FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Interviu Anatol Șalaru: Românii din Ucraina sunt azi omorâți de ruși. Când Ucraina va învinge, vom fi împreună cu ei în NATO și UE

După ce numărul doi din AUR, Claudiu Târziu, a devenit vedetă internațională (mai ales la Moscova), cu anunțul că vrea să dezmembreze Ucraina cot la cot cu rușii, l-am sunat pe Anatol Șalaru pentru un interviu. Voiam să înțeleg mai bine care sunt consecințele ieșirii halucinante a marelui “îmblânzitor” și ” adevărat bărbat de stat” care vrea să ne “supună” – cum chiar el ni se recomandă.

“Noi nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. (...) Bucovina de Nord, nu poate fi uitată. Sudul Basarabiei nu poate fi uitat. Ținutul Herța, Transcarpatia. Tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele aceluiași stat!”, spunea Claudiu Târziu, pe 24 ianuarie, la Iași.

Concluziile lui Anatol Șalaru au fost scurte și abrupte:

1. “frontierele europene pot fi schimbate doar cu metodele rusești, cu invazie militară, cu un război, cu izolare totală a României și înscrierea României în rândul țărilor paria: Iran, Coreei de Nord și Rusia”.

2. “Românii din Ucraina sunt azi omorâți de ruși”, nu de ucraineni, iar dacă vrem să fim alături de ei, trebuie să ajutăm Ucraina să câștige războiul și să intre în NATO și UE.

interviul

“România nu a fost niciodată o țară mai suverană ca astăzi”

Costin Andrieș: Exista declarația lui Claudiu Târziu, pe care a făcut o de Ziua Principatelor Române din 24 ianuarie, la Iași, în care descrie suveranitatea ca nefiind posibilă decât prin unirea cu Republica Moldova, a zis de Basarabia de Sud. a zis de nordul Bucovinei, de ținutul Herța și de Transcarpatia, acolo unde o să se ia la harta cu ungurii. Ce mi se pare cel mai interesant, pe de o parte, este cum văd ucrainenii genul ăsta de declarații, cum le văd aliații, NATO. Ce fel de efecte are, adică ce fel de consecințe are genul asta de declarație în Alianță? Mă gândesc, ce este cel mai important de zis? Cel mai important este să înțelegem care sunt consecințele. Să zicem ne interesează… pe mine mă interesează cum văd ucrainenii, dar să zicem că ne interesează mai puțin. Pe mine mă interesează ce înseamnă pentru România? Să zicem că “Romania First!” Ce înseamnă pentru România chestia asta? Pentru interesul României?

Anatol Șalaru: Înainte de a discuta despre declarația lui Târziu, vreau să să reamintesc că niciodată România nu a fost mai suverană ca astăzi. Când a fost suverană România, atunci când se subordona Moscovei și Moscova, Kremlinul, Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, făcea politica externă a tuturor țărilor socialiste, când eram membri al Pactului de la Varșovia și membrii CAER și aveam toți aceeași sărăcie, același regim dictatorial, sau când eram vasalii Imperiului Otoman, sau când eram ocupați, o parte din România, de Austro Ungaria sau când eram printre cele mai sărace țări din Europa? Astăzi, România este o țară sigură, o țară protejată, cum n-a mai fost niciodată, o țară care are propria politică externă și o țară care are propria politică economică. Foarte multe partide din astea din Europa, partide de dreapta, partide ultra stângiste care sunt împotriva NATO, împotriva civilizației occidentale, folosesc această retorică: cândva era mai bine, cândva eram independenți, acum nu mai suntem. Când eram independenți? Când fugeau românii, treceau Dunărea înot ca să fugă în Iugoslavia și de acolo, în Occident. Sau astăzi, când pot călători oriunde și se pot angaja oriunde? Referitor la ce s-a declarat la Iași, la de Ziua Unirii, de către Claudiu Târziu – ce s a întâmplat în 1940 este o consecință a Pactului Molotov-Ribbentrop.

Raptul teritorial din 1940 a fost făcut de către Rusia, când s-a luat o parte din România, din teritoriile românești. România a pierdut atunci partea de est a Moldovei, România a pierdut Bucovina de Nord, România a pierdut Ținutul Herța. După ce a fost luată în componența Uniunii Sovietice, aceste teritorii au mai fost reîmpărțite. O parte s-a dat la Ucraina, s-a format Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Deci Stalin a făcut ce știe el mai bine, să taie și să dezbine. Ceea ce se întâmplă astăzi, după 1991, când s-a destrămat Uniunea Sovietică, și țările foste membre, republicile unionale și-au declarat independența – astăzi, o parte din aceste teritorii se află în componența Ucrainei. Se află în componența Ucrainei și România și toată lumea a recunoscut acest lucru. România nu a avut niciodată pretenții teritoriale față de Ucraina, la fel cum România nu a avut pretenții teritoriale față de Republica Moldova, care este și ea o consecință a Pactului Molotov-Ribbentrop.

“Se înșală amarnic cei care cred Rusia va câștiga războiul și ne va da teritoriile istorice românești”

Costin Andrieș: Să fiu avocatul diavolului. Este bine așa? Nu ar trebui să avem pretenții teritoriale? De ce să nu avem? Au fost ale noastre, Târziu zice că au fost ale noastre.

Anatol Șalaru: Este un subiect foarte sensibil. Ceea ce s-a întâmplat și soarta românilor de acolo ne doare pe toți în egală măsură. Și guvernul ucrainean, și Uniunea Sovietică au dus o politică de deznaționalizare a românilor care se află pe teritoriul Ucrainei. Dar statul român are altă politică. Statul român nu este revanșard, Statul român nu are pretenții teritoriale acum față de Ucraina. Mie mi se pare că după status quo-ul care s-a instaurat în lume după al doilea Război Mondial, situația se bazează pe faptul recunoașterii teritoriilor naționale, teritoriilor tuturor țărilor, și România are câteva acorduri semnate cu Ucraina, prin care recunoaște aceste frontiere, care există astăzi – Ucraina. Dacă noi nu le recunoaștem, înseamnă că România nu-și are locul nici în NATO, nici în Uniunea Europeană, fiindcă România nu poate, pe cale militară, sau pe orice altă cale, să schimbe frontierele actuale, frontiere pe care le-a recunoscut. Atunci când a aderat la NATO și a devenit membră a Uniunii Europene, a semnat acordurile cu Ucraina, prin care se recunosc reciproc frontierele acestor țări. Da, pe noi ne doare situația de acolo, și eu am pus problema asta de mai multe ori, și la Kiev am discutat cu mulți oficiali de acolo privind situația românilor. Dar ceea ce s-a obținut acum, în ultima perioadă, se vede foarte clar că România a mers pe calea corectă. Să nu uităm de procesul care a avut loc în jurul Insulei Șerpilor, să nu uităm de recuperarea celor câțiva mii de kilometri pătrați care s-au reîntors României.

Să nu uităm de faptul că astăzi România se află într-o relație foarte bună cu guvernarea de la Kiev și a impus anumite modificări și anumite cerințe pe care Kievul le-a acceptat. Limba română, s-a renunțat definitiv la glotonimul, la sintagma “limbă moldovenească”.

Pentru noi, cei care suntem oameni civilizați și vrem să fim parte a civilizației occidentale, este important că românii din Ucraina să aibă aceleași drepturi ca și ucrainenii, să aibă acces la școli, la facultăți, la servicii în care să poată vorbi în limba lor, în limba română, limba noastră, ca ei să poată primi educație și să aibă drepturi, să fie respectați ca națiune. Iar noi ne vom reîntregi împreună cu bucovinenii, cu românii de acolo, cu cei din Ținutul Herța, în Uniunea Europeană, fiindcă un om civilizat gândește în felul următor… și în NATO, fiindcă garantează securitatea Ucrainei. Iar pentru noi este mai ușor să negociem, să discutăm cu o Ucraină care este membră a Uniunii Europene și unde se respectă drepturile minorităților, decât cu o Ucraină care este controlată de Rusia.

Ce nu înțeleg politicienii pro-ruși din România

Iar cei care gândesc că uite, mâine, poimâine, la anul, peste doi trei ani, Rusia va câștiga războiul și Rusia va ocupa Ucraina și ne va da nouă teritoriile care sunt teritorii istorice românești și va da Ungariei teritoriile pe care le pretinde la Ucraina, se înșală amarnic. Fiindcă scopul Rusiei nu este de a retroceda teritoriile țărilor care au avut de suferit tot din cauza Rusiei, din cauza Uniunii Sovietice. Ideea Rusiei, scopul lor este recrearea Uniunii Sovietice, iar Uniunea Sovietică înseamnă exact aceleași teritorii și recreare, reconstrucția Europei de Est, ca satelit al Rusiei.

Nu uitați ce a spus Putin înainte de a începe războiul: Uniune Europeană și NATO să se întoarcă la frontierele din 1996, iar Europa de Est este teritoriul aflat în zonă de influență și interes al Rusiei. Și cei care cred că vor veni rușii și ne vor elibera, și pe ei îi vor pune în funcții, îi vor face oameni foarte mari, greșesc amarnic. Fiindcă ei nu-i cunosc pe ruși. Noi, cei din Republica Moldova, cei din Chișinău, care vorbim limba rusă și care-i cunoaștem foarte bine, am trăit în Rusia, am lucrat cu ei, am învățat cu ei, noi îi cunoaștem foarte bine. Noi știm de ce sunt în stare rușii și știm la ce să ne putem aștepta de la ruși. Și faptul că Claudiu Târziu spune că după terminarea războiului va negocia cu Ucraina, iarăși este o chestie care e folosiă în scopuri electorale, fiindcă cetățenii nu știu. Este o utopie. În conformitate cu Actul final de la Helsinki din 1975, frontierele unui stat pot fi modificate doar cu acordul ambelor state și pe cale pașnică.

Unirea cu R. Molodva

Costin Andrieș: Asta înseamnă că unirea dintre Republica Moldova și România, care se face cu acordul ambelor părți, este ceva complet legitim, nu există niciun impediment de natură legală sau de orice fel. Este o chestie care se face cu acordul ambelor părți, pașnic.

Anatol Șalaru: În momentul în care se face cu acordul pașnic.

Costin Andrieș: Și toată lumea își dorește asta.

Anatol Șalaru: Lumea își dorește chestia asta, cu excepția politicienilor din Moldova și de la București. În rest, toți o doresc, doar politicienii de la Chișinău și de la București nu și o doresc. Cum pot să negociezi schimb de teritoriu sau retrocedarea, cu Ucraina, cu Zelenski, sau cu președintele care va fi atunci, dacă acestea nu sunt teritoriile lui personale? În conformitate cu Constituția Ucrainei, teritoriul din 1991 nu poate fi cedat, este teritoriul lor național. Imediat, a doua zi, Zelenski nu va mai fi în funcție. Poporul ucrainean, 90 și ceva la sută din oameni nu știu care este situația aici și cum au ajuns acest teritoriu în componența Ucrainei. Eu nu știu… Eu am avut discuții la Kiev cu oameni foarte importanți, adevărul e din sistemul militar, sistemul Apărării, și le spuneam despre aceste teritorii, că România nu are pretenții față de Ucraina, că acest teritoriu a ajuns în componența Ucrainei. Dar România are pretenții ca aceste teritorii, ca românii de acolo să fie respectați, să le fie garantat toate drepturile lor naționale. La fel cum garantează Uniunea Europeană. Și ei nu știau, “Cum adică, au ajuns așa? Nu sunt teritoriile noastre de cândd lumea?” Oamenii nu știu, la fel cum nici în România foarte mulți nu știu.

Iar Claudiu Târziu se folosește de această chestiune foarte sensibilă, de această durere națională, fiindcă este o durere națională, când, în urma unui rapt, a unei înțelegeri între Hitler și Stalin, România a fost ciopârțită, România și-a pierdut din teritoriu. Oamenii nu înțeleg: “Da, sunt ale noastre și le luăm înapoi”.

“Până în 2014, politica Ucrainei a fost condusă de Rusia”

Dar cum le iei înapoi? Care este prețul pe care putem să îl plătim? Și mi se pare că Claudiu Târziu, care cunoaște foarte bine situația, se folosește de asta pentru a-și face capital electoral, capital politic. Și sunt unii oameni care spun da, este adevărat, dacă au fost a noastră, să ni le dea înapoi. Dar ei nu știu că, de exemplu, nu Ucraina le a luat de la noi.

Și la noi, în Chișinău sunt unii care spun că “Da, ucrainenii ne au luat nouă, să ne dea înapoi nouă, Republicii Moldova, Bucovina și Basarabia de Nord și de Sud”. Dar adevărul este că nu le au luat de la Republica Moldova, că Republica Moldova nu exista atunci ca stat. Republică Moldova a apărut în 1991. Ucraina nu le-a luat, fiindcă Ucraina era sub ocupație sovietică, le-a luat Uniunea Sovietică și le-a luat de la România. Doar România poate negocia, și a început acest lucru mai de mult, și este corectă politica statului român. Politica statului român este îndreptată spre salvarea românilor care locuiesc astăzi în Ucraina. Despre crearea instituțiilor de învățământ și educație, și preșcolară și școlară și universitară, pentru românii de acolo, păstrarea culturală, păstrarea limbii, garantarea tuturor drepturilor. Nu doar pur și simplu, haideți să facem noi un schimb de biblioteci. Nu, sunt lucruri foarte profunde și noi astea le putem obține doar de la o Ucraină care ne este prietenă, care nu este ocupată de ruși.

E interesul românilor de acolo ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia

Costin Andrieș: Acesta e interesul nostru, al României, ca Ucraina să câștige, pentru că doar așa românilor de acolo le va fi bine, le va merge bine. Dacă românii din Ucraina or să trăiască într-o Ucraină ocupată de ruși, jumate dintre ei se duc în Siberia.

Anatol Șalaru: Eu nu vreau să-i judec pe românii de acolo. Mulți din ei zic că ei nu vorbesc limba română, vorbesc limba moldovenească, unii deja s-au ucrainizat, nu mai vor să vorbească limba română. Unii au o atitudine proastă față de România, unii preoți de acolo, din Ucraina, sunt cu Biserica Rusă și duc o politică și antiromânească și anti ucraineană. Sunt diferiți oameni, dar, în linii generale, România face bine ceea ce face acum, politica statului român este una corectă. Și nu este politica de moment, este o politică pe termen lung, când minoritatea română din Ucraina trebuie să-și recapete toate drepturile pe care le a pierdut în timpul Uniunii Sovietice, și pe care le a pierdut în primii ani de independența Ucrainei.

Costin Andrieș: Târziu a spus că situația nedreaptă în care ne aflăm acum, în care se află românii de acolo, este o consecință a Pactului Ribbentrop-Molotov. Dumneavoastră spuneți că lucrurile făcute de Pactul Ribbentrop-Molotov pot fi corectate, nedreptățile de atunci pot fi corectate tocmai apropiind Ucraina de noi și și asigurându-le drepturile pe care le au pierdut. Aceleași drepturi pe care le au în România, practic.

Anatol Șalaru: Da, lucrurile pot fi corectate aducând Ucraina și Republica Moldova în Uniunea Europeană și în NATO, unde nu vor exista frontiere și unde vom fi împreună cu ei, unde vom fi alături, alături de ei, unde minoritatea română din Ucraina se va simți ca în România, acolo, în Ucraina. Noi asta vrem. Ori vrem să ne ostilizăm Ucraina, ori vrem să ne apropiem de Ucraina, fiindcă România niciodată nu a avut o relație bună cu Ucraina, și invers, viceversa, nici cu Republica Moldova nu a avut-o. Ucraina este o țară mare, este o țară dezvoltată economic, o țară cu industrie și agricultură foarte puternică, cu orgolii. Ei s-au simțit autosuficienți și nu au avut nevoie, poate, de asemenea relații. Astăzi își dau seama că e situația este alta. Să nu uităm că din 2014, Ucraina a pornit pe calea democrației, până atunci, la guvernare au fost, cu o mică excepție, când Iușcenko a fost președinte, Ucraina a fost pro rusească, a fost controlată de Rusia și, de fapt, politica externă a Ucrainei era dusă de Rusia.

“Claudiu Târziu a turnat apă la moară propagandei rusești”

Costin Andrieș: Cred că unul din scopul acțiunilor lui este tocmai să provoace discuția, să normalizeze discuția că este o problemă. Faptul că teritoriile alea sunt la Ucraina, nu la noi, este o problemă. Și atunci ai diferite variante de a aborda problema asta. Poți să intri militar, așa o să zică cei unii din zona Șoșoacă, apoi vin moderații, ca Târziu, că trebuie să negociem, dimplomație, nu știu ce. Iar cei de pe margine se gândesc, “Uite, ce subiect important. Tu ce alegi? Vrei cu tancul sau vrei cu cu hârtiile?”

Anatol Șalaru: În primul rând, Târziu a turnat apă la moara propagandei rusești. Propaganda rusească a îmbrățișat ideile lui și le răspândește acum, le difuzează pe larg, și vorbesc că în România este o mișcare politică, un partid politic parlamentar care sprijină Rusia și care este pentru dezmembrarea Ucrainei.

Costin Andrieș: Și au și preluat greșit. Acum, pe Pravda, Pravda, adică pe biroul lui Putin și pe Țarigrad, pe biroul lui Dughin, spun că un politician din România vrea să anexeze teritorii de la Ucraina și să ieșim din NATO. Săracul Târziu, nici măcar n-a zis asta. Problema era pusă în felul ăsta: că multă lume vrea asta, dar nu ai voie să spui aceste lucruri ș iată o voce curajoasă în care spune ce vrea poporul. Cam așa e pusă problema.

Anatol Șalaru: Asta este retorică rusească. Și chiar dacă Târziu spunea doar două fraze fără nicio însemnătate, rușii ar fi interpretat că în România există forțe politice care vor anexarea teritoriilor ucrainene. Exista asta și în Ungaria. și atuncea Rusia transmite, Kremlinul transmite cetățenilor ruși că în Europa nu toți sunt de partea Ucrainei, în Europa sunt forțe politice care văd lumea așa cum o vedem și noi. Propaganda internă, dar asta poate fi interpretată și în Ucraina și aduce prejudicii de imagine și României, fiindcă în România există niște partide care au pretenții teritoriale față de Ucraina. Noi înțelegem un lucru, acestea sunt teritorii românești, au fost ale României, astăzi sunt în componența Ucrainei, iar aceste frontiere europene pot fi schimbate doar cu metodele rusești. Cu invazie militară, cu un război cu izolare totală a României și înscrierea României în rândul țărilor paria Iran, Coreei de Nord și Rusia. Deci ca Târziu să-și realizeze ideile, e nevoie ca începând de la guvernare.

Costin Andrieș: El așa spune, o să câștige toate alegerile, deși n-or să ajungă la 15%, părerea mea.

“Frontierele europene pot fi schimbate doar cu metodele rusești”

Anatol Șalaru: Nu contează, prin declarațiile pe care le fac astăzi sunt nefrecventabili și nu știu cine o să accepte ca aurul să reprezinte România. Deci ei încearcă acum cu disperare în această campanie electorală, să promoveze niște idei pentru a lua și din electoratul rușilor și pentru a atrage și oamenii care nu cunosc situația, dar care sunt patrioți. La fel spuneam și eu, și încă în 1991, când eram deputat în primul Parlament al Moldovei și membru al Frontului Popular, noi am inițiat atunci negocieri cu Kievul pentru schimb de teritorii. În 90-’91, atunci când noi, cei din Moldova cu Ucraina, discutam despre schimb de teritorii. Atâta timp cât Ucraina nu era independentă și nici Republica Moldova, pentru ca să le dăm ucrainenilor Transnistria și să ne dea sudul Basarabiei și Nordul care au fost luate. Și s-au început aceste discuții și din partea Kievului, dar între timp s a prăbușit Uniunea Sovietică. Țările le a fost recunoscute în frontierele de atunci.

Costin Andrieș: Cu Uniunea Sovietică?

Anatol Șalaru: Nu cu Uniunea Sovietică, cu Kievul. Exista “Frontul Popular din Ucraina”, care era foarte puternic, cum era “Frontul Popular din Basarabia”, din Republică Moldova. Și ei au fost de acord să începem negocierile, dar între timp s a schimbat situația politică și astăzi Moldova putea să propună, “luați-vă Transnistria și dați-ne nouă alt teritoriu”, dar astăzi nu poți face acest lucru. Astăzi Republica Moldova nu are capacitatea, nu are nici forța juridică și nici istorică pentru a cere teritoriile înapoi de la ucraineni, fiindcă nu le-au luat de la Republică Moldova.

Nu există în Europa țară care să nu aibă probleme teritoriale cu vreun vecin. Germania cu Franța, Polonia cu Ucraina, Polonia cu Germania, Cehia, toate țările au. Dacă noi anulăm această arhitectură construită în Europa, înseamnă că toată lumea se dă peste cap. Marea majoritate războaielor au fost din cauza teritoriilor și aceasta.

Costin Andrieș: Acesta este interesul Rusiei, o chestie deliberată. Ține de propaganda Rusiei, de componenta propagandistică a războiului din Ucraina.

Anatol Șalaru: Rusia își caută adepți. Rusia vrea să spună “Nu numai noi gândim așa, dar sunt foarte multe țări, nu suntem singuri în lumea asta. Mai sunt și alții ca noi”.

“Românii din Ucraina sunt, azi, omorâți de ruși”

Citiți 27 martie 2022 – Eroilor Slavă! Români și patrioți ucraineni – eroi care își dau viața luptând pentru Ucraina împotriva rușilor

Costin Andrieș: Și ăsta este motivul pentru care Rusia, acuma aproape o sută de ani, a amestecat granițele, tocmai ca să creeze niște bombe cu ceas pe care să le detoneze la nevoie. Pentru că până acum, discuția asta nu prea exista. Mai venea Vadim, era o chestie marginală, acuma vine AUR și o bagă în față așa, fix în mijlocul războiului, în cel mai prost și mai contraproductiv, și mai inuman moment din punctul ăsta de vedere, pentru că sunt în război.

Anatol Șalaru: Fiindcă sunt goarne rusești.

Costin Andrieș: Românii de acolo sunt amenințați, viața lor este amenințată de ruși, de Rusia.

Anatol Șalaru: Și sunt omorâți de ruși.

Costin Andrieș: Da, unii sunt omorâți. Și în momentul ăsta să venim să lovim și noi în în Ucraina, în țara aia care acuma, de bine de rău, îi apără pe românii de acolo. Adică viața lor depinde de puterea Ucrainei și de ajutorul pe care îl dăm noi. Scrisesem acuma câteva zile, vezi o femeie care e violată de niște hăndrălai, și tu vii, un domn cu bărbuță și cu burtică și te gândești… ce să faci? Și începi să le faci cu ochiul hăndrălăilor, încep să ciupești și tu femeia, să te uiți în poșetă, să-ți aștept rândul ca să să-ți faci tu de cap. Conservator creștin. Asta e gândire creștină, asta e gândire de om civilizat? OK, există o nedreptate, cu asta este toată lumea de acord, cu nedreptatea creată de Pactul Ribbentrop-Molotov. Dar cum o corectezi? Alăturându-te violului?

“Cea mai bună soluție este reunirea Republicii Moldova cu România”

Anatol Șalaru: Ceea ce ține de Republica Moldova este altă situație decât cu teritoriile românești care se află în componența Ucrainei astăzi. Fiindcă Republica Moldova a fost recunoscută ca stat independent. În Republica Moldova românii sunt majoritate, iar în regiunile populate de românii din Ucraina ei de mult nu mai sunt majoritari. Sunt 20-30%, și în regiunea Cernăuți și în zonele de sud, românii sunt minoritari. Dar ei există și ei trebuie să își perpetueze existența în acest teritoriu, care a fost de mii de ani teritorii românești.

În Republica Moldova este altă situație. România a recunoscut independența, suveranitatea Republicii Moldova, România are relații de prietenie, este avocatul principal al Republicii Moldova în lume. România este țara care a ajutat întotdeauna Republica Moldova, iar Republica Moldova este stat membru ONU. Republica Moldova este stat membru ONU și este stat recunoscut pe plan internațional. Iar astăzi nu poți să spui că Republica Moldova este teritoriul nostru și trebuie să-l anexăm, fiindcă asta ar însemna că vrea România, prin forță, să anexeze un teritoriu, o țară.

Calea cea mai bună Este un referendum în România și în Republica Moldova. Deși unii spun că în 1940 nu a fost referendum, nu a fost referendum, dar situația de astăzi este alta decât era în 1940. Republică Moldova este stat recunoscut. Pe harta lumii a apărut un stat nou, care se numește Republica Moldova, și deși acest stat este ultima consecință a Pactului Molotov-Ribbentrop, astăzi sunt politicieni în Moldova care vor ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene, să existe ca stat independent și majoritatea politicienilor din România tot așa gândesc, fiindcă nu mai vor o problemă pe cap.

De obicei folosesc asta în scopuri electorale, politice, atunci când ne apropiem de alegeri. Astăzi, Republica Moldova a fost invitată să înceapă negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană, dar eu sunt pesimist, fiindcă nu se știe cine se va împotrivi și atunci e nevoie ca toate țările membre UE să voteze, să ratifice în Parlamentul lor național aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Și pentru mine, și eu cred că asta e cea mai bună soluție – cea mai bună soluție este reunirea Republicii Moldova cu România. Este cea mai bună, cea mai rapidă, cea mai pașnică soluție. Pentru asta eu cred că România trebuie să investească mai mult pentru a-i convinge pe cei de acolo că este unica soluție. România trebuie adusă în Republica Moldova, în Basarabia și România trebuie să înlocuiască Rusia din toate domeniile.

“AUR face treaba Rusiei în România”

Costin Andrieș: Eu mă mai gândeam la un lucru. De ce oare.. este o întâmplare că declarațiile lui Târziu și cu toate pozițiile lui Șoșoacă și Târziu, care sunt sunt identice, vin după ce Putin a băgat ideea asta în noiembrie 2022, când a declarat că România și Polonia vor teritorii din Ucraina. Practic, le-a oferit un târg sau, le-a dat o invitație.

Anatol Șalaru: Claudiu Târziu a declarat de mai multe ori că el este pentru relații foarte bune cu Rusia. E gata să înceapă negocierile cu Rusia, e gata să discute cu ei orice probleme. Și eu sunt un pic mai așa… privesc mai simplu la aceste lucruri. Ei fac treaba Rusiei, ei răspândesc propaganda rusă aici, în România, și pentru partenerii europeni ai României. E o mică luptă între AUR și Șoșoacă pentru același electorat, fiindcă dacă Târziu s-a băgat pe electoratul lui Șoșoacă, înseamnă că se apropie alegerile și are nevoie de voturile lor.

Costin Andrieș: Sunt mai multe elemente. De exemplu, în noiembrie 2023, AUR și Șoșoacă – ea a votat de fapt împotrivă – AUR s-au abținut de la votul privind Comandamentul Regional de Operațiuni Speciale al NATO de la Târgu-Mureș, adică înființarea unui comandament NATO în România, adică trupe NATO, mai multe trupe NATO în România. Și au pentru că nu putea să voteze împotrivă, s-au abținut. Este interesul imediat al României, cu războiul la margine, să avem mai mulți soldați NATO. Dacă ești naționalist, dacă ești suveranist, dacă ești patriot, nu vrei să te asiguri că ai ajutor de la vecini și de la alianța militară în care ți-ai dorit atât de mult să intri, ca să o ai aici, ca să nu vină rușii? Și ei s-au abținut. Nu au avut nici măcar curajul să voteze împotrivă.

“Foarte mulți membri AUR își doresc scoaterea României din NATO și UE”

“NATO, NU TE BAZA PE NOI!”, protest AUR din 27 februarie 2022

Anatol Șalaru: Cei din AUR nu au avut niciodată curajul să declare că vor să scoată România din NATO și din Uniunea Europeană. Dar membrii lor, foarte mulți oameni din AUR cred în asta, asta își doresc. În jurul lor s au adunat pro-rușii, antieuropeni și antiamericanii, anti-NATO. Ei s-au adunat în jurul lor fiindcă în interior se discută foarte intens acest lucru. Ei sunt pro-ruși, ei sprijină Rusia, au încercat să se infiltreze în protestele agricultorilor, să reorienteze protestele agricultorilor împotriva Ucrainei, fără a condamna Rusia, care i-a făcut pe ucraineni să folosească teritoriul românesc pentru a tranzita cerealele. Fiindcă ei nu mai pot folosi porturile ucrainene de din cauza Rusiei. Ei nu văd cauza, ei condamnă consecințele și condamnă ucrainenii. Fiindcă ucrainenii luptă, ucrainenii mor și ne apără și pe noi, iar ăștia cred că rușii vor să vină să ne ajute, nu să ne ocupe.

Costin Andrieș: Târziu vine și face declarația, la două săptămâni, pe 6 martie, pe care eu o tot repet ca un papagal vreo doi ani de zile, dar văd că în sfârșit acum a ajuns, a ajuns în presă și știe toată lumea de ea – când Târziu zicea că eu “sunt gata să pun umărul” la îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. Cu condiția ca Rusia, pentru că el este patriot, să îl ia pe pe Kuzmin de aici, să ne dea tezaurul înapoi – că parcă nu îl doare gura să zică niște condiții. Dar numai ideea că tu ești gata, în mijlocul unui război, când vezi bombardamente în Kiev, blocuri de locuințe, în mijloc lucrurilor astea, el vine că este gata să se înțeleagă cu rușii. Asta venea după ce Putin spunea, pe 17 decembrie 2021, înainte de război, că condiția lui pentru pace, când deja mobiliza trupele pentru Ucraina, condiția lui ca să nu înceapă un război era ca NATO să ne dea afară.

NATO să se retragă din Europa de Est, înainte de granița 97, deci ca noi să fim lăsați în fundul gol. În condițiile astea, vine Târziu după, după declarația asta, pe care nu avea cum să nu știe, după ce începe războiul și vede în ce fel se desfășoară războiul și el spune că da, acum eu vreau să mă înțeleg cu rușii. Când rușii te vor afară din NATO, rușii te vor vulnerabil în fața armatei lor – rușii, care vedem că se poartă ca în al doilea război mondial. Nu s-au civilizat.

Anatol Șalaru: Ce nu înțeleg anumiți politicieni din România, pro-ruși, care nu cunosc nici limba rusă, nu cunosc nici mentalitatea rușilor, este că Rusia, în cazul în care va câștiga războiul, nu va negocia cu nimeni. Rusia își va impune regimul pe care îl dorește în țara pe care o ocupă și va face ceea ce vrea și nu va ține cont de nimeni. Să se uite în Ucraina: cei mai apropiați colaboratori ai rușilor din teritoriile ucrainene, după ce au fost ocupate de ruși, în primul rând i-au nimicit pe lor.

Costin Andrieș: Este infiorător. Au distrus Mariupol, Bahmut și Avdiivka. A existat un sondaj înainte de război despre locuitorii din Mariupol. Toți se considerau ruși, toți erau pro-ruși, vorbitor de rusă, și i-au omorât. Au distrus orașul. Ce crede Târziu? Dacă vin rușii aici, crede că îl pun președinte, sau îl pun prim-ministrru, sau îl fac președinte de fundație? Îi trag un glonț în cap! Este infiorător! “Am venit să vă salvăm. Invadăm Ucraina cea fascistă, ca să îi salvăm pe rușii de acolo. Și îi omoară, pe ruși. Pe Zelenski n-au reușit, și atunci îi omoară pe ruși. Și Târziu vede chestia asta și zice “vreau relații”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto