FUNDATIA IOAN BARBUS

Și propagandiștii Rusiei au fost în campanie, iar Viorica Dăncilă este candidata lor

Cei mai mulți dintre propagandiștii Rusiei din România se pretind „conservatori”, dar e vorba de felul rusesc de a fi „conservator”. Lucrurile pe care vor să le conserve ei nu sunt libertatea, statul de drept sau demnitatea persoanei, ci privilegiile de castă ale PSD, domnia corupților, amintirea neștirbită a „marilor realizări” ale lui Ceaușescu, „suveranitatea pierdută” după 1989 și, ca scop ultim, readucerea României în sfera de influență a Rusiei.

Și Sputnik a fost în campanie. Peste 30 de articole despre Viorica Dăncilă a publicat în ultima săptămână platforma oficială de propagandă a Moscovei. Citind titlurile, preferințele regimului Putin nu lasă loc de intrepretare – entuziasm pe linie și depășirea cincinalului în 4 ani și jumătate la pesedism:

 • „Viorica Dăncilă, ultimul mesaj – concluzia unui adevărat record istoric”,
 • „Viorica Dăncilă a impresionat, cifre și reacții de excepție! Succes total, Iohannis… praf!”,
 • Năstase, mesaj fulminant, lecție de curaj: ”Votez varianta națională, nu semi-colonia!”,
 • „Gest unic în politică: cele trei ”DARURI” ale Vioricăi Dăncilă pentru Iohannis”,
 • „Surpriză de ultimă oră a Vioricăi Dăncilă, intervenție decisivă a soțului său„,
 • „Nucleara anului: DOVADA că dărâmarea Guvernului Dăncilă a fost dictată de interese străine”,
 • „Sondaj bombă anunțat de Cristoiu – victorie mare pentru Viorica Dăncilă”,
 • „Calculele ultimelor zile, șansele Vioricăi Dăncilă s-au schimbat mult!”,
 • „Ultima oră – Viorica Dăncilă confirmă, se ține de promisiune!”,
 • „Astăzi, Viorica Dăncilă a pus la cale o nouă lovitură – presa e în așteptare”

Și așa mai departe.

Dar Sputnik e propaganda oficială a Rusiei și tocmai din acest motiv, foarte puțin eficientă într-o țară ca România, unde simpatia pentru „marele vecin de la Răsărit” se încadrează procentual în marja de eroare.

Am dat astfel o raită pe rețelele sociale și pe unul dintre site-urile neoficiale ale propagandei rusești în România (activenews.ro). Am vrut să văd dacă există vreo diferență între atmosfera festivă de Sputnik și mesajul transmis pe aceste canale.

Nu prea există.

Iulian Capsali, Marian Munteanu și Dan Puric, trei dintre cei mai cunoscuti pro-ruși din ultimii ani

„Veorica a stat ca Ulise legată de catarg”, scria Iulian Capsali în urmă cu trei zile despre prestația mai mult decât eroică a candidatului PSD la președinția României. „Două ore și jumătate, fără dopuri în urechi, primind nu glasuri suave ci întrebări ca săgețile de darts, aruncate fără nicio milă de zeci de hămesiți fără mamă și fără tată, din toate pozițiile, continuu”, scrie Capsali despre ce a îndurat „Veorica” la conferința de presă din 19 noiembrie, pe un ton șugubăț-triumfalist în perfectă congruență cu cel al tătucilor lui de la Sputnik. „Veo, pe cuvântul meu, mi-ai câștigat nu doar simpatia, ci și respectul! Chapeau!”

of ????

Capsali este și un apropiat al Sputnik:

https://ro.sputnik.md/tags/person_Iulian_Capsali/

citiți și Propagandiștii lui Vladimir Putin în România: Iulian Capsali

Comentariu la poza de mai sus: Marian Munteanu a intrat înapoi sub piatra de sub care a ieșit în urmă cu trei ani, deci nu s-a mai auzit nimic de el, iar Dan Puric e un actor prea mare pentru o candidată atât de mică; în aceste zile este ocupat cu conferințele de la ASE.

Să trecem mai departe.

Mihai Șomanescu, redactorul șef al site-ului filorus și filoceaușist activenews.ro, și locatar al listei lui Dughin de prieteni ai Rusiei, a scris și el un articol-manifest de susținere pentru Viorica Dăncilă.

Astfel, din poziția de conducere a unuia dintre principalele instrumente mediatice ale intereselor Rusiei în România, Șomănescu o preferă pe candidata PSD pentru că „e singurul candidat român de pe buletinul de vot”, că „e coerentă. Lucidă. Luptătoare”.

Activenews și Șomănescu se pretind „conservatori”, dar e vorba aici de „conservatorismul” pe stil rusesc, descris mai sus.

Ei bine, Sputnik, Activenews și, în cazul de față, Șomănescu, par să fi găsit în Viorica Dăncilă un reprezentant, unul demn de votat și de sprijinit cu entuziasm. Iar ce nu se potrivește cu pretinsul „conservatorism”, cum ar fi voturile dnei Dăncila pentru cele mai radicale rezoluții anti-familie și pro-avort din Parlamentul European, devine pur și simplu „neimportant” pentru Șomănescu – „a votat precum grupul parlamentar din care a făcut parte”… evident, pentru că PSD e partid socialist și votează ce votează socialiștii peste tot, din toate timpurile: socialism. Domnul „conservator” dughinist o laudă apoi pe dna Dăncilă pentru că arată „respect față de valorile noastre”, printre care, „Gheorghe Hagi”. În țară, Dăncilă și PSD au speculat oportunist și au încălecat abuziv temele dreptei, abandonate de contracandidat.

Dar să vedem despre ce e vorba:

„Voi vota împotriva lui Iohannis.

Cu toate imperfecțiunile ei, Viorica Dăncilă este umană. Azi am urmărit-o pentru prima oară în direct, mai mult de 5 minute: băi, e om! E coerentă. Lucidă. Luptătoare. E român. E mamă. Apropo: în aceeași situație ca Iohannis, ea a adoptat un copil, neamțul nu a făcut-o. El a participat la vânzarea lor.

Mi se va răspunde că Dăncilă nu este creștină pentru că a votat două rezoluții în Parlamentul European. După cum spuneam acum câteva luni, PE este neimportant. Este un simulacru. Nu dă legi. Nu obligă la nimic. Doamna Dăncilă a votat precum grupul parlamentar din care a făcut parte.

….

A arătat un respect minim pentru valorile noastre, ale majorității. Ale lui Vasile Alecsandri și Vasile Pârvan, ale lui Constantin Brâncuși și Gheorghe Zamfir și Gheorghe Hagi, ale lui Mircea cel Bătrân și Mihai Eminescu.
….

Un mesaj pentru prietenii mei ardeleni: știu că vă înțelegeți bine cu vecinii voștri minoritari. Dar rețineți o nuanță: vă înțelegeți bine ACUM. V-ați înțeles bine acum 20 de ani. Adică în vremea stăpânirii românești a țării. Cât de bine v-ați fi înțeles cu ei acum 120-150 de ani? Erați la fel de „egali” cu ei așa cum sunteți acum? Gândiți-vă la asta înainte de a vota.

Iertați-mă, dar eu duminică merg. Și votez. Votez cu singurul candidat român de pe buletinul de vot. Atât.

În mai puține cuvinte: singurul argument pro-Dăncilă care stă în picioare din partea unui propagandist pro-rus și pro-comunist ca Mihai Șomănescu este eterna și vadimista xenofobie. O fi Dăncilă reprezentanta corupților, o fi ea nu prea strălucită și susținătoare a stângismului celui mai radical, care, domestic, sprijină hoția cu mâna pe Biblie… dar măcar e „de-a noastră”. Mai exact, de-a lor.

Duminică merg și votezDupă cum poate știți, am anunțat public că la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale…

Posted by Mihai Șomănescu on Tuesday, 19 November 2019

Bogdan Duca e un personaj pe cât de exotic pe atât de agreisv și neinteresant, dar relativ vizibil în diferite publicații (în primul rând Sputnik), televiziuni, posturi de radio și sinecuri (fost(?) angajat în Secretariatul de Stat pentru Culte al lui Opaschi).

Bogdan Alexandru Duca (detalii despre personaj):

19 noiembrie la 10:55 ·
„Am dovedit că nu mi-e frică de muncă și de asumare. Am fost în fruntea Guvernului și știu bine care sunt problemele țării și nevoile românilor. Și nu, eu nu am aroganța de a crede că voi fi un Președinte ideal, dar voi fi un Președinte mai bun decât predecesorii mei, pentru că îmi pasă de țara mea și muncesc pentru oameni.„

Viorica Dăncilă
Pe genul acesta de filosofie ar fi trebuit să fie construită întreaga campanie de până acum.

„Am dovedit că nu mi-e frică de muncă și de asumare. Am fost în fruntea Guvernului și știu bine care sunt problemele…

Posted by Bogdan Alexandru Duca on Tuesday, 19 November 2019

plus:

„În 1992 e bine că a câștigat Iliescu.
În 1996 ar fi fost bine să câștige Iliescu și nu Constantinescu.
În ambele situații explicația e evidentă: Constantinescu a fost un președinte prost, lipsit de capacitatea de a construi.

În 2000 e bine că a câștigat Iliescu și nu Vadim. Nu cred că mai e nevoie de comentarii.

În 2004 ar fi fost bine să câștige Năstase. Am fi avut un președinte care chiar știa cu ce se mănâncă funcția asta.

În 2009, e bine că a ieșit Băsescu, totuși. Vă dați seama ce ar fi fost ca un papagal ca Geoană să fie în fruntea țării în timp de criză?

În 2014, ar fi fost bine să iasă Ponta. Ca premier arătase că e bun politician și că are o viziune pe politica externă, care lipsise celor de dinainte.

În 2019 ar fi bine să iasă Dăncilă. E net superioară lui Iohannis, atât intelectual cât și politic.”

Privind retrospectiv, în 1990 ar fi fost bine să câștige Radu Câmpeanu. Am fi trecut mai repede prin postcomunism cu o…

Posted by Bogdan Alexandru Duca on Tuesday, 19 November 2019

 

Iohannis, „discurs de Stalin”; Dăncilă, „inteligentă”, „decentă”

am ascultat discursul domnului Iohannis. Un discurs de Stalin, dar recitat de un om cu retard.
Am decis că trebuie să votez cu Dăncilă. Dar doar ca vot negativ, pentru că Iohannis și camarila sa sunt un pericol real pentru democrație și normalitate.

Apoi am ascultat-o pe Dăncilă. Și am ascultat și pe Iohannis.
Am descoperit o Dăncilă care m-a convins: inteligentă, care are habar de cum se mănâncă politica la nivel mare, decentă, mai bună decât chiar ceea ce consilierii ei proiectaseră.

dacă Dăncilă va pierde, va fi o înfrângere frumoasă, ca o victorie. Pentru că femeia aceasta a luptat cu demnitate într-o bătălie în care adversarul a strălucit doar prin răutate, prostie și ieftineală.

Acum două săptămâni am spus că nu voi participa la circul acesta numit „alegeri prezidențiale”.In primul tur am stat…

Posted by Bogdan Alexandru Duca on Friday, 22 November 2019

Gabriel Popa este un propagandistul pro-PSD și pro-rus, pretins „conservator”, dar unul care încearcă să postreze o aparență de impartiațitate, și mai puțin cunoscut. Cel mai probabil, un pseudonim sub care se ascunde alticineva, Popa are o oarecare vizibilitate pe Facebook și e autor pe același activenews.ro condus de Mihai Șomănescu. Voteaza tot cu Dăncila, motivele sunt expuse într-un articol publicat pe Fb, activenews.ro și stiripesurse.ro:

Voi vota împotriva lui Iohannis

S-o fi spus anii acestia despre Dăncilă că e „proastă”, dar când i-am putut vedea pe cei doi în paralel, în aceste zile de campanie, cred că Iohannis stă mai prost (pun intended) decât ea. Ba e şi fudul, pe deasupra.
… Până la urmă va fi şi o fun, va fi o experienţă inedită să votez pentru PSD. Va fi prima oară (şi poate şi pentru alţii va fi la fel). Trebuia odată şi odată să vedem cum e.

Argumentele sunt cam aceleași cu ale lui Șomănescu.

Voi vota împotriva lui IohannisAm avut iniţial intenţia de a absenta de la votul de duminică, dar m-am…

Posted by Gabriel Popa on Tuesday, 19 November 2019


Din aceeași categorie care mimează impartialitate face parte și Cătălin Sturza:

Dvs. simțiți în vreun fel că suntem cu două zile înainte de turul 2 de la prezidențiale? Adică înainte de cel mai…

Posted by Catalin Sturza on Friday, 22 November 2019

…un vechi apropiat al lui Duca:

Catalin Sturza, blogher pe adevarul.ro, pe site-ul ceasisto-putinist activenews.ro si alte publicatii proruse, il leaga o indelungata prietenie cu autorul Sputnik Bogdan Duca. In prima imagine e din 2013, a doua, din 2017. In imaginile din dreapta, Sturza este impreuna cu Ninel Ganea, un alt autor si traducator prorus, recomandat de insusi Capsali, putinistul care a condus Romania Libera timp de cateva luni. Inceputurile ca persoana publica ale lui Catalin Sturza a fost la protestele useliste din 2011-12, care au adus PSD-ul la putere pentru urmatorii 7 ani. Acum Sturza spune ca e conservator, pe atunci lauda site-ul filosovietic criticatac si pe comunistii de la Cj – „Tinerii maniosi”, de unde si-a facut aparitia si pesedistul Adrian Dohotaru, bagat in Parlament de USR.

Nu putea lipsi Adrian Năstase, de pe lista lui Dughin – ”Între „statul de drept” al lui Iohannis și „respectarea Constituției României” a lui Dăncilă, aleg varianta națională”, declară Adrian Năstase, citat de Sputnik, încheind cu fermitatea unui conducător politic: ”Sper ca și voi să o votați pe Viorica Dăncilă!”.

În imaginea de mai jos este Vlad Levente Viski, liderul Mozaiq și cam cel mai cunoscut reprezentant al „comunității LGBT”. Notă: cei „LGBT” formează o „comunitate” în aceeași măsură în care blondele formează o „comunitate”, deci Viski reprezintă LGBTeii cam în aceeași măsură în care Udrea reprezintă blondele.

Viski e un vechi susținător al PSD-ului și pe cât de pesedist, pe atât de pro-rus (autor criticatac, apropiat al dughinistului Vasile Ernu), antiamerican și adversar al NATO:

Florin Poenaru, pro-comunist, pro-rus și autor criticatac:

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Alexandru Racu, care a reușit ce nu a reușit nimeni până la el, să-i aducă laolaltă, public, pe Capsali, Duca și Ernu:

Feriți-vă de „teologia eliberării”, sau câte ceva despre „teologia” lui Alexandru Racu, cu voie de la Sputnik (de azi și pe Contributors)

Racu scrie:

Dăncilă a fost curajoasă și combativă fără să fie agresivă, dând dovadă, pe de altă parte, și de îndeajuns de multă inteligență tactică.

electoratul anti-PSD care n-a fost complet orbit de ura față de acest partid, astfel încât să-și piardă orice urmă de luciditate și bun simț, a fost adus la exasperare și, mai mult, a început să se teamă. Un comentator liberal al vieții politice din România a remarcat, în mod pertinent, că Iohannis a ales să facă apel doar la antipesediștii primitivi, nu și la cei ceva mai nunanțați și mai sofisticați, care n-ar vrea să omoare și democrația odată cu PSD-ul. Evident, o opțiune complet tembelă din punct de vedere strategic, deoarece în condiții de război nu e tocmai o idee bună să-ți demoralizezi/demobilizezi jumătate din armată. În plus, primitivii oricum ar fi venit să-l voteze, indiferent dacă dezbătea sau dacă nu dezbătea și indiferent de cât de prost dezbătea, pe când ceilalți reprezintă segmentul social pe care ar putea să-l piardă, or tocmai acest segment a ales să și-l înstrăineze. Ca să folosesc un termen din marketing, Iohannis și-a înstrăinat tocmai publicul țintă, cel care poate să vină la vot sau să stea acasă – iar în unele cazuri chiar să voteze Dăncilă

titlul de câștigător moral al acestei campanii a fost deja adjudecat, iar asta o știu și cei care deși vor vota Iohannis duminică – din considerente pragmatice, din frică față de PSD sau din inerție antipesedistă, altfel inteligibilă din perspectivă sociologică și istorică – și-au păstrat, slavă Domnului, un dram de sinceritate. În timp ce Iohannis a demonstrat că este zero barat, Dăncilă merită aplaudată pentru că s-a depășit pe sine. Iar o înfrângere cu fruntea sus este întotdeauna mai bună decât o victorie fără glorie.

Vasile Ernu, criticatac & lista lui Dughin și apropiat al teroriștilor ruși care omoară ucraineni pentru Putin în estul Ucrainei, bate câmpii „echidistant” pe Libertatea lui Tolontan despre democrație și alte lucruri pe care evident nu le înțelege, și numără „rasiști” printre opozanții lui Dăncilă pe Facebook:

Un banal rasism electoral.

Ah, se începe în on-line „umilirea publică” a celor care „nu votează ca noi”. „Lumea bună”, „votantul superior” arată cu degetul, face liste, umileşte „votantul inferior”.

Această tehnică este una profund autoritaristă: poate-i şi „ştampilăm” vizibil pe „ciumaţi”. Să-i scoatem din „societatea noastră”.

Aceştia sînt de fapt profund autoritarişti. Nu cunosc ABC-ul democraţiei: vor o „democraţie selectivă” pentru „votanţii superiori”, cu „dezbateri selective”, cu societate civilă „papagali decorativi”.

Ce fac ei de fapt? Ei promovează un banal rasism electoral.

Mai explic o dată pentru aceşti luptători aprigi ai „democraţiei selective” univot.

Paul Ghitiu, autor EVZ, nelipsit la evenimentele dughiniste ale lui Iurie Rosca de la București și Chișinpu, votează cu Dancila citându-l pe Capsali:

Mă uit cu condescendență, chiar cu o tristețe ușor amuzată, la diverși prieteni de-ai mei, și din viața reală, nu numai…

Posted by Paul Ghiţiu on Monday, 18 November 2019

Iurie Rosca, Paul Ghitiu, Ovidiu Hurduzeu, fiica lui Dughin (Daria Dugina), ne salveaza de americani la Chisinau, la conferinta „Chișinău Forum III „Beyond the Unipolar Moment: Perspectives on Multipolar World” (video) din 19 sep., care își propune să unească forțele „împotriva hegemoniei americane”, cf. lui Iurie Rosca, gazda evenimentului și traducătorul lui Dughin în românește.

Paul Ghiţiu a fost unul și unul dintre participantii la lansarea din Parlament României a lui Iurie Roșca din martie 2017 (detalii).

Din ce i-a spus Paul Ghitiu lui Roșca:
– Suntem condamnati, si Rusa si Romania, sa mergem impreuna;
– N-avem ce face, va trebui sa fim impreuna;
– Romania a fost singurul bastion al neoliberalismului european si al UE, in timp ce tot Estul si Centrul Europei se mutase pe alta directie; (ceea ce e fals, oricum)

De la stânga radicală nu neapărat de inspirație rusească, vine un istoric revizionist pro-comunist și, năucitor, fost membru al IICCMER, Mihai Burcea.

Așadar, o votez pe „proasta draq”, pe „vita încălțată”, pe „analfabetă”, pe „cretină”, pe „țață”.

Da, sunt un trădător de clasă care se așază de-a curmezișul istoriei, un nonconformist social, și-un acerb combatant împotriva filfizonismului/snobismului/elitismului în politică*.

Mic-burghezul din mine întoarce spatele „educaților”, „civilizaților”, „pro-europenilor” și se solidarizează cu „pomanagii electorali”, cu „știrbii”, cu „asistații social”, cu „boșorogii comuniști”, cu „proștii”, cu „bugetarii hulpavi” și toți „troglodiții” care țin țara asta pe loc.

Vă închipuiți cum ar arăta România fără „declasații” care votează în permanență cu PSD ?

„Ca soarele sfânt de pe cer”.

Nimic „contra curentului”, doar bătrânul pesedism.

Lista e departe de a fi exhaustivă.

update finalul lui noiembrie 2019, Gabriel Popa și Bogdan Duca stau la taclale:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 comentarii

 1. ‪Stefan
  23 noiembrie 2019

  Orice ar fi, Romanii trebuie astazi sa-si astupe narile si sa voteze pentru raul cel mai mic.

 2. Stelian
  23 noiembrie 2019

  „Dar Sputnik e propaganda oficială a Rusiei și tocmai din acest motiv, foarte puțin eficientă într-o țară ca România, unde simpatia pentru „marele vecin de la Răsărit” se încadrează procentual în marja de eroate.”

  Din pacate „marja de eroare” e la butoane si pe sticla. Ca si in 44-45-46. E totusi ceva bun, ca nu au in spate baionetele! (Deocamdata?!!? Jandarmeria ce-o fi?)

 3. Anca Cernea
  23 noiembrie 2019

  Ar mai fi de menționat cazul Pavelescu, nu pentru că personajul ar avea vreo importanță, ci pentru ștampila PNȚCD care a rămas la el, și pe care a parcat-o în zona rusofilă din șanțul de la marginea politicii românești.
  Relația Pavelescu-Rusia e interesantă. El țipă (nefiresc de strident, ca și cum ar avea musca pe căciulă) că nu iubește Rusia. Dar Rusia, în loc să se supere pe el, îl ia în brațe, ca o mamă, care nu bagă în seamă mofturile copilului, ci îl vede mult mai moțat decât este, îl laudă, investește în el speranțe…

  Iată cum se lepăda Pavelescu de Rusia în 2016:

  Sa fie foarte clar! Rusia a fost totdeauna un inamic al Romaniei si un mare pericol. Ruperea Romaniei, prin rapirea Basarabiei, Bucovinei de nord si a Buceacului, precum si Insula Serpilor, furtul tezaurului Romaniei, dar, mai ales, genocidul impotriva elitei romanesti dupa 1945 si sovietizarea tarii, au insemnat si inseamna o adevarata apocalipsa pentru romani! Toate aceste rani sunt si vor ramane deschise multa vreme, pana la momentul in care Romaniei i se vor recunoaste toate drepturile, iar spiritul dreptatii va fi restabilit, indiferent de eforturile pe care le vom face ca popor, de sacrificiile si timpul care va trece!

  https://www.facebook.com/aurelian.pavelescu/posts/sa-fie-foarte-clar-rusia-a-fost-totdeauna-un-inamic-al-romaniei-si-un-mare-peric/538818396308051/

  Uau! Nu i-o fi fost frică? Moscova nu uită și nu iartă!

  Dar iată că Moscova nu pare să creadă în lepădarea lui Pavelescu (oare de ce? știe Moscova ceva ce nu știm noi?), iar în vara asta, 2019, prin trompeta sa oficială, Sputnik, il face „reputat”, îl citează reverențios, ca pe o autoritate.

  https://ro.sputnik.md/politics/20190701/26675530/Aurelian-Pavelescu-avertisment-grav-lovitura-de-stat-in-derulare-in-Romania.html

  Și acum, ghici cu cine votează Pavelescu?

  https://ro.sputnik.md/politics/20191111/28169450/Aurelian-Pavelescu-presedintele-PNCD-gest-istoric-separare-total-de-liberali.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian