FUNDATIA IOAN BARBUS

Proteste de masă în Venezuela

După Kiev, Caracas. Miercuri 12 februarie mii de demonstranți au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva regimului socialist din Venezuela. Cu o zi înainte un grup de studenți a organizat un protest în orașul Merida, din vestul țării. Poliția a deschis focul împotriva studenților; cinci au fost răniți și alți zece arestați.

Protestul din Caracas a fost întâmpinat cu violență de poliție și bătăușii lui Maduro, care i-au atacat pe demonstranți cu bâte. Au fost uciși doi demonstranți.

Revenim.

Capitala Caracas în timpul ciocnirilor de stradă, „haos,… focuri de armă, ciocniri” intre manifestanți și poliție, video preluat de pe Russia Today:

BBC anunță trei victime.

Declarațiile lui Maduro: demonstrațiile sunt infiltrate de grupuri fasciste; noi proteste nu mai sunt permise. „Vor să dea jos guvernul prin mijloace violente. Nu au niciun fel de etică, moravuri. Nu vom mai permite alte atacuri”. De la Kiev până la Caracas, numai fasciști unul și unul.

A fost emis un mandat de arestare pe numele lui Leopoldo Lopez, lider al opoziției politice. Lopez este acuzat de instigarea protestelor și de turnura violentă din ultimele două zile. În săptămânile recente opoziția a organizat proteste de mică amploare împotriva corupției din țară și a creșterii galopante a prețurilor. „Guvernul joacă cartea violenței și nu este pentru prima oară. Mă învinovățesc fără dovezi. Am o conștiință curată deoarece am chemat la proteste pașnice. Nu vom ceda și nu putem ceda, deoarece e vorba despre viitorul nostru, despre copiii noștri, despre milioane de oameni.”

Fundalul economic: după 15 ani de socialism sub Chavez și Maduro, Venezuela s-a transformat dintr-o țară relativ prosperă din America Latină într-o fundătură de lumea a treia. Inflația se apropie de 60%. Penurie cronică de bunuri de larg consum, însoțită de creșterea galopantă a prețurilor. Cozi la hârtie igienică, întreruperi frecvente ale apei și electricității. Sărăcia a creat un comerț cu schimburi în natură: oamenii achiziționează orez și făină de porumb în schimbul obiectelor de valoare de acasă. Pe piața neagră a valutei dolarul are o cotă de 10 ori mai mare decât cursul oficial. Colapsul ordinii publice, însoțit de o creștere alarmantă a infracționalității. Toate acestea într-o țară foarte bogată în petrol. Chiar și această industrie e în contracție: productivitatea a scăzut la nivelul anului 1940; în 2012 producția zilnică a fost cu 3.2 milioane barili mai mică decât în 2005.

Un singur lucru se găsește din abundență: toate posturile de televiziune se află sub control de stat și denunță non-stop nenorocirile pe care le aduce capitalismul.

Opposition demonstrators take part in a protest against Venezuela's President Nicolas Maduro's government in Caracas

caracas2

caracas3

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

2 comentarii

 1. Daniel Francesco
  13 februarie 2014

  Bassil Da Costa, prima victima a batausilor „justitiari” pe motociclete din militiilor socialiste „23 Ianuarie”:

  image

  http://www.ctvnews.ca/world/3-…..-1.1684069

 2. Daniel Francesco
  13 februarie 2014

  O pictura murala facuta de militiile socialiste „23 Ianuarie in care se observa Fecioara Maria cu pruncul Iisus si cu un Kalashnikov:

  Venezuela Chavez Militants

  http://bigstory.ap.org/article…..-chavistas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian