FUNDATIA IOAN BARBUS

Fuga lui Victor Ponta din fața Victoriei Nuland

Este pentru prima data în istorie când un prim-ministru român fuge din fața unui diplomat străin venit în vizită la București, faptă care demonstrează că Victor-Viorel Ponta este un tip iresponsabil și de o lașitate care provoacă scârbă. Cu câteva zile în urmă, adjunctul Secretarului de Stat american Victoria Nuland a discutat la Vilnius cu ministrul de Externe Titus Corlățean pe care l-a informat că tema Justiției urma să figureze pe agenda discuțiilor de la București. Oficialul american trebuia să se întâlnească cu Traian Băsescu, cu Victor Ponta și cu Titus Corlățean pentru a celebra zece ani de apartenență a României la structurile NATO precum și pentru a discuta și alte chestiuni de interes reciproc.

Victor Ponta, un premier care fuge de un adjunct al secretarului de stat.
Victor Ponta, un premier care fuge de un adjunct al secretarului de stat.

Lăsând la voia întâmplării și Guvern și toate treburile curente ale națiunii, Victor Ponta a fugit din țară știind că nu va putea evita întrebări stânjenitoare privind Justiția și poziția sa în legătură cu pedepsirea infractorului șperțar Adrian Năstase pe care a calificat-o ca o condamnare politică, acest lucru fiind cel mai grav atac asupra Justitiei.

Ceaușescu avea o scuză atunci când a plecat cu elicopterul de pe acoperișul CC al PCR, el era ingrozit de venirea unui milion de oameni sătui de regimul comunist, dar Victor Ponta ce scuză are să fugă din fața numărului 2 al diplomației americane? Venea oare Victoria Nuland acompaniată de Flota a VII-a americană? Este oare firesc și demn din partea unui prim-ministru să iasă din țară și să se ascundă în loc să dialogheze cu principalul nostru aliat? Binenteles că nu, este doar o consecință a traiectoriei unui individ care are la activ un plagiat mizerabil dar și alte lucruri negre cum ar fi propria sa contribuție la lovitura de stat din 2012 sau noartea procurorului Cristian Panait.

Victor Ponta va reveni în țară după ce va fi sigur că Victoria Nuland a părăsit teritoriul României. Va veni și își va bate joc de cei care i-au criticat absența, va face apel la media dominată de USL pentru a-și trimite săgețile către basiști, adică acei politicieni, ziariști și bloggeri care au luat atitudine. Până la urmă nu are importanță modul în care se justifica lașitatea, trebuie să vedem și țelurile politice pe care le urmărește Ponta.

Last man standing?

Caricatura de Wilfred Hildonen

În primul rând, primul-ministru a vrut să evite contactul direct cu un factor de răspundere de rang înalt din guvernul american care i-ar fi transmis mesajul pe care nu îl putea înghiți: acela că Administrația SUA nu acceptă imixtiunea politicului în Justiție. Motivul acestei atitudini îl găsim în politică struțului care, cu capul în nisip, nu vede ceea ce nu vrea să existe. Titus Corlățean îl va informa pe Victor Ponta cu privire la mesajul transmis de Victoria Nuland, dar primul-ministru se va considera neatins de o critică indirectă.

Al doilea motiv este legat de politică internă, de gestionarea electoratului ultra-USL, acei neîmpăcați cu statul de drept și cu statutul țării de membru NATO și parte a Uniunii Europene. PSD-ul și PNL-ul se fac vinovate de înlocuirea în discursul public a luptei împotriva comunismului și a racilelor sale cu inversul său, cu o luptă contra anti-comunismului și a vectorilor care l-au incriminat. Discursul public al celor două partide se axează pe lupta contra basismului, în care se amestecă persoana actualului locatar de la Cotroceni cu instituțiile și funcționării DNA, ANI, ÎCCJ și altele.

Marțea neagră ne-a lămurit că dorința gruparii infracționale USL este să se ciuntească legea în așa fel încât politicienii să nu mai răspundă pentru faptele lor. USL-ul nu este singur, el este exponentul unui electorat care – cel puțin în parte – este antiamerican și antioccidental și pentru care ceea ce se face în țară începînd de la debarcarea guvernului MRU este ceva pur și fără de cusur. Este foarte ușor pentru Victor Ponta să se gudure în fața satrapiilor asiatice, dar îi este imposibil să înțeleagă și să asimileze o critică din partea prietenilor americani. Miza alegerilor prezidențiale nefiind departe, primul-ministru a vrut să demonstreze că lui nu-i păsa de critici și că așteaptă să fie recompensat de nucleul dur al USL.

Cel de-al treilea motiv al lui Victor-Viorel Ponta este că a vrut să transmită un mesaj diplomatic ascuns trimis neprietenilor americanilor, acela că el este de partea lor. Anvergura unui mincinos se vede nu numai din ceea ce vrea să ascundă prin cuvinte, ci și din gesturile pe care le face. Faptul că a întors spatele unui reprezentant al celei mai mari și mai solide democrații din lume reprezintă un gudurare în față tuturor celor care considere SUA un inamic potențial, în primul rând Rusia și China.

Chiar dacă partea americană nu a reacționat la gestul nediplomatic al lui Victor Ponta, este clar că vor rămâne multe semne de întrebare în legătură cu intențiile șefului guvernului român. După acest episod rușinos, liderul PSD-ist va fi catalogat la Washington ca o bizarerie în care nu poți avea încredere, lucru foarte grav în cazul în care va deveni președinte al României. Din acest punct punct de vedere Victor Ponta este cea mai rea dintre variantele ce se pot lua în calcul cu privire la Cotroceni.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

18 Comments

 1. Tony
  11 January 2014

  După ce Ponta a evitat întâlnirea cu înaltul oficial american – în care ar fi trebuit să detalieze acuzaţiile nefondate de justiţie politică – e clar care este „traiectoria” găştii pe care o conduce.
  Tocmai de aceea Victoria Nuland a repetat de două ori ce se (mai) poate face în acest caz:

  „Şi vreau să le transmit tuturor românilor: indiferent ce partid susţineţi sau unde trăiţi în această ţară să luptaţi din răsputeri să apăraţi o Justiţie independentă şi să o păstraţi departe de politică”.
  „….vreau să spun din nou că cetăţenii din România trebuie să insiste pe statul de drept şi pe transparenţa guvernării”.

 2. Tony
  11 January 2014

  Victoria Nuland:

  „The citizens of Romania have fought hard for the right to have an independent judiciary. You’ve made great strides particularly over the last five years or so in this direction, so I would urge all Romanians, no matter what political party you support, no matter where you live in the country, to fight hard to protect and defend the independence of your judiciary and to keep it out of politics.”

  „I think we were very clear — the U.S. Embassy was at the time — with regard to our concerns. As I said, I have had a very full discussion on all of the issues that are vital to our strategic partnership, whether they’re in the security sphere, economic sphere, or in the democracy/rule of law sphere. We have had some important assurances today again from the Government with regard to its understanding of the international reaction to that particular round of events, but it is very important again that the citizens of Romania insist on rule of law and insist on transparency and good governance.”

  http://romania.usembassy.gov/mobile/policy/media/victoria-nuland-01112013.html

 3. Bill
  11 January 2014

  Cam nasol, pentru ca romanii sunt acum ocupati cu izgonirea Chevronului la Pungesti sau cu mitinguri care ocolesc DNA-ul, dar nu si Cotroceniul. Daca Occidentul decide sa lase lucrurile in mainile „societatii civile”, atunci am bagat-o pe maneca. Mesajul corect ar fi fost: ne retragem de la Deveselu si FMI si BM nu vor mai oferi imprumuturi la dobanda mica daca nu respectati statul de drept si Ponta nu-si asuma raspunderea prin demisie pentru afirmatiile facute.

 4. Daniel Francesco
  11 January 2014

  E clar ca Ponta nu-si da demisia pentru atacurile contra justitiei. Nu si-a dat el demisia pentru plagiatul imens sau pentru numeroasele minciuni cu care ne-a obisnuit.

  @Tony
  Cu deosebita placere il vom „ajuta” pe Ponta si pe ai sai sa fie transparenti si le vom descalci planurile. ????

 5. Tony
  11 January 2014

  La o simplă analiză e „ffff” – vorba mincinosului patent Ponta – clar despre ce este vorba „în propoziţie”:
  Victoria Nuland spune că românii trebuie „să lupte” şi „să insiste” pentru apărarea justiţiei şi a statului de drept.
  Dar lupţi împotriva cuiva şi insişti, iarăşi, la cineva (care se opune, e obtuz, recalcitrant).
  Cin’ să fie, cin’ să fie… cel care atacă („attacks”) independenţa justiţiei şi statul de drept?

  De ASTA îi era frică lui Ponta şi de ASTA n-a vrut să dea ochii cu Victoria Nuland. Un mincinos şi un laş care ne va scoate de pe orbita predictibilităţii, siguranţei şi progresului.
  Traiectoria deductibilă este cea a imprevizibilului şi insecurităţii totale – internă şi externă, individuală şi colectivă.

  Bill, e mai rău decât „nasol”.

 6. Aurel
  11 January 2014

  Este grav daca singurul membru din USL ,care l-a tras de maneca a fost d-l I.Iliescu,aceasta inseamna ca problema este acolo in PSD si ca se doreste de fapt altceva,daca se permite afectarea parteneriatului strategic cu SUA si UE.Atacul la justitie si la statul de drept nu sunt singulare,asa cum atacurile consilierilor nu au fost intamplatoare.

 7. Daniel Francesco
  11 January 2014

  Ponta a revenit in tara si a facut publica misiunea Victoriei Nuland de discutare a unei „subiect confidential”. Da, acesta este inca un motiv in sprijinul afirmatiei ca Ponta joaca pentru Est…

 8. Mikael T.
  11 January 2014

  Analiştii de la Stratfor au descris perfect situaţia: Europa slăbeşte, America se retrage, Rusia este în ascensiune. Unii decidenţi de la Bucureşti au înţeles că paradigma se schimbă, alţii insistă să ignore noua realitate. Încet, dar sigur România intră pe un nou drum şi într-o nouă eră în care doar cei care s-au reorientat la timp mai pot spera la un viitor.

  Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_01_13/PSD-a-virat-spre-Est-5026/

 9. DanCanada
  11 January 2014

  Hm, nu stiu daca joaca pt Est, nu e el asa destept. CtrlV e mai visceral, e un sobolan ordinar – joaca totdeauna pentru pielea lui si a celorlalti sobolani din vizuina. Ca sa joci pt Est tre’ sa ai convingeri rusofile, idealuri etc – d-alde’ Ernu, Rogo si alti deraiati.

 10. Daniel Francesco
  11 January 2014

  Oricum este o dovada de iresponsabilitate sa indice ca a existat un subiect secret (discutat si in Consiliul se Aparare a Tarii) pentru care era necesara venirea Victoriei Nuland. Acum inclin sa cred ca Ponta a vrut sa minimalizeze interesul american pentru stoparea imixtiunilor politicienilor USL in actul Justitiei.

 11. Sorin Muncaciu
  11 January 2014

  Domnilor, de ce trebuie sa ne ploconim in fata Departamentului de Stat, conform Cartei ONU si dreptului international nu prea este OK amestecul in treburile interne ale statelor suverane. Nu vreau sa apar mafia PSD-ista si bazaconiile lor legislative. Dar, trebuie sa ne mentinem independenta de a nu fi intotdeauna deacord cu diplomatia americana ( nici poporul american nu este totdeauna deacord) si sa evitam relatiile tensionate intre aliati. Ia luati dumneavoastra exemplu domnului Moshe Yaalon , Ministrul Apararii statului Izdrael , care a avut cuvinte, nu tocmai magulitoare, la adresa domnul Kerry( aparute astazi in cel mai important ziar izdraelian ), seful doamnei Nuland. Si ce , asta inseamna ca alianta US si Izdrael va avea de suferit ?? Este ridicol, sa interpretam mici neintelegeri de moment ca fiind defavorabile relatiilor de alianta de lunga durata !!

 12. Emil Borcean
  11 January 2014

  Muncaciu. Nu e vorba despre nicio „ploconire”, iar critica lui Yaalon la adresa lui Kerry nu are nicio legatura cu lasitatea lui Ponta, care se joaca de-a v-ati ascunselea, ca un plod tampit. Iar chestia cu „neamestecul in treburili interne” e pescuita direct din haznaua cu treburi mici si mari a lui Ceausescu.

 13. doru
  11 January 2014

  Domnule Sorin Muncaciu, una e să ai poziție demnă ca aceea a domnului Moshe Yaalon și alta e gestul incalificabil al acestui ins. Până și în ultima crâșmă de periferie există mai mult bun simț, există o onoare. Ar trebui ca fiecare român să se simtă lezat de gestul ipochimenului. Să fugi din propria ta țară, țara pe care o reprezinți ca PM, unde și când s-a mai auzit? Cu stimă!

 14. Anca Cernea
  11 January 2014

  Găsesc frapante două chestii la @11.

  1. Ignorarea totală a fondului discuției.
  Problema NU e să ne dăm noi independenți față de Departamentul de Stat, nici să ne dăm supuși, nici să ne dăm din când în când așa, din când în când așa, pt ca americanii să ne socotească aliați, cât de cât, dar să mai facem puțin și pe nebunii, că altfel ne iau de fraieri.
  PROBLEMA E DACĂ VICTORIA NULAND AVEA SAU NU DREPTATE!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ȘI AVEA !!!!!

  2. d-ul ăla în plus. Ce-o fi vrând cu el?

 15. doru
  11 January 2014

  Prin această fugă de neînchipuit, în orice țară civilizată din lume, arată încă o dată, de data acesta în cel mai urât mod, că individul e conștient de impostura lui.

 16. Anca Cernea
  11 January 2014

  Mikael T
  Rusia e pe dric. Tupeul lui Putin poate să impresioneze proștii, dar nu e o chestie de natură să salveze țara aia, ci mai degrabă s-o îngroape.
  Nu veni cu propaganda aici, că te trimitem rapid să plimbi URSS-ul.

 17. Vlad M.
  11 January 2014

  Emil, vezi ca Sorin Muncaciu asta este tembel care tot trimite mesaje, desi a fost pus in Spam acum multa vreme. E un liberal uselist pro-rus, adica un liberal adevarat. ????

 18. Emil Borcean
  11 January 2014

  Oops. Cred ca am uitat. Ok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi