FUNDATIA IOAN BARBUS

Pr. Constantin Necula despre „ortodoxia” rusă: Mulțumesc, NIET!

Părintele Constantin Necula – doctor al Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu. (Montaj din mai multe conferințe) 

Întrebare:
Mai credeți într-o renaștere a credinței, în România, la fel cum s-a întâmplat în Rusia post-comunistă?

Pr. Constantin Necula:
Am remarcat renașterea credinței din Rusia post-comunistă! Un Patriarh care dă binecuvântarea tancurilor să-și pună cizma pe gâtul altor ortodocși. Dacă ăsta e creștinismul pe care îl visăm, mulțumesc, NIET!

Niet! Niciodată în România nu s-a dezvoltat ideologia cizmei pusă pe gâtul celui mai slab. Renașterea creștinismul doar pentru că au aurit cupole, și-or hirotonit episcopi de limbă rusă peste neamurile vorbitoare de altă limbă? Iertați-mă că vă întreb, ați uitat că în Moldova, Mitropolitul susținut de Moscova vorbește rusește mai mult decât românește?
Despre ce creștinism rusesc îmi vorbiți? Panslavismul etern?!

Scrie undeva în Scriptură despre așa ceva? Despre binecuvântarea tancurilor, pentru uniformizarea mujicilor și uciderea din gleznă tanchistă a puținilor tătari care au mai rămas? Aproape că te ia mila de tătarii islamici, domnule, dinaintea unei ortodoxii atât de bine pusă la punct!

Aaa! Dacă vreți să vorbim de ortodoxia preoților ucraineni, care s-au pus între soldați și popor ca să-și protejeze și poporul, și soldații născuți din popor… Da! Despre asta, altceva, da, dar nu este renașterea creștinismului rus post-comunist. Dacă ar fi existat post-comunism în Rusia, aș fi crezut că ar fi renăscut creștinismul, dar n-a trecut, nici la ruși, încă, nici nu cred că va trece curând comunismul.

***


În al doilea rând, în Rusia am fost de suficient de multe ori, încât să văd și sufletul mujicului și mojicia falșilor creștini de acolo. Ghinion! Din ’82 am fost de câteva ori în Rusia. I-am văzut și comuniști și neo-comuniști, și fals necomuniști. Și dincolo de toate, nu trebuie să ajung într-un loc, ca să simt pulsul locului. E suficient să le văd roada.

Iar roada e Crimeea. Spasiba!

Îmi pare rău dacă v-am jignit vreun sentiment pro-rusesc, dar să știți că nu sunt nici pro-grec, nici pro-sârb, nici pro-rus. Îndrăznesc să spun că încerc să rămân pro-român, în sensul că eu cred în continuare că cea mai echilibrată ortodoxie din lume, la ora actuală, este dată de ortodoxia de bun-simț a românilor.

Aș mai zice ceva, dar mă abțin…

***


Pe mine aproape că mă obsedează imaginea aceasta în care, cu adevărat trebuie să recunoaștem că a avut loc un Holocaust asupra poporului evreu. Este clar, e limpede, matematic.

Dar eu mă întreb, când se va recunoaște că a fost un Holocaust împotriva poporului român? Ce instanță din lume ne va acorda dreptul și despăgubirile necesare? Că deocamdată am remarcat cum reacționează Europa. A golit rafturile din Rusia, și atât.

N-am auzit un cuvânt… știți că la un moment dat un vicepremier al Rusiei a afirmat despre noi că va intra cu bombardiereul în București și ne va arăta el cine suntem noi.

Noi știm cine suntem. Ei nu știu cine sunt. Pentru că întotdeauna porcul a crezut că zboară. Și așa a ajuns rachetă.
Aici este riscul nostru ca popor, că uităm lecțiile trecutului. Nu suntem în stare să spunem, noi știm despre voi cine sunteți: nişte beţivi împuţiţi, nişte violatori, nişte furători de bani, ne-aţi furat uraniul, pădurile, fecioria fetelor, viaţa tinerilor. Ne-aţi troglodit generaţii la rând, aţi creat un sistem comunist care nici acum n-a pierit, după atâţia ani. Sunteţi nişte viruşi, nişte bacili ucigători.

Dar cine să vă zică?

***

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

8 comentarii

 1. Transsylvania Phoenix
  8 aprilie 2015

  L-am ascultat cu mare placere pe parintele Necula si in ceea ce priveste Ortodoxismul panslavist Rus are dreptate 100%.
  Am totusi o observatie: Ortodoxismul Romanesc are si el oile lui negre. Ca de exemplu limuzinele Mercedes cu care isi plimba preasfintele dosuri mai marii Patriarhiei Romane. Cupolele aurite care am auzit ca au inceput sa fie la moda si in noile biserici construite in ultimii ani. Si mai ales, implicarea multor preoti in campania prezidentiala de partea PSD / Ponta. Nu nu ma deranjaza atat de mult ca s-au erijat in propagandisti de partid, cat faptul ca l-au atacat pe Iohannis pentru “pacatele” lui de neiertat – ca nu este Ortodox si nu-i nici Roman pursange.

 2. pista laszlo
  8 aprilie 2015

  Cupolele aurite nu înseamnă în sine rusificare. Pentru că nici în Rusia NU toate cupolele, turlele bisericilor sunt aurite. Sunt cupole albastre cu steluţe aurii, adică cele închinate Maicii Domnului. Cupolele bisericile mânăstireşti sunt negre, iar cele ale bisericilor dedicate sfinţilor sunt verzi sau albastre. Auriu simbolizează Slava Cerească.
  Este la fel de adevărat că în arhitectura bisericească a românilor aşa ceva nu a existat niciodată. În ultimii ani am văzut că au apărut prin ţară câteva biserici cu cupolele aurite. Cred că este imitaţie a celor ruseşti, deşi sute de ani meşterii şi ctitorii nu au imitat nimic din Rusia, arhitectura noastră fiind de inspiraţie bizantină, uneori adaptată creator, ca în Moldova.
  Totuşi, ar fi putut să imite altceva, nu cupole ruseşti, chiar dacă semnificaţia în sine a cupolelor aurite este sacră. Nu este o idee bună. Nu miroase a bine, pentru că se ştie că “imitaţia este cea mai sinceră formă de admiraţie”. Nu avem nimic de admirat de la ruşi. Avem tot ce ne trebuie acasă. Puteau să imite foarte bine Voroneţul sau mai ştiu eu ce, ţara e mare.
  O asemenea biserică, cu turle aurite se poate vedea chiar la marginea DN 1, la Băicoi (Km 82), cunoscută şi ca Biserica călătorului, pe lângă hramurile sale.

 3. Negru Voda
  8 aprilie 2015

  Asta inseamna pozitie ortodoxa! Sa ai curaj sa spui adevarul,cand mai marii zilei sunt poate complice! Felicitari si multumiri acestui parinte! A marturisi adevarul e un act de eroism…

 4. Cristian Ganciu
  8 aprilie 2015

  @Transsylvania Phoenix
  Problemele slujitorilor bisericii noastre sunt reale, fie ca vorbim despre gipane si viloaie, de combinatia monopol+scutire de taxe pe unele activitati, de presiunile facute pentru preluarea administrarii cimitirelor sau pentru obtinerea monopolului pentru activitatile de turism cu destinatie religioasa.
  Insa, tot ce a spus nu e real si asteptam de ceva vreme o luare de pozitie a bisericii noastre in privinta “ortodoxiei” ruse. Dupa mine, Biserica Ortodoxa Rusa nu e decat un departament al FSB si nimic mai mult.
  Sa nu uitam ca, la primele sale iesiri publice, actualul patriarh rus a vorbit despre “mitropolitul Romaniei” iar asta spune multe.

 5. Cristian Ganciu
  8 aprilie 2015

  “Insa tot ce a spus E real…..”

 6. Mehedintu Ion
  8 aprilie 2015

  Sunt curios sa cunosc parerea Preotului Necula despre misterul mortii lui I.P.Culianu. Parerea mea este ca acest savant, istoric de renume mondial ,a fost ucis de securitatea romaneasca si ruseasca. Culianu ajunsese sa descifreze tainele panslavismului care se pare, este la originea tuturor suferintelor tarilor asuprite de rusi.

 7. Costin Andrieş
  8 aprilie 2015

  “ortodoxia” rusa in imagini:

 8. Germanos33
  8 aprilie 2015

  Daca discutau cumva unirea celor doua religii crestine, catolica cu ortodoxa, sa mai zici, ceea ce nu cred, in rest vrajeli ieftine rasaritene!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian