FUNDATIA IOAN BARBUS

Sfantul Mucenic Evgheni Rodionov

yevgenyLa varsta de 11 ani, Evgheni Rodionov a primit de la bunica sa o cruciulita. A dorit s-o poarte la scoala, dar mama lui (atee convinsa), l-a avertizat, pentru ca autoritatile comuniste nu permiteau astfel de manifestari. Cu toate acestea, Evgheni a purtat cruciulita si a refuzat s-o mai scoata de la gat. Dupa ce a mai crescut, s-a inrolat in armata rusa.

La 19 ani a fost luat ostatec de rebelii ceceni musulmani. Acestia l-au tinut spanzurat de incheieturi intr-un beci zile intregi fara mancare si a fost supus torturii (bataii repetate). A refuzat sa-si scoata crucea chiar si in momentele cele mai bestiale din timpul torturii. Musulmanii le-au ordonat lui Evgheni si celorlalti prizonieri sa se dezica de Hristos si sa accepte Islamul. Spre deosebire de cei mai multi dintre colegii lui, Evgheni a refuzat sa-si tradeze Mantuitorul si a fost decapitat de catre tortionarul sau, Ruslan Khaikhoroiev, in data de 23 mai 1996.

Musulmanul i-a spus mamei baiatului: „Fiului tau i s-a oferit ocazia sa ramana in viata. Putea sa se converteasca la Islam, dar a refuzat sa-si scoata crucea.”

Lubov, mama lui Evgheni, a reusit sa-i recupereze trupul pentru a-l inmormanta cum se cuvine. Chiar si dupa ce i-a vazut cizmele intr-o groapa comuna, a refuzat sa creada ca este el pana ce nu a recunoscut cruciulita ce statea inca la gatul lui. Ceva mai tarziu i-a gasit si capul.

Venerarea acestui martir s-a raspandit si pelerinii vin de departe pentru a se inchina la moastele sale deja facatoare de minuni. O icoana ce-l intruchipeaza pe Evgheni chiar a plans cu mir. Mama lui Evgheni, care nu pusese piciorul in biserica pana atunci, a abandonat lumea si este acum o bine-credincioasa crestina ortodoxa.

Evgheni Aleksandrovich Rodionov a fost declarat Sfant la 20 august 2002, iar o biserica cu numele sau a fost construita la Hankala – singura biserica ortodoxa din Cecenia.

icoana martirului
2…
3…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad P.

Vlad P.

4 comentarii

 1. Francesco
  31 decembrie 2009

  Un gand pentru Yevgeny:

 2. vlad
  31 decembrie 2009

  In biserica din Penza, din icoana unui soldat decapitat pentru ca nu si-a scos crucea curge mir.

  Penza, 17 februarie, Interfax – din icoana lui Evgeny Rodionov a inceput sa curga mir. Icoana se afla in biserica Sf. Luca, din dispensarul oncologic regional Penza.
  Mirul s-a scurs din doua locuri: din palma unei maini si din regiunea pieptului unde s-ar purta crucea„, a declarat preotul paroh Alexy Burtsev.
  Potrivit preotului, s-a intamplat in timpul privegherii de toata noaptea din 15 februarie. Enoriasii, care stateau in rugaciune, au simtit o mireasma ciudata si placuta.

 3. Agatanghel
  31 decembrie 2009

  minunat este Dumnezeu intru sfintii sai…
  sfintii sunt impreuna-locuitori cu Dumnezeu si se impartasesc de slava Sa nemarginita…ei vad pururea Chipul Lui…
  vedeti ce mari sunt? sunt mai mari decat ingerii…

 4. raluca
  31 decembrie 2009

  Ar fi interesant daca s-ar traduce filmulete din limba rusa legate de acest sfant. Eu din pacate nu inteleg marturiile celor care vorbesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian