FUNDATIA IOAN BARBUS

Stanislav Secrieru: „o zi obisnuita in Moldova NKVDizata”

Stanislav Secrieru scrie despre Moldova anului 2009.

esti trezit in mijlocul noptii de strigate, vecinii tai au fost luati pe sus de fortele de „ordine”, incerci sa adormi dar gandul ca tu esti urmatorul nu te lasa in pace. dimineata porneste TV, postul de stat relateaza despre retinerea „dusmanilor de stat” si agentilor straini, seful guvernului promite utilizarea fortei pt a reprima manifestatii. butonez, dai de un post rusesc, un politician informeaza ca tentativa unor tineri sub influenta alcoolului finantata de servicii din romania pt a rasturna regimul democratic in moldova a esuat. dai volumul mai incet si butonez spre Realitatea TV ( sa nu te auda vecinii care au mai ramas), desi ai cablu si platesti la timp, altcineva decide ce postrui poti urmari, Realitatea tv este off air. pornesti PC, siturile cu extensia .md sint picate, nu te poti loga pe facebook sau sa-ti verifici email, ai acces doar la situl pcrm si agentiei de stiri guvernamentale, in scurt timp netul pica cu totul, urmat de deconectarea temporara energiei electrice.

…………………..

trezirea in celula rece, esti interogat, ti se pun intrebari stupide: ce cautai in oras? cu cine stateai de vorba si ce i-ai spus? daca faci parte din vre-o organizatie non-guvernamnetala? unde ai fost pe 6 si 7 aprilie? ceri prezenta avocatului, ti se ofera o runda de lovituri, dupa citeva minute nu mai simiti nimic, durerea este prea mare incat nu o poti localiza. strigi ca esti cetatean unui stat UE. scapi prin miracol, esti pus sa semnez un proces verbal continutul caruia nu cunosti si esti anuntat ca pe numele tau a fost intocmit un dosar penal fara a se preciza articolul din codul penal. ti se cere sa nu parasesti localitatea si sa te prezenti de fiecare data cand vei fi chemat la politie.

…………………….

PS Ministerul de Externe român roagă cetăţenii români care au cunoştinţe în Republica Moldova cu care nu s-a mai putut intra în contact să apeleze la numerele de telefon 021.431.1511 (între orele 08.00 şi 20.00) şi 021.431.1203 (după ora 20.00).

——————————————–

Acesta este doar un fragment. Puteţi citi în întregime relatarea lui Stanislav Secrieru pe blogul său.

Şi asta în timp ce presa din occident prezintă evenimentele foarte sumar sau deloc, iar tinerii din statul „democratic” Moldova sînt trataţi într-un mod asemănător cu felul în care sînt trataţi de jurnaţişti anarhiştii, anti-capitaliştii, anti-nato-iştii şi anti-orice-iştii, care se dedau la violenţe gratuite în vestul europei de ficare dată cînd are loc vreun sumit Nato, G7, G8 sau G20. Cu o singură diferenţă: simpatia faţă de tinerii revoluţionari anticapitalişti nu se simte şi în cazul tinerilor anti-comunişti din Moldova. Un exemplu de la BBC. Poate pentru că ce se întîmplă în Moldova acum este mai mult o contra-revoluţie? Nu ştiu, întreb şi eu.

Uniunea Europeană socialistă reuşeşte să condamne acţiunile autorităţilor din Moldova doar cu jumatate de gură… cînd o face.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 Comments

 1. Francesco
  10 April 2009

  CNN se misca! „Guvernul moldovean i-a atacat pe ziaristi”. In biroul Alinei Barbu, o ziarista de la Ziarul de Garda, corespomdentul CNN a cules urmatoarele marturii:

  „A lot of journalists have been arrested,” including Rodica Mahu, editor-in-chief of Jurnal de Chisinau, based in the capital, Radu told CNN in a phone interview Friday.

  Mahu was released after two hours of questioning, but whether she would be charged with any offense was unclear.

  „They accused me of preparing an armed attack and that my fingerprints were found on the stones that were thrown at the parliament building and the president’s office,” Mahu told CNN.

  Alina Barbu:”The president wants to destroy any kind of democracy. He wants to control the minds and activities of everyone,” said Radu. „My parents had seen this situation when Stalin was in power. This is a repetition.”

  La fel Reporters Without Borders. Din declaratia RWB:

  Reporters Without Borders is very disturbed that the Moldovan authorities have been arresting journalists and even using violence against them amid angry protests and rioting about the results of last weekend’s parliamentary elections. Both Moldovan and Romanian journalists have been affected.
  “We appeal to the authorities to act with care and restraint,” Reporters Without Borders said. “They have a duty to ensure that the detained journalists are released without delay and that media are able to work freely and safely. Moreover, the stigmatisation of Romania and Romanian journalists is a dangerous strategy. Both the Moldovan authorities and foreign governments must refrain from stirring up violence, especially ethnic violence.”

 2. Francesco
  10 April 2009

  Sa nu uitam de Agerpress. The Epoch Times publica un material – „R. Moldova: Politia opereaza arestari, in timp ce se anunta o noua ampla actiune de protest” – din care spicuim:

  Politia din Republica Moldova continua sa opereze arestari ale participantilor la actiunile de protest de marti din centrul Chisinaului, in timp ce pentru vineri se anunta o noua actiune ampla de protest.

  Potrivit Comisariatului General de Politie, pana joi au fost retinute circa 200 de persoane. 120 dintre acestea au fost arestate pe motiv ca ar fi atentat la viata altor persoane sau au cauzat daune deosebit de mari. Alti 60 de tineri au primit amenzi pentru acte minore de vandalism si huliganism, dar operatiunile de retinere vor avea loc si in continuare, politia incercand sa identifice in baza materialelor filmate persoanele care au fost implicate in acte de vandalism in timpul protestelor.

  Mai multi studenti de la o universitate au fost retinuti joi in timpul unei pauze. In acelasi timp, politia ii cauta prin scoli si licee pe elevii care au participat la proteste. Politia a agresat si cativa cameramani de la posturile moldovenesti, care filmau politisti sau felul cum acestia retineau protestatari.

  In acelasi timp, lideri politici sau membri ai familiilor acestora sustin ca au fost retinuti sau amenintati de autoritati. Presedintele raionului Straseni, Nicolae Robu, unul din membrii de frunte ai Aliantei Moldova Noastra a anuntat joi ca a fost invitat la Serviciul de Securitate, unde a fost invinuit ca ar fi spion roman si ca, pe parcursul activitatii sale in calitate de presedinte al raionului, a chemat populatia la unire cu Romania, iar actualmente este implicat in tentativa de lovitura de stat.

  „Consider aceasta fapta drept un atentat la securitatea mea personala si a familiei mele si cer din partea organizatiilor statale competente protectie, paza si garantii ca nu voi fi retinut, arestat sau nimicit, pana la clarificarea situatiei respective”, a declarat Robu.

 3. costin
  10 April 2009

  Ăsta e, nu altul. Răzbunător. Mic. Împuţit. Mahalegesc. Pizmaş. Credincios al treimii: ură, bănuială, invidie. Cu gură de ţaţă şi ură de slugă. Societatea bunei stări, unde bucătăria e Primusul de pe coridor. Ştiu ei, demonii , cum să se întrupeze, nu întîmplător. — N. Steinhardt, Jurnalul Fericirii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi