FUNDATIA IOAN BARBUS

Robert Gabriel: Cei care se opun deciziei BOR de Paște nu înțeleg creștinismul și cum funcționează Biserica

Oricine înțelege Creștinismul sau își asumă o identitate creștină știe – sau ar trebui să știe – că problema autorității este intim legată de locul pe care îl ocupă Biserica și Harul în arhitectura salvării sufletului. În Bisericile tradiționale, anterioare Reformei, există două tipuri de ierarhii, care de cele mai multe ori se confundă. Este vorba de ierarhia administrativă – necesară oricărei organizări de tip corporatist – și ierarhia Harului (episcop-preot-credincios). În paranteză fie spus, Reforma și mișcările post-Luterane au păstrat primul tip de ierarhie, cea administrativă, dar au renunțat la cea de-a doua, ierarhia Harului.

Autoritatea deontică* izvorăște, în Bisericile anterioriare Reformei, din ierarhia Harului. Oricine își asumă creștinismul ortodox sau catolic presupune că pentru a se mântui are datoria, printre altele, de a se supune prescripțiilor Episcopilor. Aici problema devine mai interesantă. Dacă Episcopii au luat decizia corectă, salvarea sufletului credincioșilor care urmează prescripțiile nu este pusă în pericol. Dacă Episcopii au luat o decizie greșită, de asemenea, salvarea sufletului credincioșilor nu este pusă în pericol, ci numai a Episcopilor. Pentru că ei sunt singurii înzestrați cu autoritatea deontică – a cărei sursă, așa cum am stabilit, este ierarhia Harului – în sistemul eclezial.

De ce am spus toate acestea? Pentru a înțege că indiferent dacă decizia pe care ierarhia Bisericii Ortodoxe a luat-o cu privire la închiderea bisericilor în noaptea de Înviere este corectă sau nu, salvarea sufletului niciunui credincios nu este pusă sub semnul întrebării. Responsabilitatea deciziei le revine în întregime celor înzestrați cu ea, și anume Episcopilor. Grupurile care zilele acestea manifestă o opoziție deschisă față de decizia Bisericii Ortodoxe sunt departe a înțelege ce este creștinismul, cum funcționează Biserica, care este logica autorității în sistemul eclezial etc.

* vezi J. M. Bochenski, „Ce este autoritatea”, Humanitas, 1992.

Robert Gabriel

SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. George
    11 April 2020

    În completare, la un articol bine conturat.
    Administrativ, sigur că răspunde marele Ierarh. Dar, logic și biblic, de fapt, n-are cum să răspundă el, mai Marele, pt alții, fiecare va da socoteală de decizia sa, logic și biblic. Dar dacă, ipotetic vorbind, din varii cauze (nu neapărat motive) Omul din vârful piramidei e manipulat sau deraiat, conștient sau inconștient, tocmai în situații de criză, trebuie făcut ceva, nu-i așa? Oamenii pot stabili ei înșiși (de comun acord) cum se va proceda, e adevărat, doar că nu înseamnă că e ok dpdv al lui Dumnezeu. Problema autorității, dpdv administrativ, e una, dar a Harului e alta, fiind administrat direct de Iisus (Duhul Sfânt), căci prin El a venit harul și adevărul (ținând seama de starea de fapt, a credincioșiei fiecăruia – nu detaliez, pe orizontală și verticală).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi