FUNDATIA IOAN BARBUS

Fugiţi din Egipt din cauza persecuţiilor, creştinii copţi sunt vânaţi de islamişti în Occident

foto: Protest al creștinilor copți în Paris

Creştinii copţi, cândva majoritari în Egipt, trăiesc de mai bine de 1400 de ani în opresiune şi discriminare. De cînd Egiptul a fost cucerit şi islamizat de adepţii Profetului, copţii au fost transformaţi în cetăţeni de rangul doi, obligaţi fiind să înveţe limba cuceritorilor şi căpătând statutul de dhimmi. În Cairo, copţilor li se mai spune şi „oamenii gunoaielor” pentru că trăiesc exclusiv din colectarea şi reciclarea gunoaielor. Fetele şi femeile copte din Egipt sînt frecvent violate, răpite şi obligate să se căsătorească cu bărbaţi musulmani, iar autorităţile religioase musulmane încurajează acest gen de comportament prin numeroase fatwa. Aceste fatwa consideră copţii „infideli” ce trebuiesc aduşi pe calea cea dreaptă a Islamului, în caz contrar putând fi supuşi la tot felul de nedreptăţi şi chiar ucişi, după cum am văzut pe 1 ianuarie în Alexandria. În ciuda faptului ca aceste “fatwa” constituie instigări clare la violenţă şi crime, guvernul egiptean nu face nimic pentru a le preveni, spune Ashraf Ramelah, conducătorul fundaţiei Vocea Copţilor.

Şeicul Abdel Haleem Mahmood, fostul imam al universităţii islamice Al-Azhar, a scris în cartea sa, Crezînd în Allah: “Creştinii sînt ca o boală dăunătoare şi contagioasă. Musulmanii ar trebui să fie nedrepţi cu ei; ar trebui să îi dispreţuiasă, să îi trateze cu grosolănie şi să îi boicoteze pentru a-i forţa să se convertească la islam.” Şeicul Muhamed Metwaly El-Shaarawy a scris în ziarul Al-Ahram din 2 septembrie 1992: “A face sex cu o femeie creştină îi conferă acesteia onoare, din moment ce stăpînul îi face acelaşi lucru pe care i-l face soţiei sale.”

Cîteva enunţuri prezente în manualele studenţilor de la Universitatea Assuit din nordul Egiptului:

1. Creştinismul l-a golit de conţinut pe Iisus, la fel cum au facut-o marxiştii.
2. Creştinismul, ca şi iudaismul, este o făcătură iudaică egipteană.
3. Creştinismul este bazat pe iudaism, iar cel de-al doilea nu este o religie.
4. Creştinismul a fost inoculat de păgînism.
5. Creştinismul a devenit o religie păgînă.
6. Intervenţiile oamenilor în creştinism l-au schimbat într-o combinaţie de iudaism şi păgînism.
7. Apostolul Pavel pretindea că este creştin pentru a distorsiona creştinismul. (sursa)

În ultimii ani, situaţia copţilor s-a înrăutăţit. Atacurile au devenit din ce în ce mai frecvente şi mai violente.
În martie 2010, un grup de 3.000 de musulmani a atacat comunitatea coptă Mersa Matrouh din nord-vestul Egiptului. Furia lor a fost stîrnită de zvonul că s-ar fi început construirea unei noi biserici.

Un alt caz este cel al egipteanului Maher El-Gowhary şi al fiicei sale de 15 ani, Dina. Dina a trimis acum un an o scrisoare preşedintelui Barack Hussein Obama în care îi cerea liderului să îşi „folosească influenţa pentru a o ajuta pe ea şi pe tatăl ei”, ambii convertiţi la creştinism. Cel mai grav lucru pe care îl poate face un musulman este să renunţe la islam. Pedeapsa este moartea.

Nu se roagă de două ori în aceeaşi biserică, nu stau mai mult de o lună în niciun apartament. Se află mereu sub ameninţare, sunt mereu pe fugă, deoarece s-au convertit la creştinism într-o ţară majoritar musulmană. Născuţi musulmani, ei au ales să se convertească la creştinism după ce, aşa cum ambii susțin, au avut viziuni religioase. Acum, Maher spune ”musulmanii încearcă să ne omoare, și o vor face, dacă ne găsesc”. Mai multe fatwa au fost emise pentru ”a i se vărsa sângele”, după ce Maher a solicitat Curții egiptene recunoaşterea convertirii sale. Creștinii din Egipt: ”Vor să ne omoare!”

Atacurile au culminat cu explozia unei bombe în faţa unei biserici copte din Alexandria în noaptea de Anul Nou, atac în care au fost ucişi 21 de copţi şi răniţi aproape 100. Se pare că poliţia s-a retras de la faţa locului cu o oră înainte de detonare.

Pe 3 ianuarie 2011, ca reacţie la masacrul din Alexandria şi la recentele atacuri împotriva comunităţii creştine din Irak, fostul preşedinte al Libanului, Amin Gemayel, a spus că atacurile fac parte din încercarea teroriştilor musulmani de a comite „genocid împotriva creştinilor” şi că „masacrele împotriva creştinilor nu au nici o justificare. Singurul motiv e că aceştia sînt creştini.”
(Libanul, ţară recent islamizată, a cărei capitală, Beirut, era cunoscută drept „Parisul Orientului Mijlociu”, a trecut prin 15 ani de război civil între musulmani şi creştini, razboi care a lăsat în urmă 150.000 de morţi.)

Reacţiile Occidentului: „victimele musulmane” şi „furia creştinilor”
În loc să provoace repulsie pentru jihadiştii ce omoară creştini în Egipt, în Irak, Pakistan, Indonezia, Nigeria, etc, măcelul a provocat „noi și ingenioase evoluții ale obișnuitei atitudini evazioniste, de refuz sau mistificare a realității sau de arătare cu degetul care urmează de obicei atacurilor jihadiste.” Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a acuzat „elemente străine de Egipt ce nu fac diferenţa între creştini şi musulmani”, deşi nici un musulman nu a fost rănit, iar Barack Obama a plusat spunînd că atacul a lovit ”ambele comunități, creștină și musulmană.” 21 de creştini ucişi, aproape 100 răniţi, iar Washington Post este îngrijorat de „furia creştinilor”. Citind articolul din WP, sîntem lăsaţi să credem că atacul cu bombă nu e nimic mai mult decît un pretextul al „furiei creştine”.

În decembrie 2009, Ashraf Ramelah a pus punctul pe i

Datorită îndoctrinării care a avut loc în ultimele decenii în societatea şi şcolile noastre, Occidentul refuză să analizeze situaţia în detaliu şi să ia deciziile corecte. Pentru mine este foarte simplu să mă uit la istoria Egiptului şi să găsesc asemănări cu viitorul Occidentului. Occidentalii, în schimb, sînt incapabili de acest lucru din cauza unui motiv foarte simplu, şi anume corectitudinea politică.
Islamizarea Egiptului şi un semnal de alarmă pentru Occident

Un an mai tîrziu, previziunile lui Ashraf Ramelah încep să se adeverească
Campania islamiştilor de intimidare şi exterminare a celor mai vechi dintre creştini s-a extins în Europa. Copţii din Suedia, Germania, Austria, Franţa, Olanda şi Canada sînt ameninţaţi de Al-Qaeda şi grupările afiliate. Serviciile secrete şi poliţia din Europa au intrat în alertă.

Consecinţele fireşti ale aberaţiei multiculturale îşi arată colţii. Realitatea tinde să fie reacţionară şi nu se sinchiseşte nici de această dată de relativismul cultural ce a căpătat valoare de dogmă în Occident. Decenii de îndoctrinare progresistă în sistemul de învăţămînt şi media au anesteziat simţul critic al Vestului. Amnezia şi rescrierea istoriei prin reinterpretarea Cruciadelor, demonizarea şi marginalizarea creştinismului, cuplate cu relativizarea islamismului au permis situaţiei să se deterioreze iremediabil. S-au închis ochii la natura profund incompatibilă a islamului militant cu democraţia şi statul de drept, iar cîteva zeci de milioane de imigranţi musulmani mai târziu, aceasta a devenit una din problemele majore ale Occidentului.

Suedia, 25 decembrie 2010:
Biserica creştină coptă în Agnesberg (Gothenburg) a fost închisă după ce a primit o ameninţare pe Internet. Ameninţarea era vagă, dar serviciul de securitate suedez a fost chemat.
În Suedia sînt aproximativ 400 de familii copte, majoritatea locuind în zona Stockholm. Comunitatea din Gothenburg are aproximatv 200 de membri.

În Ajun pastorul comunităţii, Părintele Shenouda, a fost vizitat de 4 ofiţeri de poliţie care i-au spus că există apeluri pe internet pentru “activităţi” împotriva unor anumite biserici creştine din Europa. Părintele Shenouda a contactat comunitatea şi le-a spus că slujba de duminică a fost anulată. Biserica va fi închisă pentru 2 săptămîni pentru a permite poliţiei să caute posibile bombe.

Austria, 20 decembrie 2010

O organizaţie afilitată Al Qaeda, Daula Al Iraqiyah Al Islamiyah (Statul Islamic Irakian), a publicat o listă de ameninţări cu moartea împotriva a peste 100 de creştini copţi, activişti pentru drepturile omului, printre ei 15 ce locuiesc în Austria, cinci dintre care sunt cetăţeni austrieci.

William Tadros este unul dintre cei de menţionaţi pe listă şi a declarat într-un interviu pentru ÖSTERREICH că, în momentul în care şi-a găsit numele pe lista cu condamnaţii la moarte, a informat Oficiul Pentru Apărarea Constituţiei şi Prevenţia Terorismului . „Al Qaeda vrea să ne omoare din cauza a ceea ce facem pentru minoritatea creştină din Egipt.”

Grupul Al Qaeda şi-a asumat responsabilitatea pentru masacrul de la sfîrşitul lui octombrie dintr-o biserică din Bagdad, atac care s-a soldat cu mai bine de 50 de morţi, dar şi pentru atentatul nereuşit din Stockholm. Masacrul din Bagdad şi atacurile asupra creştinilor copţi au avut loc din cauza ignorării cererilor acestui grup afliliat Al Qaeda, ceea ce dovedeşte că trebuie luat în serios.

Exilaţii copţi reprezintă un pericol pentru islamişti pentru că duc o campaniei de informare a lumii cu privire la genocidul cultural ce se duce împotriva creştinilor din lumea islamică. Acum că expulzarea evreilor din ţările islamice a fost finalizată cu succes, a venit rîndul creştilor copţi pentru obţinerea unui bloc monocultural ce se întinde de la Atlantic la Pacific.

Canada, 23 decembrie 2010

Presa din Canada scrie că mai bine de 100 de creştini arabi-canadieni au fost puşi pe o listă publicată de un website afiliat Al-Qaeda, aceştia fiind acuzaţi că încurajează convertirile de la Islam. Site-ul Shumukh-al-Islam, adesea văzut ca o unealtă propagandistică a Al Qaeda, a creat o listă cu fotografii, adrese şi numere de telefon ale creştinilor copţi, majoritatea cu cetăţenie dublă, egipteană şi canadiană, care vorbesc deschis împotriva islamului.
Trei pagini de pe site, în arabă, intitulate “Informaţii complete despre copţi”, au ca scop “identificarea nominală a tuturor copţilor din lume ce vor să defăimeze islamul”, aceştiea fiind numiţi “cîini din diaspora”.
Pe forumul site-ului, un membru ce îşi spune “Fiul spadei ascuţite” scrie: “Ne vom întoarce la islam şi toţi mujahedinii le vor tăia capetele.” Unul dintre cei incluşi pe listă a declarat reporterilor: “E un pericol direct pentru vieţile noastre. Ei încească să se menţină informaţi în speranţa că cineva va duce ameninţările la îndeplinire. Asta se poate întâmpla aici sau în Egipt.” Unii copţi au aflat că sînt pe listă doar atunci cînd au fost contactaţi de serviciile secrete canadiene.

Germania, 2 ianuarie 2010
Creştinii copţi din Germania au fost ameninţaţi că vor fi atacaţi de musulmani radicali şi au cerut protecţie, a declarat, duminică, un episcop în timp ce zeci de creştinii copţi din Egipt au căzut victimele unui atentat major cu bombă.

„Internetul e plin de acest gen împotriva noastră. Poliţia ne-a avertizat de cîteva ori în privinţa atacurilor din partea musulmanilor radicali,” a spus episcopul copt Anba Damian într-un inteviu pentru ediţia online a Bild.
.

Franţa, 4 ianuarie 2011

Secţia antitero a poliţiei judiciare pariziene a deschis o investigaţie în încercarea de a evalua riscul terorismului anticoptic „de import din Orientul Mijlociu”. Patriarhul copt din Villejuif, Moussa Anba Bishoy, o suburbie din sudul Parisului, a declarat: „Am început să primim ameninţări pe internet înainte de masacrul din Alexandria. Grupuri islamiste ameninţă să ne măcelărească şi să ne incendieze bisericile. Acesta e un pericol real pentru copţii francezi, germani, belgieni şi din alte ţări europene.”

Girguis Lucas, capul bisericii Sainte-Marie, Saint-Marc de Chatenenay-Malabry (din nordul Parisului): „Grupuri de mujahedini islamici ne-au ameninţat pe internet, anunţînd noi atacuri în Franţa şi în Eurpa.” În Franţa trăiesc între 400.000 şi 500.000 de creştini din orientul mijlociu, 200.000 dintre ei fiind copţi.

Olanda, 4 ianuarie 2011
Trei biserici ortodoxe copte din Olanda apar pe o lista a Al-Qaeda drept posibile ţinte ale unor atentate cu bombă. Bisericile din Eindhoven, Utrecht şi Amsterdam sînt înşiruite pe website-ul Shumukh al-Islam. Site-ul îndeamnă la atacuri cu bombă împotriva bisericilor în timpul Crăciunului, pe 7 ianuarie.

Jozef Rizkalla, preotul bisericii copte din Eindhoven a declarat: „Nu avem ce face, putem doar să ne rugăm şi să anunţăm poliţia. Vom merge mai departe cu sărbătorirea Crăciunului.”

Ruperea tăcerii
Atentatul de anul nou din Alexandria şi ameninţările pe care le primesc acum gălăgioşii copţi din Europa, fac situaţia disperată a creştinilor din lumea musulmană imposibil de ignorat, cum a fost până acum. Încă din 2007 Dragoş Paul Aligică ridica un mare semn de întrebare asupra tăcerii asurzitoare a Occidentului în faţa persecuţiilor suferite de creştini din Africa şi Orientul Mijlociu: Creştinism şi persecuţie: realităţi, tăceri, complicităţi.

Protest al copților în Paris
Protest al copților în Amsterdam
Protest al copților în Atena
Protest al copților în Milano

sursa foto 1 | sursa foto 2

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

16 Comments

 1. Francesco
  11 January 2011

  S-a intamplat astazi 11 ianuarie in Egipt, raport AP, via abcnews:

  „Un politist in afara serviciului s-a urcat intr-un tren si a deschis focul, ucigand un crestin in varsta de 71 de ani si ranind-o pe sotia sa si alte patru persoane (dintre care mai multe femei, n.t), a spus Ministrul de Interne. Atacul, survenit la mai putin de doua saptamani dupa bombardarea sinucigasa a bisericii care a ucis 21 de oameni, a declansat noi demonstratii ale crestinilor furiosi carea au aruncat cu pietre in politistii din sudul Egiptului.”

 2. Francesco
  11 January 2011

  Marturia unui inginer copt:

 3. oliver
  11 January 2011

  Ambasadorul Egiptului a declarat pentru Rome Reports că “noi nu împărtăşim viziunea că creştinii sunt persecutaţi în partea noastră de lume” citat de la: „http://www.catholica.ro/2011/01/13/ambasadorul-chemat-inapoi-la-cairo-s-a-intalnit-cu-un-oficial-al-vaticanului/”.
  Cum putem fi, noi, orbi si surzi?

 4. Costin A.
  11 January 2011

  oliver, fac ce au facut mereu in astfel de situatii, taqyyia. Problema, pentru ei, e ca incepe sa nu mai functioneze. Chiar daca in general media ia de bun toate minciunile si deformarile islamistilor, canalele de circulare a informatiei s-au multiplicat intratit incit cenzura nu mai e posibila. Aceasta este una, daca nu chiar ideea de baza care ii motiveaza pe cei ce contribuie la acest blog.

 5. Eu
  11 January 2011

  Eu zic ca ar trebuie sa stergi gunoiul asta de articol. Pentru ca asta e vraja marii. Traiesc in Egypt de mai bine de 3 ani si pur si simplu ma dezgusta sa citesc minciunile tale de 2 lei. Stiu ca atunci in atacul cu bomba au murit si musulmani nu numai crestini si mai stiu ca musulmanii si crestinii nu au nimic de impartit. Ca daca se cearta sau se omoara sunt din cauza unor probleme personale, asa cum se intampla si Romania pana la urma urmei. De ce nu scrii ca doi egipteni s-au omorat intre ei de ce musulmanul si crestinul din Egipt?????.

 6. Costin A.
  11 January 2011

  Eu, am vazut ca ai intrat din Egipt. Nu scriu despre doi egipteni care s-au omorit pentru ca este irelevant. o biserica a fost bombardata de anul nou, intr-o perioada in care atacurile impotriva crestinilor devin din ce in ce mai dese si mai violente. asta e ceva relevant. egiptenii copti au fost ucisi pentru ca sint crestini, nu din cauza neintelegerilor. Eu, iti propun sa citesti articolul, si daca gasesti ceva gresit, sa imi spui si sa demonstrezi ca am gresit. eu corectez si tu primesti multumiri. dar pina atunci, invata sa vorbesti!

 7. Vlad M.
  11 January 2011

  ???? Din cand in cand mai trece pe aici cate un emancipat ca tine care spune ca articolele noastre sunt „gunoaie” numai pentru ca nu este de acord cu realitatea pe care acestea o descriu. Spui ca traiesti de 3 ani in Egipt si ca nu este adevarat ca musulmanii egipteni ar discrimina minoritatea crestina. De tot rasul, nu altceva, asta in tara in care e nevoie de aprobare prezidentiala pentru repararea unei biserici. Ei bine, asta inseamna doar ca ai facut umbra pamantului egiptean degeaba, daca nu ai reusit sa iti dai seama pana acum cat de grea este viata pentru un crestin copt.

  In atacul cu bomba nu au murit musulmani. Nu aveau cum sa moara pentru ca a avut loc dupa ce s-a incheiat liturghia. Cati musulmanii stii tu ca merg la liturghie?

  P.S. Politist egiptean a strigat Allahu Akhbar inainte de a impusca 6 crestini

 8. Corneliu
  11 January 2011

  Domnule EU, cred ca pur si simplu nu urmaresti stirile. Si sunt cu atat mai greu de urmarit cu cat in statul totalitar egiptean stirile sunt filtrate bine.
  Nici n-ai motive. Ti-e bine acolo, n-ai motive de nemultumire, aplici si tu proverbul cu capul si cu sabia.
  Dar Egiptul e totusi plin de „fratii musulmani” de toate nuantele si mai ales de teroristi care misuna nestingheriti, peninsula Sinai e pur si simplu impanata de ei si de teroristii Hamas care fac contrabanda libera cu arme, granitele sunt gaurite ca feliile de svaiter si o lovitura de gratie islamista este doar o chestie de timp.
  Si ca sa revenim la crestinii copti, ei sunt tratati ca „paria” si nu-i vezi pentruca in zona in care te afli ei sunt adanc infundati intre muntii de gunoaie de la varsatoare, intre care locuiesc si-si castiga existenta prin selectarea „materialelor recuperabile”. De bine ce o duc fug unde vad cu ochii (daca au destui bani si daca li se elibereaza pasapoarte), dar si in alta parte le e frica uneori sa iasa din casa.
  Acesta e Egiptul, baiatule. O felie de tort mancata de furnici.
  Iubeste-ti deci noua patrie, dar priveste in fata realitatea.

 9. Israelianca
  11 January 2011

  Vlad M. si Costin, poate ca Eu s-a convertit la islam si ii convine situatia:

  Am primit aceste rezultate la prima cautare, cred ca daca mai deschideam citeva pagini gaseam si alte orori. Nu-mi vine insa sa cred ca as fi gasit vreun articol sau clip care sa contina ceva care sa aduca macar de departe cu toleranta sau convietuirea normala a unor egipteni alaturi de alti egipteni.

 10. Israelianca
  11 January 2011

  Corneliu. nu vazusem comentariul tau.

  Pe linga contrabanda de care vorbesti, prin Sinai se practica si traficul de carne vie.

  S-a publicat un articol si aici, din pacate nu-l gasesc. Poate il gaseste magul nostru Costin ????

 11. Costin A.
  11 January 2011
 12. Israelianca
  11 January 2011

  Exact ????

 13. oliver
  11 January 2011

  Semne bune?: „Consiliul Europei: propusă o Zi europeană pentru martirii creştini din timpul nostru” http://www.oecumene.radiovaticana.org/rom/Articolo.asp?c=457346

 14. bugsy
  11 January 2011

  off topic dar „hot”:

  Cairo: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020577,00.html

  Amman: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020447,00.html

  Ce inseamna alegerile democratice in lumea araba?
  Cel mai bun exemplu: Hamas&Gaza!

  (si la Cairo si la Amann „Fratia Musulmana” este in strada!!!)

  La Tel Aviv ingijorarea este fireasca: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020585,00.html
  pentru ca
  Israel Security depends on whom lead Eagypt and Jordan

 15. Costin A.
  11 January 2011

  Pînă acum situația creștinilor în Egipt nu era deloc ușoară, dar mulțumită revoluției, cu ajutorul fraților musulmani, situația creștinilor se va înrăutăți mult mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi