FUNDATIA IOAN BARBUS

Free Kabobo!

A căsăpit, letal, trei oameni şi a mai hăcuit, parţial, patru! Cum cine? Ghanezul Kabobo… Mada Kabobo. A încercat, la 21 de ani, să devină italian, adică a cerut azil, dar ei nu l-au vrut! Aşa că s-a apucat să-i convingă că merită azilul, în felul său… cu un hârleţ! N-a găsit o macetă (unealtă folosită de obicei în rezolvarea multor probleme, ce altora le-ar părea insolubile în ţările africane) prin magazinele de profil din Milano, dar, inventiv, s-a descurcat cum a putut. A ieşit pe stradă şi a început “să sape”… în italieni! Întâi l-a răpus pe un vânzător de ziare; avea 21 de ani. A urmat la rând un şomer; la spital a murit, în urma loviturilor primite, un pensionar; alţi patru italieni au fost răniţi.

Auzi, să-l momească pe bietul Kabobo cu un permis de sejur, dar să nu-i dea casă şi masă! Era flămând, bietul om, când a pus mâna pe hârleţ! Dacă ar fi fost sătul, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare! Plus că n-a înţeles, şi mulţi probabil că sunt alături de el, de ce a fost respins! Doar avea toate atuurile, sau precedente judiciare, cum vreţi să le spuneţi: furt, vandalism, rezistenţă opusă forţelor de ordine. Nu, nu în Ghana, ci în sudul Italiei, unde a debarcat clandestin.

Curios, foarte curios! Chestia asta pare mai degrabă discriminare. Sunt uimit că organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului sau cele pentru combaterea rasismului se mişcă, în acest caz, atât de încet. Doar Mada Kabobo e negru. Şi pentru că e negru, nu-mi vine să cred că este atât de vinovat pe cât pare la prima vedere. Şi ce dacă a debarcat clandestin? Ce, doamna Cecile Kyenge – ministrul Integrării în noul guvern italian – n-a făcut tot aşa la vremea ei, şi uite!, a ajuns, azi, ministru al Italiei! Dacă doamna ministru Kyenge a putut, ea care provenea dintr-o familie cu 38 de copii, Kabobo de ce să nu poată? Trebuie să i se mai dea o şansă! Hârleţ are!

Prin urmare, mă văd obligat să strig eu dacă alţii n-o fac: “Free Kabobo!”

Il Giorno | Corriere Della Sera

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian