FUNDATIA IOAN BARBUS

Lars von Trier – persona non grata la festivalul de film de la Cannes

Europa este plină de regizori geniali dar în EU există o legislaţie specială care impune ca 40 % din filmele difuzate să fie de pe bătrânul continent. Oare de ce? Simplu spus, pentru că europenilor le plac filmele americane. Daca se analizează mai atent, o să vedem că fiind preocupaţi de căutarea unui eu atotcuprinzator, unii se lasă antrenaţi în experimente care îi înflăcărează pe criticii de artă cinematografică, dar îi lasă indiferenţi pe spectatori.

Lars von Trier este o personalitate de prim rang printre regizorii de film, dar opera sa, foarte galonată la festivaluri nu reprezintă arta unui colos care a deschis drumuri sau a creat lumi, ci este o colecţie de hocus-pocusuri de nişă. Lars von Trier este neconvingator pentru mine în ceea ce priveste filmul, dar îl cred pe cuvânt când spune că “îl inţelege pe Hitler”. Că îi inţelege unele, că nu “pe toate”. Iresponsabili protejaţi sunt doar cei cu acte doveditoare de la autorităţile medicale, vedetele care îşi regizeaza show-urile pe baza instinctului că aşa produc rating şi aşa se va vorbi despre ele trebuie sa îşi culeagă fructele acţiunilor lor. Pe toate, bune sau rele. Lars von Trier şi-a şocat audienţa când a spus că este nazist, că îl intelege pe marele tartor al naţional-socialismului, că îl admiră şi pe Albert Speer. Poate că asta l-a şi inspirat când a găsit titlul ultimului său film, Melancholia, prezentat în premieră la Festivalul de film de la Cannes. În orice caz, conferinţa de presă a regizorului Lars von Trier va rămâne în istoria festivalului pentru violenţa şocantă a celor spuse într-un stil bonom, cu zâmbetul pe buze. Că nu a fost o greşeală de ocazie sau de interpretare o spune şi explicaţia pe care a dat-o cu privire la relaţia sa cu evreii, cu care “nu are nimic”, cu toate că Israelul este o “pacoste”, cuvând prea-european care atenuează expresia americană “a pain in the ass”.

Organizatorii Festivalului l-au declarat persona non grata pe regizorul căruia i se acordase premiul Palm d’Or în anul 2000 pentru filmul – controversat şi el – Dancer in the dark. A fi artist nu te scuteşte de obligaţia de a fi cetăţean care îi respectă pe alţii, vii sau morţi. Sunt peste şase milioane de mărturii contra lui Hitler, a acoliţilor săi şi a admiratorilor săi, trecuţi şi viitori. Sunt peste 50 de milioane de nume care au un reproş scris cu sânge la adresa nazismului, fascismului si comunismului pentru marea hecatombă numită Cel de-al doilea Război Mondial.

Addendum Valah

Ştim cu toţii că avem şi noi admiratori ai lui Adolf Hitler (sau surogatele naziste, vezi uniformele…) şi trebuie să îl amintim în primul pe primarul Radu Mazăre al Constanţei. Nici urbea sa, nici vreo altă localitate, instituţie sau grup nu l-a declarat persona non grata pentru parada sa hitleristă. A fost un pact Hitler-Stalin, cu protocolul său secret care ne-a răpit Basarabia, există un colţ de lume numit nordul Transilvaniei care a fost rupt din ţară la ordinul aceluiaşi Adolf, există o istorie de 45 de ani de domnie a comunismului instaurat pe ruinele Europei naziste. Nu a fost destul, tot se mai găsesc destepţi care se îmbracă, gândesc, se comportă ca fuhrerul şi mai ales, care-l iubesc într-un fel sau altul.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

4 Comments

 1. euNuke
  19 May 2011

  Basm modern, european. Personaje principale – 2 vikingi hotărîţi să atingă lumea, fiecare cu metodă şi profesionalism. In timp ce criticul civilizat şi serios Lars-jurnalistul şi-o ia pe coajă penal pentru relevarea şi analiza unor practici barbare din lumea Islamului, celălalt, histrionul, Lars-artistul se poate da in stambă la fiecare intervenţie publică -nu era prima dată cînd glumiţele şi spiritele lui sinistre îi deraiau in aceeaşi direcţie nazofilă- şi abia de primeşte vreo mustrare ca orişicare goe răsfăţat al occidentului, dar un goe care nu face altceva decît să strige in gura mare ce-a auzit prin casă, la ăi mari, adulţi pe care-i maimuţăreşte cu fiecare ocazie cu covor roşu şi multe microfoane. De data asta a venit cu o muză notorie la purtător, să-i stea alături şi să-l însufleţească, o cîrjă blondă care i-a susţinut aberaţiile cu ingenuitate regizată. prost regizată.

 2. Liv St Omer
  19 May 2011

  Nenea Mazare mai are la activ si „o sacosa, 2 babe, 60% voturi”, precum si felul sinistru cum arata Constanta sub mandatul sau-blocuri care stau sa se surpe in mare in timp ce Mazare e la carnaval la Rio, cladiri de patrimoniu cu buruieni prin ele, etc. Daca aveti stomac, vizitati Constanta!

 3. Silvapro
  19 May 2011

  But why are people in the audience so pleasantly amused by his „great” jokes?

 4. Silvapro
  19 May 2011

  Mie imi placusera unele din filmele lui: Breaking the Waves, Dancer in the dark, the Kingdom si chiar Dogville. Pe The Idiots nu prea am am stiut cum sa-l „maninc”, Dancer in the dark m-a agasat, iar pe Manderlay nu prea l-am digerat. Si acolo m-am oprit. Chiar in mijlocul filmului…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi