FUNDATIA IOAN BARBUS

Sfantul Mucenic Evgheni Rodionov

La varsta de 11 ani, Evgheni Rodionov a primit de la bunica sa o cruciulita. A dorit s-o poarte la scoala, dar mama lui (atee convinsa), l-a avertizat, pentru ca autoritatile comuniste nu permiteau astfel de manifestari. Cu toate acestea, Evgheni a purtat cruciulita si a refuzat s-o mai scoata de la gat. Dupa … …

yevgenyLa varsta de 11 ani, Evgheni Rodionov a primit de la bunica sa o cruciulita. A dorit s-o poarte la scoala, dar mama lui (atee convinsa), l-a avertizat, pentru ca autoritatile comuniste nu permiteau astfel de manifestari. Cu toate acestea, Evgheni a purtat cruciulita si a refuzat s-o mai scoata de la gat. Dupa ce a mai crescut, s-a inrolat in armata rusa.

La 19 ani a fost luat ostatec de rebelii ceceni musulmani. Acestia l-au tinut spanzurat de incheieturi intr-un beci zile intregi fara mancare si a fost supus torturii (bataii repetate). A refuzat sa-si scoata crucea chiar si in momentele cele mai bestiale din timpul torturii. Musulmanii le-au ordonat lui Evgheni si celorlalti prizonieri sa se dezica de Hristos si sa accepte Islamul. Spre deosebire de cei mai multi dintre colegii lui, Evgheni a refuzat sa-si tradeze Mantuitorul si a fost decapitat de catre tortionarul sau, Ruslan Khaikhoroiev, in data de 23 mai 1996.

Musulmanul i-a spus mamei baiatului: „Fiului tau i s-a oferit ocazia sa ramana in viata. Putea sa se converteasca la Islam, dar a refuzat sa-si scoata crucea.”

Lubov, mama lui Evgheni, a reusit sa-i recupereze trupul pentru a-l inmormanta cum se cuvine. Chiar si dupa ce i-a vazut cizmele intr-o groapa comuna, a refuzat sa creada ca este el pana ce nu a recunoscut cruciulita ce statea inca la gatul lui. Ceva mai tarziu i-a gasit si capul.

Venerarea acestui martir s-a raspandit si pelerinii vin de departe pentru a se inchina la moastele sale deja facatoare de minuni. O icoana ce-l intruchipeaza pe Evgheni chiar a plans cu mir. Mama lui Evgheni, care nu pusese piciorul in biserica pana atunci, a abandonat lumea si este acum o bine-credincioasa crestina ortodoxa.

Evgheni Aleksandrovich Rodionov a fost declarat Sfant la 20 august 2002, iar o biserica cu numele sau a fost construita la Hankala – singura biserica ortodoxa din Cecenia.

icoana martirului
2…
3…

Vlad P.

Vlad P.

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Comentarii

 1. FrancescoSpune:

  Răspunde
  decembrie 31, 2009

  Un gand pentru Yevgeny:

 2. vladSpune:

  Răspunde
  decembrie 31, 2009

  In biserica din Penza, din icoana unui soldat decapitat pentru ca nu si-a scos crucea curge mir.

  Penza, 17 februarie, Interfax – din icoana lui Evgeny Rodionov a inceput sa curga mir. Icoana se afla in biserica Sf. Luca, din dispensarul oncologic regional Penza.
  Mirul s-a scurs din doua locuri: din palma unei maini si din regiunea pieptului unde s-ar purta crucea„, a declarat preotul paroh Alexy Burtsev.
  Potrivit preotului, s-a intamplat in timpul privegherii de toata noaptea din 15 februarie. Enoriasii, care stateau in rugaciune, au simtit o mireasma ciudata si placuta.

 3. AgatanghelSpune:

  Răspunde
  decembrie 31, 2009

  minunat este Dumnezeu intru sfintii sai…
  sfintii sunt impreuna-locuitori cu Dumnezeu si se impartasesc de slava Sa nemarginita…ei vad pururea Chipul Lui…
  vedeti ce mari sunt? sunt mai mari decat ingerii…

 4. ralucaSpune:

  Răspunde
  decembrie 31, 2009

  Ar fi interesant daca s-ar traduce filmulete din limba rusa legate de acest sfant. Eu din pacate nu inteleg marturiile celor care vorbesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian