FUNDATIA IOAN BARBUS

Bigoții, în special cei din stânga dură, insistă să caracterizeze Israelul ca pe un stat apartheid

  • Bigotii … din Statele Unite și Europa insistă să caracterizeze Israelul ca pe un stat apartheid. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Israelul se bucură de diversitate reală, nu de falsa diversitate care caracterizează multe instituții americane. Diversitatea americană este un simplu eufemism pentru mai mulți negri, în special negri care au aceleași păreri în domeniul politic și rasial.
  • Cea mai buna dovada a acestui truism provine de la desemnarea de către Google a unui Ofițer-Șef-pe-Diversitate care și-a exprimat prejudecățile contra evreilor și homosexualilor … Faptul că el este negru e tot ce “diversitatea” înseamnă la Google și în multe alte instituții americane.
  • Situația este diferită în Israel pentru că Israelul este o țară inerent diversă care ia diversitatea în serios.
  • Fiecare națiune majoritar musulmană este în mod oficial un stat musulman care acordă privilegii considerabile aderenților acestei religii. Anglia este un stat creștin-anglican cu o religie oficială. Catolicismul este religia oficială în câteva țări europene. Multe steaguri naționale și steme au cruci, semilune și alte simboluri religioase distinctive.
  • În consecință, urmăriți cu atenție cum noul govern al Israelului reușește să supraviețuiască încercărilor diversității. Între timp, încetați să demonizați Israelul ca fiind apartheid sau nedemocratic.
israel autoritatea palestiniana
Israel, 2011

Noul Guvern al Israelului este dintre cele mai diverse din istoria democratiilor

de Alan Dershowitz

Provoc pe oricine să-mi arate o democrație parlamentară care sa aibă o coaliție mai diversă din punct de vedere rasial, religios, etnic, ideologic, politic și al originii naționale, decât actualul guvern israelian. Cuprinde oameni de aproape fiecare culoare, de la negri etiopieni, musulmani maronii, sefarzi tuciurii, pina la ruși palizi. Guvernul include un Prim-Ministru evreu ortodox-modern, împreuna cu fundamentaliști musulmani și evrei atei sau agnostici. Guvernul are un homosexual ca membru al cabinetului restrâns, o deputată surdă ș oameni cu origini din Asia, Africa, Europa și America.

Un număr record de 9 femei fac parte din noul guvern israelian. Primul-Ministru de azi este de Dreapta. Primul-Ministru-Supleant, care este astăzi ministru de externe, este un stângist. Fiecare nuanță de opinie publică (și in Israel sunt multe) este reprezentată în guvernul acesta. Vechea zicală “doi evrei, trei păreri” poate fi schimbată în “20 de miniștri, 30 de convingeri” pentru că fiecare ministru reprezintă opinii multiple din partidul său.

N-are importanță, bigoții, în special cei din stânga dură din SUA și Europa, insistă să caracterizeze Israelul ca pe un stat apartheid. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Israelul se bucura de o diversitate reală, nu de falsa diversitate care caracterizează multe instituții americane. Diversitatea Americană este un simplu eufemism pentru mai mulți negri, în special negri care au aceleași păreri în domeniul politic și rasial. Diversitatea americană are prea puțin de-a face cu o diversitate de atitudini, experiențe și vederi politice.

Cea mai bună dovadă a acestui truism provine de la desemnarea de către Google a unui Ofițer-Șef-pe-Diversitate care și-a exprimat adversitatea contra evreilor și homosexualilor … Faptul ca el este negru este tot ce “diversitatea” înseamnă la Google și în multe alte instituții americane.

Situația este diferită în Israel pentru ca Israelul este o țară inerent diversă, care ia diversitatea în serios.

Oare înseamnă asta că egalitatea perfectă a fost atinsă în națiunea-stat a poporului evreu? Desigur că nu. Ca orice democrație care se luptă cu probleme rasiale și etnice, Israelul este departe de perfecțiune. Legile sale mandatează egalitate, dar practici discriminatorii contra unor grupuri de evrei și musulmani continuă să existe. Tribunalele israeliene dau sentințe în mod consecvent care îndreaptă țara către egalitate completă, dar tribunalele nu pot niciodată să obțină singure acest rezultat.

Mai mult, Israelul este națiunea-stat a poporului evreu și ca atare acordă drepturi egale civile, legale, religioase, lingvistice și politice cetatenilor săi ne-evrei, dar nu poate să le dea drepturi naționale egale. Statul a fost creat ca să aibă un caracter evreiesc și ca să nu discrimineze niciodată contra evreilor în privința drepturilor religioase și de imigrare. Este singurul stat evreu într-o lume care a persecutat mii de ani evreii și care a stat deoparte când 6 milioane dintre ei au fost uciși.

Multe alte națiuni, state si provincii din lume au chiar mai multe caracteristici naționale și religioase, din mai puține motive. Fiecare națiune majoritar musulmană este în mod oficial un stat musulman care acorda privilegii considerabile aderenților acestei religii. Anglia este un stat creștin-anglican cu o religie oficială. Catolicismul este religia oficială în câteva țări europene. Multe steaguri naționale și steme au cruci, semilune și alte simboluri religioase distinctive. Câteva imnuri naționale se referă la religie (inclusiv cel al României – n.t.).

Multe țări au legi de “reîntoarcere ” care favorizează anumite grupuri etnice și religioase (de exemplu Germania, Croația, Italia, Japonia, Ungaria – n.t.).

Țările arabe au restricții pe baze religioase privind cetățenia și dreptul la proprietate imobiliară, s.a.m.d. (Arabia Saudita, Egiptul. Iordania, Kuwaitul, Irakul și altele -n.t.).
Numai Israelul este singura țară care este tot timpul condamnată pentru legea sa de reîntoarcere, păstrarea sărbătorilor evreiești, steagul său și exceptarea de la serviciul militar a majorității arabilor si a evreilor care învață toata ziulica în seminariile religioase.
(Arabii druzi si musulmanii cerchezi servesc obligatoriu în armată cu grade de la soldat pînă la general, arabii musulmani și creștini servesc numai ca voluntari – n.t.).

israel
Ierusalim, 2011

Chiar și cu aceste excepții limitate și justificate istoric, Israelul este printre statele cele mai dedicate din lume către realizarea egalității reale dintre toți cetățenii săi.

Vestea bună este că Israelul a reușit în sfârșit să-și aleagă un guvern și acest guvern este printre cele mai diverse din istoria democrației.

Vestea proastă este că exact această diversitate, în special în domeniul politic și ideologic, fac din același guvern unul din cele mai instabile din istoria democrației.

A trecut moțiunea de încredere în Knesset (Parlament) cu 60 de voturi din 120 și o abținere. În consecință, urmăriți cu atenție cum noul guvern al Israelului reușește (posibil) să supraviețuiască încercărilor diversității. Între timp, încetați să demonizați Israelul ca fiind apartheid sau nedemocratic.


Autorul, Alan Dershowitz, este profesor de drept emerit (pensionar) la Facultatea de Drept Harvard, avocat renumit și autor de cărți.

Traducătorul, Stefan Kranzdorf, este israelian născut și educat în București. Limba și cultura sa maternă și a părinților săi este româna. Răposatul socru a fost român creștin-ortodox. Un bunic vorbitor matern de germană provine din Bucovina, bunica vorbitoare maternă de ladino (vechea spaniolă castiliana) s-a născut într-un oraș mic de pe Dunăre, ceilalți doi bunici vorbitori materni de yiddish au trăit în Moldova dintre Carpați și Prut.
Ginerele si nurorile provin din Maroc, Tunisia, SUA, Irak, Lituania, Rusia, Yemen, Germania, Argentina și România și suntem cetățeni israelieni, români, americani, germani și portughezi.
Cu excepția unei educatoare de grădiniță, toți ceilalți suntem însă ingineri de calculatoare.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Ștefan Kranzdorf

Ștefan Kranzdorf

Stefan Kranzdorf este inginer israelian născut și educat în România. Încearcă să-și aducă contribuția sa modestă la înțelegerea și prietenia dintre cele două țări al căror cetățean este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian