FUNDATIA IOAN BARBUS

Katyn si Fantana Alba

Text integral pe site-ul postului Radio Vocea Basarabiei, via dreapta.net

(…)

Preşedintele Kaczynski a murit pentru că a vrut să dea comemorării masacrului importanţa pe care considera el că o merită evenimentul.

Dar în acelaşi aprilie, de data aceasta al anului 1941, 3000 de români bucovineni au fost seceraţi criminal de mitralierele bolşevicilor în localitatea Fântâna-Albă din nordul Bucovinei, în încercarea de a trece în ţara lor peste o graniţă instaurată pe nedrept în urma ocupaţiei sovietice. Din iunie 1940 până în martie 1953, au fost deportaţi în Siberia sute de mii de români basarabeni, iar destinele altor câteva milioane, rămase sub ocupaţie, au fost distruse prin alte metode inumane. Documentele istorice de arhivă ne dezvăluie şi numărul victimelor care au decedat ca urmare a Foametei organizate în Basarabia în 1947 – trei sute de mii. Prin Rezuluţia nr. 1723 din 28 aprilie 2010, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei califică Foametea organizată de regimul stalinist şi soldată cu moartea a milioane de oameni nevinovaţi, inclusiv în R. Moldova, ca fiind o crimă împotriva umanităţii.

Astfel: masacrul românilor bucovineni de la Fântâna-Albă, foametea din ’47 şi martiriul basarabenilor deportaţi în gulaguri, acestora adăugându-li-se torturile din beciurile NKVD-iştilor şi gropile cu var din preajmă, gropi în care erau aruncaţi de vii românii noştri basarabeni. Este greu să ştergi din memorie asemenea crime. Pentru aceste crime încă nu şi-a cerut nimeni iertare!

Spre ruşinea clasei politice româneşti, calvarul bucovinenilor şi basarabenilor rămâne necunoscut pentru societatea românească. (…)

În Polonia – lacrimi, salve de tun în memoria celor masacraţi la Katyn, dar şi toată compasiunea şi recunoştinţa exprimată urmaşilor acestora. În România – funcţionari operând dosarele urmaşilor celor lipsiţi de cetăţenia română peste noapte şi masacraţi de bolşevici în Basarabia, Bucovina şi Siberia cu maximă duritate şi exigenţă administrativă ori, pe alocuri, cu o nepăsare birocratică inumană. (…)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

15 Comments

 1. Andrzej
  4 May 2010

  Bun gasit, domnilor! Felicitari pentru site!

  Textul exte excelent. Uite de-aia Romania nu-i Polonia si Basescu nu-i Kaczynski Si-uite de-aia Polonia e singura tara din UE in fata careia imi scot palaria fara rezerve.

 2. costin
  4 May 2010

  Bun gasit Andrzej,
  De aia cind demografia si islamizarea vor lovi puternic in Europa occidentala, Polonia si tarile din est, cred ca intr-o oarecare masura si Romania, vor ramane in continuare „europene”.
  Basescu nu-i Kaczynski, dar nici Barroso, Sarkozy, Brown, etc. Astia nu mai au nici un pic de coloana vertebrala. Dupa evenimentele din Polonia, occidentul este condus de niste larve demne de dispret.

 3. Andrzej
  4 May 2010

  „Dupa evenimentele din Polonia, occidentul este condus de niste larve demne de dispret”

  De ce dupa? Asa erau si inainte, acum insa, vorba marxistului, „s-au demascat”!

  Absenta liderilor UE de la funeraliile lui Lech Kaczynski este simbolica in cel mai inalt grad: acum, ca si in 1939 si ca si oricand in istorie, tarile central- si est-europene sunt singure in fata pericolului si tragediei. Presedintele ceh, alt personaj pentru care am un deosebit respect, a pus punctul pe i: „Toate vorbele despre unitatea europeana sunt doar atat: vorbe!”

  Pe de alta parte, poate ca norul de cenusa a fost un semn divin, prin care nu li s-a permis ipocritilor si socialistilor sa planga cu lacrimi de crocodil la mormantul celui care i-a combatut toata viata.

  Oricum, faptul ca Basescu (pe care, cu toate ca nu-l simpatizez in mod special, l-am votat de fiecare data) a mers la Cracovia este meritoriu (de fapt, as fi putut paria ca va merge indiferent in ce conditii de transport) si detin din sursa sigura informatia ca polonezii ne sunt recunoscatori.

  Dar hai sa va spun cate ceva si despre mine.

  Sunt un liberal convins. Desi astazi cuvantul are, mai ales in lumea anglo-saxona, conotatii stangiste, atat timp cat oamenii cu a caror viziune politica ma identific in totalitate, adica Nicolae Steinhardt si Erik von Kuehnelt-Leddihn, l-au folosit fara complexe pentru a se defini, nu vad de ce eu as ezita s-o fac. Ma grabesc sa adaug ca am foarte putine in comun cu „liberalismul” asa cum este el inteles si practicat de PNL si partenerii sai din Parlamentul European, si inca si mai putin cu „liberalismul” trans-atlantic. Liberalismul meu vizeaza acea „societate a oamenilor cumsecade” pe care Steinhardt o gasea in vechea Romanie si pe care comunismul s-a straduit, din pacate cu bune rezultate, s-o distruga din temelii. Sunt asadar, crestin ortodox (dar cu puternice simpatii fata de catolicism in efectele sale sociale si artistice),monarhist, distributist, anti-PC, anti-socialist, anti-stangisme de orice fel. Oamenii politici pe care ii admir sunt, in ordine cronologica, Jose Antonio Primo de Rivera, Francisco Franco, Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Augusto Pinochet, Papa Ioan Paul al 2-lea, Lech Kaczynski, Vaclav Klaus. Cred ca Obama este cel mai slab presedinte american de la Jimmy Carter incoace, sunt ingrijorat de escaladarea pericolului islamist iar in legatura cu conflictul arabo-israelian am de facut un singur comentariu: desi nu sunt nici pe departe un mare iubitor de evrei cand vine vorba de politica, economie si mass-media, as prefera la orice ora din zi si din noapte sa traiesc la Tel-Aviv decat la Ryadh.

  Cam atat. Inca o data, salut voios de dreptaci!

 4. bugsy
  4 May 2010

  Andrzej, mi-a placut autocaracterizarea! felicitari! cum as putea sa te conving ca la Tel Aviv merita sa traiesti si din alte motive in afara celor enumerate de tine (politica, economie, mass media)?

 5. Andrzej
  4 May 2010

  Multumesc pentru apreciere. Cred ca m-ai inteles un pic gresit, insa, in ceea ce priveste Tel-AvivuL. Reformulez: desi influenta evreilor in politica, finantele si mass-media din lumea occidentala este destul de mare si nu intotdeauna benefica, din punct de vedere al libertatii personale si al calitatii vietii Israelul este oricand de preferat oricarei tari arabe sau musulmane. E mai clar asa? ????

 6. bugsy
  4 May 2010

  …..am inteles din prima Andrzej! just teasing!

 7. Andrzej
  4 May 2010

  Ha ha, ok, no problem!

  (De fapt, numele meu este neaos romanesc dar l-am polonizat aici din respectul ce-l port acestei natiuni extraordinare, cu care tare mi-as fi dorit sa semanam mai mult…)

 8. Andrzej
  4 May 2010

  „Stânga apără interesele celor dezavantajaţi, aşa cum dreapta apără interesele celor avantajaţi. — Cristian Pîrvulescu”

  Vorba unui coleg de facultate (anii ’90 — ce vremuri…): „Zau, domn’e? Hai sa-mi bag p…”

  Iertare de vorba proasta, dar nu m-am putut abtine!

 9. costin
  4 May 2010

  aaa, Pirvulescu, stingistul clasic, resentimentar si cinic, a fost sb de discutie aici de doua ori. un europenist internationalist ingrijorat de marea conspiratie neoconservatoare , incalzire globala, rasismul omului alb, bigotismul inerent crestinismului si fascimul capitalist. a trecut prin comunism ca rata prin apa. ca orice stingist traieste intr-un univers paralel din care crede ca pentru a aduce raiul pe pamint nu trebuie decit sa i se dea ascultare…

 10. Andrzej
  4 May 2010

  Chiar adineauri, pe Irealitatea TV, prof. Parvulescu o comise din nou:

  „FMI aduce numai dezastru pe unde trece. Uitati-va in Grecia!”

  Spre onoarea ei, moderatoarea l-a pus la punct prompt: „Pai in Grecia FMI nici n-a ajuns!”

  Acum, nu ca mi-e mie simpatic FMI-ul, dar chiar sa minti in halul asta, e prea de tot!

 11. George
  4 May 2010

  Pirvulescu e pe statul de plata al arhitectului Dinu Patriciu. Nu el direct ci ONG-ul pe care il conduce.
  In `99 cand am venit in Bucuresti, la facultate, unul dintre primele ganduri a fost sa ma duc la un curs la Pirvulescu. Acum schimb canalul cand apare.

 12. Imperialistu'
  4 May 2010

  Si platit, si neplatit, tot este parte a problemei. Nu se poate altfel, atata timp cat sprijina Sinistra (cum bine spun italienii stangii).

 13. Andrzej
  4 May 2010

  ieri l-am auzit spunand „Guvernul ii reprezinta pe cei puternici, iar sindicatele pe cei slabi”.

  Hai sa mori tu, Parvulescule? Adica mega-escrocul penal Ion Radoi, capusa socialista pe Metrorex, e slab, nu-i asa? Adica el cu gealatii lui dau peste cap intreg transportul public in Bucuresti, lovind in cetateni care castiga mai putin, poate, decat multi dintre angajatii la metrou, Guvernul face sluj in fata lor si le aloca bani suplimentari de la buget — si asta se cheama ca sindicatele sunt slabe, iar Guvernul puternic? Unde esti tu, Franco doamne?

 14. dans
  4 May 2010

  fintina alba este doar un mizilic. Nu-mi amintesc exact lagarul unde au fost executati cei 15000 de prizonieiri romani ca represalii pentru Odessa, alaturi de inca citeva mii de civili basarabeni. O singura mentiune am gasit odata pe un site basarabean… Polonezii au avut si ei parte de destule crime din partea rusilor… dar parca raportat la populatie, rominii au suferit mult mai mult… si nimeni nu zice nimic…

 15. dans
  4 May 2010

  au fost executați la ordinul lui Stalin 15.000 de români, nu 22.000! Iar carnagiul s-a petrecut în lagărele de prizonieri din regiunea Saratov pe Volga. I-am cerut o sursă a acestor afirmații și, spre imensa mea mirare, mi-a indicat o lucrare a lui Jean Ancel: Transnistria, vol.III, pagina 70-71…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi