FUNDATIA IOAN BARBUS

Bun găsit

Ne-am întâlnit la începutul lui septembrie la Anca şi Vincenţiu Cernea, unde au loc întâlnirile de taină ale celor de la dreapta.net. Vlad a sosit ceva mai târziu cu un buchet de flori și a aşteptat preț de câteva secunde ca patrupezii sosiți deja să facă prezentările. Părea o situație ușor stânjenitoare… cum să se prezinte? „Bună ziua, sunt Imperialistu’„? Emil era deja acolo şi a lămurit situaţia.

Atunci ne-am văzut prima oară. Cu toate acestea, ne cunoşteam foarte bine, ne citeam şi ne citam reciproc pe dreapta.net şi patruped:bun biped:rău. Și atunci, Emil a avut ideea. Să punem la un loc resursele patrupezilor și ale fundației Ioan Bărbuș (dreapta.net fusese gândit inițial a fi doar un simplu site, o expresie pe internet a acestei fundații) și să realizăm o platformă pro-libertate din perspectivă conservatoare.

Înainte de a ne cunoaște personal, în primele email-uri schimbate pe aceasta temă, a fost menționat rolul covârșitor jucat de Europa liberă în formarea multora dintre autorii acestei platforme. ”Veteranii” educați de Europa liberă știau că informația corectă și opiniile curajoase bazate pe adevăr au dat curaj și cunoștință celor cărora le erau negate libertatea de opinie și accesul la informație. Știau cum acele câteva voci și emisiuni ale Europei libere au năruit milioane de ore de propagandă și minciună ale ideologiei comuniste.

Înainte de a compune eu cîteva rînduri de bun-găsit, colegii mei pregătiseră deja pagina despre noi. Paragrafele de introducere se potrivesc aşa de bine cu scopul acestei postări de început, încît nu mi-a rămas decît sarcina de face un copy & paste. Cel mult, un amănunt să adaug. (Dar citiţi şi prezentarea întreagă, este cît se poate de lămuritoare.)

În drum spre una din întîlnirile noastre din septembrie am realizat că ajung prea devreme. Am ars acest avans cu o bere la prima terasă din cale. Eram pe punctul să mă scol de pe scaun şi să plec, dar am văzut un vînzător ambulant de loz în plic la masa vecină. În Canada nu există vinzatorii ambulanţi de loz în plic; fiind o ţară cu tradiţie anglo-saxonă, norocul nu te caută pe stradă… e un alt fel de a spune că în America de Nord încă supravieţuieşte ceva din puritanismul societăţii victoriene din secolul 19: viciile nu se consumă în public. Imaginea vînzătorului de lozuri m-a surprins şi mi-am adus aminte că nu mai trăsesem un loz de cel puţin 20 de ani, iar gîndul că „norocul te caută pe stradă” nu îmi dădea pace. Am tras un loz şi mi-am spus: „Dacă acest loz este cîştigător, atunci proiectul nostru va prinde viaţă”. Apoi am mers la întîlnire şi nu am povestit nimănui acest detaliu.

Acum pot să nu mai fiu superstiţios, am trecut pragul: proiectul nostru a prins viaţă. Se spune că norocul îi ajută pe cei pregătiţi. O variantă mai bună spune că norocul ţi-l faci singur. De aceea sîntem aici împreună. Nu putem lăsa lumea noastră pe mîna norocului.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

23 de comentarii

 1. dr pepper
  24 octombrie 2010

  wow!
  ce surpriza placuta! am citit mereu cu placere dreapta.net.

 2. emil b.
  24 octombrie 2010

  Doc, cine se aseamana se aduna… :-)

 3. Maresalu
  24 octombrie 2010

  Vrem sa vedem dusmanul secerat, nu mai putem astepta coasa stirba lui Boc. Cat mai drept si cat mai aspru! Fara farfastacuri si loopinguri intelectualiste…
  Cand vine Riddick?

 4. Manjusri
  24 octombrie 2010

  Felicitari! La cat mai multe si mai bune articole! :)

 5. euNuke
  24 octombrie 2010

  O fuziune aşteptată şi săvîrşită la timp. Felicitări, sper să aibă succes şi să atragă cît mai mulţi gînditori conservatori din medii cît mai diverse.

  Recrudescenţa neomarxistă in massmedia şi răspîndirea fără precedent a modelului socialist de funcţionare a statului cereau cu stringenţă o reacţie puternică şi o coagulare a forţelor de dreapta.

 6. Vlad M.
  24 octombrie 2010

  euNuke> Stai pe aproape, vorba lu’ Hussein, „inca nu ati vazut nimic!” :mrgreen:

  Numai aveti putina rabdare sa ne punem pe picioare… Mai avem mult de lucru, mai ales cu arhiva.

 7. calehari
  24 octombrie 2010

  Da . A meritat asteptarea . As spune , exprimandu-ma in limbajul comentatorilor sportivi : Un CLUB MARE , cu sanse uriase la Champions Leagues , si-a facut o intrare spectaculoasa pe gazonul impecabil al unui stadion modern , gazon ce va fi udat , nu numai cu sampanie ci si cu elixirul marilor victorii . De remarcat este ca , MARELE CLUB , nu este finantat nici de vreun miliardar rus , nici de vreun seic arab . Aplaud in picioare .

 8. dr pepper
  24 octombrie 2010

  Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca Vantu, Felix sau Patriciu vor avea reale probleme sa cumpere acest blog cum au facut cu Cotidianul sau Catavencu, sau ca va fi infestat de conservatori socialisti.
  Bipezii rai au insemnat pentru mine ultima reduta si noul format imi place foarte mult.
  Frumoasa figura, Emil. O surpriza dintre cele mai placute.

 9. bugsy
  24 octombrie 2010

  Vamos! Viva la revolucia!

  (just a joke)

 10. DanCanada
  24 octombrie 2010

  Felicitari si Doamne Ajuta !!!
  Romania are mare nevoie de site-uri de Dreapta. Sunt inca foarte multi care au impresia ca Liberalii sunt Dreapta :) ori continua sa spuna „ce-mi pasa mie de Dreapta sau de Stinga daca n-am ce pune pe masa”. Ei bine, e datoria noastra, a celor care citim site-uri ca dreapta.net, inliniedreapta.net sa explicam, sa aducem alti romani pe „linie dreapta” :)

 11. oliver
  24 octombrie 2010

  Ioi! Mare bucurie ati adus! Dar ramane si dreapta.net, nu? Este tare fain.

 12. Razvan Luca
  24 octombrie 2010

  Dragă Emil,

  Inspiraţie divină în tot ceea ce urmează să faci!

  Semnat,
  „Schwarzmann Skinski”

 13. Dinny
  24 octombrie 2010

  Bine v-am regasit si eu! :)

 14. Theophyle
  24 octombrie 2010

  Numai bine si muuuuuulti cititori :)

 15. George Daniel
  24 octombrie 2010

  Dr Pepper, nu luam in calcul decat o eventuala oferta de la Murdoch :D

 16. Riddick
  24 octombrie 2010

  Keep up the good work !

  “Real courage is being scared to death and saddling up anyway”

  John Wayne

 17. Cătălin Kirk
  24 octombrie 2010

  Salutari!!!

  Sa fie intr-un ceas bun! Acum, in noua echipa, sunteti mai puternici!

  Faina si macheta, dar imi vor lipsi bannerele acelea – unicate.

 18. Pataphyl (Andrei R.)
  24 octombrie 2010

  Succes deplin, mulțumiri în special lui Emil care mi-a dat ocazia unui preview înaintea lansării. L-am savurat cu nesaț și bucurie! Admirabilă prezentarea „Despre noi”, și eu am citit multă vreme numeroase editoriale de mare calitate pe dreapta.net, decizia de a forma o echipă mai puternică nu poate fi decît salutară! Doamne Ajută!

 19. emil b.
  24 octombrie 2010

  Va multumim mult pentru caldura cu care ne-ati primit. Asa cum ii sta bine unui blog, postarile se perimeaza repede. Prima noastra zi de existenta in noua formula mai are doar o ora si jumatate in clepsidra in acest moment si va aluneca definitiv in memorie. Va ramine pentru noi o memorie draga. Orice debut e dificil, dar reactia celor care ne-ati scris si a celor care nu au scris dar ne-au vizitat este peste asteptari. Priviti graficul de mai jos. De la stinga la dreapta, vedeti fluctuatia de trafic (in vizualizari) a ultimelor zile ale Patrupedului. In extrema dreapta, acolo unde se produce o decolare pe verticala abrupta si clara, este imaginea lansarii noului nostru blog. Am decupat cifrele exacte din imagine, dar este evident ca am intrat intr-o noua viteza. Multumim, iar acum… back to business. There is a lot of unfinished business.


 20. Pataphyl (Andrei R.)
  24 octombrie 2010

  Sfatul meu: cumpărați-vă monitoare mai înalte la computere, da? ;)

 21. dr pepper
  24 octombrie 2010

  Ha ha ha, Daniel. That’s the spirit!
  Monitoare? Sa vedeti voi cand apar de’alde raman jean the plummer prin peisaj…

 22. John Galt
  24 octombrie 2010

  Felicitari pentru noul format si sa fie intr-un ceas bun!

  :)

 23. Viq
  24 octombrie 2010

  Să fie-ntr-un ceas bun :D

  E multă treabă pe direcţia asta pe care aţi decis s-o abordaţi. E probabil deocamdată un pic prea dreaptă pentru mintea întortocheată a românului.
  Dar nime’ nu s-a născut învăţat.

  Succes. „Pomul” e cu voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian