FUNDATIA IOAN BARBUS

Dacă pe Alina Mungiu-Pippidi o preocupă simţămintele ruşilor, pe mine mă preocupă ale românilor

Referitor la articolul din 28 septembrie al D-nei Mungiu Pippidi, în care sunt acuzat că provoc un „război civil”, sau unul „regional”, vă rog să îi transmiteți următoarele:

 • Rușii nu pot decât să se bucure de eurocenții adunați miercuri la protestul din fața Ambasadei ruse. Așadar, nu e nevoie ca dânsa să le protejeze simțămintele și să-i facă să se simtă iubiți. Deja rușii au avut ocazia să se convingă în repetate rânduri că Alina Mungiu Pipidi are grijă de ei – când cu susținerea “impecabilului” Ponta, când cu susținerea produsului URSS Ernu, când cu susținerea intereselor Gazpromului în campania „jos gazul de șist”, sau cu adoptarea punctului de vedere rusesc față de invadarea Ucrainei și anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.
 • Dacă pe Alina Mungiu o preocupă simțămintele rușilor, ca aceștia nu cumva să se simtă provocați “semioficial”, pe mine mă preocupă mult mai mult simțămintele românilor, jigniți oficial de batjocura cu filmulețul și spusele ambasadorului Federației Ruse.
 • Aerele de profesoară atoateștiutoare și patroană a societății civile nu se potrivesc cu nivelul intelectual scăzut al teoriei conspirației pe care o răspândește, nici cu tonul de rățoială: „Așa credeți voi că se răspunde la propaganda rusească, cu o provocare organizată de servicii, aripa free lancer?” Oare cu cine crede doamna că vorbește? Care „voi”?
 • Un fost ministru e un cetăţean liber şi este perfect legitim să îşi exprime public opiniile.
 • Luările de poziţie ale unui fost ministru au greutate, mai ales când acesta și-a făcut datoria de ministru în mod onest şi profesionist, însă nu pot fi interpretate ca oficiale, nici semioficiale, paraoficiale sau metaoficiale.
 • Nu există vreun program „SIL” al SRI. Există un program SII. Era bine ca Alina Mungiu Pipidi să fi dat o căutare pe Google înainte de a-și da cu părerea. Programul SII al SRI este perfect legal și transparent, se poate afla totul despre el în mod oficial, de pe internet. Nu au a se teme de astfel de programe decât dușmanii României.
 • Chiar dacă Alina Mungiu Pippidi nu înțelege, există o diferență fundamentală între serviciile din prezent și securiștii dinainte de ’89, sau cei ai lui Iliescu. Securitatea comunistă a fost cea mai sinistră organizație criminală din istoria României. Chiar dacă nu toți oamenii serviciilor de astăzi or fi ușă de biserică (nici Alina Mungiu nu prea e, vezi „Evangheliștii”), nu e acceptabil să fie făcuți, în bloc, „securiști” și „cretini”. Serviciile de acum sunt serviciile României, serviciile unui stat NATO. Sunt fundamental legate de Vest, nu de Est.
 • Amenințarea cu „războiul civil” sau cu „războiul regional”, chipurile pentru că Justiția trimite corupți la pușcărie, respectiv pentru că românii protestează față de batjocura oficială din partea Rusiei, este cu totul iresponsabilă, mai ales întrucât coincide cu mesajele pe care propaganda rusă le folosește în războiul informațional dus împotriva Lumii Libere, din care și România face parte.
 • La ultimul summit NATO de la Varșovia, mesajul americanilor nu a fost nicidecum „nu-i mai provocați pe ruși!”. Dimpotrivă. Mesajul a fost către ruși. Pentru că nu noi, ci ei sunt cei care umblă cu provocări și cu amenințări la adresa României. Mesajul NATO către ruși a fost s-o lase baltă, să uite de Europa de Est, pentru că nu pot să se pună cu NATO.

În final, cred că datorită conspiraționismului căruia i-a căzut pradă d-na Alina Mungiu-Pippidi și a pozițiilor luate constant de ea, în ultimii ani, în privinta Justiției din România (susținerea față Ponta și Antena 3 și atacul la DNA, când vorbește despre arestările „pe alese, mai ales în ani electorali”), dar și a pozițiilor vizavi de Rusia (opoziția față de Chevron, promovarea și susținerea personajelor de pe lista lui Dughin, adoptarea punctului de vedere rusesc vizavi de invazia rusă a Ucrainei, dar și față de relația SUA-NATO – „cine crede că zidurile sau scuturile [NATO n.m.] aduc vreo securitate zilele astea?”), consider că nu mai are autoritatea morală să se pronunțe credibil pe aceste teme.

Marius Bostan

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Un comentariu

 1. RUTGER
  3 octombrie 2016

  In sfarsit mai exista cineva sa-i dea peste bot acestei „eminentze” ingamfate !! Ar trebui sa ia exemplu de la regizor, care are totusi bun-simt !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian