul ex-sovietic; că serviciile secrete ruse sunt la fel de active acum în Franţa, ca în 1985.

Regimul Putin nu face un secret din faptul că aruncă bani grei în controlul și influențarea internetului și rețelelor de socializare de către serviciile sale secrete.

Critic Atac a acuzat recent pe cei de la hotnews.ro, nici mai mult, nici mai puțin decât de practici fasciste din cauza unui articol care lua act, în mod absolut neutru, de faptul că discursurile Critic Atac și cel al Vocii Rusiei (organ media al Moscovei), vis a vis de protestele din Ucraina, sunt practic identice: “Si unii si altii condamna cam cu aceleasi fraze cheie “lovitura de stat”, acuza opozitia de “fascism” si “extremism” si reproseaza Uniunii Europene ca gireaza o serie de actiuni nedemocratice, in dezacord cu valorile democratice.” Articolul de pe hotnews.ro nu emite judecăți de valoare, constată, rece, un fapt.

Reacția lui Costi Rogozanu a fost, dacă îmi este permis să folosesc termenul, “visceral” anti-anticomunistă, condamnă “Neoconservatorismul pur sînge…” al celor de la hotnews.ro . Nu căutați înțelesul cuvântului “neoconservatorism”, nu veți găsi altceva decât “imperialism”, “intervenționism”, “capitalism”, toate americane, sau subsidiarele lor finanțate de oculta yankee. E un termen folosit cu aceeași furie de neo-comuniști și de neo-fasciști/neo-legionari etc, atât de criticataci, cât și de grupuri gen Noua Dreaptă/Totul Pentru Țară etc. Un termen umbrelă folosit în general de antiamericani și anticapitaliști pentru a desemna tot ce nu ne place, tot ce e mai malefic și mai capitalist pe lume. Omul are o marotă, asemeni putinistului Mircea Platon: “neoconii”, și e bucuros să se alieze cu oricine în aceasta cruciada împotriva “Marelui Satan”. Ce urăsc criticatacii este însăși filosofia liberală. Individualismul civic le provoacă repulsie, visează la un nou mileniu colectivist, la un paternalism de tipul socialismului bolivarian al lui Chavez și Maduro. Cei care se opun sunt “fasciști”. Punct. Limbajul “Scânteii” lui Silviu Brucan.

Acum, dacă manifestările criticatac&co se încadrează în fenomenul descris mai sus de Dragoș Paul Aligică, nu știu, iar opinia mea este irelevantă. Un lucru este cert: pe toată perioada protestelor Euromaidan, cu precădere în ultimele zile, a existat o zonă a publicisticii internaționale și românești care încearcă să impună o anumită “narațiune” asupra evenimentelor, și anume, că Euromaidanul este dominat și definit de “fasciști” și “neo-naziști”, sau controlat de evrei și americani. Himere plăsmuite de imaginația înfierbântată a stângiștilor de pretutindeni, aliați acum, convenabil, cu diverșii fascistoizi.

La câteva ore după reacția criticatac, Rogozanu afurisește din nou hotnews-ul pe voxpublica patronată de Cozmin Gușă – cel încântat de “coincidenţa simpatică” de nume dintre Victor Ponta și Vladimir Putin (VP). Patronul voxpublica speră ca această coincidență va produce o “pozitivere a relaţiei bilaterale economice cu Rusia”. În același articol, Costi Rogozanu numește ILD “nişte fascişti de doi bani”. (btw, hotnews nu “coabitează” cu ILD, nici invers).

“Fasciști” ai spus?

“Liniște și program normal la televizor”

linie

Cred că pentru a cuprinde corect înțelesul acestor acuzații e necesar să înțelegem contextul, dispoziția sufletească și ideologia care îi motivează pe emițători. Asta voi încerca să fac mai jos.

Rogozanoouh, faimos deja pentru sintagma “Am tinut cu minerii”, folosește tactica patentată într-un foileton publicat pe blogul lui și pe același voxpublica de fostul disident și consilier al lui Dan Voiculescu, Dorin Tudoran (ba chiar luat în calcul ca posibil candidat prezidențial felixiot), pentru a ataca presa băsistă: aruncă în stânga și în dreapta, în sus și în jos, înăuntru și înafară cu “extremiști”, folosindu-se de ceea ce este perceput ca fiind un soi de călcâi al lui Ahile al hegemoniei băsiste, anume, inliniedreapta.net.

La fel ca și Dorin Tudoran, C. Rogozanu ignoră fasciștii de la el din ogradă. Despre putiniștii, maoiștii și leniniștii care publică texte pe criticatac, nici nu mai vorbesc. Dacă pe blogul lui Dorin Tudoran este permis, deci încurajat, un astfel de “discurs de exterminare”, cum îl numește Horia-Roman Patapievici:

Tovarasului neomarxist Tismaneanu ar trebui sa-i fie interzis accesul in Romania din motive de igiena si sanatate publica. Ca tuturor comerciantilor de otravuri. Ma rog lui Dumnezeu ca Basescu sa plateasca intr-o zi pentru insulta incalificabila de a-l numi pe fiul bolsevicului in fruntea comisiei aleia al carei rol primordial fost sa ascunda si stearga urme, nu sa caute criminaii”…

… pe criticatacul lui C. Rogozanu și V. Ernu, și pe voxpublica lui Cozmin Gușă, sunt publicate astfel de producții:

[…] am văzut la televizor că minerii făceau ravagii în Bucureşti. Normal. Doar golanii începuseră primii. Am strîns puţin din ochi la primele imagini cu tineri prinşi şi bătuţi groaznic. Dar am trecut peste destul de uşor […] Iliescu ne-a eliberat de Ceauşescu, cum îşi permit ăia din Piaţa Universităţii să o ţină langa cu folk (folk!)!? […] Ţara asta era compusă 90% din mineri în cuget şi-n simţiri. Bucureştenii i-au întâmpinat cu bucurie şi flori […] în anii 90, pe cînd eram prepuber, am ţinut cu minerii pentru că vroiam linişte şi program normal la televizor.” … sau, în timpul protestelor din 2012 care au dus la ceea ce, după toate exigențele poate fi numit o “lovitură de stat”: “Aş vrea să-i văd [pe mineri] în Bucureşti lipindu-se de manifestaţiile de la Piaţa Universităţii [pentru a-l da jos pe tiranul Băsescu].”

În traducere liberă, pentru că în 90 am ținut cu iliescu și minerii, aș vrea că aceștia să se prezinte din nou în București ca să planteze panseluțe în capetele “fasciștilor”, ca să aducă “linişte şi program normal la televizor”.

Fascismul roșu

Într-un articol publica în urmă cu un an, Costi Rogozanu scria despre Hugo Chavez: “Puţini lideri politici au fost mai demonizaţi de Vest decît Hugo Chavez. Noaptea trecută au apărut şi titluri previzibil ignorante şi rău-voitoare: “dictatorul”, Venezuela mai “liberă” şi alte prostii, vehiculate inclusiv de diverşi “fanatici ai democraţiei” […] Chavez a reuşit să păstreze în viaţă filonul socialist într-o mare neoliberală – America Latină ar fi arătat mult mai rău azi fără un Chavez…” Ca argument, C. Rogozanu citează un articol din presa pe care el o numește “de centru-dreapta” (The Nation, publicație hard-left după toate standardele): ““Dictatura” lui Chavez e un basm.”

Câteva cifre din “basmul” dictaturii lui Chavez:

“În timpul președinției lui Chávez au murit de moarte violentă mult mai mulți venezueleni (150.000) decât soldați americani în războaiele (însumate) din Coreea, Vietnam și Irak. Asasinatele, răpirile și extorsiunile fac parte din viața cotidiană de teroare a venezuelenilor… Chavez are alianțe cu toate axele răului de pe fața planetei, sprijină, de exemplu, pe criminalii narcomarxiști FARC din Columbia, teroriștii de la ETA, Tupamaros etc. Este aliat cu Iranul și Corea de Nord, cumpără arme din Rusia, colaborează strâns cu China și Belarus”, scrie Anca Cernea.

Dacă Venezuela a avut noroc cu Chavez, România a fost mai puțin norocoasă, iar C. Rogozanu se vede obligat să înșire la finalul articolului cinci nefericiți care s-au sinucis, evident, din cauza capitalismului.

Despre Hugo Chavez, “fascistul roșu”, Vladimir Tismăneanu scrie: “Combinând bufoneria grotescă, farsa politică şi demagogia xenofoba, colonelul Chavez a simbolizat oportunismul stângist în forma sa cea mai agresivă. Este vorba despre un fascism roşu, întrucât metodele şi aspiraţiile acestui personaj nu difereau esenţial de cele ale lui Mussolini: statism, cultul liderului, colectivism tribalist, mesianism indigenist, anihilarea rivalilor, persecutarea focarelor de autonomie civică… Fascismul roşu al colonelului Chavez este salutat de cercuri dintre cele mai diverse: de la teocratul islamist iranian Ahmadinejad la impenitentul marxist sandinist Daniel Ortega. Să-l ascultăm pe Carlos Rangel, gânditorul care, asemeni brazilianului Olavo de Carvalho la ora actuală, a detectat natura patogenă a acestui conglomerat: „Dintr-un anumit punct de vedere, fascismul este un fel de socialism, un socialism machiavelic care îşi bazează reacţia împotriva liberalismului (şi, aş adăuga, împotriva conservatorismului-VT) pe utopia unei societăţi fără clase şi pe transformarea naturii umane“. Chavez a murit, demagogia sa nu.”

De morții, răniții și torturații din Venezuela acestor momente, sau de cei din Ucraina, nu îi pasă lui Rogozanoouh. Este conștient de ce se întâmplă în aceste zile în Venezuela, dar puțin îi pasă. Costi nu are simț moral. Moralitatea e o vorbă popească, spunea Lenin. E moral doar ce servește Cauza. A mai spus-o și criminalul Neceaiev.

Merită notat că pornirile critice ale lui Rogozanu legate de Noua Dreaptă, de neo-legionarismul fraților Roncea, de blogosfera ortodoxistă etc, atâtea câte sunt, rămân episodice. Nu extremismul antidemocratic îl deranjează pe Rogozanu, ci conservatorismul liberal. Nu pierde niciun prilej să impungă cu proletară mânie în direcția intelectualilor “băsiști”, marele blestem al acestei țări. De la Baconschi la Tismăneanu, de la Patapievici la Cărtărescu, de la Pleșu la Mihaieș, sunt cu toții ticăloși, nemernici, ipocriți etc.
În același timp, Rogo recomandă, în numele liniștii și programului normal la televizor, să citiți și dați mai departe texte despre „mâna de lucru” care amenință să-i „strângă de gât” pe capitaliști.

Oare mai este nevoie să amintesc inclinațiile fasciste, în cel mai propriu sens al cuvântului, ale colegului Claude Karnoouh? Mai este nevoie să amintesc simpatiile național-bolșevice (un coctail ideologic exploziv) ale celor de la Critic Atac, aceiași care dau lecții de democrație și împart sentințe morale tranșante? Despre asta puteți citi:

Vasile Ernu, veriga lipsă dintre Ribbentrop și Molotov. Înfrățirea demențelor ideologice

În următoarele zile, mai multe detalii despre legăturile dintre “publiciștii de stânga” de la Critic Atac, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Eurasia lui Vladimir Putin.

Între timp, vă las cu Olavo de Carvalho:

update
Olavo de Carvalho: “Să vă dau un exemplu. Într-o anumită dezbatere, un individ m-a făcut fascist. I-am răspuns, “Fascistă e mă-ta!” El s-a prefăcut scandalizat și a spus “Aha, nu sînteți pregătit pentru o dezbatere democratică!” Eu i-am răspuns: “Cine nu este pregătit pentru o dezbatere democratică este mă-ta!” Atunci el a tăcut din gură și s-a mulțumit cu explicațiile mele.

Așa trebuie tratați acești oameni, pentru că ei își arogă privilegiul de a monopoliza insulta. A face pe cineva fascist și nazist este o insultă monstruoasă, iar ei au făcut din asta ceva obișnuit. Dacă un individ își arogă dreptul de a mă face fascist, el îmi acordă dreptul de a-l înjura, pe el cu toată familia lui, folosind ce termeni doresc. Dacă eu spun că mama lui e o prostituată, este mai puțin grav decît dacă l-aş face fascist. Recurgerea la insultă în aceste momente reașează lucrurile la locul lor, pentru că dacă mă faci fascist și nazist tu îmi atribui crime îngrozitoare, în timp ce doamna mama dumneavoastră nu făcea decît să își comercializeze favorurile sexuale fără să facă rău nimănui.

Aceasta este una dintre tehnicile prin care poți sparge această logica. Sigur, poți da și un răspuns mai intelectualizat, dar nu trebuie să îl dai acelui individ. Explicațiile le poți da unui public care le merită. De exemplu, putem să explicăm că nici un comunist nu are dreptul să facă nazist pe nimeni, pentru că nazismul nu ar fi ajuns niciodată un pericol pentru umanitate dacă nu ar fi existat ajutorul și stimulentele oferite de Uniunea Sovietică.”

Olavo de Carvalho despre monopolul insultei și ipocrizia stîngii

Update: Consilierul lui Putin, inregistrat cand le dadea instructiuni extremistilor din Ucraina

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

31 de comentarii

 1. Liv STOmer
  26 februarie 2014

  Lolllll………

  ceea ce este perceput ca fiind un soi de călcâi al lui Ahile al hegemoniei băsiste, anume, inliniedreapta.net.

  …….la asa Ahile, asa calcai!!! Eu unul, ma simt mandru ca am scris la “calcaiul” :d !!

 2. Liviu Crăciun
  26 februarie 2014

  vasile ernu revine cu cifre
  “Cît costă Ucraina şi cine o cumpără sau de ce după Februarie vine Octombrie?” (http://www.criticatac.ro/24972/cit-cost-ucraina-cine-cumpr-sau-de-ce-dup-februarie-vine-octombrie/)

  de meserie fiind scriitor si blogger, vasile ernu isi bazeaza analizele si recomandarile economice pe concluziile unor economisti reputati;

  cum ar dl Jacques Sapir (aici – http://russeurope.hypotheses.org/1822); cine este dl Sapir? wikipedia spune: “a well-known specialist of Russia economy” si “one of the most famous and influential heterodox economists of France”; pozitionarea sa politica este “à la gauche de la gauche”, adica la stinga stingii; sustine politic partidul comunist francez si frontul national, partide si orientari care la o privire superficiala par opuse, insa ii imbratiseaza doctrina economica si orientarea prorusa; un alt sustinator de seama al doctrinei economice a dlui sapir este nimeni altul decit dl putin care se foloseste de recomandarile sale in initiativele sale economice

  de aceea nu e deloc surprinzator faptul ca dl sapir o felicita recent pe d-na marine le pen pentru recentele victorii electorale si saluta incalzirea relatiilor intre frontul national si kremlin (http://valdaiclub.com/europe/64040.html)

  in urmatoarele zile asteptam cu interes si analiza economica a dlui vasile ernu despre venezuela; dl sapir a publicat-o deja pe a sa pe 21.02 – The economic situation in Venezuela (http://russeurope.hypotheses.org/2016); este o analiza economica serioasa, realizata la fata locului la cererea guvernului venezuelean si releva stiintific, cu cifre destabilizarea produza de burghezia venezueleana in incercarea acesteia de a rasturna revolutia bolivariana;

  insa dincolo de cifre si extremisti de dreapta, economistul sapir nu pierde din vedere oamenii, el vede poporul si durerea acestuia: “To this must be added the psychologically induced behavior of the population, left anxious and helpless by the illness and death of President Chavez and seeking to accumulate consumer goods as a means of preserving its savings.”

  dl sapir nu doar prezinta situatia, dinsul ofera, tot la cererea guvernului venezuelean, si solutii, dintre care enumeram: “to durably deprive the opposition from its means of action”, pedepsirea valutistilor care se imbogatesc neutilizind cursul oficial, controlul mai strict al exporturilor si importurilor (spre ex un importator sa poata cumpara valuta necesara doar cu 24 de ore inainte de o tranzactie), stimularea economisirii in rindul poporului, etc

 3. Anca Cernea
  26 februarie 2014

  așa arată lumea cu criticatacul în sus:

  Băsescu e dictator, Ianukovici – șef de stat legitim, puciul USL din 2012 e ok, fuga lui Ianukovici e puci, suta de morți de la Kiev nu face cât 1/2 de Costică Spiridon, mortul-înviat de la Pungești, Maidanul e antisemit, berkuții și Lavrov sunt Institutul Wiesel, ILD e fascist, minerii sunt democrați, Rusia e gigea, America e nashpa

  că bine le zice Olavo de Carvalho…

 4. Anca Cernea
  26 februarie 2014

  Uite cum se face istoria: ăsta e spiciul de 2 minute care a hotărât soarta președinției lui Ianukovici. Maidanul nu a acceptat înțelegerea negociată de Ianukovici cu politicienii din opoziție și cu cei 3 miniștri de externe rusofili – era exact ce-i convenea lui Putin, Ianukovici ar fi rămas președinte până în decembrie 2014.

  As the crowds carried open coffins of victims to the stage where he and opposition leaders stood, Parasiuk, his voice breaking, jumped to the microphone.
  “We ordinary people are saying this to the politicians who stand behind us: ‘No Yanukovich is going to be a president for a whole year’,” he said to roars of support from the crowd.
  “Our kinsmen have been shot and our leaders shake hands with this killer. This is shame. Tomorrow, by 10 o’clock, he has to be gone,” Parasiuk declared.

  If Parasiuk had not made the intervention he did, someone else would have, one diplomat opined.
  Looking back on that heady Friday night, Parasiuk, who headed a “self-defence” unit with a membership of between 40 and 130 fighters, defended his sharp criticism of Klitschko and the other opposition leaders.
  “Everything that had been achieved had been by the people of the Maidan. But they had achieved nothing,” he said in an interview in a restaurant in downtown Kiev.

  “My declaration from the stage had one aim: to tell the opposition: ‘Understand this. That if you do not fulfil our conditions then things will be as we decide, not as you decide’.”
  “We simply told them: ‘Lads, act decisively because if you don’t, we will’,” Parasiuk said.

  http://nypost.com/2014/02/25/meet-the-man-who-forced-ukraines-president-to-run-for-his-life/

 5. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  All-Ukrainian Jewish Congress: Antisemitism Not on the Rise

  The Russian media and some foreign media outlets have expressed concerns about rising antisemitism, neo-Nazism, and ultra-radical nationalism in the wake of the Ukrainian revolution. To be sure, the right wing organization Pravyi Sektor, or “Right Sector,” and the Svoboda party are nationalist organizations linked with some radical ideologies. A very prominent Jewish Ukrainian, Vadim Rabinovich, writes that on the whole, these ideologies don’t play a key role in the majority of what has transpired in Ukraine, and antisemitism is not on the rise. — Ed.
  http://www.interpretermag.com/all-ukrainian-jewish-congress-antisemitism-not-on-the-rise/

  16 iulie 2013

  WASHINGTON — Several conservative bloggers repeated talking points given to them by a proxy group for the Ukrainian government — and at least one writer was paid by a representative of the Ukrainian group, according to documents and emails obtained by BuzzFeed.

  The Ukrainian campaign began in the run-up to high-stakes Ukrainian parliamentary elections last year, and sought to convince skeptical American conservatives that the pro-Russian Party of Regions, led by President Viktor Yanukovych, deserved American support. During that period, articles echoing Ukrainian government talking points appeared on leading conservative online outlets, including RedState, Breitbart, and Pajamas Media.

  The emails and documents, which include prepackaged quotes from election officials and talking points that some writers copied nearly word-for-word, offer a glimpse into how foreign governments dodge tight Justice Department regulations on foreign propaganda to covertly lobby in the United States: The payments were routed through a front group in Belgium to an American consultant, who has urged writers not to cooperate with a reporter investigating the campaign.

  One of the writers who participated in the campaign, who spoke on the condition of anonymity and because of lingering qualms about the arrangement, they said, described being offered $500 for a blog post praising Ukraine’s ruling Party of Regions. The payment was arranged by George Scoville, a libertarian media strategist, and Scoville’s name was on the check, the source said.

  An email from October 26, 2012 shows Scoville inviting writers to join a conference with Mikhail Okhendovskyy of Ukraine’s Central Election Commission. The call was organized by the European Centre for a Modern Ukraine, a Brussels-based group headed by Leonid Khazara, a former senior member of parliament from the pro-Russian Ukrainian president Viktor Yanukovych’s Party of Regions. According to its website, it is a “a unique ‘Modern Ukraine’ organisation based in Brussels and operating internationally as an advocate for enhancing EU-Ukraine relations.”
  In practical terms, the ECFMU exists to promote Yanukovych and the party — but its nominal independence means that its representatives in Washington do not need to register as foreign agents and make the extensive disclosures required under that program. Instead, the only evidence of its activity comes in the far more relaxed domestic lobbying disclosure law, which shows that the Brussels-based group employs two well-connected Washington lobbying firms, The Podesta Group and Mercury/Clark and Weinstock.

  One email from October 29, the day after the election, shows Scoville sending out documents full of exit poll results and prepackaged statements from election observers.
  “I just wanted to share the attached documents with you in case you were interested,” Scoville writes. “You’re under no obligation to write anything, but I wanted you to have this info in case you were feeling nostalgic and/or entrepreneurial :)”.
  “But in all seriousness, if you could spend a few minutes today tweeting about the results using #ukrainevotes and promoting some of the pieces you wrote, that would be very helpful to us,” Scoville writes.

  mai mult http://www.buzzfeed.com/rosiegray/exclusive-how-ukraine-wooed-conservative-websites

 6. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  fara legatura, evident, am primit un mesaj, personal, pe google+, de la nimeni altul decat Ovidiu Hurduzeu:
  https://plus.google.com/u/0/+CostinAndrie%C8%99/posts/dyFkSX8KJCW

  Daca neocominternistul Tismaneanu este pro-maidan, inseamna ca versiunea ruseasca a evenimentelor este chiar adevarata. 

  tot fara legatura, evident, iata ce scria Bogdan Duca pe facebook, in timp ce zeci, sute de mii de ucraineni isi plangeau mortii in maidan:

  duca ucraina nazisti

  nu am urmarit prea mult ce s-a scris despre asta, dar am observat ca exista destui jurnalisti din ro care au cazut prada dezinformarii putiniste, care relativizeaza situatia in asa fel incat sa nu mai poti face diferenta intre demonstrantii impuscati si lunetisti.

  un exemplu (pe aceasta cale il salut) este Teodor Tita, de la digi24, daca imi amintesc exact:
  https://www.facebook.com/teodorul/posts/10202107460226156

  29 ianuarie:

  un pic de dat cu batul prin gard

  – poezia repetata pana la greata care intepreteaza luptele de strada din ucraina drept “pro-europeni albi, puri si inocenti vs rusofili violenti si rai” e doar partial adevarata. pe strazile din kiev nu-s doar hippioti cu flori in par si omologi de-ai anei blandiana.

  asta e ceea ce a inteles Teodor, pana la greata. pentru ca citeste, nu am inteles exact ce. apropo, evident ca nu erau hipioti cu flori in par. confruntat cu Putin si cei subordonati lui, nu prea ai ce face cu hipioti. si apropo, hipiotii cu flori in par au fost inventati intr-un moment exact, in timpul razboiului rece, si demonstrau impotriva americii, servind intereselor urss, miscare alimentata de urss. cereau “pacea”, adica iesirea americii din razboaiele din coreea de n si vietnam. iesirea din razboiul din vietnam s-a soldat cu vreo 3 milioane de morti. cea din razboiul din coreea s-a soldat cu coreea de nord. cam atat, deocamdata, sa nu ii dam flood lui Teodor.

  au murit inclusiv politisti (probabil impuscati). multi au fost raniti. avem acolo inclusiv extrema dreapta din specia cea mai dezagreabila. nu inteleg de ce orice om rational ar fi solidar cu asa ceva.

  Teodor, Au început să apară confirmări ale scenariului – confrom sitului polonez niezalezna.pl Procuratura din Kiev a declarat că 3 demonstranți și un polițist au fost împușcați cu aceeași armă. Procurorul Oleksandr Charłow a adăugat că “investigațiile durează, dar în acest moment, pe baza raportului balistic, putem afirma cu certituine că este exclusă posibilitatea ca crimele să fi fost săvârșite cu arme din dotarea Ministerului de Interne sau de proveniență internă.” Acesta a adăugat că scopul crimelor a fost destabilizarea situației în țară.

  – sistemul politic ucrainean este mai degraba produsul unei negocieri intre oligarhi de diverse culori (elita extractiva a lui acemoglu) si mai putin rezultatul unui proces transparent si legal. iulia timosenko, de ex, e orice dar nu ioana d’arc a democratiei slave

  aha, iar jurnalistul nostru se contrazice in randul urmator:

  – a nu se uita ca ianukovici a fost ales democratic. alegeri libere. alegeri recunoscute de comunitatea internationala. asta nu il face frecventabil dar, pana ieri cel putin, era legitim.

  dar nu doar ca se contrazice, ignora faptul ca Ianukovici a fost ales pentru ceva, pastrarea traseului pro-UE al Ucrainei, si a facut cale intoarsa in bratele lui Putin. Care Putin, nu e USL, trimite luntistii dupa tine.

  – nu e niciun dubiu ca ianukovici a scapat lucrurile de sub control si probabil o sa isi sfarseasca zilele prin vreo puscarie locala sau internationala, daca nu cumva si mai rau. insa la fel de clar e ca in momentul asta opozitia oficiala nu stapaneste strada. sau, daca o stapaneste, e la fel de vinovata ca ianukovici pentru victimele de ieri si de azi-noapte.

  ucigasi + victime = aceeasi mizerie!

  -prioritar e sa nu mai existe victime de nicio parte. e mai putin important “viitorul” rostit emfatic si fara continut. cu cat sunt mai multe victime cu atat sansele unei intoarceri la democratie sunt mai mici.

  peace, man!! imagine there’s no reality!

  […]

  – strict din perspectiva romaniei, oricat de cinic ar suna, o ucraina pacificata, fie si cu ianukovici presedinte, e de preferat uneia in care grupuri de cetateni ataca depozite de arme iar diversi zarghiti declara independenta orasului sau a satului in care traiesc.

  auzi, ba, demonstrantilor, cum adica nu va place Putin? ucraineni vor program normal la televizor, si Liniste!

  long story short: empatia e buna dar nu in exces. ca sa citez ziarul adevarul de acum 23 de ani: ucraina are nevoie de liniste. restul e negociabil.

  “am tinut cu minerii”

  A debate focusing on the current events in Ukraine, its implications for the future of the country and for the region. Guests include Romania journalists that have been in Kiev in the past months as well a live conversation with the WEF Global Shapers Kyiv Hub and also Ukrainian activists.

  This event is organized by the Global Shapers Bucharest Hub. Entrance is free. Please share to all those interested @ Casa de Cultura a Studentilor, 61, Calea Plevnei

  Speakers:
  Radu Ciorniciuc, Casa Jurnalistului
  Matei Barbulescu, Journalist/Civic Activist
  Teodor Tita, Digi 24
  Svitlana Masharovska, Curator, Global Shapers Kiev Hub
  Valentine Gladkykh. Chief Adviser, Verkhovna Rada’s Secretariat of Ukraine

  Moderated by: Oana Popescu. Global Focus Centre

  https://www.facebook.com/events/1464840473730929/

 7. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  din cate stiu, autorul acestui citat e Alexandr Dughin, comparati-l cu cele de mai sus:

  “There was a coup d’etat in Kiev. The atlanticist liberal-nazi junta has come to power. This junta is a part of American hegemony network, a segment of the new world order that is desperately trying to save itself.

  The coup d’etat in Ukraine is the success of this network activity. I remind that this all happened because of Yanukovych’s step to rapprochement with Russia. Everything else is just a cover.”

 8. b.s.
  26 februarie 2014

  Despre abrogarea legii „limbilor regionale” ce puteti spune? E o masura ingrijoratoare si sovina, din punctul meu de vedere. Alta prioritate nu avea noua „putere” in chiar prima zi?

 9. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  După alungarea lui Ianukovici ministerul român de Externe a considerat util să dea publicităţii varii declaraţii ameţite şi un comunicat interminabil. Unul în care, ca şi cum ar fi fost formulat de ministerul de Externe de la Moscova, se exprimă prolix îngrijorarea în legătură cu abrogarea de către noile autorităţil de la Kiev a legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. Tardiv, după difuzarea acestui comunicat a înţeles se pare Titus Corlăţean că miza abrogării legii nu fusese defel dreptul copiilor din Herţa ori nordul Bucovinei de a studia în limba română, ci proeminenţa regională, din anumite zone, a limbii ruseşti.
  Evident, în lipsa explicaţiilor, abrogarea acestei legi de către noua putere ucraineană poate fi interpretată la rigoare ca un derapaj naţionalist. Iar preocuparea pentru dreptul sacrosanct al copiilor minoritari de a învăţa în limba maternă e cât se poate de legitimă. Dar a deplânge ritos şi apăsat, preţ de vreo 7 paragrafe, un demers aparent marginal, înainte de a bâigui câteva cuvinte, într-un paragraf final al comunicatului, despre susţinerea de către România a „aspiraţiilor pro-europene ale poporului ucrainean” e jalnic. Şi nu poate face plăcere decât celor ce contestă legitimitatea noilor autorităţi din Kiev.

  https://inliniedreapta.net/lavedere/petre-m-iancu-nevoia-europei-de-romani/

 10. b.s.
  26 februarie 2014

  Daca tot ati aratat pornirile antisemite ale oamenilor fostului presedinte, m-as fi asteptat sa pomeniti si despre persoanele influente din tabara cealalta care gandesc cam la fel. Nu „cazurile izolate” sunt de interes aici, ci e vorba chiar de „baietii” lui Tyahnybok, care, colac peste pupaza, a primit vizita lui McCain in decembrie, nitel inainte sa inceapa scandalul. http://www.businessinsider.com/john-mccain-meets-oleh-tyahnybok-in-ukraine-2013-12

 11. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  b.s. de Intalnirea lui mccain, O stiu, probabil o gafa, o neatentie din entuziasm pentru opozitie, in orice caz, o tampenie. Nu cunosc detalii, nu mi se pare important, ai vazut reactiile comunitarii evreiesti, singura afectata de antisemitismul de care vorbim. Am totusi o intrebare:cum e cu “interzicerea limbii romane”, sa inteleg ca nu mai e o problema? Ce faci, schimbi subiectul poate-poate se prinde ceva?

  De cand grija asta mistuitoare pt nazistii ucraineni antirusi, care au ramas totusi marginali? nimic despre national bolsevicul/nazisto comunistul de la presedintia Rusiei? Sau ne intereseaza extremistii doar daca nu sunt pe placul rusiei, indiferent cat de relevanti sunt si ce functii au?

  Bogdan, fara suparare. Genul asta de soparle eu nu le mai tolerez, cel putin la articolele mele. Salut.

 12. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  “Antifascistii” au venit.

 13. Anca Cernea
  26 februarie 2014

  bs, vestit pentru alergia sa la extremisme, roncisme, naționalisme și legionărisme,
  ca și lavrov, nu poate dormi de antisemitismul lui Tiahnybok

  chiar, bs, nu-i scrii o scrisoare, ceva, lui Lavrov, să-ți exprimi sprijinul pt Rusia?

  bs, poți fi mândru de stăpânul tău Putin,
  eeehei, câți a omorât el… și ce putere are, câți o să mai omoare, în Rusia și în lume
  printre alții, câte cozi de topor și câți idioți utili care i-au slujit și de care, la un moment dat, nu va mai avea nevoie
  (unii îi prezic un viitor sumbru și lui Ianukovici în Rusia, s-ar putea de-acum să stea în drum, într-o zi o să fie găsit mort, lovit de un meteorit)
  Tiahnybok n-a omorât pe nimeni și nu deține putere, nici influență, nici măcar pe Maidan, ce să mai vorbim de noul guvern al Ucrainei
  de altfel, nu m-ar mira ca Tiahnybok să fie coleg cu tine, bs, adică să slujească la Putin, că prea vine la fix pe propaganda voastră

  Costin, eu zic totuși că bs nu are nevoie de o pauză de comentat pe ILD, ci de un bilet one way

  mai lipsea doar să vină aici să se văicărească de cum au fost vandalizate statuile lui Lenin, obiecte de cult pentru secta lor – nu asemuia Putin al lor mumia satanistului din mausoleu cu moaștele sfinților creștini?

 14. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  In ro, pro-usl, pro psd, pro fostii si actualii comunisti, fostul pcr; international, pro-putin pana la capat. Genul asta de oameni nu au ce cauta aici. Sa citeasca si sa distribuie punctele propagandei putiniste pe siturile lui legionaro-fascist-comunist-putiniste. Hihi, dar vai, m-am contrazis. Nu m-am contrazis, asta e dughinismul pe care il sustine. O ideologie criminala cap-coada dar bs e atat de preocupata de antisemitismul lui McCain.

  Cum sa nu fie McCain atacat de rusofili? Azi a spus ca Rusia a invadat Ucraina, ca Rusia trebuie sa primeasca statust de paria, ca Georgia trebuie sa intre in NATO, scutul antiracheta trebuie extins, sanctiuni, sa se vorbeasca pe sleau despre Putin care, chiar daca Kerry si Obama zic ca nu e asa, a Reinceput Razboiul Rece, ca Putin vrea imperiu.

  Acum vreo ora stii ce a spus Obama, prrsedintele socialist, comunistoid, care a votat MEREU pentru avort dar si pt infanticid si casatoria gay etc, dar de care bs nu va spune nimic de rau nici tras de limba?

  A spus ca dacA Putin vrea Crimea, sa o ia. Si ca el continua discutiile cu Putin.

  Asta a spus, de asta e atacat mcCain si bs e coplesit de grija pentru lunetistii din Maidan, nu pentru aia impuscati in cap.

  Asta e bs. Ar trebui vazut cine finanteaza PV. Banuiesc un varan pe acolo. Duhneste de la cativa kilometri.

 15. Anca Cernea
  26 februarie 2014

  Maidanul nu a avut poziții extremiste; de la începutul manifestațiilor și până astăzi, a cerut numai lucruri care sunt cu totul și cu totul compatibile cu democrația: demisia lui Ianukovici, revenirea la Constituția din 2004, alegeri anticipate, judecarea celor vinovați de crime, eradicarea corupției.
  Extremist e Dughin, extremist e Putin, cu toate slugile și slugulițele lui. Putin a declanșat vărsarea de sânge în Ucraina, Putin încearcă acum să o rupă în bucăți și, în general, toată activitatea lui Putin de când e la putere în Rusia e un șir nesfârșit de crime: tâlhării, asasinate, omoruri în masă.
  Nu știu ce scrie Tiahnybok în programul Svoboda; orice tâmpenie o fi acolo, ea nu s-a regăsit în cererile și propunerile Maidanului – rezultă că Tiahnybok este cu totul marginal (dacă nu chiar infiltrat) în politica ucraineană, ca să aibă Vocea Rusiei și bs ce să scrie pe internet.

  Ce mi se pare mai revoltător e strâmbătatea minții și mai ales a simțului moral al adepților „creștini” ai lui Putin-Ianukovici.

  Raționamentul lor vine cam așa: Maidanul e impur, e acolo unul, Tiahnybok. E drept că nu a făcut nimic extremist până acum, dar a zis din gură și ar putea face. Și pentru că Tiahnybok e pe Maidan și el ar putea face, atunci devine ok un criminal ca Ianukovici, nu mai vorbesc de un megacriminal ca Putin – care deja au făcut.
  Devine ok să pui miliția să bată cu bestialitate manifestanții, să tragă în ei cu muniție de război. Devine ok să răpești oameni din spital, să-i torturezi și să-i lași morți/în comă, dezbrăcați, pe câmp, în ger, să moară. Devine ok să pui infractori să bată lumea prin Kiev, între altele, să atace sinagogi, ca să aibă alde bs și tovarășii lui ce să scrie pe internet. Devine ok ca tâlharul de Ianukovici să se lăfăie în palatele lui fabuloase, cretine și de prost gust extrem, în timp ce poporului jecmănit, adus la disperare de mizerie și de corupție nu i se recunoaște dreptul de a protesta.
  Dacă Tiahnybok e prezent pe Maidan, și el ar putea face nu-știu-ce, cf. moralei putiniste a lui bs, ucrainenii nu mai au niciun drept. Nu mai pot cere să fie independenți de Rusia, trebuie să stea sub cizma lui Putin. Nu contează ce vor ei. Nu mai pot cere să fie respectați, nu se mai pot indigna când sunt omorâți, bătuți, torturați, jefuiți, batjocoriți, de autoritățile care ar trebui să fie în slujba lor.

  bs știe să facă mare caz de creștinism
  dar nu-l interesează faptul, descris aici în multe articole, că BISERICILE CREȘTINE DIN UCRAINA AU SUSȚINUT MAIDANUL,
  asumându-și toate riscurile; greco-catolicii au fost amenințați direct cu scoaterea în afara legii!
  internetul e plin de poze cu preoți, care se roagă, spovedesc, vorbesc cu oamenii, îi întăresc, îi ajută, îngrijesc răniții, îi ascund în biserici, adună morții,
  riscându-și, la rândul lor, viața
  în cele mai grele momente ale luptelor, precum și în orice zi pe Maidan, au răsunat din megafoane rugăciuni, predici și slujbe

  față de cruci, icoane, statuia Maicii Domnului de la Fatima, care au fost și sunt simboluri ale Maidanului,
  simbolistica taberei lui Putin-Ianukovici se rezumă la statuile lui Lenin care au fost dărâmate (fiind bocite de Lavrov) și la tabloul grețos al lui Ianukovici nud, găsit în vila lui extravagant-țopească

  nu știu dacă le-au spus șefii lor lui bs și celorlalți propagandiști „ortodocși” că Patriarhul putinist, kaghebisto-bișnițarul Kiril, e disperat că îi pleacă Biserica Ortodoxă Ucraineană care ținea de Moscova!
  Sinodul acestei biserici a dat un comunicat în care condamnă violența lui ianukovici – alăturându-se astfel celorlalte două biserici ortodoxe din Ucraina, greco-catolicilor, romano-catolicilor, protestanților, evreilor și musulmanilor!
  Or fi ținând ei de Moscova, dpdv canonic, dar sunt și ei oameni, creștini, ucraineni, nu pot să fie de partea criminalilor!
  În prezent, ierarhia ortodoxă care ținea de Moscova e gata să discute cu Patriarhul Filaret al Kievului și cu Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală unirea celor trei biserici ortodoxe din Ucraina!!!!

 16. Anca Cernea
  26 februarie 2014

  Încă o vorbă, despre „urmașii hitleriștilor” de care zicea un alt propagandist citat pe acest fir.
  În primul rând, Bandera, șeful UPA, nu a fost hitlerist. A comis crime îngrozitoare, dar nu ca hitlerist. Caracterul criminal al unui individ care omoară și își pune oamenii să omoare – cu cruzime, populație civilă, necombatantă, lipsită de apărare, care nu făcuse rău nimănui – este indiscutabil și nu depinde de faptul că acele crime s-au săvârșit sub semnul zvasticii sau nu. Dar e penibil să vorbești prostii. Bandera a fost chiar băgat de nemți într-un lagăr de concentrare. Bandera este considerat erou de unii ucraineni de astăzi, pentru că au nevoie de un simbol cu care să se identifice, habar n-au de crimele lui Bandera și nu știu despre el și UPA decât că au luptat împotriva sovieticilor.
  Chiar dacă Bandera ar fi fost hitlerist, „urmașii hitleriștilor” e o tot formulă stupidă. Pentru că nu ADN-ul contează, ci referința la o anumită moștenire istorică, morală, politică.
  Dacă zici „urmașii hitleriștilor” în sens genetic, adică îi învinuiești pe descendenții fizici ai respectivilor că poartă cromozomi greșiți, nu te deosebești prea mult de ceea ce zicea ideologia hitleristă în privința vinii de a purta anumite gene și nu altele.
  Dacă zici „urmașii hitleriștilor” în sens politic, ideologic, cultural, atunci trebuie să dovedești că oamenii ăia au chestii hitleriste în program și/sau în acțiuni.
  Dacă ai un minim de bună-credință, te uiți la ce cer manifestaníi de pe Maidan, între care unii poartă steaguri roșu-negru, te uiți la toate comunicatele, cererile, pozițiile exprimate de liderii recunoscuți ai Maidanului și nu poți să nu constați că nu e nimic extremist în ele. Vorba lui Costin, nici măcar o fracțiune din extremismul unui miting ocupist – care cere, cât se poate de firesc, moarte bancherilor, moarte capitalismului, industriei, Americii, Israelului și alte astfel de pretenții moderate. Și care sparge cât ai clipi câteva bănci și magazine, ca să-și întărească spusele.

  Dar mai e ceva, ceva atât de bătător la ochi, încât nu poate să-i scape decât unei slugi a rușilor sau unui individ cretinizat complet de spălarea pe creier ideologică, lipsit total de orice urmă de bun-simț.
  Nu Maidanul e moștenitorul și apologetul crimelor lui Bandera, PUTIN ȘI IANUKOVICI SUNT MOȘTENITORII ȘI APOLOGEȚII CRIMELOR LUI LENIN, STALIN ȘI URSS. Moștenitorii direcți, dpdv istoric, moral, cultural, politic, până și economic.
  Asta e absolut evident. Nici nu încearcă nimeni să ascundă. Uitați-vă la secerile și ciocanele de la Soci. Putin și Ianukovici sunt rezultatul direct al URSS, toată puterea lor e construită pe crimele sovietice, dacă nu erau crimele sovietice, nu exista Putin, nici Ianukovici.
  Mai mult, Putin, Ianukovici și regimurile lor zic în gura mare, cu toată nerușinarea posibilă, că sunt mândri de trecutul sovietic și nu vor altceva decât să-l învie.
  În cazul celor care se dau patrioți români și nu pot să-i sufere pe ucraineni fiindcă ne-au luat ținuturi românești, aceeași absurditate.
  Nu ucrainenii ne-au luat ținuturile, ci rușii, Stalin.
  Taberele care se confruntă acum în Ucraina nu sunt decât două: Maidanul și Putin.
  A condamna Maidanul pentru crimele istorice ale lui Stalin și a te da, pentru asta, de partea lui Putin, moștenitorul direct al lui Stalin, e o dovadă de deficit moral-cognitiv care depășește și psihiatria, poate că ține de competența exorciștilor – nu știu, să întrebăm pe unul care se pricepe.

 17. gordievski
  26 februarie 2014

  Cine e b.s. ? E un raspandac? E o coada de secure? De vazut conexiunile si de unde vine lumina…

 18. Anca Cernea
  26 februarie 2014

  păi, lumina cred că e clar de unde-i vine
  cât despre finanțare, vorba lui Costin, n-ar strica să ne mai interesăm

 19. Anca Cernea
  26 februarie 2014

  NAZIȘTII ACȚIONEAZĂ ÎN UCRAINA
  Da. A fost demascat nazistul. Dar nu era de partea indicată de cozile de topor susmenționate.
  Individul care a fâlfâit steagul rusesc la Harkov nu era un tânăr ucrainean simpatizând cu Putin, așa cum se zvonise pe internet, nici măcar rus din Ucraina.
  E RUS DIN MOSCOVA, SIMPATIZÂND CU HITLER ȘI LUCRÂND PENTRU PUTIN – nimic mai firesc.

  sursa: niezalezna.pl

 20. Anca Cernea
  26 februarie 2014

  A propos de ce ziceam la @16:
  Mitropolitul Onofrei, capul Bisericii Ortodoxe din Ucraina (MP) – una din cele trei, cea subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova – a făcut un apel către Patriarhul Moscovei Kiril, ca acesta să-și ridice glasul împotriva confruntării dintre ruși și ucraineni și în apărarea integrității teritoriale a Ucrainei.
  Rugămintea IPSS Onofrei e cât se poate de creștinească. Să vedem ce va face Preakaghebenia Sa Kiril.

  sursa: wpolityce.pl

 21. Vincentiu Cernea
  26 februarie 2014

  Episcopul de Lvov al Bisericii Ortodoxe ce tine de Patriarhia Moscovei cere retragerea rusilor din Ucraina:
  http://risu.org.ua/en/index/all_news/ukraine_and_world/international_relations/55571/
  Mitropolitul capelan militar al Bisericii Ortodoxe ce apartine Patriarhiei Moscovei binecuvinteaza soldatii ucrainieni ce apara integritatea tarii:
  http://risu.org.ua/en/index/all_news/state/national_religious_question/55569/

 22. Anca Cernea
  26 februarie 2014

  5 martie 2014
  Rabinul Șef al Ucrainei, Yaakov Dov Bleich, îi acuză pe ruși că pun la cale provocări antisemite.
  Bleich a comparat comportamentul Rusiei cu cel al naziștilor înainte de Anschluss – invadarea Austriei în 1938.
  Înainte de a se întâlni cu John Kerry, rabinul a declarat că îi va cere acestuia să fie ferm cu Putin, să mute summit-ul G8 la Kiev și să trimită ajutor militar Ucrainei.

  sursa: RISU

 23. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  @b.s.

  iata, lucrurile incep sa arate exact asa cum promitea Putin ca or sa arate:

  Priest: Ukrainian Catholics flee Crimea to escape threats of arrest
  Father Milchakovskyi said that he and his family and at least two-thirds of his parishioners have left for Ukrainian-controlled territory on the advice of Archbishop Shevchuk (pictured above) (CNS)

  Members of the Ukrainian Catholic Church are fleeing Crimea to escape threats of arrest and property seizures, a priest has said.

  “The situation remains very serious, and we don’t know what will happen — the new government here is portraying us all as nationalists and extremists,” said Father Mykhailo Milchakovskyi, a parish rector and military chaplain from Kerch, Crimea, who was speaking to the Catholic News Service just four days after Russia finalised the region’s annexation.

  “These attacks are nothing new. In them we trace an echo of everything our martyr-Church experienced in the not-so-distant Communist past,” he said.

  Ukrainian Catholics experiencing ‘total persecution’ in Crimea

  Kyiv, Ukraine, Mar 18, 2014 / 04:10 pm (CNA/EWTN News).- As the Russian president signed a bill to annex Crimea Tuesday, the Ukrainian Greek Catholic Church in the peninsula has been experiencing what a Church official calls “total persecution.”

  “At this moment all Ukrainian Greek Catholic life in Crimea is paralyzed,” Fr. Volodymyr Zhdan, chancellor of the Stryi eparchy in western Ukraine, told CNA March 18.

  From 2006 to 2010, Fr. Zhdan served as chancellor of the Odesa-Krym exarchate, which encompassed both the mainland port city of Odesa and the Crimean peninsula.

  Since late February the peninsula has seen the emergence of pro-Russian troops, who have taken control of its airports, parliament, and telecommunication centers.

  Referring to the kidnapping of three Ukrainian Greek Catholic priests in Crimea by pro-Russian forces over the weekend, Fr. Zhdan stressed that one such case could be called a mistake, but that “multiple kidnappings are not an accident.”

  in cuvintele lui dughin, asta e e opera de purificare a bisericii ucrainene de elementele occidentale.

  b.s., sper ca esti multumit. Putin stiu ca este.

 24. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  Meanwhile in Russia:

 25. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  Consilierul lui Putin, inregistrat cand le dadea instructiuni extremistilor din Ucraina

  Un apel telefonic interceptat, in care principalul consultant ideologic al lui Vladimir Putin, Aleksandr Dugin, da indicatii separatistilor rusi din sud-estul Ucrainei, a starnit reactii dure in Ucraina.

  Inregistrarea conversatiei lui Dugin, totodata si consilier al purtatorului de cuvant al Dumei de Stat al Federatiei Ruse, cu sotia extremistului Pavlo Gubarev, Katerina, a aparut pe internet pe 29 martie, starnind revolta ucrainenilor, informeaza BY24.org.

  Retinut de Serviciul de Securitate al Ucrainei, liderul separatistilor din Donetk, Pavlo Kubarev, i-a cerut sotiei sale, Katerina, sa-i tina locul si sa actioneze in numele sau pe toata perioada intemnitarii sale.

  In aceasta calitate, femeia l-a contactat pe Dugin, iar in timpul convorbirii avute de cei doi, acesta i-a garantat Katerinei Gubarev sprijinul Moscovei si i-a dat instructiuni cu privire la actiunile ce trebuie savarsite de extremistii pro-rusi din sud-estul Ucrainei.

  Conform lui Dugin, prima directiva a Moscovei este sa-i considere tradatori pe toti politicienii care participa la alegerile prezidentiale ce se vor tine pe 25 mai, inclusiv pe conducatorii Partidului Regiunilor, principalul partid rusofon din tara.

  Este recomandat sa i se arate inca incredere lui Viktor Ianukovici, iar separatistii nu ar trebui sa colaboreze in nici un fel cu noul guvern de la Kiev, ci din contra, sa “actioneze intr-un mod radical”, incat sa incite un razboi civil, subliniind: “Kremlinul este determinat sa lupte pentru independenta sud-estului Ucrainei”.

 26. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  pro-rusii ii scapa pe ucraineni de fascisti, antisemiti si nazisti:

  Donetsk leaflet: Jews must register or face deportation
  Fear replaced communal atmosphere in Donetsk’s Jewish community as armed men handed out a leaflet Passover eve calling on Jews register their religion and property with the interim pro-Russian government or face deportation and loss of citizenship.

  Donetsk, a Ukraine province with 4.3 million people – 10 percent of Ukraine’s population – and 17,000 Jews, is home to much of the country’s heavy industry, and is thus the biggest prize of the eastern regions where pro-Russian separatists have captured government buildings in the past week.

  The leaflet, signed by Chairman of Donetsk’s temporary government Denis Pushilin, was distrbiuted to Jews near the Donetsk synagogue and later in other areas of the city where pro-Russians activists have declared Donetsk as an independent “people’s republic”, defying an ultimatum from Kiev to surrender.

  “Dear Ukraine citizens of Jewish nationality,” the flyer began, “due to the fact that the leaders of the Jewish community of Ukraine

  supported Bendery Junta,” a reference to Stepan Bandera, the leader of the Ukrainian nationalist movement which fought for Ukrainian independence at the end of World War II, “and oppose the pro-Slavic People’s Republic of Donetsk, (the interim government) has decided that all citizens of Jewish descent, over 16 years of age and residing within the republic’s territory are required to report to the Commissioner for Nationalities in the Donetsk Regional Administration building and register.”

  The leaflet detailed what type of documents the Jewish citizens would need to supply: “ID and passport are required to register your Jewish religion, religious documents of family members, as well as documents establishing the rights to all real estate property that belongs to you, including vehicles.”

  If the message was not made clear enough, the leaflet further stipulated the consequences that would come to those who failed to abide by the new demands: “Evasion of registration will result in citizenship revoke and you will be forced outside the country with a confiscation of property.”

  To add insult to injury, the leaflet demanded the Jews pay a registration fee of $50.

  “I do not intend to register, I am 32, I have lived in Donetsk my entire life and have never had to deal with anti-Semitism until I laid eyes on this piece of paper. Though I take it very seriously, I am uncertain of its authenticity.”

  Jenia from Israel, who also received the letter from a Jewish acquaintance, said “the Jews in Donetsk are uncertain of anything; it is unclear who is responsible for the leaflet and who controls the city at the moment.

  “We don’t feel safe like we used to because of the political instability in the area; there isn’t a legitimate president or sovereign. Currently Donetsk is ruled by a junta.”

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4510688,00.html

  intre timp, b.s., abrogarea legii „limbilor regionale” s-a dovedit un fals, dezinformare ruseasca pe care tu ai inghitit-o fara discernamant. rusia incearca acum sa destabilizeze toata ucraina si ocupa , incet-incet, orase din estul taraii. dar tot rusia are dreptate, sunt sigur, tot stalinistul de la conducere.

  si un articol interesat:

  There is no other country in which the Ukrainian crisis triggered such a divisive and self-searching debate as in Germany. This is not surprising. Germany, Russia and Ukraine are tied to each other in an uncomfortable embrace of history, politics, economics and personal relations. Germany is Russia’s most important trading partner in Europe. It is the most dependent of all the Western European nations on Russian gas and oil. It exports more into Russia than any other EU country. It has established long-standing political ties. Germany’s ex-Bundeskanzler Schröder sits on the board of Gazprom and has been a vocal defender of his friend Putin in the last few weeks.

  But the connection runs much deeper than that. Germany and Russia have often found common ground in history. Germany’s foreign policy has always harbored two competing camps: those who favoured stronger ties with the West and those who favored a German-Russian alliance. The Molotov-Ribbentrop pact was not conjured from thin air. It was at least partially rooted ideologically in the co-operation treaty of Rapallo of 1920 (which linked two countries shunned by the rest of the world and included a secret military assistance protocol) and the tireless work of Russophile diplomats such as the then ambassador Friedrich Werner von Schulenburg. Germany is the only country in the West, in which part of the population has shared a socialist past with Russia and Ukraine. Most importantly, however, Germany and Russia have been linked by a complicated nexus of historical shame, guilt and redemption. It is here that the Ukraine and the current crisis take center stage – and Putin is playing these sentiments with virtuoso.

  Famously Putin spoke in German to the German Bundestag in 2001. Yet he started his speech in Russian, forcing almost all members of Parliament to don their headphones. This small but important detail was emblematic of the two-pronged approach Putin uses towards Germany – a country he knows, or at least believes he knows – well. Before he presented himself as the jovial Germanophile, capable of communicating with Germans in their own tongue, he established his credentials as Russia’s representative, one of the four powers that theoretically occupied Germany as late as 1989. In his recent pronouncements pertaining to the Ukrainian and Crimean question, Putin also uses a double discourse when addressing Germany. He conjures up the specter of fascism in the Ukrainian West – a term designed to stop any German response in its tracks – and he appeals to potential Germany sympathy for bringing fellow nationals back into the motherland. He simultaneously reminds Germany of their historical guilt and expresses understanding of at least part of their historical crimes. As a consequence, a schizophrenic situation has arisen, in which Putin enjoys support in Germany from the far left and the far right.
  – See more at: http://hnn.us/article/155236#sthash.fCE12DbT.dpuf

 27. Liviu Crăciun
  26 februarie 2014

  costin
  nu e asumat de nimeni fluturasul; separatistii neaga
  http://www.timesofisrael.com/pro-russians-in-donetsk-deny-calling-for-jews-to-register/

 28. Mihaela Bărbuş
  26 februarie 2014

  Eu as pastra pe un raboj faza asta cu fituica antisemita. Chiar daca nu si-a asumat-o nimeni, o sa vedem macar cui foloseste (poate ca la pussy riot).

 29. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  liviu, stiu ca neaga, la fel au negat si cand au intrat in Crimeea, apoi in Ua de s si e , sau cand li se reproseaza ca invadeaza tari vecine.. nu? Kerry Confirms Report That Jews In Ukrainian City Told To Register

 30. Costin Andrieş
  26 februarie 2014

  uite cum se face treaba, cum se duce lupta antifascista a lui Ernu si Rogozanu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian