FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Ce noroc că nu mai trăim în întunecatul ev mediu!

Anul 1300. Întunecatul ev mediu. O boală stranie, venită pe drumul mătăsii, bântuia prin Europa. Unii vraci spuneau că afectează plămânii, alții credeau că atinge creierul. Unii spuneau că se transmite prin aer, alții prin lichide, alții prin obiecte, iar alții credeau că nu există.

Universitățile din Oxford și Paris se certau pe diagnostice și leacuri. Unii recomandau decoctul de mătrăgună, alții extractul de rostopască. Regele Angliei decretase că extractul de mătrăgună era cel mai eficace, dar continentalii, instigați de regele Franței, susțineau că mătrăguna e inutilă, ba chiar dăunătoare, și administrau bolnavilor doar rostopască.

Adevărul e că nici una, nici cealaltă nu prea funcționau.

Oamenii ajunseseră să umble mascați pe stradă, ca să nu se molipsească, iar doctorii de la Hôtel Dieu nu mai făceau față numărului mare de bolnavi. Mulți bătrâni mureau sufocați, dar tinerii cel mai adesea scăpau.

Pretutindeni, regii decretau carantine și interdicții, iar apoi deschideau vistieriile ca să potolească aburii răzmeriței.

Apăruseră peste tot secte care prevesteau sfârșitul lumii, dar și secte care susțineau sus și tare că de fapt boala nu exista, ci era o invenție a regilor Franței și Angliei, un pretext pentru un nou război, noi biruri și noi robii.

Secta apocaliptică îi vâna nemilos pe cei care aveau nesocotința să nu se închidă în case, ci își urmau negoțul. Foarte rapid, au fost găsiți vinovați israeliții, iar sinagogile au fost denunțate de apocaliptici ca focare de infecție.

“Vrem spitale, nu sinagogi”, se striga pe dealul Sfintei Genoveva.

Secta negaționistă, înfierată de cea apocaliptică, o înfiera la rându-i și organiza orgii dedicate Liberului Arbitriu, deificat cu această ocazie și substituit Dumnezeului Celui Viu.

Vremuri medievale, de patimă și orbecăire, vremuri de superstiție și ură, de știință primitivă și confuzie. Ce noroc că nu mai trăim în întunecatul ev mediu!

Adrian Papahagi

SURSA   FACEBOOK

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian